Одобрявате ли новите чуждици в българския език?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Одобрявате ли новите чуждици в българския език?

Да
10
12%
Само тези, за които няма дума в българския език
48
57%
Не
26
31%

Общо гласове : 84

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Re: Одобрявате ли новите чуждици в българския език?

Мнение от Bogat-Beden » 09 Ное 2013, 17:55

ivoaudi написа:Категорично против каквато и да е чуждица под каквато и да е форма.Адмирации за автора пуснал темата и коментара на "арес2".Чуждиците настъпват в езика ни благодарение на "съвременно възпитани",предали се и слаби индивиди.Жалко-много жалко.Имаме си и култура и ценна история, пред които бледнеят много западни и източни такива.Използваѝки частици си обезличаваме езика и нас самите си.Горещо се моля повече кратуни да проумеят това възможно по-скоро.....
+1
Страхотна тема!
Отдавна се канех да пусна точно такава..
Росендаал обърка малко двата щата-чуждицата е дума ,която има еквивалент на български ,а шофьор например е заемка ;)
Нищо ,че и кибрит е чуждица,а нашата дума е "драсни-пали клечица" ама заеби :lol:
Най-гадното е ,че като ходех на интервюта за работа и ме питат какво точно работя -много от термините ги ползвам на английски,защото просто не мога да се сетя за БГ думата :banghead: виноват :oops:
Но да се правиш на "куул" с чуждици-най-вече пък на английски ,който както каза една колежка-вече и кучетата го лаят :mhihi:
еми "сори" :lol:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 09 Ное 2013, 18:08

ivoaudi написа:Категорично против каквато и да е чуждица под каквато и да е форма.Адмирации за автора пуснал темата и коментара на "арес2".Чуждиците настъпват в езика ни благодарение на "съвременно възпитани",предали се и слаби индивиди.Жалко-много жалко.Имаме си и култура и ценна история, пред които бледнеят много западни и източни такива.Използваѝки частици си обезличаваме езика и нас самите си.Горещо се моля повече кратуни да проумеят това възможно по-скоро.....

значи викаш Deutschland и Россия са пълни със ""съвременно възпитани",предали се и слаби индивиди" щото те използват много повече чуждици в техните езици отколкото ние в нашия :mrgreen:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MatriX_Fucked » 09 Ное 2013, 18:28

larbi написа:
MatriX_Fucked написа:
Въпроса е, че доста народ ползват чуждици, за да са хип, демек куул :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Много хубава, стара българска дума :bowdown:

Анджък, де! Що ме караш да се повтарям! :)
Без страх, без спирачка!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 09 Ное 2013, 18:30

larbi написа:значи викаш Deutschland и Россия са пълни със ""съвременно възпитани",предали се и слаби индивиди" щото те използват много повече чуждици в техните езици отколкото ние в нашия :mrgreen:

Я дай пример за ползване на подобни чуждици в Русия? Ако имаш предвид Сабвэй, вместо Subway, то не мисля че е уместно - те така си пишат имената.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 09 Ное 2013, 18:31

larbi написа:

значи викаш Deutschland и Россия са пълни със ""съвременно възпитани",предали се и слаби индивиди" щото те използват много повече чуждици в техните езици отколкото ние в нашия :mrgreen:

Да.И не само там ги има такива-света вече е пълен с такива.Между подобни живея дори.Тънката разлика обаче е, че в Русия,DE и подобните им, където наистина се използват не малко чуждици, в същото това време и се отстояват собствените национални морал,език,идентичност и ценности.И не само се отстояват , но и нежно и небрежно ги разпространяват, че и налагат де що може.Правят го с народи например в които преобладават "съвременно възпитани", предали се и слаби индивиди".Усещаш ли тънката разлика....
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

Потребител
Аватар
Мечтае да кара: F10 ///M5

Мнение от DriftoMania » 09 Ное 2013, 18:56

larbi написа:По дефолт си казвам МЕРСИ, само когато наистина искам да изкажа благодарност и искам да звучи истински и неподправено казвам много твърдо и ясно БЛАГОДАРЯ, защото за мен е по-силно от просто да кажа мерси много :bchug:

Уот речи? :mhihi:
Доста паразитно са навлезли тия думички, всеки почти ги ползва, 'ма това да ни е проблема. Колко от българите не си знаят елементарни правопис и граматика, та да им се сърдим за чужди думички..
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Larbi » 09 Ное 2013, 19:43

drago_pavlov написа:
larbi написа:значи викаш Deutschland и Россия са пълни със ""съвременно възпитани",предали се и слаби индивиди" щото те използват много повече чуждици в техните езици отколкото ние в нашия :mrgreen:

Я дай пример за ползване на подобни чуждици в Русия? Ако имаш предвид Сабвэй, вместо Subway, то не мисля че е уместно - те така си пишат имената.

е ама си голям заядливко де :mhihi:

ЕТО ЗАПОВЯЯЯЯДАЙ! ИНДЖОЙ! :mhihi: :winky: Не е точно в Русия (знам, че ако не отбележа ще се заядеш и за това понеже по цял ден се чудиш с кой да се заядеш), но всичко по реда си - сега Германия, после Русия :mhihi:

http://german.about.com/library/blvoc_denglish4.htm
http://www.toytowngermany.com/lofi/inde ... 60602.html
http://www.toytowngermany.com/lofi/inde ... 56921.html
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 09 Ное 2013, 19:46

larbi написа:
drago_pavlov написа:

ЕТО ЗАПОВЯЯЯЯДАЙ! ИНДЖОЙ! :mhihi: :winky: Не е точно в Русия (знам, че ако не отбележа ще се заядеш и за това понеже по цял ден се чудиш с кой да се заядеш), но всичко по реда си - сега Германия, после Русия :mhihi:

Не се заяждам, питах за Русия, понеже често ходя там и не ми е направило впечатление.
Примерите ти са от немски, а аз на немски знам не повече от 10 думи :roll:

П.П.: Чакам руските примери с любопитство :yes:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Потребител
Аватар

Мнение от Larbi » 09 Ное 2013, 19:49

drago_pavlov написа:
larbi написа:
drago_pavlov написа:

Не се заяждам, питах за Русия, понеже често ходя там и не ми е направило впечатление.
Примерите ти са от немски, а аз на немски знам не повече от 10 думи :roll:

няма проблеми, щом не се заяждаш ;) Ето я и Россия:

http://www.funrussian.com/2012/02/26/ru ... nglicisms/
http://www.topics-mag.com/globalization ... ainian.htm
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 09 Ное 2013, 20:01

larbi написа:няма проблеми, щом не се заяждаш ;) Ето я и Россия:

:bowdown: :bowdown: :bowdown:
А аз си мислех, че само имената ги пишат на английски с букви от кирилицата...
Пассворд = password
Продюсер = producer
Босс = boss
Реэлтор = realtor
Провайдер = provider
:ahah: :ahah: :ahah:
Братушките никога не можем да ги бием по дебилщина :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от Larbi » 09 Ное 2013, 20:08

drago_pavlov написа:
larbi написа:няма проблеми, щом не се заяждаш ;) Ето я и Россия:

:bowdown: :bowdown: :bowdown:
А аз си мислех, че само имената ги пишат на английски с букви от кирилицата...
Пассворд = password
Продюсер = producer
Босс = boss
Реэлтор = realtor
Провайдер = provider
:ahah: :ahah: :ahah:
Братушките никога не можем да ги бием по дебилщина :mhihi:

:mhihi: :mhihi: :mhihi: аз лично още преди години в някой друг сериал или програма бях забелязал как използват една камара чуждици тия Руснаци, после и Германците ми се набиха в ушите и вече не припадам от смях толкова колкото първите пъти :mhihi: Интересното е че за други езици незнам да ползват тоооолкова много чуждици, но сигурно има.
Та такива силни нации като тях им е все едно дали се използват чуждици масово или не, та ние къде всичката мара ни е втасала, намерихме за какво да се хванем :mrgreen:

ПП1: Самите Англичани изпозлват много чуждици специално от Френски http://french.about.com/od/vocabulary/a ... lish_2.htm :mrgreen:

Всеки изпозлва нещо "яко" от друг език - просто такова е положението, та че не се косете за "сензитив" или "по дефолт" :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 10 Ное 2013, 9:29

както написах и по горе тук говорим за културни влияния. по-интересното е, че понякога те не са добри и полезни за нас. аз съм съгласен с идеята за нас като нация, история и тн.. но нека разгледаме БГ на фона на съвременната история на света... франкофонско/англииско/немско/рУско и преди тях турско.. за какво говорим тук! Въпреки тях БГ беше запазила по някакъв начин език въпреки многото чуждици. Последните години обаче битката спечели агнло културата която се наложи в тези динамични времена с всичките възможни начини и ние виждаме това заливане всеки ден.. музика, филми, предавания, "софтуеър". Всички те са привлекателни за хората и лесни за възприемане.. а от там се учи и език.. като бебетата :) - слушаме и учим щем нещем
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 11 Ное 2013, 0:26

Ами то реално е доста полезно да се знае и чужд език, в тази глобализация направо е супер задължително. И английския е доста лесен, та затова и е толкова популярен. Ако искаш да работиш с някой извън България най-достъпния начин това да стане е с английски. Иначе чуждиците правят разговорната реч малко по-интересна понякога. Друг път просто нямат аналогична българска дума. В изграждането на българския език, който е доста стар има не една и две чуждици, това не го обезличава, а само го обогатява. В крайна сметка всеки ползва езика както намери за добре и както може разбира се. Ако ви харесват чуждиците-ползвайте ги, ако ли пък не-не ги. Но такива крайни мнения не звучат сериозно според мен:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 11 Ное 2013, 1:08

pampo написа:Ами то реално е доста полезно да се знае и чужд език, в тази глобализация направо е супер задължително. И английския е доста лесен, та затова и е толкова популярен. Ако искаш да работиш с някой извън България най-достъпния начин това да стане е с английски. Иначе чуждиците правят разговорната реч малко по-интересна понякога. Друг път просто нямат аналогична българска дума. В изграждането на българския език, който е доста стар има не една и две чуждици, това не го обезличава, а само го обогатява. В крайна сметка всеки ползва езика както намери за добре и както може разбира се. Ако ви харесват чуждиците-ползвайте ги, ако ли пък не-не ги. Но такива крайни мнения не звучат сериозно според мен:

Първо че глобализацията не е естествен, а още по-малко пък полезен процес, а изкуствено създаван такъв.Не е полезна глобализацията на почти нито един народ.Второ-усвояването на чужд език(което може и да е полезно да) няма особена връзка с чуждиците.Коѝто си мисли, че ше научи език плямпаѝки смешно и комплексирано чуждици....кураж му пожелавам в начинанието.А относно последното изречение-краѝните проблеми си изискват и краѝни решения-така си функционират нещата.
С други думи-чуждия език си е чужд език-коѝ как може, така да си го учи.Евентуалното ползване на чуждици няма да му помогне-никак дори.Аз самия говоря 4 езика и не ползвам чуждици.Поздрави!
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

Потребител
Аватар

Мнение от Larbi » 11 Ное 2013, 1:22

ivoaudi написа:Поздрави!

Я кажи от първа ръка Французите имат ли навика да използват чуждици и ако да кои са най-често използваните? :bchug:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата