АКТ за затъмнено задено стъкло
Модератор: Общи модератори
31 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- TheBoss
- Полковника
-
- Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло
Да, прав си колега, ама преди време не знаехме за лекс.бг. Май наистина е най-добре линка да е за там. Поне ще е винаги актуален.
JackRock написа:... са ми затъмнени задните странични и задното фронтално стъкло ...![]()
Колега, е това ако ми го обясниш ще те черпя бира, ама мнооооого

- asi_tulev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 325 Turbo
Фил написа:Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.
За задното стъкло не пише нищо.
Точно. И аз го прочетох това.
WilliamsF1Team написа:Щом тази кола е минала канала в КАТ значи може да си карам така без да ми каже никой нищо...
А.
Казах му го това на куката ама не мина, каза че той си няма нищо общо с тия в кат и ще пише акт.
bum_bum написа:asi_tulev написа:...
Минали са те яко пич, според въпросната алинея 2 при наличие на 2 странични огледала нищо не ти пречи да затъмниш задните стъкла на автомобила. Там изобщо не става въпрос за задното панорамно стъкло. Лошото е обаче е, че май сега не можеш и да обжалваш, тъй като вече е минал законно установения срок за това.
Сега ще ти излезе наказателно постановление, него принципно също не може да го обжалваш според член 189, ал. 5, който казва, че не могат да се обжалват наказателни постановления с които е наложена глоба до 50 лв. включително. А глобата ти едва ли ще е по- голяма. (още едно нововъведение е това).
Може би някой юрист трябва да каже тук какво се прави в случай, че акта е съставен един вид неправомерно, защото дефакто няма нарушаване на закона.
ДА.

Ще поразпитам разни познати юристи. Но ми казаха че глобате ще е 20 лв. и без отнемане на точки, което са бели ядове, ако е толкова де.
Но проблема е че куката ме спря на 1 км от къщи и аз минавам много щесто от там. Подчи съм сигурен, че като ме види другия път пак ще ме спре и ще се заяжда за това. Та за това ми се иска веднъж за винаги да го решим този въпрос за затъмняването на задните стъкла, та като започне някой де се заяжда за това да знаем кво да правим. Дали вярно нарушаваме закона или ни клатят за поредното нещо.
Dido_stz написа:преди специално спрях при катаджии да ги питам за задното стъкло.Човека ми каза така-не е позволено, но не е и забранено, т.е има дупка в закона и може да се затъмни
Ако е така тогава всеки такъв акт би следвало да се обжалва или да се подаде молба , не знам в какъв срок и къде. Ясно че съм изтървал влака този път но за друг път да се знае. Като отпаднат няколко такива акта и дано катаджиите престанат да се заяждат за това, пък и да знаем че може да си ги пишат на воля, а после да им го изкараме през носа.
П.П. Да няма още някой член в закона някъде дето да пише, че е забранено затъмняването? Още не съм го прочел цели до край.

- BMWALPINA
- и аз незнам
-
- Кара: E36 325i
Stanchev написа:BMWALPINA написа:Stanchev написа:на задния джам се позволява само ЩОРА, ако имаш странични огледала.
А сигурен ли си?
да
Ама айде ако не е така ми изпечеш едно агне

asi_tulev написа:Ако е така тогава всеки такъв акт би следвало да се обжалва или да се подаде молба , не знам в какъв срок и къде. Ясно че съм изтървал влака този път но за друг път да се знае. Като отпаднат няколко такива акта и дано катаджиите престанат да се заяждат за това, пък и да знаем че може да си ги пишат на воля, а после да им го изкараме през носа.
П.П. Да няма още някой член в закона някъде дето да пише, че е забранено затъмняването? Още не съм го прочел цели до край.
В тридневен срок можеш да подадеш писмено възражение за акта до КАТ .
А втория вариант (който не изключва първия) е да обжалваш в съда наказателното постановление когато излезе, в седемдневен срок след получаване на постановлението ... Обаче сега май има нова врътка че глоби до 50 лв не са обжалваеми ... Реално нямат законово право да те глобяват за затъмнен заден прозорец и оттам при обжалване имаш 100% гаранция за успех.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
- Код: Избери целия код
WilliamsF1Team написа:
Щом тази кола е минала канала в КАТ значи може да си карам така без да ми каже никой нищо...
А.
Казах му го това на куката ама не мина, каза че той си няма нищо общо с тия в кат и ще пише акт.
Това, че колата ти е минала така кат не е довод защото може да и сложиш каквото си помислиш и да твърдиш, че си е така и си минал така през кат, но това не пречи да ти пишат акт или да те спрат дори от движение.
Ако нямаш право на определена модификация и 100 пъти да минеш КАТ с нея всеки ушев може да си ти напише акта когато си поиска и ще е прав щото него тва къде си минал изобщо не го е*е, щото той си спазва закона и наредбите.
Не се притеснявай за това, че ще те помнят, аз на едни пред Спартак, където най- редовно паркирам им се изсекнах в призовката и му я пуснах в краката и от тогава няколко пъти са ме засичали, но не ме спират.
- asi_tulev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 325 Turbo
blackgod написа:В тридневен срок можеш да подадеш писмено възражение за акта до КАТ
Но би трябвало да можеш да ги напишеш веднага в акта по време на неговото сключване. Три дневния срок не е ли ако искаш да добавиш или промениш нещо от казаното възражение.
Щом вече не можеш да обжалваш акт под 50лв. (а това става в съда май)
значи ако не си напишеш веднага възражението в акта или до 3 дневен срок не подадеш писмено такова - хапваш дръвцето.
Та затова по един ЗДП в жапката и да се знае, кой крив кой прав.

asi_tulev написа:blackgod написа:В тридневен срок можеш да подадеш писмено възражение за акта до КАТ
Но би трябвало да можеш да ги напишеш веднага в акта по време на неговото сключване. Три дневния срок не е ли ако искаш да добавиш или промениш нещо от казаното възражение.
Мисля, че дори и да си писал НЕ на графата възражение , пак можеш да пратиш. Защото наистина не си длъжен да носиш една камара книжки с закони в колата за да можеш да реагираш на момента...
Но си представям гледката , как полицая седи ококорен:shock: и те слуша как рецитираш закони и наредби

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Aз си го нося разпечатан в колата и на джобния комп и в телефона и точно тва им се случва редовно като ме спрат 

- WilliamsF1Team
- старши ентусиаст
-
bum_bum написа:............
Е хубаво сега. Искаш да ми кажеш, че джипа ми минава КАТ и после тоя ме спира и ми пише акт за черно задно стъкло. Ти как го виждаш това, като така ми излиза колата от завода. Само ми кажи как ще стане тоя номер...

- bigmurzi
- драфтаджия
-
- Кара: '93 316ix Touring
- Мечтае да кара: далеч
- Детайли за колата: Хубавица =)
т'ва са малко митове и легенди, но когато ти идва така от завода колата май има някакъв документ и може дори страничните стъкла да са ти затъмнени, но има затъмняване и затъмняване, това заводското няма нищо общо с фолиото 

Е30 на десен завой бензин НЯМА!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Говорим за "къстъм" вариантите, заводските изпълнения мисля, че трябва да имат документ, който да позволява да се ползват в този си вид тогава, когато са в разрез със закона или някоя наредба.
Задното по закон не е проблем, за това никой не би трябвало да може да тикаже нищо за него, независимо дали е оригинално така или е допълнително правено. Колегата просто е извадил лош късмет. Но я се пробвай с предни странични затъмнени дори и оригинално без никакъв документ да видим колко метра ще успееш да минеш без да те спрат от движение.
Задното по закон не е проблем, за това никой не би трябвало да може да тикаже нищо за него, независимо дали е оригинално така или е допълнително правено. Колегата просто е извадил лош късмет. Но я се пробвай с предни странични затъмнени дори и оригинално без никакъв документ да видим колко метра ще успееш да минеш без да те спрат от движение.
- WilliamsF1Team
- старши ентусиаст
-
bum_bum написа:Говорим за "къстъм" вариантите, заводските изпълнения мисля, че трябва да имат документ, който да позволява да се ползват в този си вид тогава, когато са в разрез със закона или някоя наредба.
Е аз ти казвам, че имам приятел, а имам и член от семейството, който кара с всички затъмнени, ДОРИ И ПРЕДНОТО ПАНОРАМНО и си кара като пич. Като го спрат им казва, че колата излиза заводски така и че са луди ако си помислят, че може да се сложи фолио на предно стъкло, но ето че може. И си кара и никой не му казва нищо.
А за документите на фабрично затъмнени коли... Никой не ти дава нищо. Вкъщи е разпечатката за екстрите, за коя какво си платил. Само там го има, но това никой не може да ме задължи да го нося със себе си...
- Joro_Paveto
- ентусиаст
-
- Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i
Преди около месец и половина се съдихме с един плешив асеновградски малоумен полицай, дето беше написал акт точно по тоя член 105.
Тапака се изтъпани пред съдията и почна да обяснява как на ЧЕЛНИТЕ стъкла не може да слага фолио...а ние вадим закона и там какво пише?...ЧЕЛНОТО стъкло...
чакам решението на съда и ще пиша какво е то относно затъмняването.
Тапака се изтъпани пред съдията и почна да обяснява как на ЧЕЛНИТЕ стъкла не може да слага фолио...а ние вадим закона и там какво пише?...ЧЕЛНОТО стъкло...
чакам решението на съда и ще пиша какво е то относно затъмняването.
Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Tози спор е безсмислен, по закон не може, а че винаги може да се каже/ даде нещо на кукера да си трае е съвсем др въпрос.
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
и аз познавам човек които кара МЛ с затъмнени и предни но има документ и колата не е с БГ номера и нищо неможе да му кажат 

31 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3