Плосък данък

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 23 Ное 2007, 12:20

D3BEP написа:Пичове,
Аз.... Не мога да го разбера туй нещо българина.

Досега ДОД беше прогресивен данък.
Примерно до 200 лв. без данъци. Над 200 - 20 лв + 20 от горницата над 200 Над 500 - 100 лв + 22% от горницата на 500. И те така.
Сега го правят 10% за всички данъка и вие сте недоволни.
:wtf: Какво искаме по дяволите?
От този данък евентуално набутаните ще бъдат взимащите под 200 лева при минимална заплата 240 лева за догодина.
А ако вземате 550 лева, п опримера даден от мен данъкът ви е бил 111 лв, сега ще е 55. На 111 ли го предпочитахте?

И в една друга тема повечето от вас спореха, че 500 лева не било заплата, било за некадърнци, ала бала... :)
Тука ко става сега? Не мога да разбера.

Истината обаче е тази, оято ви казах и в другата тема.
На работещите при частници отново ще им е отзад. Те пак ще си получават 500 лева, пак частникът ще им декларира колкото му е кеф, просто той ще плаща по - малък данък на държавата и ще люха уискита. Единствено работещите в държавни учреждения ще удетят реално нещата. Ходете и обяснете на частника, че държавата ви е вдигнала с около 20% заплатата по реални сметки, мога и да ги направя пробно пред вас.

значи ли това, че Плоския данък идва на мястото на Общ Доход? :shock:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Space » 23 Ное 2007, 12:28

Вичо, точно това означава :)
_!_

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 23 Ное 2007, 12:46

...
Последна промяна Bogat-Beden на 23 Ное 2007, 12:52, променена общо 2 пъти
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 23 Ное 2007, 12:47

D3BEP написа:Пичове,
Аз.... Не мога да го разбера туй нещо българина.

Досега ДОД беше прогресивен данък.
Примерно до 200 лв. без данъци. Над 200 - 20 лв + 20 от горницата над 200 Над 500 - 100 лв + 22% от горницата на 500. И те така.
Сега го правят 10% за всички данъка и вие сте недоволни.
:wtf: Какво искаме по дяволите?
От този данък евентуално набутаните ще бъдат взимащите под 200 лева при минимална заплата 240 лева за догодина.
А ако вземате 550 лева, п опримера даден от мен данъкът ви е бил 111 лв, сега ще е 55. На 111 ли го предпочитахте?

И в една друга тема повечето от вас спореха, че 500 лева не било заплата, било за некадърнци, ала бала... :)
Тука ко става сега? Не мога да разбера.

Истината обаче е тази, оято ви казах и в другата тема.
На работещите при частници отново ще им е отзад. Те пак ще си получават 500 лева, пак частникът ще им декларира колкото му е кеф, просто той ще плаща по - малък данък на държавата и ще люха уискита. Единствено работещите в държавни учреждения ще удетят реално нещата. Ходете и обяснете на частника, че държавата ви е вдигнала с около 20% заплатата по реални сметки, мога и да ги направя пробно пред вас.

То това дето го казваш е ясно,само 4е зашто досега данъка е бил прогресивен,нали логиката е колкото пове4е пе4елиш,толкова пове4е данъци да се платят,да има някаква справедливост.проблема е,4е хората с най-високи доходи сега са най облагодетелствани..,което май за БГ не е много адекватно,пропастта между бедни и богати си е достатъ4но голяма
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от blackgod » 23 Ное 2007, 12:56

Bogat-Beden написа:....нали логиката е колкото пове4е пе4елиш,толкова пове4е данъци да се платят,да има някаква справедливост....

Това нито е логично, нито е справедливо...
Тези които печелят повече пак плащат повече пари на държавата , но поне нека да е един процент за всички ...
Или май всички които нямат достатъчно доходи , си викат дай да гърбим тея дето имат ... А някой пита ли се как се изкарват тея пари ...
И нормално ли е според теб , да бачкаш като вол 3 месеца в годината за да храниш държавата?

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 23 Ное 2007, 13:04

За да не пренаписваме тук отново теорията на публи4ните финанси :mhihi: ,просто мога да ти кажа ,4е в най-развитите държави това е схемата за данъ4но облагане-колкото си по-богат ,даваш толкова пове4е,това е.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ajaxus » 23 Ное 2007, 13:04

приемам плоския данък, но дали именно 10% е разумното решение?

аз лично ще бъда облагодетелстван, затова и подкрепям горното мнение... защото най-лесно е да седиш и да казваш 'аз с малката заплата какво ще правя', а никой не пита този с по-високата заплата как се изкарват тези пари!

преди няколко дни видях разбивка на новите(предложените за закон) данъци и ще има няколко увеличения за да се балансират нещата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 23 Ное 2007, 13:09

За всички намаляват данъците, не ви виждам какво се бунтувате.
За най - бедните - най - малко, но те и досега си плащаха най - малко, сега ще плащат още по малко.
Естествено, че от по - богатите ще вземат повече. Не виждам защо се съмнявате. Ако някой взема 500, ще дава 50 лева. Ако някой взема 4000 ще дава 400 лева. От всички по 10%.
Дали плосък или прогресивен данък си е решение на държавата. В различните държави има ДОД и по двата начина и системата си работи нормално. Лично за мен даже плоският е по - справедлив, защото мотивира хората да печелят повече. При прогресивният данък логиката е "Защо ми са тея увеличения, той данъка ще ми ги изяде!"

Да видим. Причината мисля е двата излишъка в бюджетите.
Има логика, има и нужда.
Въпросите, които ми се пораждат обаче са:
- реално дали ще я усетим тая далавера или ще ни я излапат работодателите - в по - голямата си част, не всички естествено
- как тъй при зверски бюджетни излишъци такава висока инфлация? Бюджетен излишък значи по - малко пари в реалния сектор, значи даже дефлация! Или казано с други думи - въпросът - "какво куца в бюджет 2008?" в контекста на обикновенния гражданин...

ентусиаст
Аватар

Мнение от Space » 23 Ное 2007, 13:27

Просто трябва да запазят необлагаемия минимум ... макар, че тогава ще изгубят маса пари :mhihi:
_!_

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 23 Ное 2007, 13:36

E ако не запазят необлагаемият минимум, който е 200 лева, какво става?
Минималната заплата от догодина доколкото си спомням става 240 лева.
С 10 % данък остават 216 лева.
Т.е. е тоя, дето е взимал 200 вече ще взима 216 лева. Минимум.

Според мен плоският данък е отличен за страни в развитие и подем. Другият е за икномики като САЩ, Германия.... Там наистина рефлектира върху богатите.
Тука - не.
Първо, защот огорната му граница е ного ниска - примерно 800 или 1000 лева на месец. А реално богатите 800 лева не ги харесват за вечеря.
Второ, защото те масово и най - много от всички крият данъци.
Освен да се стимулират бедните да печелят повече, това е и начин приходите на богатите да се изкарат "на светло". Или поне легалните им приходи.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Space » 23 Ное 2007, 13:49

Съгласен съм с последното ... Само че, тия които са на мин. заплата ок, но тия които взимат по 300-400 лева примерно и не им увеличат заплатите ще взимат с 20-30 кинта по-малко ...
_!_

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 23 Ное 2007, 14:10

Space написа:Съгласен съм с последното ... Само че, тия които са на мин. заплата ок, но тия които взимат по 300-400 лева примерно и не им увеличат заплатите ще взимат с 20-30 кинта по-малко ...

Преди малко ти ми написа, че ПД идва на мястото на ДОД

:arrow:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Space » 23 Ное 2007, 15:22

vicho написа:
Space написа:Съгласен съм с последното ... Само че, тия които са на мин. заплата ок, но тия които взимат по 300-400 лева примерно и не им увеличат заплатите ще взимат с 20-30 кинта по-малко ...

Преди малко ти ми написа, че ПД идва на мястото на ДОД

:arrow:

Е да де. Точно на мястото на ДОД е. Някъде си противореча ли? :mhihi:
_!_

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 23 Ное 2007, 17:38

Да.
Тея с 400 лева заплата ще получават 6 лева по - малко
(Ако рязкото намаляване на осигурителните вноски не ги компенсира де).

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 23 Ное 2007, 18:08

D3BEP написа:Според мен плоският данък е отличен за страни в развитие и подем. Другият е за икномики като САЩ, Германия.... Там наистина рефлектира върху богатите.
Тука - не.
Първо, защот огорната му граница е ного ниска - примерно 800 или 1000 лева на месец. А реално богатите 800 лева не ги харесват за вечеря.
Второ, защото те масово и най - много от всички крият данъци.
Освен да се стимулират бедните да печелят повече, това е и начин приходите на богатите да се изкарат "на светло". Или поне легалните им приходи.

Май си прав,поне да се надяваме 4е си :roll:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата