Въпрос по физика

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: Въпрос по физика

Мнение от Моджо » 19 Фев 2022, 21:53

Grozdanoff написа:
Моджо написа:Мощността е това дето може да накара колата да дигне 200 примерно. А момента е това колко бързо ше го направи. Казано лаишки.

Добре де всъщност кое движи колата мощността или въртящият момент не мога да разбера?

една кола имала 500 Nm при 2000 об/мин а друга имала 250 Nm при 4000 об/мин, коя кола има повече мощност при тези режими?

Тази, която може да дигне повече. Така както си написал не може да се каже коя е по мощна. Тая с 500нм ше има сила да ускори по-бързо /то зависи и в какъв диапазон са тия нютони де/, до скоростта, която има мощност да развие.
Или така. Аз имам сила/мощност/ да вдигна 1 кило на метър високо. Ти имаш сила за две кила. По мощен си. Обаче ако дигаме и двамата по кило и аз го дигна по-бързо момента ми е по-голям. И вече две не мога да ги дигна.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 19 Фев 2022, 21:59

Не ви вярвам докато Боримечката не потвърди.
:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 19 Фев 2022, 22:02

Borymeckata написа:
pampo написа:Какво има да вдява и какво пишете и смятате. Въросът е свърх елементарен и отговорът е еднозначно при по-голямо "С" цялата конструкция ще е по-устойчива на движение нагоре-надолу. Ако искате ще ви извадя и формула за инерционен и съпротивителен момент, за да звуча по-научно, но и малко дете би дало правилен отговор.

Слушайте строителния инженер!
Жичкаджиите да не измислят нова статика, моля... :mhihi: :mhihi:

Задачата е за студент втори курс от ВИАС. Цяла дисертация съчинихте за елементарна конзола с правоъгълно сечение, егати... :dunno: :dunno:

Не че нещо, ама аз по-добро и разбираемо обяснение от това дето дадох, не виждам да давате строителните инженери :mhihi:
А задачата е за 7-ми, айде 8-ми клас, когато се учат вектори още :mhihi:
И съм почти сигурен, че ако не бях писал с провокация да се "покажете", тема щеше да търпи точно нулево развитие :mhihi:
Има и динамика в задачата, не е само статика :mhihi: Че и кинематика има :mhihi:

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 19 Фев 2022, 22:08

Колега, провери в уикипедията какво изучават динамиката, кинематиката и статиката. Какви вектори, егати? Къде изобшо видя вектори... :dunno: :dunno:

Виж, аз не се бъркам в електрониката, та... остави статиката на строителите. Задачата е чиста статика, в средния курс се изучава само в строителните техникуми.
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 19 Фев 2022, 22:15

Borymeckata написа:Колега, провери в уикипедията какво изучават динамиката, кинематиката и статиката.

Виж, аз не се бъркам в електрониката, та... остави статиката на строителите. Задачата е чиста статика, в средния курс се изучава само в строителните техникуми.

Проверил съм преди около 20 години още, когато изкарах кръгла шестица по физика за МЕИ-то :ok: Не 5.95, 5.75, или нещо такова, ами 6.00 :ok: Такива бая съм порешавал за резултата :mhihi:
Като я побутнеш тая система, минава през динамика (просто щото си приложил сила), и като почне да мърда, едни определени точки имат едни интересни кинематични криви и статиката вече е друга :mhihi:
Това от гледна точка на моята физика, пък за ВИАС аз немам амбиции :mhihi:

Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 19 Фев 2022, 22:23

Човече, остави това. Каква динамика и кинематика, за Бога?!? Да виждаш механизъм на схемата? Можеш ли изобщо да дадеш определение за механизъм?

Тоеа, което (си мисля, че) описваш се нарича анализ по деформирана схема и пак си е чиста статика.
Excellent! Steven is my name!

Потребител
Аватар
Кара: E46 320d

Мнение от stean » 19 Фев 2022, 22:28

Grozdanoff написа:Добре де всъщност кое движи колата мощността или въртящият момент не мога да разбера?

една кола имала 500 Nm при 2000 об/мин а друга имала 250 Nm при 4000 об/мин, коя кола има повече мощност при тези режими?

И двете коли имат еднаква мощност, понеже мощността е производна на горните 2 параметъра.
P=T.n/9554 - тоест, около 105 kW.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 19 Фев 2022, 22:35

Nickelback написа:
Borymeckata написа:Колега, провери в уикипедията какво изучават динамиката, кинематиката и статиката.

Проверил съм преди около 20 години още, когато изкарах кръгла шестица по физика за МЕИ-то :ok: Не 5.95, 5.75, или нещо такова, ами 6.00 :ok: Такива бая съм порешавал за резултата :mhihi:
Като я побутнеш тая система, минава през динамика (просто щото си приложил сила), и като почне да мърда, едни определени точки имат едни интересни кинематични криви и статиката вече е друга :mhihi:
Това от гледна точка на моята физика, пък за ВИАС аз немам амбиции :mhihi:

Колега малко ме обиждаш да ти кажа, защото аз съм учил физиката в МЕИ, а ти си пълен безхаберник по физика и няма никакъв шанс ти да си учил физика в университета, истината е че нямаш дори бегла идея колко големи простотии пишеш по темата...

Относно "задачата", нямам думи просто, първо това не е задача, а въпрос, а отговора майко мила, аз имам чувството, че повечето хора, които писаха изобщо не са разгледали скицата и прочели внимателно... отговора е.... не мога да го кажа... :mhihi: Моите големи почести към автора, успя да се избъзикаш с финес!
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 19 Фев 2022, 22:37

Borymeckata написа:Човече, остави това. Каква динамика и кинематика, за Бога?!? Да виждаш механизъм на схемата? Можеш ли изобщо да дадеш определение за механизъм?

Тоеа, което (си мисля, че) описваш се нарича анализ по деформирана схема и пак си е чиста статика.

Гледаш от камбанарията на ВИАС просто, а аз от камбанарията на чистата физика :ok:
Всяко тяло приложена му сила отива в сферата на динамиката, втори принцип Нютон и т.н.

Сигурно не трябва да взимам отношение и по въпроса за мощността, 'щото разбирам от електроника... Ама ще взема, да взема :ok:
Мощността е представлява определен интеграл на въртящия момент по оста на нарастване на оборотите :mhihi: Колкото по-голяма е площта на заключена между кривата на въртящия момент и абцисата, толкова по-производителен е съответния двигател постигнал тези резултати.
Така добре ли е? Достатъчно обобщаващо ли е? Некой? :ok: :mhihi:

Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 19 Фев 2022, 22:40

Grozdanoff написа:Колега малко ме обиждаш да ти кажа, защото аз съм учил физиката в МЕИ, а ти си пълен безхаберник по физика и няма никакъв шанс ти да си учил физика в университета, истината е че нямаш дори бегла идея колко големи простотии пишеш по темата...

Безхаберника те слуша за простотиите, моля сподели :ok: Целият е слух :mhihi:

Последна промяна Nickelback на 19 Фев 2022, 22:47, променена общо 1 път
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 19 Фев 2022, 22:45

Nickelback написа:
Grozdanoff написа:Колега малко ме обиждаш да ти кажа, защото аз съм учил физиката в МЕИ, а ти си пълен безхаберник по физика и няма никакъв шанс ти да си учил физика в университета, истината е че нямаш дори бегла идея колко големи простотии пишеш по темата...

Безхаберника те слуша за простотиите, моля сподели :ok: Целият е в слух :mhihi:

Какво да ти кажа бе пич, ти физика в 4 клас не си учил...

Истината е че Бат Йордан го бе беше обяснил, но аз го накарах да го изтрие :mhihi: :mhihi: :mhihi:
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 19 Фев 2022, 22:46

Така и си мислех - нищо конкретно, копай :mhihi:

Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 19 Фев 2022, 22:59

Nickelback написа:Така и си мислех - нищо конкретно, копай :mhihi:

Отговорът на въпроса е: по-голяма

Не ти трябва и да си учил в университет, ако беше прочел и помислил 1мин, можеше да си спестиш времето на размисли и страсти...

пс: Кинематика и Динамика са раздели на Мехниката(раздел от Физиката), които изучават движещи се тела г-н Физик.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 19 Фев 2022, 23:12

Grozdanoff написа:
Nickelback написа:Така и си мислех - нищо конкретно, копай :mhihi:

Отговорът на въпроса е: по-голяма

Не ти трябва и да си учил в университет, ако беше прочел и помислил 1мин, можеше да си спестиш времето на размисли и страсти...

пс: Кинематика и Динамика са раздели на Мехниката(раздел от Физиката), които изучават движещи се тела г-н Физик.

Обясни на човека ЗАЩО, както съм направил аз, но с твоята интерпретация. А не се хващай за думата :ok: Попитай го това долу плоча ли е, ламарина ли е, монумент ли е и т.н.
И като се подпре някой пияница на тоя кютук F, викаш няма да мръдне грам, и няма да си изкриви петите грам като се разклати :mhihi:
Изобщо липсва контекст в тоя казус и автора, ако е сериозен ще го даде и/или оспори, по посока, на това което съм написал. Въпроса е да се стигне до истината с конкретни факти.

Нямам проблем да ме тролят, но ако е на нивото, на което съм представил нещата (или по-високо).
Ама така без конкретни технически аргументи и своя подтобна трактовка на нещата, ми е малко смешно, бутхърт :ok:

В понеделник ще ти прочета "доводите", че достатъчно време ти отделих на заяжданията, и то с писане от тела, а жената и детето ме чакат да помагам. Ай лека :bchug:

Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 19 Фев 2022, 23:28

pampo написа:Какво има да вдява и какво пишете и смятате. Въросът е свърх елементарен и отговорът е еднозначно при по-голямо "С" цялата конструкция ще е по-устойчива на движение нагоре-надолу. Ако искате ще ви извадя и формула за инерционен и съпротивителен момент, за да звуча по-научно, но и малко дете би дало правилен отговор.

нали? ама не си вдянал задачата ми си чини- съдейки по надписите движението не е нагоре надолу а настрани защото цялата система е вертикална....

идеята е че "подложката" на която е закрепена колоната не е закотвена за "земята" а просто е сложена и колоната е закрепена отгоре и седи вертикално. съответно ако бутнеш колоната която е закрепена за подложката достатъчно силно ще катурнеш колоната -и- подложката заедно с нея (нали са закрепени заедно)... въпроса е- ако е по- дебела колоната (но е еднакво висока и тежи еднакво с по-тънка такава) дали ще е по-трудно да се катурне? (като подложката си остава същата).... хич не е просто... ама съм забравил математиката за лостовете- щото това са система от взаимно-влияещи си лостове... гугъл-нах едни неща, написах едни формули но ми излиза, че е все едно колко е дебела колоната ... а ми се чини че не е така и както казах в предишното си мнение- пораженчески се оттеглих...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата