Дърва за огрев
Модератор: Общи модератори
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- Гост
-
а бе то си зависи и от тва в кво ги гориш-не само от дървата.
аз вече трета зима се грея на камина-преди тва 10 зими на котле в къща!
е трева да ви кажа,че нема такъв кеф. отиват ми между 12 и 15кубика на сезон*като не сметам миналия,щот то тва не си беше зима* и се топля до 24-26 градуса около 200кв барабар с 300л бойлер с топла вода и хич не усещам зор,а па за цената да не говорим. 15х45=675лв плюс около 50лв за шишета за разпалване и плюс 100лв за пресованите разпалки и ми излиза 830лв за 6мес. като си ходя по потник в къщи. имам през събота фитнес за два часа да ги натовара в количката и да ги добутам до лебедката и да ги разтовара на терасата и дневно да пренеса две,три цепеници до камината. тва е! докато се продават дърва нема да минавам на друго гориво. камината,обаче е убийствена-36киловата е и побира метровицата цела...! като змей-с електронно управление,клапи,млапи и секви джавръкни и само слагаш,палиш и задаваш температура на водата и тя си се оправа сама....! тав ако бех на ТЕЦ за тия квадрати и тия тавани по 4м и тоя бойлер щех сигурно да съм купил по 2 джета на Вальо Топлото на сезон!!!!
аз вече трета зима се грея на камина-преди тва 10 зими на котле в къща!
е трева да ви кажа,че нема такъв кеф. отиват ми между 12 и 15кубика на сезон*като не сметам миналия,щот то тва не си беше зима* и се топля до 24-26 градуса около 200кв барабар с 300л бойлер с топла вода и хич не усещам зор,а па за цената да не говорим. 15х45=675лв плюс около 50лв за шишета за разпалване и плюс 100лв за пресованите разпалки и ми излиза 830лв за 6мес. като си ходя по потник в къщи. имам през събота фитнес за два часа да ги натовара в количката и да ги добутам до лебедката и да ги разтовара на терасата и дневно да пренеса две,три цепеници до камината. тва е! докато се продават дърва нема да минавам на друго гориво. камината,обаче е убийствена-36киловата е и побира метровицата цела...! като змей-с електронно управление,клапи,млапи и секви джавръкни и само слагаш,палиш и задаваш температура на водата и тя си се оправа сама....! тав ако бех на ТЕЦ за тия квадрати и тия тавани по 4м и тоя бойлер щех сигурно да съм купил по 2 джета на Вальо Топлото на сезон!!!!
- ///Явор
- Летящия холандец
-
- Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.
- Le Transporteur
- старши ентусиаст
-
Re: Дърва за огрев
GVT написа:vld написа:тук да вметна ,че повечето търговци се опитват да продават цер за место дъб
Е цера нали е дъбче..

Колега, къде си учил за горски?!
По темата, дървата да са СУХИ, другото са калории..
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!
- logout
- старши ентусиаст
-
- Кара: KiA, Volvo, Ford
- Мечтае да кара: Болид от F1
- Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021
Абе хора, как с 12-15 кубика 200 квадрата?!? че и по потници... Да нямате външни стени по метър и 50? При мен като духне от полето и всичко изстива и замръзва като любовник сбаран на калъп... Аз за 200 квадрата сигурно трябва да изгоря 40 кубика, за да я докарам тая температура. Я обадете тайната...
It's not who You are, it's who You know...
- Гост
-
тайната е ,че камината ми наистина е убийствена! отделно стъклата са ми с К-стъкло с аргон,5-камерна дограма и изолацията е нормална-5см...! КПДто на камината е над 90% ,дървата тая година са ми бук,леко са влажни,ама така даже горят по-дълго само дето подпалвам с брикет ,за да тръгнат и така....! другото е електроника за командване на клапата,пресен въздух с едно вентилаторче от терасата-20 вата,разширители и трипътен вентил за бойлера,за да тръгне помпата/40 вата/ когато температурата е достатъчна. на тавана сложих около 80см вата за изолация. 206 квадрата са двата етажа,като горния е последен и има на места и над 3,5м височина. радиаторите не се пипат от жега,температурата се командва с термостат ,който командва въздуха за камината. на ден отиват около 4-5 бичмета към 15 санта дебели и по 50см дълги. тва е! аз също бях предубеден,в кооперацията сички са на камини най-различни ,но само аз май се грея ефективно-всички останали се оплакват. камината е италианска и е най-мощната на пазара - 36киловата като само камерата е 8киловата и струваше преди 3г около 4000лв . явно и самото изграждане на инсталацията има значение,всичко е медни тръби с фи 16мм и в системата циркулира много малко вода ,от което циркулацията става много бързо през ризата.
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
SKISA написа:...
Е аз тая година купих нов котел пиролизен,който е на такъв принцип както описваш камината ти.Палиш го задаваш температура и той си прави всичко сам,мощността му е 50kw.
С него отоплявам 240кв.м (два етажа)+ стълбище.
Все още го разучавам как му е най добре в смисъл със какво гориво.
При мен голям фактор оказва това,че дървата които сега купувам са мокри и съответно нямат нужното КПД.
По предписание котела работи в норми и на описаната мощност с дърва с влажност не поовече от 20%.
А аз понеже го монтирах преди два месеца и нямаше как да знам по от рано че ще избера това ,понеже се колебаех дали да пусна ГАЗ или да си сменя котлето.
И сега сухи няма от къде да си взема ,та затова разхода е голям.
За другата зима ще трябва да се запася още от сега за да имат време да изсъхнат хубаво.
А и не на последно ,при мен не е правена допълнителна изолация.
И дограмата си е старичка.

- Гост
-
при мен работи по-добре с леко влажни дърва! иначе сухите ми изфирясват много бързо и трябва да зареждам четри-пет пъти на ден. за това ги мешам и сухите ги ползвам само за разпалване в началото и направи ли жар-вече не ми требват сухи. звука от църкащо мокър бук също сгрява...
!
аз вече се научих кое,как и си я командвам доста добре. ползвам и комина,който ми минава през двата етажа/оказа се ,че и той е важен за цялостното отопление и го сменях след първата зима/ и върти на конвекция топъл въздух,намалявам радиаторите в по-близките до камината стаи и работата става екстра. единственото подобрение може би ще е ако сложа термостати във всички стаи по делта "т" ,т.е. разликата от всички температури настроя камината ,ама май няма нужда от толкова точност- и така става.
за мен разход от под 1000лв със се тока за лебедката и помпите,брикетите и сичките дърва на сезон за тия квадрати си е направо екстра пред другите алтернативи. а и вида на жив огън в хола вечер е просто опияняващ....

аз вече се научих кое,как и си я командвам доста добре. ползвам и комина,който ми минава през двата етажа/оказа се ,че и той е важен за цялостното отопление и го сменях след първата зима/ и върти на конвекция топъл въздух,намалявам радиаторите в по-близките до камината стаи и работата става екстра. единственото подобрение може би ще е ако сложа термостати във всички стаи по делта "т" ,т.е. разликата от всички температури настроя камината ,ама май няма нужда от толкова точност- и така става.
за мен разход от под 1000лв със се тока за лебедката и помпите,брикетите и сичките дърва на сезон за тия квадрати си е направо екстра пред другите алтернативи. а и вида на жив огън в хола вечер е просто опияняващ....
- vld
- Старши ентусиаст
-
Е ти си си построил комунизма дет се вика.
Аз тепърва почвам да се боря за икономично отопление.
Но за сега тенденцията е на добре.
До миналата зима при мен отиваха 12-14тона въглища
Самоче за малко повече обем 360кв.м.
Отделно 2-3 кубика подпалки.
Сега се надявам драстично да сваля разхода за отопление с новото котле.
А най ме кефи това,че като го заредя издържа по 8-10 часа (без дадопълвам)без да загасне после само допълвам и продължава.
Със старото беше ад на 3 часа 3-4 кофи кюмур.
А фитнеса по прибиране на въглищата всяка есен ми държеше по два месеца влага
Да не говориме за хамалогията като цяло,абе направо се родих сега работата е 1/5 в сравнение с преди.
Аз тепърва почвам да се боря за икономично отопление.
Но за сега тенденцията е на добре.
До миналата зима при мен отиваха 12-14тона въглища

Самоче за малко повече обем 360кв.м.
Отделно 2-3 кубика подпалки.
Сега се надявам драстично да сваля разхода за отопление с новото котле.
А най ме кефи това,че като го заредя издържа по 8-10 часа (без дадопълвам)без да загасне после само допълвам и продължава.
Със старото беше ад на 3 часа 3-4 кофи кюмур.
А фитнеса по прибиране на въглищата всяка есен ми държеше по два месеца влага

Да не говориме за хамалогията като цяло,абе направо се родих сега работата е 1/5 в сравнение с преди.

- Гост
-
така бех и аз на горубляне... тия въглища ми беха дошли до гуша. фитнеса ми е доста малко ,щото лебедката ги дига до 4тия етаж,пълня един съндък,дет фаща половин кубик и като кача събота неколко пъти ми стига за седмицата,ако се напъна да дигна над 5 пъти стига за две и повече седмици...! имам една количка ,дето прекарвам съндъка от гаража до под крана и само пълненето и ваденето на терасата са физзарядка ,ма то е полезно.
ако ти е в отделно помещения котела е важно да влиза достатъчно пресен въздух и ако нямаш-вкарай една тръба с вентилатор,ма не от тия за баня,а хубав...! аз преди да сложа вентилатора-явно така плътно уплътнява догрмата ,че ми гаснеше камината и ако не отворех прозорец не щеше да гори дълго,а па като отвориш и става студено. сега с тая тръба,сложих си даже и едно като тензухче за филтър за въздуха и с вентилаторчето е екстра. пускам го за около 10 мин да напълни с въздух/прави надналягане/ зад камината в едно килерче под стълбите и работата спи....! комина също е основен проблем-задължително трябва да ти е по-широк от изхода на котела,да няма много чупки и да е изолиран ако е външен ,щото иначе прави конденз и не дърпа и тече и си е мамата....
ако ти е в отделно помещения котела е важно да влиза достатъчно пресен въздух и ако нямаш-вкарай една тръба с вентилатор,ма не от тия за баня,а хубав...! аз преди да сложа вентилатора-явно така плътно уплътнява догрмата ,че ми гаснеше камината и ако не отворех прозорец не щеше да гори дълго,а па като отвориш и става студено. сега с тая тръба,сложих си даже и едно като тензухче за филтър за въздуха и с вентилаторчето е екстра. пускам го за около 10 мин да напълни с въздух/прави надналягане/ зад камината в едно килерче под стълбите и работата спи....! комина също е основен проблем-задължително трябва да ти е по-широк от изхода на котела,да няма много чупки и да е изолиран ако е външен ,щото иначе прави конденз и не дърпа и тече и си е мамата....
Последна промяна Гост на 12 Дек 2007, 13:30, променена общо 1 път
Re: Дърва за огрев
Le Transporteur написа:GVT написа:vld написа:тук да вметна ,че повечето търговци се опитват да продават цер за место дъб
Е цера нали е дъбче..![]()
Колега, къде си учил за горски?!
По темата, дървата да са СУХИ, другото са калории..
Ебати дъба е това цера,просто нема место за сравнение с летния или зимния дъб.

- Wenzy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 М51Д25
BMW_325 TDS написа:Абе колега я не се излагай , дърва че ми купуваш !!! Я лови Husqvarnata и рипай у Зило и газ към близката горичка.
Много прдашат за тая работа - актовете направо цифромания

- vld
- Старши ентусиаст
-
Някой ако знае къде мога да си купя сега сухи,нека да сподели,че си ибало мамата вчера ми докараха едни много пресни и нещат да горят

- logout
- старши ентусиаст
-
- Кара: KiA, Volvo, Ford
- Мечтае да кара: Болид от F1
- Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021
За съжаление рядко някой в БГ продава сухи дърва. Всичко е от гората директно в двора. Възможно е да не се огрееш тая зима. Все пак ти препоръчвам да ги нарежеш, да ги нацепиш и да ги оставиш на проветриво място (на течение). След мецес-два вече ще горят по-добре. Но в момента едва ли можеш да направиш нещо по въпроса.
It's not who You are, it's who You know...
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2