На почивка в дълбоката провинция.
Модератор: Общи модератори
26 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: На почивка в дълбоката провинция.
GeDotz написа:Видин е на 791 кмна 751 км е о-в Небуна
Точно, Колегата проявява завидни познания по география. Небуна е румънското име на острова, а ние му викаме Добрина. Може да се види на сателитна снимка в Гугъл.
Противно на общото мнение, Дунавът не е много мръсен. В Европа действат строги екологични норми и никой не смее да замърсява. Единствено сърбите са по-небрежни в това отновение, но все пак става въпрос за течаща вода - инцидентните замърсявания заминават надолу. Между другото - всичко отива в морето, там водата се изпарява, но всичко разтворено остава в морската вода... В Дунава живеят много видове риба и други животни, значи водата не може да е мноиго замърсена. Ето една дунавска мида, листът отдолу е А4:

Действително, брегът е предимно тинест и каменист - рядко е приятен за плаж. Комарите също са напаст - спор няма. Ние просто сме свикнали с тези неща... Като ученици, прекарвахме лятната ваканция буквално в реката, по цял ден бяхме във водата или покрай нея. Помня - беше голяма далавера да докопаш отнякъде стара вътрешна гума от камион. Хващаме кола на стоп и слизаме на 20-тина километра нагоре срещу течението, надуваме гумата и се пускаме по реката. Прибирали сме се чак по тъмно целите мокри, а нашите дори не са ме питали къде съм бил целия ден... Пак като ученик участвах в гребен поход по реката до Силистра, може да сте чували за TID (http://www.tour-international-danubien.org/indexEngl.php?/indexEngl1.php). 500 километра с бризентови каяци по реката между корабите, без телефони и GPS, вие бихте ли пуснали децата и да не ги чуете 2 седмици?
Excellent! Steven is my name!
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет

Един приятел преди години ходили там на дунава,имал баба в някой от дунавските градове,но не си спомням кой точно,та били малки и ходили на реката,а баба му го заплашила като ходят на реката,да внимават да не се удавят че после щяла да ги пребие

- Пинтев
- младши ентусиаст
-
- Кара: СамУет
GeDotz написа:MORSKIa написа:
А колега, по моите сметки този 751 км е почти срещу Видин, та не ми стана ясно за кой точно остров пишеш...би ли пояснил плс....иначе разказа ти е
Видин е на 791 кмна 751 км е о-в Небуна
Браво Гери личи си че си минала покръстването на Дунава....жалко че и тази година ще пропусна ТИД ....а относно хубавите островчета ...има много хубави местенца...където цял ден можеш да си лежиш и да си пиеш...
п.с който не е ходил на ТИД трябва да отиде за да види за каква релаксация става дума..
- MORSKIa
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: предимно служебни кошници
- Мечтае да кара: без да се ядосва
- Детайли за колата: M47N
[quote="MORSKIa"]Kрасота.....
навява ми само мили спомени от детството и безгрижието на онова отминало време........
колко комари са ме изяли по тези брегове (и пиявици)........... ееех спомени, спомени (около 749 км, къмпинг Дунав, който го знае)
quote]
Aз съм в грешка, Къмпинга както го знаят е на 794 км, а не както написах 749........
Точно на това място там сега е моста!
Но красотите на реката са едни и същи и до Лом и до Видин, спомените от детството са мили.....
И сме къмпингували и сме плажували, а колко риба сме ловили. От там са ми първите по-така сериозни риби - щуки, мрени, платики
Обещал съм на жена ми за 50 годишния ни юбилей, да я кача на некой пасажер по Дунава, от Русе та до Пасау. От малък им се радвах като минаваха покрай нас и се чуваше музика и се виждаха издокарани по палубите, а ние..... сополанковци......
Еее колега, събуди у мен едни спомени.......да си жив и здрав
навява ми само мили спомени от детството и безгрижието на онова отминало време........
колко комари са ме изяли по тези брегове (и пиявици)........... ееех спомени, спомени (около 749 км, къмпинг Дунав, който го знае)
quote]
Aз съм в грешка, Къмпинга както го знаят е на 794 км, а не както написах 749........

Но красотите на реката са едни и същи и до Лом и до Видин, спомените от детството са мили.....
И сме къмпингували и сме плажували, а колко риба сме ловили. От там са ми първите по-така сериозни риби - щуки, мрени, платики
Обещал съм на жена ми за 50 годишния ни юбилей, да я кача на некой пасажер по Дунава, от Русе та до Пасау. От малък им се радвах като минаваха покрай нас и се чуваше музика и се виждаха издокарани по палубите, а ние..... сополанковци......
Еее колега, събуди у мен едни спомени.......да си жив и здрав
Не понасям тарикатите на пътя във всичките им проявления пък били те и с нашта марка
Пинтев написа:
п.с който не е ходил на ТИД трябва да отиде за да види за каква релаксация става дума..

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Е.Димитров написа::OT:
Един приятел преди години ходили там на дунава,имал баба в някой от дунавските градове,но не си спомням кой точно,та били малки и ходили на реката,а баба му го заплашила като ходят на реката,да внимават да не се удавят че после щяла да ги пребие
Плуването в Дунава си има особености и ако нямаш опит - може да се вкараш в голямо приключение. Бабата не случайно ви е предупредила да внимавате. На пръв поглед - водата е спокойна, няма вълни и си викаш - какъв проблем може да има? Но това е измамно, реката може и да е коварна... Първо - сладката вода е по-рядка и се искат повече усилия да се задържиш на повърхността и да се придвижваш. Един километър в реката е съвсем различно от същата дистанция в солена вода. Аз в морето съм като щамадура, раменете ми са над водата без да правя нищо и направо се чудя как хората потъват там... После - течението. Уж е бавно, но пробвай да плуваш срещу него... 200 метра (спрямо брега) ако минеш и после едва излизаш от водата, плетеш крака... Дъното също може да те изненада с камъни, коренища, дупки и прагове... А корабите изглеждат измамно бавни, когато вървят нагоре. Гледаш го далеч надолу и смело влизаш да поплуваш. Обаче корабът си държи една посточнна скорост нагоре (да кажем 6 - 8км/час спрямо брега) а теб течението те влачи надолу също с постоянна скорост 3 - 4км/час. Докато се усетиш, течението ще те набута под някой шлеп и край - много плувци са си заминали по този начин...
Добре де, ако има мераклии - дайте да се организираме някой уикенд за един пикник на Дунава. Идвате с палатките и после е моя грижа... Ще намерим хубаво сенчесто мчсто под тополите и ще разпънем бивака. Ако някой се наеме да налови риба - жената ще направи саламура (вид местна рибена чорба) в глинено гърне, с вода от реката и ще я ядете (аз риба не обичам) с лъжици от мидени черупки, втъкнати в разцепени клечки. Който има мерак да гребе - надуваме лодката и му даваме веслата. А ако няма риба - ще минем с наденица от магазина на клечка и бира от хладилната чанта... Няма да съжалявате за пътя и времето.
- raduslaf
- ентусиаст
-
- Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i
Borymeckata написа:Добре де, ако има мераклии - дайте да се организираме някой уикенд за един пикник на Дунава. Идвате с палатките и после е моя грижа... Ще намерим хубаво сенчесто мчсто под тополите и ще разпънем бивака. Ако някой се наеме да налови риба - жената ще направи саламура (вид местна рибена чорба) в глинено гърне, с вода от реката и ще я ядете (аз риба не обичам) с лъжици от мидени черупки, втъкнати в разцепени клечки. Който има мерак да гребе - надуваме лодката и му даваме веслата. А ако няма риба - ще минем с наденица от магазина на клечка и бира от хладилната чанта... Няма да съжалявате за пътя и времето.
Ако успея да дойда до края на лятото до Лом, ще ти се обадя

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Никакъв проблем, ние с жената всяка събота така или иначе сме на Дунава. Ако на някой му се пътува един уикенд през август - да звънне един телефон (моят е 0893 384 209) и ще се разберем. Няма никакви проблеми, даже ще бъде по-весело ако се съберем по-голяма компания. Ще си направим един пикник, ще си кажем по някоя приказка, ще пийнем по бира, ще преспим и в неделя, както казваме по нашия край - кой откъде е... Чувствайте се поканени.
- EBEEMVACIA
- младши ентусиаст
-
- Кара: рожден ден
- Мечтае да кара: Apassionata
- Детайли за колата: ̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿
тая река взе брат ми-ноември месец 88-а,а аз 89 влизах казарма..той беше моряк в заставата..
̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿BMW Flugelrad II V-2
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Съболезнования, Колега. Както казах, реката може да бъде много коварна и неочаквано да те постави в критична ситуация... Виждал съм как течението набута надуваем дюшек с две момчета под една закотвена секция (плоскодънен шлеп със скосена предна част)

Едното момче успя да се хване за котвената верига и го спасиха с лодка, а другото ... го намериха десетина километра по-надолу. Ние гледахме от брега, но нищо не можехме да направим.
Едното момче успя да се хване за котвената верига и го спасиха с лодка, а другото ... го намериха десетина километра по-надолу. Ние гледахме от брега, но нищо не можехме да направим.
- mistyrain
- младши ентусиаст
-
- Кара: F34 320d
- Мечтае да кара: G32
- Детайли за колата: 320d GT B47
Тука се почуствах като у дома
Аз съм от лом и веднага разпонзах снимките на колегата
Този уикенд си бях там и сега дунава като е спаднал на вътр течението засичахме че беше 5 км/ч. Има големи легенди за това колко е мръден дунава и вътре има цианид и какви ли не още чудеса. Еми не е бистра вода от Девин, но пък няма никакъв проблем човек да се плицика по цял ден в нея. Не е хубаво човек да се надценява в какъвто и да е водоем.
Миналата година така направихме за 2-3 дни срещу острова имахме палатки и цял ден играехме футбол и карахме водни ски на плитчините които се откриват лятото. Пясъка там е жесток. Речния пясък е по ситен и мек от морския и е страхотно. Евала колега за снимките

Миналата година така направихме за 2-3 дни срещу острова имахме палатки и цял ден играехме футбол и карахме водни ски на плитчините които се откриват лятото. Пясъка там е жесток. Речния пясък е по ситен и мек от морския и е страхотно. Евала колега за снимките

26 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2