Селяндурски тероризъм. Скандали и права на пътя.
Модератор: Общи модератори
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Селяндурски тероризъм. Скандали и права на пътя.
Никой не е длъжен да пуска никой... това е като благотворителността... ако искаш даряваш, ако не искаш не даряваш... тва не значи, че някой може да дойде да ти иска на сила... дори ще има отрицателен ефект... за тва в нашата кочина никой не пуска никой... и с право.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Silverlight
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320d & 322ci
- Мечтае да кара: e30 с V8
Re: Селяндурски тероризъм. Скандали и права на пътя.
След всеки изминал ден се уверявам, че повечето колеги са селтаци с купени книжки. 

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Потресен съм, толкова хора да не познават правилата за движение...
"Колеги", как си мислите че десният е винаги с предимство?
Това правило е само на кръстовище, което не се регулира и няма никакви други знаци.
Толкова често виждам подобни малоумници, дето както си карат успоредно до мен, изведнъж пред тях има спрял автомобил, веднага искат да дойдат в моето платно, като ми обясняват че "десният е с предимство...."
Това явление е толкова често, че чак питах висш полицай от КАТ да ми разтълкува това правило и какво следва ако два автомобила се ударят при подобна ситуация.
Обясни ми, че независимо че единият е ударен от зад, ако траекторията му идва от другото платно, то той е виновен!
И няма такова правило "толерантен" и "длъжен" при подобни ситуации, пред теб щом е препятствието спираш и чакаш, никой не ти е длъжен, пък тоя от клипа и нахален, вместо да извади ръка и да се извини, чак и спирачки бие да се прави на бабаит
Дано не попадне и тази тема в новините, където се е излъчвал репортажа, че да се види колко колеги с БМВ защитават някакъв, който не познава правилата.
"Колеги", как си мислите че десният е винаги с предимство?
Това правило е само на кръстовище, което не се регулира и няма никакви други знаци.
Толкова често виждам подобни малоумници, дето както си карат успоредно до мен, изведнъж пред тях има спрял автомобил, веднага искат да дойдат в моето платно, като ми обясняват че "десният е с предимство...."
Това явление е толкова често, че чак питах висш полицай от КАТ да ми разтълкува това правило и какво следва ако два автомобила се ударят при подобна ситуация.
Обясни ми, че независимо че единият е ударен от зад, ако траекторията му идва от другото платно, то той е виновен!
И няма такова правило "толерантен" и "длъжен" при подобни ситуации, пред теб щом е препятствието спираш и чакаш, никой не ти е длъжен, пък тоя от клипа и нахален, вместо да извади ръка и да се извини, чак и спирачки бие да се прави на бабаит

Дано не попадне и тази тема в новините, където се е излъчвал репортажа, че да се види колко колеги с БМВ защитават някакъв, който не познава правилата.
- Don_Diego
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Защо изобщо се коментира този клип? В България важи закона на джунглата (печели по-силния, иначе казано по-голямата, скъпа и лачена таратайка е с предимство), здвп остава някъде на заден план (поне в главите на тия дето са в скъпите таратайки, при другите нещата са наобратно). Тоя с х5цата никога няма да се научи - винаги ще сече пътя на другите защото е с х5 (странно само защо не беше черно х5, тогава самите хора ще му правят път защото ще го мислят за мутра), потърпевшия е прав за себе си в тълкуването на закона и се опитва да обясни ама оня си знае неговото и няма как да се постигне консенсус. Общо взето това е една ежедневна ситуация на пътя в София, както и другите големи градове - колкото по-малко и се вживяват хората, толкова по-малко нерви ще хабят. Даже това е най-малкото нарушение дето правят собствениците на скъпи таратайки 

^колега, никой не твърди, че десният е с предимство. Просто според мен имаше достатъчно място да се случи престрояването, а шофьорът с камерата реагира абсолютно глупаво и безотговорно и се опита да скъси достанцията с предния само, за да не пусне десния. И да, не е длъжен да го пуска, но е длъжен, виждайки аварирал автомобил в дясна лента да отнеме от газта и да повиши вниманието си именно, за да избегне удар с някой невнимателен от дясно. Да настъпи газта в тая ситуация и полвината от вас да защитят това действие... За мен това влиза в графа "несъобразяване с пътната обстановка". Иначе ок, нека да го удари и да загуби минимум два работни дни да се разправя със застрахователи, ремонти и други глупоси,, законът ще е на негова страна и тоя с БМВто ще си получи заслуженото, а именно акт... Много пъти ми се е случвало десният наистина да не вижда кола в мъртвата зона, да е по-небрежен и неопитен и тн. Трябва ли да му скочите в багажника тогава? Иначе поведението на тоя с БМВто е без коментар, но ситуацията умишлено я причини левият според мен.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Глупаво и безотговорно да си защитаваш правата. Бъди мишок и се оставяй да те цакат навсякъде... гениално 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Според мен цялата драма идва от факта, че като тоя с БМВ-то има поне още 10 индивида, който са засекли по същия начин тоя с камерата в същия ден и просто изведнъж ти кипва и натискаш педала. Тук наистина имаше причина да се престрои, но доста често е просто и единствено от нагло и безпардонно поведение на пътя от страна на псевдо батки!
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
забавното в цялата работа е, как ВИНОВНИЯ храни и обяснява за ПРАВИЛАТА в София-та
ни моа ...
черен Х5 със софийска регистрация

ни моа ...
черен Х5 със софийска регистрация

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Чл. 45. При престрояване водачът е длъжен да даде предимство на пътните превозни средства, движещи се попътно в права посока. Ако престрояването се извършва едновременно в съседни редове, предимство има водачът, който се намира вдясно..
Аз все пак нещо не разбирам кога се ползва предимството на десния , когато няма никой в лявата лента ли ?
Никъде в закона не пише че лявата лента има предимство - пише дясната лента при престрояване има предимство .Това не е правото на десния при нерегулирано кръстовище - пише ясно : при престрояване .
Редното е като се движат в успоредни ленти левия да даде предимство на дясната лента при подаден сигнал . Ако левия иска да се престрои в дясно дава сигнал и пропуска движещите се направо , тоест той е без предимство .
Така карам и за 30 години на пътя не ми се налагало да храня някой , да му викам "ко прайш веее" и да го снимам че после да пускам фойрверки по медиите .
Явно повдението на пътя опира освен до закона и да някаква елементарна етика и колегиалност - все неща които така страстно бяха оплюти в началото на темата .
Аз все пак нещо не разбирам кога се ползва предимството на десния , когато няма никой в лявата лента ли ?

Редното е като се движат в успоредни ленти левия да даде предимство на дясната лента при подаден сигнал . Ако левия иска да се престрои в дясно дава сигнал и пропуска движещите се направо , тоест той е без предимство .
Така карам и за 30 години на пътя не ми се налагало да храня някой , да му викам "ко прайш веее" и да го снимам че после да пускам фойрверки по медиите .
Явно повдението на пътя опира освен до закона и да някаква елементарна етика и колегиалност - все неща които така страстно бяха оплюти в началото на темата .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- stocky
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E82, E83, E92, F02
- Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
- Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.
Jordana написа: Ако престрояването се извършва едновременно в съседни редове, предимство има водачът, който се намира вдясно..
Това важи ако от лявата лента някой иска да се престрои в дясната, а по същото време някой от дясната иска да се престрои в лявата. Един от вечните въпроси в листовките.
В ситуацията от клипа, Х5-цата е без предимство (в закона ясно си пише, че мигачът не осигурява предимство) и това мутреене със спирачките и обидите на гражданство са нищо повече от смешни. Авторът на клипа, ако нарочно натиска газта, за да създаде конфликт, не е с нищо по-различен от комплексирания кретен в Х5-цата.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Ето едно обективно мнениеstocky написа:Jordana написа: Ако престрояването се извършва едновременно в съседни редове, предимство има водачът, който се намира вдясно..
Това важи ако от лявата лента някой иска да се престрои в дясната, а по същото време някой от дясната иска да се престрои в лявата. Един от вечните въпроси в листовките.
В ситуацията от клипа, Х5-цата е без предимство (в закона ясно си пише, че мигачът не осигурява предимство) и това мутреене със спирачките и обидите на гражданство са нищо повече от смешни. Авторът на клипа, ако нарочно натиска газта, за да създаде конфликт, не е с нищо по-различен от комплексирания кретен в Х5-цата.

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
Различни закони четем и прилагаме на пътя:Jordana написа:...
Раздел V.
Маневри
Чл. 25. (1) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.
(2) При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.
Но продължавай да си караш с предимство от дясна лента да сечеш тези в ляво от теб, рано или късно ще се намери някой който не го разбира закона като теб, и тогава ще видите КАТ кой закон тълкува

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Аз съм се нагледал на хора, които са били в явно нарушение, но ти си виновния, що им правиш забележка и им смущаваш комфорта по някакъв начин. И това всичкото е, защото с времето и на принципа "и така може"(разбирай, да нарушаваш закона или правилата и да няма санкция) у мнозинството хора, които живеят по този принцип, е убито всякакво чувство за себеопреценка, съвест, чувство за срам, страх и респект от закон и т.н. Вместо това е избуяла една гордост, надутост и арогантност и убеждението, че можеш да живееш по собствените си правила и не дължиш обяснение и сметка за нищо на никой. Единици се възмущават, мнозинството не му пука. Това общество, за което беше писано във фейса, че можело да бъде нетърпимо и критично към такива изпълнения, просто не съществува. Както казах, очевидно виновните са способни Вас да ви сочат с пръст и дори даже да ви набият, представете си какво ще е, ако пък са прави. Молете се да не влизате в такива ситуации, друго не знам какво да кажа.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Jordana написа:Аз все пак нещо не разбирам кога се ползва предимството на десния
Когато и двамата са с мигач. Десния за наляво, левия за надясно. Останалото в темата е глупости.
Х5-ака си го засече за мен. Тоя трябваше не просто да пусне газта, а да натиска спирачки, за да го пусне. Но малко ми се струва, че и този с видеото грам не следеше пътната обстановка. Ако го беше пуснал, щеше да се нарича толерантност

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
vicho написа:черен Х5 със софийска регистрация![]()
Типичен пример за "селяк с черен ЖИБ(П)"
TNT написа:
Х5-ака си го засече за мен. Тоя трябваше не просто да пусне газта, а да натиска спирачки, за да го пусне. Но малко ми се струва, че и този с видеото грам не следеше пътната обстановка. Ако го беше пуснал, щеше да се нарича толерантност
Аз не мога да разбера защо трябва да се внимава в пътната обстановка така, че да можеш да създадеш условия на тъпанар с джибка да може да мине пред теб, щото не е следял той пътната обстановка и се е почувствал длъжен да мине веднага, без да изчака... щото авариралата кола е директно пред него и я вижда доста преди човека с камерата в колата... за каква колегиалност и какви там други глупости говорим???