Въпрос по физика
Модератор: Общи модератори
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Re: Въпрос по физика
Grozdanoff написа:Моджо написа:Мощността е това дето може да накара колата да дигне 200 примерно. А момента е това колко бързо ше го направи. Казано лаишки.
Добре де всъщност кое движи колата мощността или въртящият момент не мога да разбера?
една кола имала 500 Nm при 2000 об/мин а друга имала 250 Nm при 4000 об/мин, коя кола има повече мощност при тези режими?
Тази, която може да дигне повече. Така както си написал не може да се каже коя е по мощна. Тая с 500нм ше има сила да ускори по-бързо /то зависи и в какъв диапазон са тия нютони де/, до скоростта, която има мощност да развие.
Или така. Аз имам сила/мощност/ да вдигна 1 кило на метър високо. Ти имаш сила за две кила. По мощен си. Обаче ако дигаме и двамата по кило и аз го дигна по-бързо момента ми е по-голям. И вече две не мога да ги дигна.
Хм,хм...
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Borymeckata написа:pampo написа:Какво има да вдява и какво пишете и смятате. Въросът е свърх елементарен и отговорът е еднозначно при по-голямо "С" цялата конструкция ще е по-устойчива на движение нагоре-надолу. Ако искате ще ви извадя и формула за инерционен и съпротивителен момент, за да звуча по-научно, но и малко дете би дало правилен отговор.
Слушайте строителния инженер!
Жичкаджиите да не измислят нова статика, моля...![]()
Задачата е за студент втори курс от ВИАС. Цяла дисертация съчинихте за елементарна конзола с правоъгълно сечение, егати...![]()
Не че нещо, ама аз по-добро и разбираемо обяснение от това дето дадох, не виждам да давате строителните инженери

А задачата е за 7-ми, айде 8-ми клас, когато се учат вектори още

И съм почти сигурен, че ако не бях писал с провокация да се "покажете", тема щеше да търпи точно нулево развитие

Има и динамика в задачата, не е само статика

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Колега, провери в уикипедията какво изучават динамиката, кинематиката и статиката. Какви вектори, егати? Къде изобшо видя вектори...
Виж, аз не се бъркам в електрониката, та... остави статиката на строителите. Задачата е чиста статика, в средния курс се изучава само в строителните техникуми.

Виж, аз не се бъркам в електрониката, та... остави статиката на строителите. Задачата е чиста статика, в средния курс се изучава само в строителните техникуми.
Excellent! Steven is my name!
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Borymeckata написа:Колега, провери в уикипедията какво изучават динамиката, кинематиката и статиката.
Проверил съм преди около 20 години още, когато изкарах кръгла шестица по физика за МЕИ-то

Като я побутнеш тая система, минава през динамика (просто щото си приложил сила), и като почне да мърда, едни определени точки имат едни интересни кинематични криви и статиката вече е друга

Това от гледна точка на моята физика, пък за ВИАС аз немам амбиции

Лето две и седемнаесто.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Човече, остави това. Каква динамика и кинематика, за Бога?!? Да виждаш механизъм на схемата? Можеш ли изобщо да дадеш определение за механизъм?
Тоеа, което (си мисля, че) описваш се нарича анализ по деформирана схема и пак си е чиста статика.
Тоеа, което (си мисля, че) описваш се нарича анализ по деформирана схема и пак си е чиста статика.
Excellent! Steven is my name!
Grozdanoff написа:Добре де всъщност кое движи колата мощността или въртящият момент не мога да разбера?
една кола имала 500 Nm при 2000 об/мин а друга имала 250 Nm при 4000 об/мин, коя кола има повече мощност при тези режими?
И двете коли имат еднаква мощност, понеже мощността е производна на горните 2 параметъра.
P=T.n/9554 - тоест, около 105 kW.
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
Nickelback написа:Borymeckata написа:Колега, провери в уикипедията какво изучават динамиката, кинематиката и статиката.
Проверил съм преди около 20 години още, когато изкарах кръгла шестица по физика за МЕИ-тоНе 5.95, 5.75, или нещо такова, ами 6.00
Такива бая съм порешавал за резултата
Като я побутнеш тая система, минава през динамика (просто щото си приложил сила), и като почне да мърда, едни определени точки имат едни интересни кинематични криви и статиката вече е друга
Това от гледна точка на моята физика, пък за ВИАС аз немам амбиции
Колега малко ме обиждаш да ти кажа, защото аз съм учил физиката в МЕИ, а ти си пълен безхаберник по физика и няма никакъв шанс ти да си учил физика в университета, истината е че нямаш дори бегла идея колко големи простотии пишеш по темата...
Относно "задачата", нямам думи просто, първо това не е задача, а въпрос, а отговора майко мила, аз имам чувството, че повечето хора, които писаха изобщо не са разгледали скицата и прочели внимателно... отговора е.... не мога да го кажа...

alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Borymeckata написа:Човече, остави това. Каква динамика и кинематика, за Бога?!? Да виждаш механизъм на схемата? Можеш ли изобщо да дадеш определение за механизъм?
Гледаш от камбанарията на ВИАС просто, а аз от камбанарията на чистата физика

Всяко тяло приложена му сила отива в сферата на динамиката, втори принцип Нютон и т.н.
Сигурно не трябва да взимам отношение и по въпроса за мощността, 'щото разбирам от електроника... Ама ще взема, да взема

Мощността е представлява определен интеграл на въртящия момент по оста на нарастване на оборотите

Така добре ли е? Достатъчно обобщаващо ли е? Некой?

Лето две и седемнаесто.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Grozdanoff написа:Колега малко ме обиждаш да ти кажа, защото аз съм учил физиката в МЕИ, а ти си пълен безхаберник по физика и няма никакъв шанс ти да си учил физика в университета, истината е че нямаш дори бегла идея колко големи простотии пишеш по темата...
Безхаберника те слуша за простотиите, моля сподели

Последна промяна Nickelback на 19 Фев 2022, 22:47, променена общо 1 път
Лето две и седемнаесто.
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
Nickelback написа:Grozdanoff написа:Колега малко ме обиждаш да ти кажа, защото аз съм учил физиката в МЕИ, а ти си пълен безхаберник по физика и няма никакъв шанс ти да си учил физика в университета, истината е че нямаш дори бегла идея колко големи простотии пишеш по темата...
Безхаберника те слуша за простотиите, моля споделиЦелият е в слух
Какво да ти кажа бе пич, ти физика в 4 клас не си учил...
Истината е че Бат Йордан го бе беше обяснил, но аз го накарах да го изтрие

alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Така и си мислех - нищо конкретно, копай 

Лето две и седемнаесто.
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
Nickelback написа:Така и си мислех - нищо конкретно, копай
Отговорът на въпроса е: по-голяма
Не ти трябва и да си учил в университет, ако беше прочел и помислил 1мин, можеше да си спестиш времето на размисли и страсти...
пс: Кинематика и Динамика са раздели на Мехниката(раздел от Физиката), които изучават движещи се тела г-н Физик.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Grozdanoff написа:Nickelback написа:Така и си мислех - нищо конкретно, копай
Отговорът на въпроса е: по-голяма
Не ти трябва и да си учил в университет, ако беше прочел и помислил 1мин, можеше да си спестиш времето на размисли и страсти...
пс: Кинематика и Динамика са раздели на Мехниката(раздел от Физиката), които изучават движещи се тела г-н Физик.
Обясни на човека ЗАЩО, както съм направил аз, но с твоята интерпретация. А не се хващай за думата

И като се подпре някой пияница на тоя кютук F, викаш няма да мръдне грам, и няма да си изкриви петите грам като се разклати

Изобщо липсва контекст в тоя казус и автора, ако е сериозен ще го даде и/или оспори, по посока, на това което съм написал. Въпроса е да се стигне до истината с конкретни факти.
Нямам проблем да ме тролят, но ако е на нивото, на което съм представил нещата (или по-високо).
Ама така без конкретни технически аргументи и своя подтобна трактовка на нещата, ми е малко смешно, бутхърт

В понеделник ще ти прочета "доводите", че достатъчно време ти отделих на заяжданията, и то с писане от тела, а жената и детето ме чакат да помагам. Ай лека

Лето две и седемнаесто.
pampo написа:Какво има да вдява и какво пишете и смятате. Въросът е свърх елементарен и отговорът е еднозначно при по-голямо "С" цялата конструкция ще е по-устойчива на движение нагоре-надолу. Ако искате ще ви извадя и формула за инерционен и съпротивителен момент, за да звуча по-научно, но и малко дете би дало правилен отговор.
нали? ама не си вдянал задачата ми си чини- съдейки по надписите движението не е нагоре надолу а настрани защото цялата система е вертикална....
идеята е че "подложката" на която е закрепена колоната не е закотвена за "земята" а просто е сложена и колоната е закрепена отгоре и седи вертикално. съответно ако бутнеш колоната която е закрепена за подложката достатъчно силно ще катурнеш колоната -и- подложката заедно с нея (нали са закрепени заедно)... въпроса е- ако е по- дебела колоната (но е еднакво висока и тежи еднакво с по-тънка такава) дали ще е по-трудно да се катурне? (като подложката си остава същата).... хич не е просто... ама съм забравил математиката за лостовете- щото това са система от взаимно-влияещи си лостове... гугъл-нах едни неща, написах едни формули но ми излиза, че е все едно колко е дебела колоната ... а ми се чини че не е така и както казах в предишното си мнение- пораженчески се оттеглих...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила