Плосък данък
Модератор: Общи модератори
42 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
D3BEP написа:Пичове,
Аз.... Не мога да го разбера туй нещо българина.
Досега ДОД беше прогресивен данък.
Примерно до 200 лв. без данъци. Над 200 - 20 лв + 20 от горницата над 200 Над 500 - 100 лв + 22% от горницата на 500. И те така.
Сега го правят 10% за всички данъка и вие сте недоволни.
Какво искаме по дяволите?
От този данък евентуално набутаните ще бъдат взимащите под 200 лева при минимална заплата 240 лева за догодина.
А ако вземате 550 лева, п опримера даден от мен данъкът ви е бил 111 лв, сега ще е 55. На 111 ли го предпочитахте?
И в една друга тема повечето от вас спореха, че 500 лева не било заплата, било за некадърнци, ала бала...
Тука ко става сега? Не мога да разбера.
Истината обаче е тази, оято ви казах и в другата тема.
На работещите при частници отново ще им е отзад. Те пак ще си получават 500 лева, пак частникът ще им декларира колкото му е кеф, просто той ще плаща по - малък данък на държавата и ще люха уискита. Единствено работещите в държавни учреждения ще удетят реално нещата. Ходете и обяснете на частника, че държавата ви е вдигнала с около 20% заплатата по реални сметки, мога и да ги направя пробно пред вас.
значи ли това, че Плоския данък идва на мястото на Общ Доход?

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
...
Последна промяна Bogat-Beden на 23 Ное 2007, 12:52, променена общо 2 пъти
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Bogat-Beden
-
-
D3BEP написа:Пичове,
Аз.... Не мога да го разбера туй нещо българина.
Досега ДОД беше прогресивен данък.
Примерно до 200 лв. без данъци. Над 200 - 20 лв + 20 от горницата над 200 Над 500 - 100 лв + 22% от горницата на 500. И те така.
Сега го правят 10% за всички данъка и вие сте недоволни.
Какво искаме по дяволите?
От този данък евентуално набутаните ще бъдат взимащите под 200 лева при минимална заплата 240 лева за догодина.
А ако вземате 550 лева, п опримера даден от мен данъкът ви е бил 111 лв, сега ще е 55. На 111 ли го предпочитахте?
И в една друга тема повечето от вас спореха, че 500 лева не било заплата, било за некадърнци, ала бала...
Тука ко става сега? Не мога да разбера.
Истината обаче е тази, оято ви казах и в другата тема.
На работещите при частници отново ще им е отзад. Те пак ще си получават 500 лева, пак частникът ще им декларира колкото му е кеф, просто той ще плаща по - малък данък на държавата и ще люха уискита. Единствено работещите в държавни учреждения ще удетят реално нещата. Ходете и обяснете на частника, че държавата ви е вдигнала с около 20% заплатата по реални сметки, мога и да ги направя пробно пред вас.
То това дето го казваш е ясно,само 4е зашто досега данъка е бил прогресивен,нали логиката е колкото пове4е пе4елиш,толкова пове4е данъци да се платят,да има някаква справедливост.проблема е,4е хората с най-високи доходи сега са най облагодетелствани..,което май за БГ не е много адекватно,пропастта между бедни и богати си е достатъ4но голяма
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
Bogat-Beden написа:....нали логиката е колкото пове4е пе4елиш,толкова пове4е данъци да се платят,да има някаква справедливост....
Това нито е логично, нито е справедливо...
Тези които печелят повече пак плащат повече пари на държавата , но поне нека да е един процент за всички ...
Или май всички които нямат достатъчно доходи , си викат дай да гърбим тея дето имат ... А някой пита ли се как се изкарват тея пари ...
И нормално ли е според теб , да бачкаш като вол 3 месеца в годината за да храниш държавата?
- Bogat-Beden
-
-
За да не пренаписваме тук отново теорията на публи4ните финанси
,просто мога да ти кажа ,4е в най-развитите държави това е схемата за данъ4но облагане-колкото си по-богат ,даваш толкова пове4е,това е.

приемам плоския данък, но дали именно 10% е разумното решение?
аз лично ще бъда облагодетелстван, затова и подкрепям горното мнение... защото най-лесно е да седиш и да казваш 'аз с малката заплата какво ще правя', а никой не пита този с по-високата заплата как се изкарват тези пари!
преди няколко дни видях разбивка на новите(предложените за закон) данъци и ще има няколко увеличения за да се балансират нещата.
аз лично ще бъда облагодетелстван, затова и подкрепям горното мнение... защото най-лесно е да седиш и да казваш 'аз с малката заплата какво ще правя', а никой не пита този с по-високата заплата как се изкарват тези пари!
преди няколко дни видях разбивка на новите(предложените за закон) данъци и ще има няколко увеличения за да се балансират нещата.
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
За всички намаляват данъците, не ви виждам какво се бунтувате.
За най - бедните - най - малко, но те и досега си плащаха най - малко, сега ще плащат още по малко.
Естествено, че от по - богатите ще вземат повече. Не виждам защо се съмнявате. Ако някой взема 500, ще дава 50 лева. Ако някой взема 4000 ще дава 400 лева. От всички по 10%.
Дали плосък или прогресивен данък си е решение на държавата. В различните държави има ДОД и по двата начина и системата си работи нормално. Лично за мен даже плоският е по - справедлив, защото мотивира хората да печелят повече. При прогресивният данък логиката е "Защо ми са тея увеличения, той данъка ще ми ги изяде!"
Да видим. Причината мисля е двата излишъка в бюджетите.
Има логика, има и нужда.
Въпросите, които ми се пораждат обаче са:
- реално дали ще я усетим тая далавера или ще ни я излапат работодателите - в по - голямата си част, не всички естествено
- как тъй при зверски бюджетни излишъци такава висока инфлация? Бюджетен излишък значи по - малко пари в реалния сектор, значи даже дефлация! Или казано с други думи - въпросът - "какво куца в бюджет 2008?" в контекста на обикновенния гражданин...
За най - бедните - най - малко, но те и досега си плащаха най - малко, сега ще плащат още по малко.
Естествено, че от по - богатите ще вземат повече. Не виждам защо се съмнявате. Ако някой взема 500, ще дава 50 лева. Ако някой взема 4000 ще дава 400 лева. От всички по 10%.
Дали плосък или прогресивен данък си е решение на държавата. В различните държави има ДОД и по двата начина и системата си работи нормално. Лично за мен даже плоският е по - справедлив, защото мотивира хората да печелят повече. При прогресивният данък логиката е "Защо ми са тея увеличения, той данъка ще ми ги изяде!"
Да видим. Причината мисля е двата излишъка в бюджетите.
Има логика, има и нужда.
Въпросите, които ми се пораждат обаче са:
- реално дали ще я усетим тая далавера или ще ни я излапат работодателите - в по - голямата си част, не всички естествено
- как тъй при зверски бюджетни излишъци такава висока инфлация? Бюджетен излишък значи по - малко пари в реалния сектор, значи даже дефлация! Или казано с други думи - въпросът - "какво куца в бюджет 2008?" в контекста на обикновенния гражданин...
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
E ако не запазят необлагаемият минимум, който е 200 лева, какво става?
Минималната заплата от догодина доколкото си спомням става 240 лева.
С 10 % данък остават 216 лева.
Т.е. е тоя, дето е взимал 200 вече ще взима 216 лева. Минимум.
Според мен плоският данък е отличен за страни в развитие и подем. Другият е за икномики като САЩ, Германия.... Там наистина рефлектира върху богатите.
Тука - не.
Първо, защот огорната му граница е ного ниска - примерно 800 или 1000 лева на месец. А реално богатите 800 лева не ги харесват за вечеря.
Второ, защото те масово и най - много от всички крият данъци.
Освен да се стимулират бедните да печелят повече, това е и начин приходите на богатите да се изкарат "на светло". Или поне легалните им приходи.
Минималната заплата от догодина доколкото си спомням става 240 лева.
С 10 % данък остават 216 лева.
Т.е. е тоя, дето е взимал 200 вече ще взима 216 лева. Минимум.
Според мен плоският данък е отличен за страни в развитие и подем. Другият е за икномики като САЩ, Германия.... Там наистина рефлектира върху богатите.
Тука - не.
Първо, защот огорната му граница е ного ниска - примерно 800 или 1000 лева на месец. А реално богатите 800 лева не ги харесват за вечеря.
Освен да се стимулират бедните да печелят повече, това е и начин приходите на богатите да се изкарат "на светло". Или поне легалните им приходи.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Space написа:Съгласен съм с последното ... Само че, тия които са на мин. заплата ок, но тия които взимат по 300-400 лева примерно и не им увеличат заплатите ще взимат с 20-30 кинта по-малко ...
Преди малко ти ми написа, че ПД идва на мястото на ДОД

You said: "Time will change!" What if it changes you?
vicho написа:Space написа:Съгласен съм с последното ... Само че, тия които са на мин. заплата ок, но тия които взимат по 300-400 лева примерно и не им увеличат заплатите ще взимат с 20-30 кинта по-малко ...
Преди малко ти ми написа, че ПД идва на мястото на ДОД
Е да де. Точно на мястото на ДОД е. Някъде си противореча ли?

_!_
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Space написа:Съгласен съм с последното ... Само че, тия които са на мин. заплата ок, но тия които взимат по 300-400 лева примерно и не им увеличат заплатите ще взимат с 20-30 кинта по-малко ...
Да.
Тея с 400 лева заплата ще получават 6 лева по - малко
(Ако рязкото намаляване на осигурителните вноски не ги компенсира де).
- Bogat-Beden
-
-
D3BEP написа:Според мен плоският данък е отличен за страни в развитие и подем. Другият е за икномики като САЩ, Германия.... Там наистина рефлектира върху богатите.
Тука - не.
Май си прав,поне да се надяваме 4е си

42 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3