......ВНИМАНИЕ --- ПЪРВО БМВ.......

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 24 Яну 2008, 10:45

Вероятността да излъжат стария не е по малка. Не ми разправяйте басни. Стари майстори със сума оправени коли са прескачали сериозни проблеми или даже самите те са купували коли, които впоследствие са се оказвали проблемни. Вероятността да познаеш проблема е като вероятността да си купиш комп на старо и да кажеш кое ще му спече първо. Трябва да е очевиден за да го разбереш. Малко глупци продават с очевиден проблем обаче.

И после: как точно си представяте този момент: всички новаци да хващат по един стар бмв - маниак за да им участва при покупките? ЧЕ ВИЕ ПРАВИТЕ ТАЗИ ТЕМА, ЗАЩОТО ИНТЕРНЕТ РАЗГОВОРИТЕ НА ТАЗИ ТЕМА НЕ ИСКАТЕ ДА ГЛЕДАТЕ, а сте седнали да убеждавате хората в спомоществувателство от такива като вас на добра воля. Какво? Консултанска фирма за закупуване на автомобили "Старо, но златно Е36" ООД ли ще направим? Аз лично парите за консултанта предпочитам да ги дам на елкома. Той сигурно също предпочита да даде времето си за нещо друго.

Темата е излишна и като че е добре да бъде изтрита. Който не харесва темите с проблеми, да не ги чете, а не да вдига "трудови бунтове". Интернет е затова. Да пишат и да питат. И даже да е елементарен проблем, не всеки по цял ден се занимава само с автомобили. Питат, учат. И ще питат за едно и също, това е нормално, поне докато търсачките функционират елементарно.

А пък на новите ще кажа: потърсете свестен майстор. Форумът не е майстор.
Във форума ако не влезеш и да знаеш какво ти е и да питаш как да го разглобиш, откъде да вземеш частта и т.н. общо взето рядко познават и от опит съм се убедил, че почти винаги първо скачат на най - лошото и страшното като възможен проблем, вместо да се отметнат първо елементарните и най - често срещани причини за тея проблеми.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от His Shadow » 24 Яну 2008, 10:47

кола жена и свине на късмет !

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 24 Яну 2008, 10:54

D3BEP написа:Вероятността да познаеш проблема е като вероятността да си купиш комп на старо и да кажеш кое ще му спече първо.

Не съм напълно съгласен.... в компа 99% от нещата са електроника, която или работи или не работи.... в колата има МНОООГО повече механика, която се диагностицира много по-лесно...

amd, то ти трябва акъл в главата да разбереш, че за малко пари не мож си взе нещо читаво ;) Иначе ако си късметлия можеш да удариш кьоравото и за малко пари наистина да вземеш нещо, което с лека допълнителна инвестиция да стане това, което ти искаш, но за х2 по-малко пара..... примери много :)

М3 Пристрастен
Аватар
Кара: E38 735i

Мнение от Веселин|Василев » 24 Яну 2008, 10:59

Mollov написа:
D3BEP написа:Вероятността да познаеш проблема е като вероятността да си купиш комп на старо и да кажеш кое ще му спече първо.

Не съм напълно съгласен.... в компа 99% от нещата са електроника, която или работи или не работи.... в колата има МНОООГО повече механика, която се диагностицира много по-лесно...

amd, то ти трябва акъл в главата да разбереш, че за малко пари не мож си взе нещо читаво ;) Иначе ако си късметлия можеш да удариш кьоравото и за малко пари наистина да вземеш нещо, което с лека допълнителна инвестиция да стане това, което ти искаш, но за х2 по-малко пара..... примери много :)

Е то българина така е свикнал с рогата напред!!! Трябва да е колкото се може по евтино пък после квото ще да става! Това е някакси вродено май в българина........!!!
Живота е прекалено кратък за лоша музика, грозни жени, бавни коли и проблемни връзки!!!

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 24 Яну 2008, 11:06

Аз нямах в предвид да купиш талига за 3к и после да я стягаш за още 3к.... ;) Тва си е направо престъпление, ако питаш мен :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 24 Яну 2008, 11:06

Всеки търси евтиното. Включително и вие, които се бунтувате против това. Като ви кажат, че е някаква хитра доставка, специален случай, точно за вас, бас държа че и вие лягате и се оставяте да ви чешат по гърба.
Това е абсолютно естествен природен закон. Да се търси по - лесния път за оцеляване. За съжаление няма ни един от вас(нас) който реално да може да се пребори с него; въпросът е само кой колко е доверчив, но това си е лично качество и не може да съдим хората за него.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i Turbo
Мечтае да кара: BMW F10 M5

Мнение от ///Ivan » 24 Яну 2008, 11:13

Всеки гледа да е евтина и на външен вид да е супер и взима ! :shock: ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишу » 24 Яну 2008, 11:18

ми мотор се прави ма шасито не каквото и да го правиш ръждясва точно където е правено или да него

старши ентусиаст
Аватар
Кара: m52 e36
Мечтае да кара: е38 ;)
Детайли за колата: е36

Мнение от t0sh » 24 Яну 2008, 16:12

D3BEP написа:... ЧЕ ВИЕ ПРАВИТЕ ТАЗИ ТЕМА, ЗАЩОТО ИНТЕРНЕТ РАЗГОВОРИТЕ НА ТАЗИ ТЕМА НЕ ИСКАТЕ ДА ГЛЕДАТЕ,...

Темата е излишна и като че е добре да бъде изтрита. Който не харесва темите с проблеми, да не ги чете, а не да вдига "трудови бунтове". Интернет е затова. Да пишат и да питат. ...

хипер-несъгласен съм. аз лично общо взето почти спрях да чета и пиша по форума, точно защото навсякъде и особено е36 секцията е пълно само с тотална помия. буквално. 'не пали', 'огромен проблем на мойта хипер-поръчкова мега-защитена от природни бедствия с ЛАК кола' и всичките теми са 'нямам пари за сервиз бързо ми кажете как да се оправя с 2 лева'. Да не би форума да е 'социално съжаление' нещо? смислените теми са под 10% както и да го погледнеш.

за мен един форум на бмв изглежда по съвсем друг начин. дори елементарния въпрос 'как да си сменя сам крушката ..' е доста по-полезна тема и смислена, отколкото безсмислените постове породени от трошките на подлъгани нови собственици. да не говориме за теми в които ИМА полезна ИНФОРМАЦИЯ. Изчезнаха. Преди имаше хапливи и готини теми, като тази с бмвдрайвъра колко тежи колата и снимки от кантарни бележки на претеглените ни коли. за мен е доста по-бмв тема за един официален форум, от болни въпроси на хора купили 'далавера' за 3 бона.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 24 Яну 2008, 17:05

Само че лошото е, че всички форуми изглеждат точно по този начин и няма изключения.
И ти гледаш от твоята камбанария.
Ти си ги чел тея работи някога, някъде, правил си ги и на теб те са ти безинтересни и безполезни. "Помия" както ги наричаш.

Обаче хоата, които имат коли стават все повече и повече. За един като теб има десет нови. Те често нямат добри познания или имат създадена грешна представа и чуто оттук - оттам. Че ползват търсачката съм сигурен ,ама тя не е панацея и в повечето случаи нахвърля именно 99 помия, които два пъти повече объркват всеки нов, вместо да му помагат...
Отделно на всеки проблема има някаква особеност.

Не ти говоря празни приказки, насъбрал съм доста челен опит именно в тази борба. Безпредметна е. Нещо като да забраниш отлива със закон. Даа, хубаво би било нивото на океана да е постоянно едно и също, ама на...
Това съм го виждал освен тук във фитнес форуми и компютърни форуми. Едно и също е, никаква разлика, само темите се различават, но вълната си е в същата посока.

Ще ти кажа какво опитахме във фитнес форума:
1. Започнахме да трием повтарящите теми.
- създадохме напрежение, а въпреки няколкомесечната работа повтарящите теми не стихваха, всеки виждаше нещо особено в своя случай, едни се ядосваха и напускаха, други почваха да създават проблеми, да се заяждат, а излишните спорове и кавги само привлякоха още по - излишна и сеирджийска реакция отвън
2. Почнахме в допълнение на 1 да местим повтарящите теми в стари теми със същите имена и да трием новите.
- нулев ефект. На старите теми, макар и с нови постове отговаряха в пъти по - малко хора, отколкото на новите; админите и модераторите се принудихме да станем консултанти. Отгоре на това поради недобра осведоменост потребителите почнаха да изравят от гробището древни и не съвсем свързани теми, поради което пак имаше повтарящи се теми, само че стари, много, нежелани от потребителите. Изровиха се и се захванаха наново даже стари вражди и спорове.
3. Отрекохме се от точка 2. Започнахме теми, на които над 2 месеца не е писал никой, да заключваме, да обединяваме повтарящи се теми и да подбираме най - често задаваните въпроси, от които създадохме важни теми + FAQ в сайта. Започна бесуване. Къде ми е темата ,защо е при тоя, мойта не е такава, важните теми станаха по амнайсе страници и никой не си правеше труда да ги прочете; в крайна сметка съвсем скоро под важна тема "Прием на трибестан" цъфнаха маловажни, като "как се взема трибестан" "Здравейте, взех си трибестан, какво да правя сега" "по колко трибестан да земам" и т.н. А въпросите в сайта си ги четяха хората в сайта, които (както вероятно и тук) се оказаха малко по - различна група хора.
4. Опитахме се потребителите да ангажираме с развитието на сайта и форума. Интервюта, статии, енциклопедия, речник.... Да усетят малко културата и начинът на работа. Ангажираха се само някои потребители, проблемите останаха и виснаха цифра проекти, довършени и недовършени, големи като труд, малки като резултат защото не постигнаха основната си цел...
5. Опитахме да разделим потребителите в два форума. Любителски и професионален. В момента функционират и двата ,с по няколко години история и доста голяма база потребители, мога да ви ги покажа. Концепцията за професионалния даже е в мен като документ. Резултат? Влязоха старите хиени, писаха, спориха, изписаха 50-тина хубави теми, влязоха и големи имена и хора от бизнеса в бранша, приятна дискусия.
След месец тя привлече по - незнаещи и се започнаха първите спорове.
След още малко дискусиите и споровете привлякоха и още народ. Форумът се разшири... Пак заприлича на любителски.
До преди нколко седмици. Когат остари потребители от профи форума нахлуха ядосано в любителския и взеха да се карат, че техният форум бил заприличал на кофа за смет, че нямало нищо професионално вътре, че... Сякаш че ние го искаме, виновни сме, малко правим или има какво да направим.

Истинска история, в която съм участвал доста отблизо. На не по - малък форум. Потребителите са в десетки хиляди и близо 20% от тях са активни.

Така че Тош, ти го искаш. Хубуу, ама.
Да го искаш е едно, а да може е друго.
Измисли какво да направим. И аз ще ти бъда благодарен. Ако при вас са трошките на излъгани собственици, при нас са здравето и контузиите на подлъгани от разбирачи трениращи. Алтернативен е проблемът на 100%. Кажи как да преодолеем проблема, а не констатирай и подчертавай нещо очевадно - протвопоставянето на старите и новите членове.

Аз ще ви кажа как може да се оправи това.
Профи форум. Недостъпен за гости.
Такса за регистрация 500 евро.
Строги правила.
Рискуваш бан.
Е тогава всички ще са в час и ще слушкат.
Като спре да е безплатен и за всички.
Иначе хем *ура докрая. хем душата в рая няма как да стане. Осъзнайте го.

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 24 Яну 2008, 18:28

D3BEP написа:Аз ще ви кажа как може да се оправи това.
Профи форум. Недостъпен за гости.
Такса за регистрация 500 евро.
Строги правила.
Рискуваш бан.
Е тогава всички ще са в час и ще слушкат.
Като спре да е безплатен и за всички.
Иначе хем *ура докрая. хем душата в рая няма как да стане. Осъзнайте го.

Тва в BG е нереализируемо.... или ако стане ще е "форум в тесен кръг.." - мащабността му директно ще се самозагуби.... :) Аз такива неща мога да ти разправям и за HWBG форума, само че едно нещо е ясно - строги правила и мародератори, които да ги прилагат и да видиш как всичко става.... ма не ми се обяснява повече....

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 24 Яну 2008, 18:37

Mисля, че колега с примера за hardwarebg e прав донякъде - винаги съм си позволявал допълнителни коментари в БМВ форума, докато в hardwarebg доста мисля и търся инфо, а като се реша да пусна тема например, я подреждам и структурирам добре. Защото са ме предупреждавали за не кой знае какво. Докато тук правилата са доста по-отпуснати и от това е целия проблем!
BMW only!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 24 Яну 2008, 18:38

дзвер -- --спри се малко ---ти да не си роден на планината олимп---сега разбрах колко съм заблуден та да искам да има по малко измамени--НЕКА да ги жънат на воля пък после ще се научат---аз продавам мойто за 25000 е -- зимай че е двоен М повер 1000 коня...............................................подчертавам че темите и сто пъти да се повторят не ме дразнят повече ме дразни когато някой отговори --използвай търсачката-- и ако знам нещо отговарям---младостта и наивността не са порок а лъжата и измамата................

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 24 Яну 2008, 18:54

amd написа:Докато тук правилата са доста по-отпуснати и от това е целия проблем!

Тука не се прилагат стриктно.... ако има по трима мод-а на раздел, дето режат наред (без наши и ваши и т.н.) да видиш как ще стане много по-добре... ма в HWBG още от самото начало на форума се държеше (в частност аз) на сериозни правила и следването им и да видиш как в началото народа се бунтуваше, ма после като видя, че правилата всъщност по никъв начин не ограничават правото на нормално използване на форума и да видиш как един по един "тарикатите" или се махнаха или се взеха в ръце... вярно, не може да няма плява, но.... може да се ограничи до минимум...

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 24 Яну 2008, 19:09

Всъщност винаги ще има повтарящи се теми, многократно разисквани въпроси и елемтарни въпроси, задавани от хора с ниска компетенция (аз съм пример за такова поведение), но това е нормално - в хардуера също постоянно се пускат такива теми, затова си има "Често задавани въпроси". Но поне спама, който няма абсолютно нищо общо с технически раздел се чисти и не се допуска. Има си раздел Общи приказки и така :roll:
BMW only!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата