Универсални Пенсионни фондове
Модератор: Общи модератори
57 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Re: Универсални Пенсионни фондове
Аз доколкото знам пенсионните фондове инвестират само в ниско-рискови книжа, обикновено ДЦК. Парите към тези фондове се удържат автоматично от заплатата и отиват към тях. АКо не сте си избрали сами, са ви разпределили служебно (аз не знам в кой фонд съм, никога не са ми пращали писмо и вероятно плащам екстрите на някого), но идеята за допълнителен стълб на пенсионната система като цяло няма недостатъци. Реализацията й в български условия обаче, убеден съм, ще направи няколко човека още по-богати, а след 30 г. тези пари отдавна ще са преобразувани така, че да не стигнат до вносителите си.
Never mistake motion for action...
- xerial
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330d CBR 600RR
- Мечтае да кара: F82 ,S1000RR
За това е и темата - не може да няма легален начин да си изтеглим вноските или поне да можем да ги управляваме по-някакъв начин....
Аз съм против това , нещо да се налага без право на избор дали искаш или не??! На този етап си мисля , че държавната пенсия е ОК достатъчна мярка за осигуряване, на по късен етап ако реша че искам повече сигурност за старините си тогава бих се позаинтересувал за допълнително пенсионно осигуряване...
Аз съм против това , нещо да се налага без право на избор дали искаш или не??! На този етап си мисля , че държавната пенсия е ОК достатъчна мярка за осигуряване, на по късен етап ако реша че искам повече сигурност за старините си тогава бих се позаинтересувал за допълнително пенсионно осигуряване...
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
xerial написа:За това е и темата - не може да няма легален начин да си изтеглим вноските или поне да можем да ги управляваме по-някакъв начин....
Вноската по задължителното пенсионно осигуряване се разпределя на 2 - 65/30 доколкото помня, като първата част отива в държавната хазна и плащат пенсиите на сегашните пенсионери; втората част държавата я превежда в пенсионен фонд. Това осигуряване е задължително.
Натрупаното от вноските, които отиват в този пенсионен фонд не може да се тегли преди да се пенсионираш.
Ако се осигуряваш допълнителсно в такъв фонд, извън задължителното, т.е. ти доброволно си внасяш лично вноска от 50 лв. примерно, то тогава тези пари можеш да ги изтеглиш и след 10 години независимо дали си се пенсионирал или не. Разликата е че ако ги теглиш преди да се пенсионираш ти облагат доходността с 10%, а ако ги получаваш като пенсия след като се пенсионираш нищо не се облага. Тук е и логиката ако имаш повече пари, да ги внасяш в такива фондове, вместо на депозит - като ги вземеш след 30-40 години няма да ти ги облагат с данък.
Уловката обаче е, че гарантираната доходност е между 3 и 4 процента, т.е. по-малка от инфлацията при всички случаи.
И тук е момента да се разграничат добрите от лошите фондове. Едните дават само гарантираната доходност на вносителя, а останалото остава печалба за тях. Другите разпределят доходността над гарантираната, и една част от нея отива при вносителя.
Кой фонд е добър и кой лош е големия въпрос, на който едва ли има отговор

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Maxmadness
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11
barty написа:Крайно не вярвам в такива фондовекакто каза и колегата по-горе: ще излезе една бяла якичка и ще каже: ами то щото световната криза ..... пий една студена вода.
Спасявам се поединично!

"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
И без тва е закон, няма как да си ги теглиш...
Имаш вариант да си местиш парите от един фонд в друг..и да платиш 20лв
И има време за зреене да се договаряш на чистите си пари, тогава ти е леко през тва..къде фирмата плаща пари, които така или иначе не са твои...
Демек искаш 2000 лв да визмаш ( от тук нагоре нема данъци и т.н. )... къде тия 500лв (данъци и все) си ги плаща фирмата е все тая за тебе...
Имаш вариант да си местиш парите от един фонд в друг..и да платиш 20лв

И има време за зреене да се договаряш на чистите си пари, тогава ти е леко през тва..къде фирмата плаща пари, които така или иначе не са твои...
Демек искаш 2000 лв да визмаш ( от тук нагоре нема данъци и т.н. )... къде тия 500лв (данъци и все) си ги плаща фирмата е все тая за тебе...
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
drago_pavlov написа:acho.rs написа:Миналата седмица присъствах на презентация относно пенсионното осигуряване, водена от доста добър консултант икономист.Доходността е около 7-8% на година.
Те тоя е най-големия икономист , дето ти го е казал![]()
![]()
Що? Ти ли си най-големия с диплома 3.68 от УНСС, МИО???![]()
Аман от пишман икономисти... Баси разбирача - то не беше търговия с петрол, злато, диаманти...; то не бяха бегачки; то не беше дизел vs. безнин; телевизори, перални и какво ли още не... Ти има ли тема в която да не си се изказал компетентно??? Чак се чудя, като си такъв гении във всяка една област от човешкото съществуване, как така ни удостояваш с присъствието си...
Вземи прочети малко повече, преди да се изказваш неподготвен. Що е то гарантирана доходност и с какво се различава от горецитираната, примерно![]()
Веднага започнахте всички в един тон "пирамиди, фараони"...
Те затова хората с високи доходи предпочитат да си вкарат парите в такива фондове, вместо на депозит - защото е пирамида нали![]()
Да, фондове като Доверие, Сигурност, Бъдеще, Минало и т.н. може и да се окажат пирамиди... Но фондове със 100 годишна история ако са пирамида кога ще изгърбят внасящите??? След още 100??? То тоя дето я е измислил "пирамидата" се е споминал отдавна май
Пии една студена вода, че се виждаш нервен и ни кажи кои са пенсионните фондове с тая доходност от 8 процента или прекалено много са те зарибили да ги предлагаш и вече си убеден

Чакам да видя графика от последните поне 5 години !
Да дадеш пари на някого и да чакаш той да ти ги върне с лихва след 20-30-40 години???????????????????????? Това е нечувана глупост и някой прави пари на гърба на хората както винаги.
Един елементарен пример, за който не са ви необходими никакви магистратури, а само Гугъл и калкулатор.
През 1983г една каса бира Светло пиво (20 бут. по 500мл) струваше 2 лева (без бутилките)
През 1983г за 2 лева щяхте да купите 8 хляба Добруджа от 1кг (ако не греша, но да са били 800 гр всеки)
Ето ги тези 2 лева:

А вземете калкулатор и сметнете, на колко милиминки (десети и хилядни от стотинката) са равни те след 30 години. Та вложилият при изгодна лихва в ДЦК или каквото и да е тези два лева на 30 години, какво ли ще си купи, когато е на 60 години????? А ако сте вложили 20 - 200 - 20 000 и т.н., за какво говорим?
Аз съм работил 23 години на тази държава и не искам пенсия, не ползвам никакви социални придобивки и нямам никаква далавера, дето се вика. Искам да ми върнат всички платени за осигуровки суми. Ама уви
Един елементарен пример, за който не са ви необходими никакви магистратури, а само Гугъл и калкулатор.
През 1983г една каса бира Светло пиво (20 бут. по 500мл) струваше 2 лева (без бутилките)
През 1983г за 2 лева щяхте да купите 8 хляба Добруджа от 1кг (ако не греша, но да са били 800 гр всеки)
Ето ги тези 2 лева:

А вземете калкулатор и сметнете, на колко милиминки (десети и хилядни от стотинката) са равни те след 30 години. Та вложилият при изгодна лихва в ДЦК или каквото и да е тези два лева на 30 години, какво ли ще си купи, когато е на 60 години????? А ако сте вложили 20 - 200 - 20 000 и т.н., за какво говорим?
Аз съм работил 23 години на тази държава и не искам пенсия, не ползвам никакви социални придобивки и нямам никаква далавера, дето се вика. Искам да ми върнат всички платени за осигуровки суми. Ама уви

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Универсални Пенсионни фондове
За всеки е различно... но ако инвестираш правилно определено им смисъл. Но темата е безкрайна естествено.
Малко точни числа 10000 лева за 30 години при годишна лихва
3% - 24,272.62
5% - 43,219.42
8% - 100,626.57 ... (естествено 8% годишно да правиш в продължение на 30 години трябва да си почти като Уорън Бъфет
)
http://www.moneychimp.com/calculator/co ... ulator.htm ето да си смятате, че на ръка е изнервяща формулата.
В България има ли на данък върху печалбите от операции с финансови инструменти? В смисъл има ли някакво данъчно облекчение за парите, които са в доброволните фондове? Или единствената "далавера" е, че са регулирани да инвестират консервативно (в гръцки държавни книжа например - това е шега да не се хванете сега
). От едно от предните мнения виждам, че ако изтеглиш по-рано ти облагат цялата печалба с 10%. Това е голямо предимство дори и срещу това да инвестираш сам и всяка поредна печалба да се облага с 10%, а не само крайната (ако има такъв данък - заради, което и питам).
Малко точни числа 10000 лева за 30 години при годишна лихва
3% - 24,272.62
5% - 43,219.42
8% - 100,626.57 ... (естествено 8% годишно да правиш в продължение на 30 години трябва да си почти като Уорън Бъфет

http://www.moneychimp.com/calculator/co ... ulator.htm ето да си смятате, че на ръка е изнервяща формулата.
В България има ли на данък върху печалбите от операции с финансови инструменти? В смисъл има ли някакво данъчно облекчение за парите, които са в доброволните фондове? Или единствената "далавера" е, че са регулирани да инвестират консервативно (в гръцки държавни книжа например - това е шега да не се хванете сега

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
acho.rs написа:Пии една студена вода, че се виждаш нервен и ни кажи кои са пенсионните фондове с тая доходност от 8 процента или прекалено много са те зарибили да ги предлагаш и вече си убеден![]()
Чакам да видя графика от последните поне 5 години !
Аз хич не съм нервен, даже ми е много отпуснато така да ви чета глупостите

Графики няма да ти показвам - вие банкерчетата сте по графиките.
Аз като отида да си сменя фонда, ще проверя колко съм внесъл, и колко са сега, та ще си направиш сметката каква е доходността

BMW_POWER написа:През 1983г една каса бира Светло пиво (20 бут. по 500мл) струваше 2 лева (без бутилките)
...
Та вложилият при изгодна лихва в ДЦК или каквото и да е тези два лева на 30 години, какво ли ще си купи, когато е на 60 години?????
При лихва (доходност от ПФ) 7% и 30 години период, тези 2 лв. ще станат около 11,50 лв.
Тоест ще си купиш с тях между 3 и 20 бири, вместо 20 или между 2 и 10 хляба, вместо 8.
Какви са изводите? Че алкохола и хранителните продукти не поскъпват пропорционално

В това твърдение има толкова логика, колкото и в твоето сравнение - аз никъде не видях някой да твърди, че е много далавера да държиш пари на депозит заради лихвата в продължение на 30 години

steeN написа:От едно от предните мнения виждам, че ако изтеглиш по-рано ти облагат цялата печалба с 10%. Това е голямо предимство дори и срещу това да инвестираш сам и всяка поредна печалба да се облага с 10%, а не само крайната (ако има такъв данък - заради, което и питам).
Да така е. Но пак повтарям - това се отнася за доброволно пенсионно осигуряване във фонд. Ако ги изтеглиш предварително ти облагат разликата между внесено и получено с 10%. Ако ги получаваш като пенсия нищо не облагат. Не съм сигурен какво става при наследяване -дали се облагат или не.
При задъжителното допълнително пенсионно осигуряване не можеш да си теглиш вноските преди да се пенсионираш.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
drago_pavlov написа:При лихва (доходност от ПФ) 7% и 30 години период, тези 2 лв. ще станат около 11,50 лв.
Тоест ще си купиш с тях между 3 и 20 бири, вместо 20 или между 2 и 10 хляба, вместо 8.
Какви са изводите? Че алкохола и хранителните продукти не поскъпват пропорционалноДругия извод е, че днес имаш избор да си купиш бира за 5 лв. или бира за 70 ст. - това е нещо, което не сте можели да избирате през 83-та
![]()
В това твърдение има толкова логика, колкото и в твоето сравнение - аз никъде не видях някой да твърди, че е много далавера да държиш пари на депозит заради лихвата в продължение на 30 години
Или си много млад, или не помниш. При Луканов тези 2 лева бяха обезценени 10 (десет пъти) когато на всички цени се прибави една нула. Не помните опашките за хляб, попитайте родителите си. След това смениха парите два или три пъти, накрая 1000 лева станаха един. Та от горните два лева, преди лихвите днес има може би 0.0000002лв. Прибавете лихвите и спокойно си живейте старините.
Преди време една женица тук плаща паркинг 20$, погледна ме и каза:
Когато бях малко момиченце, за пет цента можех да купя огромен плик с бонбони. Днес и за десет долара не мога да си купя такъв ...
Не зная кой какви лихви смята, но за последните пет години тук бензина скочи над два пъти, храните също. Няма лихви и ДЦК, които да ми запазят това.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Обаче... това е риск, който съществува и при събирането на пари кеш в банката. Така, че смесваш нещата. Ти това трябва да го адресираш независимо дали трупаш пари в безсрочен депозит или пенсионен фонд. Сега друг е въпроса, ако твърдиш, че няма смисъл да спестяваш изобщо.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
Темата е за пенсионните фондове. Аз пари в банката кеш не държа, защото това си е чиста загуба. Има варианти за инвестиции, но там вече нещата са много разляти. Аз лично в ценни книжа, акции и т.н. хартийки не бих вложил и цент. Има и други варианти, които биха ми дали по-спокойни старини.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
BMW_POWER написа:Темата е за пенсионните фондове. Аз пари в банката кеш не държа, защото това си е чиста загуба. Има варианти за инвестиции, но там вече нещата са много разляти. Аз лично в ценни книжа, акции и т.н. хартийки не бих вложил и цент. Има и други варианти, които биха ми дали по-спокойни старини.
Какви са другите варианти?
Да купуваш имоти, злато, друго имущество? Обикновения човек не може да извади 100 бона че да купи апартамент и чака възвръщаемост на инвестицията за 20-30 години. Да това е най-сигурната инвестиция, но не всеки може да извади пари накуп да инвестира в имот.
Тук говорим за обратното - 20-30 години да влагаш малка сума и накрая да ги получиш накуп, с малка доходност, която да ти гарантира, че инфлацията не ги е "изяла" тези вноски.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Има и взаимни фондове, които инвестират консервативно, също са някакъв вариант. Смисълът на пенсионните фондове не е да ти защитят парите от инфлация, а да ти гарантират някаква пенсия спрямо вноските, които си правил и нормативната уредба, която ги регулира. Да не би НОИ да гарантира вноските ни срещу инфлация? Инвестирането на пари и пенсионните вноски са две различни неща от гледна точка на платците. Просто частните фондове имат някакви механизми да въртят парите ни, за да гарантират пенсиите след време, а в НОИ гаранцията идва от държавата. Който е решил да се осигурява доброволно, просто трябва да чете дребния шрифт в условията на фондовете или да се посъветва с вещ в областта. Вероятно вече има консултанти и в тази област.
Never mistake motion for action...
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Исторически погледнато малката сума води до относително голяма загуба (справка постовете със сметките за 2та лева през 1983та година и сега). Голямата сума пък води до относително по-малка загуба, но според мен и в двата случая ако си играеш с пенсионни фондове - ще се наиграеш на 99%. Най-добре да се ориентираш към някаква част от пазара (акции, облигации, суровини) и да се концентрираш само там - така след няколко години може и да хванеш някаква нишка и да си направиш някаква прилична сумичка.
Si non confectus, non reficiat.
57 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4