Адвокат vs Тест пилот vs Програмист
Модератор: Общи модератори
32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
WilliamsF1Team написа:sieg написа:................
Аз пък мога да ти кажа, че грешиш ти...
Познавам те и знам, че си вътре в нещата, но смея да твърдя че търсенето в нашата държава е нищожно в сравнение с търсенето в Германия (примерно). Леля ми живее там от 19 години и казва че тука е умряла работа... И е права.![]()
Германия е 80 млн населениe и отгоре дори, така, че е нормално да се търсят повече + това са с доста години пред нас като цяло

- t0sh
- старши ентусиаст
-
- Кара: m52 e36
- Мечтае да кара: е38 ;)
- Детайли за колата: е36
незнам как цъкате 'адвокат, само един човек се аргументира
голям контрааргумент веднага: в България само с далавери се изкарват пари там или с връзки, и то след ДООООСТА практика за без пари. някой да ме попарви ако греша. после си се вързал тук и КРАЙ, или може би лесно се излиза в чужбина с тотално друг език и законодателство?
програмиране - трябва английски, и да си добър - навсякъде е същото и се излиза лесно ако си по-упорит. Да не говориме за споменатия оутсорсинг.
малко подробно:
ИТ тука стартова заплата 'над 1000к' не е изобщо бясна. просто типа 'студентски град' и 'завърших философия ма има места за програмисти' налагат такива (ниски за хора с опит!) стартови. аз за спорта се опитах да мина на 4-5 интервюта тук, и бях доста изненадан. на някои места бях доста повече в час с темата (стъпваща току-що в България, по която съм работил) от главните им програмисти, включително и езици за програмиране, и ми арзправят 'ми 1000 стартово и после ще видиме'. А до мен Пенчо с дилпома по философия от НБУ също взима 1000, без идея да си миа от нищо освен дето е самоук на java/c примерно. без елементарни познания по алгоритми, математика или каквото и да е.
зле за тези с опит, добре за начинаещи. но защо да 'не се стане шеф' в ИТ? малко се напъваш, за 2-3 години събираш нужните познати и опит и пари, намираш малка дупка в сектора и чао. това като адвокат кога ще го направиш?
та като заключение:
адовкатите в началото е ГЛАД яко - но аз живея докато съм млад. няма излизане извън България, или ДОСТА трудно. пари стабилни само с далаверки.
ИТ програмист: висока (навяскъде, но и в България) сравнително стартова заплата, не гладуваш като млад или да трябва мам и тати да ти бутат рамена. излиза с еизвън България ако трябва, но има достатъчно оутсорсинг за да се чуди човек. за 'шеф' зависи почти само от теб колко бързо и какво, дали при гигант или собствена фирма.
така че изобщо не разбирам тези 'адвокатски' цъквания, а изчетох аргументите и не съм съгласен...

голям контрааргумент веднага: в България само с далавери се изкарват пари там или с връзки, и то след ДООООСТА практика за без пари. някой да ме попарви ако греша. после си се вързал тук и КРАЙ, или може би лесно се излиза в чужбина с тотално друг език и законодателство?
програмиране - трябва английски, и да си добър - навсякъде е същото и се излиза лесно ако си по-упорит. Да не говориме за споменатия оутсорсинг.
малко подробно:
ИТ тука стартова заплата 'над 1000к' не е изобщо бясна. просто типа 'студентски град' и 'завърших философия ма има места за програмисти' налагат такива (ниски за хора с опит!) стартови. аз за спорта се опитах да мина на 4-5 интервюта тук, и бях доста изненадан. на някои места бях доста повече в час с темата (стъпваща току-що в България, по която съм работил) от главните им програмисти, включително и езици за програмиране, и ми арзправят 'ми 1000 стартово и после ще видиме'. А до мен Пенчо с дилпома по философия от НБУ също взима 1000, без идея да си миа от нищо освен дето е самоук на java/c примерно. без елементарни познания по алгоритми, математика или каквото и да е.
зле за тези с опит, добре за начинаещи. но защо да 'не се стане шеф' в ИТ? малко се напъваш, за 2-3 години събираш нужните познати и опит и пари, намираш малка дупка в сектора и чао. това като адвокат кога ще го направиш?
та като заключение:
адовкатите в началото е ГЛАД яко - но аз живея докато съм млад. няма излизане извън България, или ДОСТА трудно. пари стабилни само с далаверки.
ИТ програмист: висока (навяскъде, но и в България) сравнително стартова заплата, не гладуваш като млад или да трябва мам и тати да ти бутат рамена. излиза с еизвън България ако трябва, но има достатъчно оутсорсинг за да се чуди човек. за 'шеф' зависи почти само от теб колко бързо и какво, дали при гигант или собствена фирма.
така че изобщо не разбирам тези 'адвокатски' цъквания, а изчетох аргументите и не съм съгласен...
- DanielzZz
- старши ентусиаст
-
- Кара: М4
Дискусията продължава,преди година минах 1во ниво(взимане на кандидатгимназистки изпит) и сега чакам да видя какво ще е,като най-слабо съм за програмист.Пред тази дилема съм от около 2 години,така,че реших "погледна реално" в-у нещата.
В крайна сметка избора опира единствено до връзките, или липсата на такива(според мен). И преди да ми кажете тука всички как сами със собствени сили сте пробили, аз не казвам, че е невъзможно, дори при такъв развой на събитията после предполагам удоволствието е още по-голямо. А иначе до това в коя от 3те сфери е най-лесно да се реализираш - програмирането. Моя случай - първа година студент по информационни технологии в момента почваме да си търсиме места за стаж за лятото, съответно фирмите обявяват какви хора търсят - ами кво да ви кажа 99% са java developers и изобщо софтуер енджиниъринг. Така че ако искаш да работиш, да трупаш опит и т.н. горе-долу нямаш избор. И като гледам тенденцията няма скоро да се промени с малката разлика, че с въпросния аутсорсинг пари печелят единствено компаниите.
In Ban We Trust!
t0sh написа:ИТ програмист: висока (навяскъде, но и в България) сравнително стартова заплата, не гладуваш като млад или да трябва мам и тати да ти бутат рамена. излиза с еизвън България ако трябва, но има достатъчно оутсорсинг за да се чуди човек. за 'шеф' зависи почти само от теб колко бързо и какво, дали при гигант или собствена фирма.
Високи са заплатите специално в ИТ сектора главно в София и част от другите големи градове. Я ела да видиш тука в Свищов как е например

Fehlende PS werden durch den Wahnsinn ersetzt 

- DanielzZz
- старши ентусиаст
-
- Mamouk
- дере дънки сред голи мадами
-
Overburner - NX написа: За мен висока заплата е от над 100 000.
Wow

Legends may sleep...but they never die!
Плюй си на гъза и се пързаляй!
Плюй си на гъза и се пързаляй!
- DanielzZz
- старши ентусиаст
-
- b2
- старши ентусиаст
-
- Кара: F15 X5; F10 M5 Stage 2
sieg - абсолютно прав
А написаното от WilliamsF1Team, колкото и многословно са абсолютни глупости, ама щом леля му от Германия така казва..

А написаното от WilliamsF1Team, колкото и многословно са абсолютни глупости, ама щом леля му от Германия така казва..

Dark Side of the Force is а pathway to many abilities some considered to be unnatural.
- WilliamsF1Team
- старши ентусиаст
-
b2 написа:sieg - абсолютно прав![]()
Ти незнам въобще за какво пишеш, честно...Напиши си мнението по въпроса и тогава давай оценка за това което са написали останалите...

Другото, което ще те помоля е да не иронизираш това, което съм написал, посочих леля си за пример, защото това ми дойде на акъла, някакъв проблем ли има, или...

Що се отнася до това, което съм написал, то си е лично мое мнение, с което не обвързвам никого по никакъв начин. Заспорихме се с Виктор (Sieg), но това не значи че искам да втълпя на някой нещо. Отговорих на анкетата и се обосновах, а това че на теб не ти харесва отговора ми си лично твой проблем...

Sieg написа:Леля ти в коя софтуерна фирма работи? А че в Германия е по-добре от България в която и да е сфера, това няма какво да се убеждаваме или разубеждаваме. Но това не значи, че в България IT-сектора е слаб. Не отчиташ явлението outsourcing, което води много държави и фирми насам.
Точно това се опитвам да ти кажа...Ти ми обясняваше в началото, че сме по напред от доста страни. Германия като цяло е велика държава и смея да твърдя че това което казваше в предишните си мнения се е отнасяло и за тях, а сега какво става...

Sieg написа:В нашата държава има много плямпала, които разбират от всичко и са най-добрите, докато не ги накараш да свършат нещо. Всички фирми, в които работя и всички фирми, които познавам ТЪРСЯТ отчаяно програмисти. Някои от тях предлагат бесни начални заплата - над 1к още в изпитателния период. Други са идеални за ученици или студенти. Дай да ги видим твоите хора какво могат. Тъкмо и на мен ми трябват специалисти за един проект.
Смея да твърдя, че тези хора не са от онези плямпала, а са доста напред с материяла, но просто нямат възможност за реализация...

Що се отнася до това просто да те свържа с тях...

А за тези програми с ученицитееее...може да накарам няколко човека да се свържат с теб да видим какво ще предложиш и колко ще е изгодно предложението ти...

Sieg написа:Ако си хитър, може и в Парламента да влезеш на 26 години и никога да не ти се е налагало да работиш. Ние не говориме за "хитрите", говориме за редовия човек. А и не може всички да сме хитри - 1 на 10, максимимум 1 на 5 ще станаш шефове. А другата идея - да спестяваш и да развиеш бизнес е много хитра, ама целокупния български народ се прееба с тази идея. Аз също искам такова развитие, обаче не мога да се зарека, че ще го направя. Впрочем, този проблем е световен, проучи как стоят нещата с Германия - там също нямат много избор на 30. Преподаватели? Вярно е че там заплататите са им добри, но не и колкото на програмистите. Тази тема е дискутирана доста обширно още преди време, така че не говоря само от свое име.
Е за какво говорим, нали трябва да прогресираш, това без хитрост не става...

А за бизнес развитието да не говорим. В България за момента всеки може да прави бизнес. Не искам да се самоизтъквам, но на 18 години мога да се похваля, че след като минах през куп глупости и ми идеше да се откажа, имам това което исках - малко, но все пак пари има...

А иначе в Германия не се налага на хората да правят бизнес и пр. Те получават всичко само заради стандарта, който създава прекрасни условия за живот. Веднага ще се аргументирам... Сама жена, с дете, НЕразведена, но мъжа и живее с друга, работи и може да покрива сметките на къща 270кв/м, да изплаща същата тази къща, да изплаща чисто нов Мерцедес (нисък клас) и да има всички видове застраховки (за тях това е много важно). Така че не ми говори за Германия и хората там. На тях след 30 години животът им е уреден и нямат нужда да развиват собствен бизнес...

Sieg написа:Не, това не го знам. Образование ти трябва само за парлама, ОСОБЕНО в ИТ-сектора. Никога никъде не са ми искали диплома, нито на мой познат. В Германия 10% от хората следват висше образование, например. Въпреки че е безплатно и без приемни изпити. Това са ми го обяснявали в Гъоте институт, да не кажеш че си измислям.
А и, аз след като завърша малоумния ТУ и знам каква тъпотия е там, мислиш ли че мога с чиста съвест да изисквам диплома от някои, който търси работа. Повечето шефове знаят за какво става въпрос и изобщо не поставят тези неща на преден план. Още повече, че повечето шефове също нямат диплома, защото са вършили работа, вместо да пият по студентски град 5 години с парите на мама и тате.
За чужбина образованието е добра идея, защото там има твърде много желаещи и трябва по някакъв критерии да бъдат отсеяни. Но ако си добър - няма нещо което да те спре.
Образованието ти трябва само за парлама - Боже Господи, горките ти бъдещи деца. Ученик съм все още и ще ти кажа, че колкото и да ми е тъпо, колкото и да знам че може и да не ходя на училище, дори не съм длъжен в момента да го правя, ходя всеки ден ако не съм възпрепядстван. Нали се сещаш, че нещата може да се завъртят и от върха да се озова долу в калта. Даваш ли си сметка, че някога нещата може да упрат точно до тази диплома...

Разбери, че образованието си е образование и то отваря много, ама много врати понякога, дори нито ти, нито аз да усещаме това в момента...

Що се отнася до шефовете, 1/2 от тях дори не се занимават пряко с кандидатите, защото си има хора които да го правят. Те просто поставят критериите, а ние които сме кандидати за работата трябва да ги покрием. А даваш ли си сметка, че в 90 на 100 от случаите едно от изискванията е Висше образование или поне да си започнал да следваш...А...

Говори ми всичко друго, но никога не казвай, че образованието е маловажно...

П.С.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
А те защо са отишли там, а...
Ако им се предоставяха условията които са там едва ли щяха да отидат, така че не ми втълпявай колко е прав sieg...
как да им се предоставят тези условия тук? аз ти говоря за двете най-големи софтуерни компании в света

човек, които е добър в сферата на ИТ в момента не може да остане без работа... точно в момента има недостиг на качествени хора заради рязкото падане на качеството на образованието в последните 4-5 години. така че това за 10 кадърни хора които не си намират работа е абсурдно.
в германия просто стандарта на живот е по-висок, не ги бъркай тези неща... там и пазара е по-голям. тук каквото се прави е за навън, на по-ниска цена от колкото там.
образованието наистина ти трябва в повечето случай само за документ, особено в тази професия... това не професия като медицината и правото, в която просто трябва да учиш на изуст дебели книги... това си е чиста математика - наука, която или ти се отдава или не

това за висшето образование като критерии да започнеш работа си го измисли

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
Е, той почна да си пише наизуст вече...
1. Аз казах че сме по-напред от доста държави, но "доста държави" не е равно на Германия. Все пак, нека не бъркаме понятията. Въпросът е с кого Германия или която и да е друга голяма сила иска да работи. Правиха опити(и продължават!) да правят офиси в Букурещ - ПЛАЧЕВНИ резултати. Но както и да е. Неуместно е сравнението България-Германия. Уместно е сравнението Български инженер(по електроцентрали, да речем) срещу Немски инженер. И след това Български програмист срещу немски програмист. И след това общ анализ - ще забележиш, че програмистите тук са облагодетелствани.
2. Тия твоите съученици, и твоите ДЕСЕТ(!) човека, дето са изключително знаещи, отсега мога да ти кажа за какво иде реч. Ако отвориш itjobs.bg, it.jobs.bg ще видиш десетки обави, ежедневно излизащи, и не мога да разбера как можеш да твърдиш че няма работа, при това защото си чул от някого. Аз работя в две фирми, и двете фирми търсят ОТЧАЯНО хора. Пресния случаи, където един звъннал по телефона и казал "Ако давате над 2500 лв да се разкарвам до офиса ви, да видя за кво става въпрос. Иначе, не става"... това ли е "безработицата в ИТ-сектора в България"? Изобщо безработица в ИТ-сектора е невъзможно явление поне още 10 години. В момента глада за специалисти в световен мащаб е минимум 100 000 човека. А твоите съученици недей изобщо да ми ги предлагаш - много добре знам що за стока са. Ако си мислиш, че от това може да стане програмист, значи не познаваш професията. Това е свърано с
3. Някой много много лошо ти е втълпил тая история с образованието. Първо, това че се водиш профил "информатика", не знам защо ти дава мнение, че ще имаш "образование". Почти всяко средно училище в момента има такъв профил. Ако говорим за средно образование, то за такова мога да претендирам аз, защото моето училище е уникално и почти няма човек в ИТ, който да не го е чул или да не е работил по някакъв начин с него. Но това не е зарад самата диплома, а заради имидж от друг характер. А за висшето образование - нещата са смехотворни. Аз не просто познавама някои, които работят без да са завършили висше образование, ВСИЧКИ които за познавам са така. С изключение на тези, дето са си взели висшето образование, но по съвсем друга специалност - а сега ми кажи дали е важно. Изобщо тия истории с образованието просто ги забрави. Ако заспорим и по тази тема, ще ти обясня защо в софтуера не може да има висше образование, и защо в момента ситуацията е повече от трагична.
Изобщо когато става дума за РАБОТА, а не ЛЕЖАНЕ, и когато НЯМА КАДРИ(както за почти всичко в БЪлгария - и затова НЕ СА виновни политиците) - в такъв случаи, не съществува такъв идиот, който да е начело на фирма и да се опитва да измисля излишни критерии. Ако го направи ще фалира съвсем бързо. Имаше един такъв, дето ми спрягаше изречения как ще уча и работя едновременно, и аз му казах чао още в същата минута. Това беше преди година. ОЩЕ търсят човек. Следя обявите.
Изобщо, това са приказки на хора, дето не са в бранша. Това прилича малко на запалянковците дето гледат футбол пред телевизорите. Много знаят, все нещо им е криво, ама никога не са и помирисвали истински футбол. Аз работя от 17 годишен и то започнах на място, за което образованието е по принцип най-важното нещо и което беше с държавен статут. А през това време съучениците ми ми обясняваха същите неща като тебе - без висше образование не може, без не знам си кво не може. Нямам връзки или по-точно никога никъде не съм използвал. Не ми и трябва. Още утре мога да си удвоя парит, които получавам. и никои няма да посмее да ме пита за образование. Щото мога да им кажа чао, а те нека си играят на шефове. Има много фирми в които част от програмистите(старшите) взимат повече пари(поотделно) отколкото е реализираната печалба на шефа. Но той не може да си позволи да ги загуби, защото следва край на фирмата. ама за да станат тия неща трябва да МОЖЕШ и ЗНАЕШ, не да говориш и да се вайкаш. Моята първа програма съм я написал преди около 12 години. И не е била домашно в училище.
1. Аз казах че сме по-напред от доста държави, но "доста държави" не е равно на Германия. Все пак, нека не бъркаме понятията. Въпросът е с кого Германия или която и да е друга голяма сила иска да работи. Правиха опити(и продължават!) да правят офиси в Букурещ - ПЛАЧЕВНИ резултати. Но както и да е. Неуместно е сравнението България-Германия. Уместно е сравнението Български инженер(по електроцентрали, да речем) срещу Немски инженер. И след това Български програмист срещу немски програмист. И след това общ анализ - ще забележиш, че програмистите тук са облагодетелствани.
2. Тия твоите съученици, и твоите ДЕСЕТ(!) човека, дето са изключително знаещи, отсега мога да ти кажа за какво иде реч. Ако отвориш itjobs.bg, it.jobs.bg ще видиш десетки обави, ежедневно излизащи, и не мога да разбера как можеш да твърдиш че няма работа, при това защото си чул от някого. Аз работя в две фирми, и двете фирми търсят ОТЧАЯНО хора. Пресния случаи, където един звъннал по телефона и казал "Ако давате над 2500 лв да се разкарвам до офиса ви, да видя за кво става въпрос. Иначе, не става"... това ли е "безработицата в ИТ-сектора в България"? Изобщо безработица в ИТ-сектора е невъзможно явление поне още 10 години. В момента глада за специалисти в световен мащаб е минимум 100 000 човека. А твоите съученици недей изобщо да ми ги предлагаш - много добре знам що за стока са. Ако си мислиш, че от това може да стане програмист, значи не познаваш професията. Това е свърано с
3. Някой много много лошо ти е втълпил тая история с образованието. Първо, това че се водиш профил "информатика", не знам защо ти дава мнение, че ще имаш "образование". Почти всяко средно училище в момента има такъв профил. Ако говорим за средно образование, то за такова мога да претендирам аз, защото моето училище е уникално и почти няма човек в ИТ, който да не го е чул или да не е работил по някакъв начин с него. Но това не е зарад самата диплома, а заради имидж от друг характер. А за висшето образование - нещата са смехотворни. Аз не просто познавама някои, които работят без да са завършили висше образование, ВСИЧКИ които за познавам са така. С изключение на тези, дето са си взели висшето образование, но по съвсем друга специалност - а сега ми кажи дали е важно. Изобщо тия истории с образованието просто ги забрави. Ако заспорим и по тази тема, ще ти обясня защо в софтуера не може да има висше образование, и защо в момента ситуацията е повече от трагична.
Изобщо когато става дума за РАБОТА, а не ЛЕЖАНЕ, и когато НЯМА КАДРИ(както за почти всичко в БЪлгария - и затова НЕ СА виновни политиците) - в такъв случаи, не съществува такъв идиот, който да е начело на фирма и да се опитва да измисля излишни критерии. Ако го направи ще фалира съвсем бързо. Имаше един такъв, дето ми спрягаше изречения как ще уча и работя едновременно, и аз му казах чао още в същата минута. Това беше преди година. ОЩЕ търсят човек. Следя обявите.
Изобщо, това са приказки на хора, дето не са в бранша. Това прилича малко на запалянковците дето гледат футбол пред телевизорите. Много знаят, все нещо им е криво, ама никога не са и помирисвали истински футбол. Аз работя от 17 годишен и то започнах на място, за което образованието е по принцип най-важното нещо и което беше с държавен статут. А през това време съучениците ми ми обясняваха същите неща като тебе - без висше образование не може, без не знам си кво не може. Нямам връзки или по-точно никога никъде не съм използвал. Не ми и трябва. Още утре мога да си удвоя парит, които получавам. и никои няма да посмее да ме пита за образование. Щото мога да им кажа чао, а те нека си играят на шефове. Има много фирми в които част от програмистите(старшите) взимат повече пари(поотделно) отколкото е реализираната печалба на шефа. Но той не може да си позволи да ги загуби, защото следва край на фирмата. ама за да станат тия неща трябва да МОЖЕШ и ЗНАЕШ, не да говориш и да се вайкаш. Моята първа програма съм я написал преди около 12 години. И не е била домашно в училище.

жена и кола не въртят ли задница, не ми ги фали...

- WilliamsF1Team
- старши ентусиаст
-
О майко мила...
Ти изкара, че фирмата се крепи на тебе и че теб няма кой да те помръдне...
Стига си ми наливал глупости в главата, за спора с ИТ-сектора може и да си прав, но да ми разправяш как не смеят да те изгонят и как можеш да си удвоиш парите без никой да ти каже нищо, не ми говори. Защо не го направиш, а...
Ти трябва да си незнам какъв за да можеш да взимаш 2 пъти повече пари, но да си взимаш по-малко, какво, икономия на фирмата ли правиш...
Стига си ни хвърлял прах в очите, имаме общ познат, който малко или много те познава и като сме си говорили казва, че нещата ги разбираш, но парите които взимаш не отговарят на това което знаеш, така че не можеш да ме заблудиш просто ей така...
Що се отнася до образованието...Сестра ми работи в голяма застрахователна фирма и мога да кажа горе долу че е "в кухнята" и знае как стоят нещата. Преди време я питах какво образование трябва да имам за да поддържам компютрите в работата и (като това включва да им преинстал уиндоуса и да инсталирам някакви си програмки), тя ми каза че може да знам много, но трябва да съм започнал да уча някакво висше или да съм го завършил...
Наистина това е застрахователна компания, но заплащенето за такъв пост е от порядъка на 1200-1300лв. 6 месеца след старта. След година 2 може да стигнеш 1500++. За нашата държава тази заплата е повече от висока и малко хора разполагат с тези пари, но без образование...
А и само да ти кажа, че е глупаво да не ми отговаряш пряко на това което съм написал а да си говориш едно и също...

Ти изкара, че фирмата се крепи на тебе и че теб няма кой да те помръдне...

Що се отнася до образованието...Сестра ми работи в голяма застрахователна фирма и мога да кажа горе долу че е "в кухнята" и знае как стоят нещата. Преди време я питах какво образование трябва да имам за да поддържам компютрите в работата и (като това включва да им преинстал уиндоуса и да инсталирам някакви си програмки), тя ми каза че може да знам много, но трябва да съм започнал да уча някакво висше или да съм го завършил...

Наистина това е застрахователна компания, но заплащенето за такъв пост е от порядъка на 1200-1300лв. 6 месеца след старта. След година 2 може да стигнеш 1500++. За нашата държава тази заплата е повече от висока и малко хора разполагат с тези пари, но без образование...

А и само да ти кажа, че е глупаво да не ми отговаряш пряко на това което съм написал а да си говориш едно и също...

- logout
- старши ентусиаст
-
- Кара: KiA, Volvo, Ford
- Мечтае да кара: Болид от F1
- Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021
Е, четох, четох, пък реших и да напиша.... Това за 30-те години са глупости. Ама честно. Аз съм ги минал, пък работя като програмист. Познавам и далеч по-възрастни, които са просто факири, младоците и на малкото пръстче не могат да им стъпят (е, вероятно има някакви единични изключения, но опитът срещу теорията почти винаги си казва думата). За глада от програмисти: щом след 7 години пауза отново се завърнах към програмирането, прави си сметка. В последните два месеца два пъти се опитват да ме крадат от други фирми с предложение 1500 начална. Но за мен парите далеч не са всичко, когато опира до работата, която върша, така че им отказвам. А защо ме търсят? Ами занимавам се с програмиране от 13 годишен (значи отпреди 18 години, а като изключим 7 от тях, през останалото време... нон-стоп). И накрая за образованието. Пробвах преди 10 години в МЕИ. Вторият семестър вече си бих камшиците, щото видях, че това МЕИ вместо да ми помогне, ще ме закопае. Нема такава кретения и пародия на висше образование (само Икономето може да се мери
). Какви галфони завършиха, не е истина. Пък сега къде са, нямам идея. Но си е факт, че в ИТ сектора образованието обикновено не е от значение. Навремето, когато започвах в една фирма, на конкурса предпочетоха мен пред сума си хора с по две висши. Спомням си, че шефът казваше: "Въобще не ме интересува колко висши има. Мен ми трябват хора, които да вършат работа." Та така....

It's not who You are, it's who You know...
32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3