Въпрос за проточен бойлер ?
Модератор: Общи модератори
38 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- DirtySouth
- старши ентусиаст
-
- Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
- Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини
320i_coupe написа:Баце 10kW ми се струват много то като се включи ще изгърми цялата инсталация и бушони и всичко, а не дай си боже и да са включени други ел. уреди!В къщи имам една стара Юнга 2 и е 3,5kW и като се включи лампата примигва смятай за какво става въпрос, а камоли 10kW!

Първо на юнгата инсталацията е друга (водопроводната)
Второ с 3kw проточен бойлер рацете неможе да си измие с хладка вода ,а кво говорим да се къпе и тн
Има на 220 ама не и 20KW нали това ще харчи 90 ампера ток ... Да предположим го пуснеш в инсталацията ти която предполагам е 2.5 квадрата на контактите и се сещаш кво става. ... трябва да му се пусне кабел як директен

Последна промяна DirtySouth на 20 Фев 2008, 21:18, променена общо 1 път
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
дефектно-токова защита мога да помогна от къде да се вземе и 25 амперова с кутията на Дженеръл Електрик ще излезе към 42 кинта. не вярвам предпазните клапани да са повече от 20лв
- DirtySouth
- старши ентусиаст
-
Andronoff написа:Марката е SIEMENS, скъпи са, но си заслужават парите, обаче ако нямаш трифазен ток, проточен бойлер не ти трябва. Правили сме опити (аз нали съм жичкаджия) да захраним проточен бойлер с 220 волта, но излиза топла водичка, а когато му пуснахме 380, вреше и кипеше![]()
Аз съм привърженик на тия бойлери, но само ако са защитени както трябва - да има добри предпазители и задължителната дефектно токова защита, а тия двете неща ще ти струват още 100 лева, но трябва да ги има. Ако ще го слагаш в жилище със стара ел.инсталация, по-добре се откажи, преди да си го купил. Там захранващата ти линия в най-добрия случай ще бъде 6 кв.мм , а това ще е слабичко, понеже бойлера е около 20 киловата и нали се сещаш кво ще стане с кабелите
Моето предложение - захранваща линия от кабел СВТ 4х6 мм кв. до бойлера, пускаш 3 фази и си пееш
Но задължително преди да се захрани бойлера да има дефектно токова защита 25А, 0,03мА, както и автоматичен предпазител 32А. И не купувай китайски ментета, за тия 2 неща трябва да дадеш около 100 лева, щото с тока шега не бива, особено когато става дума за проточен бойлер
Дано съм помогнал
Е СВТ не е ли над мазилка ?
- Andronoff
- триногата
-
SKISA написа:дефектно-токова защита мога да помогна от къде да се вземе и 25 амперова с кутията на Дженеръл Електрик ще излезе към 42 кинта. не вярвам предпазните клапани да са повече от 20лв
ABB, Schneider, Siemens, Legrand туй са марките, които мога да осигуря аз, като на първата 40% надолу от цената в магазина

DirtySouth написа:Andronoff написа:Марката е SIEMENS, скъпи са, но си заслужават парите, обаче ако нямаш трифазен ток, проточен бойлер не ти трябва. Правили сме опити (аз нали съм жичкаджия) да захраним проточен бойлер с 220 волта, но излиза топла водичка, а когато му пуснахме 380, вреше и кипеше![]()
Аз съм привърженик на тия бойлери, но само ако са защитени както трябва - да има добри предпазители и задължителната дефектно токова защита, а тия двете неща ще ти струват още 100 лева, но трябва да ги има. Ако ще го слагаш в жилище със стара ел.инсталация, по-добре се откажи, преди да си го купил. Там захранващата ти линия в най-добрия случай ще бъде 6 кв.мм , а това ще е слабичко, понеже бойлера е около 20 киловата и нали се сещаш кво ще стане с кабелите
Моето предложение - захранваща линия от кабел СВТ 4х6 мм кв. до бойлера, пускаш 3 фази и си пееш
Но задължително преди да се захрани бойлера да има дефектно токова защита 25А, 0,03мА, както и автоматичен предпазител 32А. И не купувай китайски ментета, за тия 2 неща трябва да дадеш около 100 лева, щото с тока шега не бива, особено когато става дума за проточен бойлер
Дано съм помогнал
Е СВТ не е ли над мазилка ?
СВТ е почти "универсален", може под мазилка, над мазилка, въздушно, подземно, дори и в улук съм слагал

Казах СВТ, понеже е надежден, на добра цена и се предлага във всякакви варианти. В случай, че на Апостол му трябва трифазен кабел, няма друга алтернатива на СВТ за тия пари

Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!
- DirtySouth
- старши ентусиаст
-
- SKISA
-
-
а бе да ви кажа не са толкова метри много за един бойлер-аз бих си сложил един силиконов и ше знам ,че нема да мръдне вовеки...!!
има-няма 5 кинта е метър ,ма си струва! ако има нужда и тва ше намерим!
- Andronoff
- триногата
-
DirtySouth написа:Е под мазилка СВТ си е малко разхищение
Кажи ми алтернатива, при положение, че трябва да е трифазно и по-дебело от 4 кв мм, щото аз за друго не се сещам за тия пари

SKISA написа:а бе да ви кажа не са толкова метри много за един бойлер-аз бих си сложил един силиконов и ше знам ,че нема да мръдне вовеки...!!
Излишни пари - в старите сгради още се ползват проводниците с оплетката, а са на по 40-50-60 години

GVT написа:Stiebel Eltron,другото е компромис.Нещо от сименсите има доста рекламация.За българските немам идея .
Тая марка не съм я чувал, както и от Сименс рекламация не съм чувал досега..

Andronoff написа:GVT написа:Stiebel Eltron,другото е компромис.Нещо от сименсите има доста рекламация.За българските немам идея .
Тая марка не съм я чувал, както и от Сименс рекламация не съм чувал досега..
Баце ако се занимаваш с тази работа и не си чувал за тази марка

А иначе за сименс ти гарантирам,може да е отделна партида но има проблеми,а отгоре на това са купени от техномаркет и се сети ти колко е лесно с гаранцията при тях.

- SKISA
-
-
© написа:у вас, в един нормален апартамент, имате ли трифазен ток?
имаме,имаме...! плащанчо и се качва от таблото до етажа и си готов!!!
Стига бре хора, в къща съм, имам трифазен ток, а боилера ми е 9kw и си е на монофазен, е верно жицата и тя става кат реотан понякога,ама ко да напраа, че турихме слаба навремето. А и ако ти е слаб кабела, пускаш един нов в кабел-каналче по ръба и готово, не е толкоз фатално. Тази тема беше за +/- на проточните бойлери, е видя се, че +са в пъти повече от -. Оттук нататък всеки си определя марката по джоба, лично аз съм доволен от Атмора и не виждам смисъл да дам точно 2.5 пъти повече пари за стибела, при положение, че кутията е еднакав, е нема сила дето да ме увери, че отвътре разликата е много голяма. А ползва ли се един бойлер като хората, нема мръдне 15 години. 9kw е перфе за колкото щете членно смейство, тия 9кв се пускат само когато се къпеш или си пълниш ваната, това е за 15 минути. през останалото време си на 4 или 5, според зависи от нуждите. Аз днес ще ходя до практикера и бриколажа да си зема един малък за кухнята, та големия да си остане самчо за банята. така хем няма цъкам копчета като идиот, хем ще им разеделя работата и ще им удължа животадрастично 

- SKISA
-
-
sonny написа:Стига бре хора, в къща съм, имам трифазен ток, а боилера ми е 9kw и си е на монофазен, е верно жицата и тя става кат реотан понякога,ама ко да напраа, че турихме слаба навремето. А и ако ти е слаб кабела, пускаш един нов в кабел-каналче по ръба и готово, не е толкоз фатално. Тази тема беше за +/- на проточните бойлери, е видя се, че +са в пъти повече от -. Оттук нататък всеки си определя марката по джоба, лично аз съм доволен от Атмора и не виждам смисъл да дам точно 2.5 пъти повече пари за стибела, при положение, че кутията е еднакав, е нема сила дето да ме увери, че отвътре разликата е много голяма. А ползва ли се един бойлер като хората, нема мръдне 15 години. 9kw е перфе за колкото щете членно смейство, тия 9кв се пускат само когато се къпеш или си пълниш ваната, това е за 15 минути. през останалото време си на 4 или 5, според зависи от нуждите. Аз днес ще ходя до практикера и бриколажа да си зема един малък за кухнята, та големия да си остане самчо за банята. така хем няма цъкам копчета като идиот, хем ще им разеделя работата и ще им удължа животадрастично
Сонка,тва сравнение малко като да кажеш ,че и ладичката не е много по-различна от бавареца от вътре!! верно принципа е един и същ,но...! в Штибела има магнезиеви нагреватели ,ако е със серпентина тя от специална сплав,вентилите и клапаните за аварийно прегряване са керамични и шанса да се прецакат е много по-малък от другите...! верно е ,че са скъпи,но то кое хубаво не е скъпо. всеки си преценява сам приоритетите и решава дали да даде повече кинти и да има нещо наистина добро или да спести малко и да се задоволи с по-ниско качество и по-кратък живот. същото е като при колите! естествено играе роля и какво може да си позволи като пари.
аз казах кое е наистина най-доброто в тая сфера и е изпитано-не казвам ,че другите няма да свършат работа. всеки сам решава.
SKISA написа:....
Попринцип си напълно прав, но аз имам впредвид, че са в абсолютно една и съща кутия, а не че са еднакви

- Andronoff
- триногата
-
Е, с колекторите вече е друго нещо, но там инвестицията е много голяма
Колкото до трифазния ток, партидата струва 444 лева, ако е до 15 КВ, 700++ левове за мощност от 15 до 50 КВ
Ама трифазния ток си е трифазен ток, няма кво да се лъжем

Колкото до трифазния ток, партидата струва 444 лева, ако е до 15 КВ, 700++ левове за мощност от 15 до 50 КВ

Ама трифазния ток си е трифазен ток, няма кво да се лъжем

38 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3