Зимни гуми - размисли и страсти.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320i
Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната

Re: Зимни гуми - размисли и страсти.

Мнение от titto » 11 Окт 2012, 22:43

bmw-maximilian написа:Titto..и аз го мислех така приятелю обаче,точно както казваш е така в квартала или по малките улички понякога може да попаднеш в много неприятен ад..аз така тука в надежда като стане 7-8 часа и паднат рязко температурите и като се превъне кишата в бетон и се образуват едни коловози и край човек от една малка уличка немога да излезна 2 часа ме бутат 1 приятели..в младост по малките улички същата работа едни коловози твърди като бетон и няма човек няма излизане....

Мда, всичко зависи от случая, понякога просто сме безсилни с каквато и да е кола, с каквито и да е гуми! :mhihi: То чисти ли се като хората в БГ!?
:OT: Миналата зима мой колега не можа да тръгне 1.30 мин. на равен паркинг с нова автоматична :lol: джипка Ауди Q5, паркирано между колите!? :D Позаледило се беше! :D В същото време една баничарка си обърна на паркинга и си тръгна все едно е сухо! :roll:
В интерес на истината, досега никога не съм закъсвал с БМВ през зимата!Проблем съм имал само от място и то на заледено, ама с лашкане-1-ва-задна пак съм излизал...
Последна промяна titto на 11 Окт 2012, 22:48, променена общо 1 път
Изображение
--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 11 Окт 2012, 22:47

@bmw-maximilian,

Хм, странна работа... хубави гуми пък да те бутат през 10 метра :roll: Аз едно време с Е36-цата на един 8-ми декември се качвах без проблеми до хижа Мальовица, като преди това един куп хора ми се смееха и разправяха къде съм тръгнал... С нови гуми, но без шпер бях тогава... Да не си с някакво ниско окачване и все да си по корем по снега?

А за гумите - всеки си има коренно различни критерии... Аз карах 2 зими с Мишлен Алпин А3 и веднъж не са ме предали :dunno:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 11 Окт 2012, 23:01

То ако става въпрос за надскачане на възможностите и аз съм катерил на Боровец чак до стария пионерски лагер горе след последните влекове с е34 при 30см сняг и -12 градуса нагоре беше кеф ама надолу едвам едвам на нокти.За зимни гуми гледам поне да са възможно по меки и малко по широки от летните.Карам максимум 2 сезона после и да има грайфер не стават .А за втора употреба ...пробвал съм не е работа тва ни за летни ни за зимни
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320i
Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната

Мнение от titto » 11 Окт 2012, 23:06

Jordana написа:.За зимни гуми гледам поне да са възможно по меки и малко по широки от летните.

:roll: Що така бе, колега?
Изображение
--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 11 Окт 2012, 23:12

То гумите за лед май са по-скоро с едни шипове :dunno: Около нашия блок е същата работа с коловозите и няма лятна, няма зимна гума... Колата върви накъдето си реши, на асц-то не знам как не изгаря лампичката :mhihi: С чисто нови всесезонни си заорава здравата, с чисто нови зимни не познавам :mhihi: Няма предно, няма задно. Само тея 4х4 си драпат спокойно през леда. То е такова място, че почти целодневно няма слънчева светлина и един път стане ли лед... си стои до пролетта. Един бакшиш-оптимист една вечер на косъм да захапе бордюра :mhihi: Добри дрифт умения показа :mhihi: Тази година преасфалтираха, ще видим как ще е.

Както казаха на няколко места - зависи къде караш. Проблем покрай блока/къщата почти винаги съществува. Зора е къде ти е останалия път. Колко хора си карат цяла зима с летните? :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 11 Окт 2012, 23:15

Ами знам противната теория за тесните гуми но по мойте си наблюдения по добре ми е с по широчки гуми особено отзад.
Но за всеки случай даржа в багажника един чифт леки кожен ремък вериги и са ме спасявали наколко пъти от тия малките кварталните улици дето ги чистят редовно.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60, 2006
Мечтае да кара: Formula
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gari » 12 Окт 2012, 0:25

Здравейте колеги. Първо се извинявам на автора, че използвам темата му за един въпрос, макар че е свързан със зимните гуми.
Значи, в БГ съм рядко, но когато се прибера искам да съм сигурен в колата си. Стремя се да си карам със размер на гумите посочени от производителя. В момента съм с Вредщаин 225/55/ZR16 летни. Но идва момента за зимните гуми. Аз съм с Мтех окачване и колата е доста ниска. Въпроса ми е - да мина ли на 15 цола джанти за зимен комплект с 205 гуми или да си карам с 16-ки 225?
Живея в едно готино планинско селце и снега е голям, понякога, но почти всеки ден съм по градовете. Така че не е само планинско или само градско. Моля за мнение по въпроса. И при двата размера пак ще се купуват чисто нови. Въпроса е кое е по добре.
Не искам много, искам всичко!

Потребител
Аватар
Кара: E34->Е39->Е38

Мнение от gosho_d » 12 Окт 2012, 1:09

Вземи си втори комплект джанти, 15-ки, и гуми за тях 205/65/15
И по-евтини гуми, и по-евтини джанти, и по-удобно, и по-висока проходимост

Аватар

Мнение от Хаос » 12 Окт 2012, 1:48

шпер и без подценяване на ситуацията
вериги в багажника, одеало, телефон и лопатка
аз не виждам с какво втората употреба гуми са лоши, ако са купени от познат, който ги е държал на тъмно в чували...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 12 Окт 2012, 7:06

Ами масово се продават "хубави" зимни гуми, малко карани, но с много стар ДОТ. Истината е, че зимната гума е супер първите две години. После вече почва лека по лека да се предава. Е36-цата като я взех задните й гуми бяха на 1 година, вероятно много малко карани. Infinity не знам си какъв модел. С тая гума не съм закъсвал никъде. Нямах шпер. В 20см неотъпкан сняг спирам, тръгвам, маневрирам. Абе супер. На мокро не бяха много добри обаче. Но и нормално - не е от най-добрите гуми. За тая зима ще се оборудвам с Dunlop Wintersport 4d. Само хубави неща съм чел за тая гума и вярвам, че ще остана много доволен. Та така. Аз понеже и това работя, и съм виждал на какво заприличва една зимна гума след няколко години каране - грайфер може да има, ама е твърда на кокал. За тия шведските - ами наистина там пада много сняг, и вероятно гумите ги правят да са добри предимно на снежна покривка. Тук обаче голяма част от зимата е дори суха, и дори и малко поопечени гумите вече не са това, което са били като нови.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 12 Окт 2012, 8:41

Пичове според мен не цената е определяща за качествата на една гума. Служебната бангия е Дачия Нова (това е 2001 модел автомобил скърцащ и тропащ като 100г. Москвич и с по-лошо поведение) ,та същата бангия се кара зимно време с Гиславед и просто е като БТР в снега. Миналата година в големите снегове ,когато снежната покривка достигна 80см във Врачанския балкан ,аз ходих (понеже работя в телевизия) да снимам закъсал снегорин до село Игнатица (хората минавали през дефилето знят планинските селца в какви баири се намират) към ,което пътя не беше почистен и с доста висок наклон ,е тая бангия без шперове ,без системи всичко по нея е хард ,е тая бангия се качи без да пребоксува. Въпросния Гиславед се държи много добре и на асфалт ,сигурно ако влизаш с 300км/ч. в завой може и да не държи ,но при едно нормално шофиране е страхотна гума и я препоръчвам с 10 ръце. За личния автомобил си взех гуми за 140лв парчето с марка Инфините ,ще кажете пълни боклуци ама същите гуми ме качваха там където други не можеха без вериги и за цялата тежка зима не съм имал нужда от бутане.

Един извод от мен и като съвет към хората ,които ги бутат и затъват. Преценявайте трезво пътната обстановка и опознайте възможностите на автомобила си ,за да нямате проблем зимата. Когато надценяваш пътната обстановка в повечето пъти се затъва.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 12 Окт 2012, 9:35

Дайте мнения за следните марки и модели:
1. Нокиан
2. Ханкуук
:yes:

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 12 Окт 2012, 9:46

KUM4o написа:та същата бангия се кара зимно време с Гиславед и просто е като БТР в снега.

:yes:
Особенно за непочистените улици наистина са много добри.
Много от колите от Германия/Швейцария/Австрия дето идват са с такива зимни.
Даже в момента имам едни две почти нови в бараката на джанти за всеки случай, ако джипа се развали :lol:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 12 Окт 2012, 10:39

Хаос написа:шпер и без подценяване на ситуацията
вериги в багажника, одеало, телефон и лопатка
аз не виждам с какво втората употреба гуми са лоши, ако са купени от познат, който ги е държал на тъмно в чували...

До тук най-смисленото мнение :mhihi:

Макси - братле 2х2 различни за зимата - не е оферта да знаеш,слагат се 4 еднакви..сега пак ще се изсипят милион коментара,че можело,ми то може и с летни да си караме..
За това ,че си затъвал може да е и от теб а може и от гумите,съвет - ако има по дълбок сняг просото изключи 1-та степен на DSC ....
До тук мога да ти дам мнение за няколко гуми на различни коли

Едно пежо карах преди 7-8 години...първи сняга на Витоша - кеф и айде към Алеко - 4 човек в колата ,чисто нови Мишелин Алпин - тесни и високи - по пътя жипки колко искаш,кой без гуми кой с некви уж зимни острани - всички - не можеш да се качиш ала бала - да бе ама карам достатъчно зимата и имам опит че и колата малка - издрапах си до горе като пич...вярно и гумите бяха нови 14-ки :mhihi:
Същата гума но на C 180 2006г - за нищо не ставаха - пак чисто нови
Дънлоп 3Д - както каза Тишо - страшно доволен 2 години ги карах ,а зимата си ходя по планините
Нокиан - едно волво С40 - също доволен,НО по един и същи път кола след кола - Нокиан на предно срещу Дънлоп на задно - еми задното драпах нагоре докато Волво-то в един момент спря - а шофьора е мой приятел и наистина кара внимателно зимата и има достатъчно километри и опит зимата
Континетал - много доволен,сега втора зима ще карам пак чисто нови взети миналата година - когато качвах в най-големия сняг Добринище,повечето бяха с вериги но и на предно или жипки - горе ме гледаха като стигнах като извънземен,че си и направих кефа по пътя с вратите леко настрани..НО малка подробност не изключиш ли ДСЦ поне 1 степен - си затънал някъде при по-голям наклон без него става доста по стабилно и сигурно,АКО усещаш колата :yes:

Тъй че ,винаги с вериги,малко пясък,малка лопатка,вода (ракия :mhihi: или нещо подобно) и внимателно на пътя ,и не си взимай китайки - просто не стават в 2 дисциплини едновременно
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

ентусиаст
Аватар
Кара: с Adaptive Drive
Мечтае да кара: F06 с B58

Мнение от 100imenov » 12 Окт 2012, 11:00

+1 за Дънлопа уникална гума,няма бутане,само напред.При зор DSC off и при тръгване може леко дръпната ръчна,особено на заледено помага доста. :yes:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата