Какъв Динамометричен ключ да взема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Re: Какъв Динамометричен ключ да взема

Мнение от ildivvy » 22 Мар 2025, 21:11

Какво мислите за динамометричния ключ от Лидл, който предлагат сега? Електронна приставка на 1/2, която слагаш на гедорето и си я нагласяш, кога да ти сигнализира за Нм, с които натягаш... Има и преходник в комплекта.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 22 Мар 2025, 22:47

И аз загледах въпросната приставка, но като че ли нещо парите ми се виждат малко множко. Иначе ползвам сравнително добър динамометричен ключ с обхват 10-80 Нм. Вземал съм го преди около 15 години и наскоро потърсих къде може да се калибрира. Намерих една фирма и с цената от 80 лв, която ми обявиха ме отказаха. За тези пари може да взема нов ключ.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 22 Мар 2025, 23:41

Колко пара е тоя ключ?

Аз съм си купил 3 от 5 до 25, от 19 до 110 и от 42 до 210нм и съм доволен. Малкият и големият са на Force, междинния на KingRoi , всичките са били по 60-70лв.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 23 Мар 2025, 0:49

gromovich написа:И аз загледах въпросната приставка, но като че ли нещо парите ми се виждат малко множко. Иначе ползвам сравнително добър динамометричен ключ с обхват 10-80 Нм. Вземал съм го преди около 15 години и наскоро потърсих къде може да се калибрира. Намерих една фирма и с цената от 80 лв, която ми обявиха ме отказаха. За тези пари може да взема нов ключ.

За калибриране не знам, но съвсем спокойно можеш да си го тестваш в домашни условия.

Стискаш един як болт на менгемето, слагаш си ключа на него, измерваш точно разстоянието от центъра на квадрата, бил той 1/2 или 1/4, до края на дръжката. Окачаш в края на дръжката кантар или тежести и после правиш простите сметки. Един кг е 9.8 нютона. Метрите - според дължината на рамото си ги смяташ. И ще видиш колко ти е точен ключа.

Аз имам лидлски ключ. Леко е предпазлив, което е по-добрия вариант. При зададени 110нм на ключа, реално изключва на 100нм измерени по горния метод. Имам ги предвид тея 10% когато гоня някаква точност (рядко е) и си го ползвам така. Безплатна калибрация. :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 23 Мар 2025, 10:05

Аз имам лидлски ключ. Леко е предпазлив, което е по-добрия вариант. При зададени 110нм на ключа, реално изключва на 100нм измерени по горния метод. Имам ги предвид тея 10% когато гоня някаква точност (рядко е) и си го ползвам така. Безплатна калибрация. :D

Такъв метод на тест с тежест е подходящ за класическия вариант динамометрични ключове където по деформацията на дръжката се отчита КГ по една скала в основата . Не е подходящ за ключове тип тресчотка , от центъра на болта в главата на ключа има късо рамо от няколко см което е база за тресчотката да издаде звуков сигнал . Тази корекция заради конструкцията е вече отчетена при разграфяването на скалата и избора на пружина . Тоест при тестово измерване с известни КГ , отправна точка е прещракването на тресчотката а тя е лостова система независеща от дължината на ключа . Респективно не зависи от рамото спрямо центъра на болта . Зависи от пружина която се натяга или отпуска в дръжката което не е аналогично да го измерваш с кантар на дръжката . Така че много вероятно ключа ти е напълно точен и няма такова отклонение от 10% .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е83 05, К25 06

Мнение от NiksGS » 23 Мар 2025, 17:16

До колкото знам, този вид ключове се използват, най- вече когато имаме група от болтове (глава на двигател, главина на колело и др.) за еднакво стягане на всички болтове/ гайки от групата. Дори в този случай, неточната му работа, ще доведе до еднаквото им затягане.
Имам 3 броя от Rotherwald, от които само единия се счупи, но си взех още един. Причината беше (вероятно моя грешка) че го ползвах на най-високата му стойност прекомерно много 110Нм при положение, че имах и такъв до 200.
Не съм се занимавал с калибриране, защото дори да установя разлика, няма как да регулирам самия ключ.
Ultimate Riding Machine

Предишна

Назад към Извън Темата