Покупка от eBay...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Покупка от eBay...

Мнение от bum_bum » 18 Дек 2012, 1:12

Вярно е тва за цената. Ако им се види ниска правят проблеми и го гледат на място или го дават на "експертен съвет" и цената е квато кажат те.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Baca®di » 18 Дек 2012, 1:13

DriftoMania написа:Един бърз въпрос - врънкат ме да поръчам от Ибей някакъв евтин таблет, понеже редовно си пазарувам от китайците и през седмица идват някакви простотии..но винаги съм поръчвал за макс 20 долара и не съм имал проблеми. Но как седи въпроса с мито, ддс и тн за техника, струваща около 70 долара? Някой поръчвал ли е?

Ами различно. Вероятно китаеца ще ти го прати с надпис на пакета "gift". И тук въпроса е дали митничарите ще се усъмнят и ще ти пратят писмо да ходиш да го освобождаваш на митница или ще минеш метър и от пощата ще ти го доставят до вкъщи.
Ако ти пратят известие от митническия пощенски клон ще трябва да отидеш до митницата (най-близката ти) с известието и разпечатка на офертата от сайта където си я взел, както и разпечатка на извършеното плащане. Трябват ти, за да докажеш по-малкото платени от теб пари, а не да ти оценят таблета по цени каквито са тук.
Като отидеш там, избираш си една от митническите агенции (офиси) и сядаш да ти попълнат декларация по вноса. Ще ти опишат стоката, на база представените от теб документи (фактура, копие на извършеното от теб плащане и копие на офертата с продажната цена и транспорта) ше ти сметнат ДДС и евентуално дължимо за твоята стока мито. След това отиваш в клон на някоя банка (в митницата ще има такъв) и си плащат сметнатите пари, които дължиш на държавата, за да си вземеш пристигналата стока. След това от агенцията ще ти кажат къде да отидеш в сградата на митницата, за да попълнеш молба и да ти издадат твой EORI номер. След като се сдобиеш с него (става сравнително бързо, същия ден) с него и пакета от документи, които от митническата агенция са ти събрали ще отидеш до гише "Внос" (ще те опътят къде се намира) и стискаш палци да не се заядат за няква буква или за прекалено ниската цена или за каквото можеш да се сетиш, а да си получиш декларацията по вноса с печат "Освободено" :) След като получиш декларацията с този печат, правиш копие и отиваш до пощенския митнически клон от където си получил известието за пристигналия на твое име таблет. Легитимираш се с личната си карта, показваш им декларацията с печата, че стоката ти е освободена, даваш им копието (ако не си направил, те ще си го снимат) и си грабваш таблета. Така беше преди година и половина като освобождавах един сонар :mhihi: и оттогава с такава играчка не бих се захванал, освен ако стоката е от скъпите и в Европейския съюз да се намира за мноооооого повече, което да осмисля играчката с освобождаването.
За твоя таблет ако те накарат да минаваш митница, ще платиш ориентировъчно:
Такса за обработка на документите: агенциите взимат различно, но тогава ми струваше 20 лв.
ДДС (смята се върху стойността на стоката и цената за транспорта. Не си писал за транспорт и го приемам безплатен): 20% от 70 долара (105,70 лв. по сегашен курс 1,51 лв/$) = 21,14 лв
Мито: ако има. Тогава за един сонар, който пак е електроника беше между 3 и 4 процента. Но дори да е електроника, гледа се и предназнзчението. Така че може да нямаш, а може да платиш мито примерно 4 лв.
Такса за плащането (в банката): 3 лв.
Много грубо, около 50 лв. отгоре може да ти струва освобождаването на таблета и половин ден във време ако всичко с документацията е точно и митничарите не те върнат за нещо. Малко е вероятно да се заядат, но не знаеш на кой ще попаднеш и как ще е станал сутринта.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 18 Дек 2012, 1:16

тва в софия е някъв ад като гледам. в бургас поне направиха ако е под 120 кинта ДДС-то да се плаща на място(или нещо такова, човек вече не може да им хване глупостите) в пощата и не се ходи в митница... не че тя не е на съседната пресечка ама все пак ;) иначе да трябва и тъпия номер, поне се издава 1 път.

bum_bum написа:Вярно е тва за цената. Ако им се види ниска правят проблеми и го гледат на място или го дават на "експертен съвет" и цената е квато кажат те.

явно съм скромен хаха :D
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

Слави
Аватар

Мнение от © » 18 Дек 2012, 23:29

Аз не съм се разправял с митници, но пощенските служители ме увериха, че можело да платя при тях ако се наложи (каквото и да значи това)

Потребител
Аватар
Мечтае да кара: F10 ///M5

Мнение от DriftoMania » 19 Дек 2012, 1:35

Благодаря ви за отговорите, особено на Baca®di, май се отказвам от тия галимации..икономически неизгодно ще ми дойде да загубя време, нерви, бензин и тн..по-добре от БГ с гаранция, нищо че ще е с някаква надценка..то и без това не е за мен таблета де, даже поръчка за 3 имах, за тях вече със сигурност ще ми направят проблем.
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата