Дайте са да видим имаме ли акъл кат за 7ми клас...
Модератор: Общи модератори
27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
На един остров живеят само рицари и пирати. Рицарите винаги казват истината, а пиратите винаги лъжат. Един ден трима от жителите на острова се срещнали и двама от тях изказали едно и също твърдение: “Точно двама от нас тримата са пирати.” Броят на рицарите между тримата е равен на:
А) 0 Б) 1 В) 2 Г) 3
Точното условие
отговора е...ехх..някой друг път
А) 0 Б) 1 В) 2 Г) 3
Точното условие

- Fencing_girl
- НА ШЕФА ЩЕРКАТА
-
Добре че ми мина изпита преди 2 години,че в тия логически задачи никаква ме няма
Ааа горките седмокласници-като видях кфо са им дали за преразказ-подробно преразказване на "Сърце" от Ангел каралийчев от името на Нешко(Не съм сигурна, че така се казва героят:help: )
Иначе тестът по Бг беше горе-долу лесен-гледах предварителните варианти на страницата на министерството

Ааа горките седмокласници-като видях кфо са им дали за преразказ-подробно преразказване на "Сърце" от Ангел каралийчев от името на Нешко(Не съм сигурна, че така се казва героят:help: )
Иначе тестът по Бг беше горе-долу лесен-гледах предварителните варианти на страницата на министерството

- fANTONa
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 520
PAcHy написа:На един остров живеят само рицари и пирати. Рицарите винаги казват истината, а пиратите винаги лъжат. Един ден трима от жителите на острова се срещнали и двама от тях изказали едно и също твърдение: “Точно двама от нас тримата са пирати.” Броят на рицарите между тримата е равен на:
А) 0 Б) 1 В) 2 Г) 3
Точното условие
тва е друго нещо .....
“Точно двама от нас тримата са пирати.”
следователно 3мата човека са пирати и лъжат понеже НЕ точно двама са пирати, а трима ....
отговора е А) 0
БМВ
- t0sh
- старши ентусиаст
-
- Кара: m52 e36
- Мечтае да кара: е38 ;)
- Детайли за колата: е36
SKISA написа:аз мислил ,мислил .....и измислил следното!
...според мен са двама пирати и един рицар!
единия пират казва:
двама от нас със сигурност са пирати! -като има впредвид себе си и рицаря ,с който говори - т.е. лъже,щото единия не е пират!
рицаря казва-двама от нас със сигурност са пирати и не лъже ,щото има в предвид двама от нас тримата,а другите двама са пирати!
а третия пират си трае!
ами както е зададена не си прав, защото не се казва кой на кого казва, и не се делят на групички

писал съм нагоре решение кеото едва ли някой може да оспори, ма не четете

п.с. по точното условие, отговорът е 0, защото такав среща няма т.е. всичко е 0

- fANTONa
- младши ентусиаст
-
t0sh написа:SKISA написа:аз мислил ,мислил .....и измислил следното!
...според мен са двама пирати и един рицар!
единия пират казва:
двама от нас със сигурност са пирати! -като има впредвид себе си и рицаря ,с който говори - т.е. лъже,щото единия не е пират!
рицаря казва-двама от нас със сигурност са пирати и не лъже ,щото има в предвид двама от нас тримата,а другите двама са пирати!
а третия пират си трае!
ами както е зададена не си прав, защото не се казва кой на кого казва, и не се делят на групичкиа твърдението е общо, и пирата в момента в който казва 'поне двама от нас са пирати' - той казва истината.
писал съм нагоре решение кеото едва ли някой може да оспори, ма не четете
п.с. по точното условие, отговорът е 0, защото такав среща няма т.е. всичко е 0някой се е омотал с логиката и аз бих обяснил че 0 всъщност не е кроектен отговор
SKISA не е задал правилно въпроса , затова се получи объркването !!!
виж сега PAcHy като написа задачата с точния коментар веднага стана ясно .... даже имам чувството че задачата е малко елементарна ... с точното условие , по метода на елиминиране се решава за 2 мин ....
3ма рицари не може , понеже казват истината , а пирати няма !!!
2ма рицари не може , понеже казват истината , а пирата е само 1, не 2 !!!
1 рицар не може , понеже казва истината ,че има двана пирати , обаче единия пират не лъже , а казва истината
.... няма и 2 мин ....
Последна промяна fANTONa на 25 Юни 2007, 21:41, променена общо 1 път
БМВ
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
PAcHy написа:На един остров живеят само рицари и пирати. Рицарите винаги казват истината, а пиратите винаги лъжат. Един ден трима от жителите на острова се срещнали и двама от тях изказали едно и също твърдение: “Точно двама от нас тримата са пирати.” Броят на рицарите между тримата е равен на:
А) 0 Б) 1 В) 2 Г) 3
Точното условие
При това условие директно може да се заключи, че между тия не може да има рицари... щом пиратите винаги лъжат..... за да излъжат двама от пиратите всъщност броят им трябва да е трима.... иначе няма как да се получи лъжата... ако беше само един пират също не може да стане, щото единият от двамата рицари (в случая) няма да излъже, че са двама пиратите.
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Не знам за кво ти е да се вкарваш в такива неща (ала сериала "NUMB3RS"/Криминални Уравнения), като чрез елементарна логика стигаш за около 15сек до отговора 

- fANTONa
- младши ентусиаст
-
zayo написа:Хмм защо ли си мисля ,че се прави система линейни уравнение за да се намери отговора ???![]()
Математици има ли ?
матемаците , работата им е да решат задачате по най-рационалния възможен начин !!! иначе ако искаш я реши с полагане, диференциране или с имагинерни числа .... или ако искаш с векторни крайни елементи

ама май с просто изключване и малко логика е по лесно ... или ?

БМВ
27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2