Постене..

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Ще постите ли тази година?

Не. Не считам за нужно/ необходимо за битието ми
14
48%
Да, но ще спра само едно нещо дето ми харесва
0
Няма гласували
Да, ще спра повече от едно нещо дето ми харесва
3
10%
Да, хардкор постене до посиняване на езика
0
Няма гласували
Александре- не ме занимавай с глупости.
12
41%

Общо гласове : 29
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Постене..

Мнение от barabqga » 05 Мар 2025, 14:12

Не постя, не помня и да съм постил някога, но ми се ще да направя едни великденски пости, някоя година. Но обичам да посещавам църква, храмове, параклиси, манастири, харесва ми вътре особено когато има неделна литургия.

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 05 Мар 2025, 14:58

А бе без алкохол, пури и месо... то остана някой и жените да спре :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 05 Мар 2025, 21:49

2 пъти съм постил преди години - постоянно съм гладен и съм качил 5кг. за 40 дни. На някои хора им се отразява добре, ако са злоупотребявали с храна и с лоша комбинация от храна. Или ако кръвната им група (генетиката) го позволява. "Българската" кухня е много лошо съчетание на макронутриенти като цяло и лишаването от животинската мазнина има някаква логика в определен период от историята. От друга страна, неслучайно при мюсюлманите "постенето" е фастинг, а не лишаване от определена храна. Това е много по-добър подход при хранененто. Както винаги съм казвал, Мохамед е бил адски умен пич, но тия дето са си присвоили наследството му са го употребили неправилно.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 06 Мар 2025, 9:53

Leon написа:2 пъти съм постил преди години - постоянно съм гладен и съм качил 5кг. за 40 дни. На някои хора им се отразява добре, ако са злоупотребявали с храна и с лоша комбинация от храна. Или ако кръвната им група (генетиката) го позволява. "Българската" кухня е много лошо съчетание на макронутриенти като цяло и лишаването от животинската мазнина има някаква логика в определен период от историята. От друга страна, неслучайно при мюсюлманите "постенето" е фастинг, а не лишаване от определена храна. Това е много по-добър подход при хранененто. Както винаги съм казвал, Мохамед е бил адски умен пич, но тия дето са си присвоили наследството му са го употребили неправилно.

Защо фасинга в тази си форма ( да ядеш веднъж на 24 часа ) е по добро от 3 хранения например :dunno:
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 06 Мар 2025, 17:28

Аз не знам как се пости.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 06 Мар 2025, 18:07

spacepl написа:Аз не знам как се пости.

аз също не знам. знам, че без храна човек може да изкара 40-70 дни...

в Библията пише, че Христос не е ял и пил нищо 40 дни което не е възможно щото на 3-4тия ден без вода всичко приключва. по тази причина аз лично го приемам като 40 дни в някакви сериозни лишения и неудобство- един вид анти-лакомия и анти- хедонизъм. затова и всяка година си избирам неща които ми харесват/ обичам и ги спирам за 40 дни.

всеки си вярва и тълкува нещата според светогледа му. аз чета Библията, но чета и Корана - мисля, че има една всесилна сила и дали ще е Бог или Аллах или Тримурти - все едно. От всичките четива си избирам (и запомням) неща които на мене ми се струват логични и "правилни". Далеч съм от някакъв религиозен идиот сляпо вярващ в нещо дето ще ми оправи или разруши живота. Като се замислия- по разбирания съм най- много джедай със привкуси от всичките религии... в смисъл, че вярвам в "силата" дет се вика :bchug:
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 06 Мар 2025, 18:17

Чревоугодничеството е един от смъртните грехове, идеята на постите е духовно пречистване не толкова физическо чрез лишаване от месо, при определени заболявания месната диета е жизненоважна. В исляма освен въздържание от плътски щения и храна се приема богатите да дават Зекя- пари за бедните,сираците и т.н ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 06 Мар 2025, 21:05

освен въздържание от плътски щения и храна се приема богатите да дават Зекя-

Така е .
Не си ти , когато си гладен :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 06 Мар 2025, 22:03

ivanski_2 написа:
Leon написа:2 пъти съм постил преди години - постоянно съм гладен и съм качил 5кг. за 40 дни. На някои хора им се отразява добре, ако са злоупотребявали с храна и с лоша комбинация от храна. Или ако кръвната им група (генетиката) го позволява. "Българската" кухня е много лошо съчетание на макронутриенти като цяло и лишаването от животинската мазнина има някаква логика в определен период от историята. От друга страна, неслучайно при мюсюлманите "постенето" е фастинг, а не лишаване от определена храна. Това е много по-добър подход при хранененто. Както винаги съм казвал, Мохамед е бил адски умен пич, но тия дето са си присвоили наследството му са го употребили неправилно.

Защо фастинга в тази си форма ( да ядеш веднъж на 24 часа ) е по добро от 3 хранения например :dunno:

Има много причини. Когато не постъпва храна повече от 12 часа започват процеси на автофагия (рециклиране на вече негодни клетки и протеини), няма пикове на кръвната захар и инсулин, от там започват процеси на почистване на черния дроб и червата, окисляване на мастни киселини за енергия (производство на кетони, ако е по-продължителен фастинг), щитовидната жлеза успява да балансира съотношението в производството на хормони без да я рита инсулин постоянно (неслучайно всички с хашимото имат и някаква форма на инсулинова резистентност), M-тор синтезът се забавя (да, това е процесът, от който растат мускулите, колкото и да не ни харесва), което води до забавено стареене на клетките, подобрява се инсулиновата чувствителност на митохондриите, улеснява се хомеостазата, списъкът с ползи от фастинга е доста дълъг. Човекът е еволюирал хиляди години в нормално състояние на недохранване, затова сме толкова адптивни и всеядни. Изобилието на храна в последните 50-60 години е неестествено и ни вреди, защото генетично ни е заложено да ядем много като има. А яденето три пъти на ден е цивилизационна измислица (това е отделна тема), не физиологична нужда. Създателите на религиите някак са ги знаели тези неща без модерна наука, а Мохамед направо си е бил гуру в храненето дори по днешни стандарти.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 06 Мар 2025, 22:18

С тази разлика, че преди 2000 години ежедневието на хората е било съвсем различно. А ако се върнем още по-назад при ловците и събирачите там нещата се свеждат до лов,ядене и сън. Съвременният човек има съвсем друга физическа,емоционална и психическа натовареност, ако си миньор,стротелен работник или някаква друга дейност изикваща много енергия как точно ще караш на пост и молитва :dunno:. Тва тяло, за да е ефективно и производително му трябва енергия. Инак лечебният глад присъства в доста религии , и има доказана ефективност за общото здравословно състояние.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 06 Мар 2025, 22:22

То и преди 2000 години войниците и работещите тежък труд са яли повече. Фастингът не означава недохранване, бъркаш понятията. Може да фастваш 16 часа и пак да приемеш необходимите калории за физическото натоварване според начина на живот. Даже ще ти е стабилна кр.захар при натоварванията. ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 06 Мар 2025, 22:28

Знам кво е фастинг, но не е коректно да се приравнява към мюсюлманският пост, който е строг от изгрев до залез. Там нямаш избор от към период кога да приемаш квото и да било щото и тютюна е забранен :yes: . Но като начин за здравословен живот,пречистване,детоксикиране на организма -фастингът е доказано ефективен, всичко е въпрос на огромна воля обаче.И навик ако практикуващият иска да има траен ефект.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 06 Мар 2025, 22:30

Кое точно е различно на мюсюлманския пост от вид фастинг?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 06 Мар 2025, 22:48

Давам ти пример, ако практикуваш фастинг и работиш на сменен режим -първа, втора, нощна може да си избираш периода, в който да не приемаш храна. Ако си на работа от 8 до 17 как я виждаш да си зад асфалтополагащата машина лятото на 35 градуса, а асфалта идва 160° и тая жега ти изцежда силите , или си на некой строеж в дупката където днес ти минават тонове железария и бетон през ръцете. При некои професии да седиш гладен си е много тегава история.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 купе

Мнение от Yanko Petrov » 07 Мар 2025, 1:43

14. Когато дойдоха при народа, приближи се до Него един човек, който падна на колене пред Него
15. и рече: Господи, помилуй сина ми; по новолуние го хваща бяс, и зле страда, защото често пада в огън и често във вода;
16. водих го при учениците Ти, ала те не можаха да го изцерят.
17. А Иисус отговори и рече: о, роде неверен и развратен! Докога ще бъда с вас? Докога ще ви търпя? Доведете Ми го тука.
18. И запрети Иисус на беса, и той излезе из момчето; и то от оня час оздравя.
19. Тогава учениците пристъпиха към Иисуса насаме и Му рекоха: защо не можахме ние да го изгоним?
20. А Иисус им рече: поради вашето неверие; защото, истина ви казвам, ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: премести се от тука там, и тя ще се премести; и нищо няма да бъде за вас невъзможно.
21. Тоя пък род не излиза, освен с молитва и пост.

Пост и молитва е най-силното оръжие на вярващия човек. А тия великденски и коледни пости са просто една диета.....

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата