Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Re: Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?

Мнение от barty » 03 Окт 2021, 8:31

А какво е положението в бившите соц страни: Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Словения?
:yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 03 Окт 2021, 9:58

barty написа:А какво е положението в бившите соц страни: Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Словения?

В смисъл? За тираджии ли питаш или за живот/работа как са?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 03 Окт 2021, 11:24

madafaka_donkele написа:
barty написа:А какво е положението в бившите соц страни: Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Словения?

В смисъл? За тираджии ли питаш или за живот/работа как са?

Не знам за тираджии :dunno:
Питам за живот и работа.
:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 03 Окт 2021, 11:29

ludnik написа:...

Ще измислят някакви визи за шофьори на камиони, аз не бих ги мислил англичаните.
Голям праз, че армията ще покарат малко цистерни и без тва си чешат топките през по-голямата част от времето.
Въпрос на време да си договорят търговски споразумения. Брексит е едно от положителните неща, които правят в последните години.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 03 Окт 2021, 12:04

barty написа:Питам за живот и работа.

Живял съм почти 2г. в Бърно. IBM, Honeywell, Cisco, ABB и някои други големи имат къде R&D къде engineering или просто съпорт центрове в града. Откъм ИТ е много развит града. Прага също. Все още са в крони обаче, не можеш да се разплащаш с евро. За ИТ работа чешки не ти трябва, но се цени много, ако го шпрехаш и винаги се предпочита. Като градове само Бърно и Прага. Работа, нови компании, бизнеси, англоговорящи доктори, брокери, съвременни удобства и т.н. са само там. В по-страничните малки градове или села трудна работа. Законите се спазват, има силно полицейско присъствие и общо взето е спокойно. Аз живях в нещо, като кооперация и редовно ми тропаха/чукаха съседите след да кажем 10-11ч. вечерта да намаля звука. Не, че съм пускал 5 киловата музика, но имах едно кирливо 2+1 и явно се е чувало доста. В Бърно петък/събота, като излизахме например по центъра, ако нормално има 1-2 патрулки, в петък/събота има поне 5-6, като се стъмни палят светлините и обикалят постоянно до 5-6 сутринта. Барове/дискотеки скъпи, коври още повече :mhihi: Наемите и по принцип цените на имотите си бяха скъпи, сега са още по-скъпи, особено в Прага си е еб@ло мамата :mhihi: 800 евро наем за тристаен в покрайнините/събърба на Прага и тва беше преди 4-5г. някъде. Бърно е на един гъз разстояние от Виена и Братислава, Прага пък си е близо до Германия.
За другите държави нямам преки наблюдения, само споделено от познати, което горе-долу се припокрива с тва за Чехия. Целиш се в големите градове, по възможност по-централни квартали и не се усеща, че си на гъза на географията, все едно си в Берлин. При разговор обаче всички се обединяваме около мнението, че от всички тези Чехия си заслужава най-много, главно щото е много по-сигурно/безопасно, законите вАжат, има повече и по-добре заплатена работа*, училища, здравеопазване са по-добри и като цяло баланса между всичко е най-добър. Имам колеги/познати, които се махнаха и от вроцлав и от братислава и от будапеща, повечето в Прага, но някои отидоха и си останаха в Бърно. Нещо важно. Чехия НЕ Е за младоци. В смисъл не, че няма барове/дискотеки и т.н. забавления, но реално можеш да го оцениш мястото само ако си 30+ г., с жена и деца пък хептен. Всички, които познавам и останаха и си купиха жилища са все зрели хора със семейства.
* все ИТ-джии сме, та не знам с другите професии как е.

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 03 Окт 2021, 12:19

steeN написа:

Ще измислят някакви визи за шофьори на камиони, аз не бих ги мислил англичаните.
Голям праз, че армията ще покарат малко цистерни и без тва си чешат топките през по-голямата част от времето.
Въпрос на време да си договорят търговски споразумения. Брексит е едно от положителните неща, които правят в последните години.

Психозата с горивата в UK е Бг Медиа шоу.Реалноста е съвсем друга.Да,има и такива които наистина са затворени,но причината в никакъв случай не са шофьорите.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 03 Окт 2021, 13:09

Недостига на шофьори е напълно реален и баш това е причината и ще отмине бързо с визите.
Дали има Бг медийно шоу аз няма как да знам, но ти ги гледаш Бг телевизиите, може и така да е.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

Потребител
Аватар
Кара: кололо !!

Мнение от ludnik » 03 Окт 2021, 19:22

steeN написа:

Не искам да те разочаровам, но според точно англичаните които се гласували да останат, сега много съжаляват. Плюс това 90 процента от тях са сигурни, че са ги подвели или изиграли. Нито са спрели емиграцията, нито са решили въпроса с работната ръка. На север Шоткандия готви референдум за излизане от Кралството, въпреки че ги спонсорират постоянно.

Покрай Ковид, Борис отвори джоба, даде бая пари на самоосигурените работещи емигранти, които смело изтеглиха безлихвени кредити(50к) и се прибраха по родните бедни страни да харчат.... Весело ще ставав бъдещете, тогава ще се разбере резултата от Брекзит и сделките им с ЕС. Но опредено изгубиха доста базови неща, които сега с мъка се опитват да се възстановят.
По-добре само бит, отколкото бит и ебан !!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 03 Окт 2021, 20:27

Мен няма какво да ме разочароваш. И няма да спориш с мен, а с пазара.
Гледай какво ще стане с курса паунд евро следващите няколко години просто.
Ако ти си прав паунда ще падне, ако не си прав ще се вдигне. :mrgreen:
Та ако смяташ, че ще става весело си обърни спестяванията в евро и ще спечелиш страшно много :ok:

Потребител
Аватар
Кара: кололо !!

Мнение от ludnik » 03 Окт 2021, 20:32

steeN написа:Мен няма какво да ме разочароваш. И няма да спориш с мен, а с пазара.
Гледай какво ще стане с курса паунд евро следващите няколко години просто.
Ако ти си прав паунда ще падне, ако не си прав ще се вдигне. :mrgreen:

Ще поживеем и ще видим, каквото да стане, само да сме живи и здрави. И наздраве!
По-добре само бит, отколкото бит и ебан !!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 03 Окт 2021, 20:41

Докато не уволнят всички тираджии няма да има спокойствие :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 04 Окт 2021, 9:57

ivoo написа:
steeN написа:

Психозата с горивата в UK е Бг Медиа шоу.Реалноста е съвсем друга.Да,има и такива които наистина са затворени,но причината в никакъв случай не са шофьорите.

Кво значи БГ медия шоу, те по БГ медиите дори не говорят за тва :D Психозата вобще не е психоза ами си е съвсем реална наближаваща криза, и то според международни медии, а не БГ - https://www.bloomberg.com/news/articles ... ium-europe

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 04 Окт 2021, 12:24

Може ли колегите, които живеят в uk да ми пишат на лично съобщение, ако е удобно да ги питам нещо ?

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 05 Окт 2021, 9:36

Нали Канадата беше фен на Куба, я да каже колко истина има в това или като е истина кое се спестява? Може и другите да кажете де. :mhihi:
https://youtu.be/D_NOvyHZH40
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 05 Окт 2021, 9:59

Тоз луд ли е вееее .. :kuku:
Бахти интернета превърна хората тотално в изтрещели плазмодии . Тоя има 115 000 последователи .. :shock:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата