Как се научихте да паркирате?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: Как се научихте да паркирате?

Мнение от uCnaHeTcA » 14 Фев 2011, 1:50

BMWALPINA написа:Курсовете ме научиха и мен. Перпендиколярното паркиране нямам никви грижи, мушна навсякъде. За успоредното паркиране моя инструктор (бог да го прости...) ми показа много ефикасна техника, която действа безотказно. С упражнения ще свикнеш

Е кажи я тая техника де... Нали за това е тази тема... Да почерпим опит...
И мен неволята ме научи + известно учене, къде от баща, дядо, инструктор и така... Техника нямам, но съм виждал големи фокусници на паркирането, чак ми идва да ги питам к'ва е тайната :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 купе

Мнение от Yanko Petrov » 14 Фев 2011, 1:51

А когато паркирате на улицата и до вас има витрини на магазини сещате ли се да гледате във витрината, а не в огледалото?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 14 Фев 2011, 1:59

Като млад шофьор преди години ми дадоха едно служебно "Вито". 1вия месец 2-3 пъти го забърсах при маневри и 1 път го провесих на кантар при опит да обърна движението в Буйновското ждрело (който е ходил ше се сети).
Практика, мафренд!
С Е36цата координацията ми при маневри е все едно, че ходя пеш.

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 14 Фев 2011, 2:10

Напред, назад да, ама на успоредно паркиране, къде има място точно за една кола и къде трябва да подминеш самото място и после назаде свиваш и обираш е там хич ме няма...всъщност да си кажа честно така никога не съм паркирал :mhihi: Или отминавам и спирам по-нататък или по трудния начин - влизам колкото се може по навътре напреде и после с няколко маневри напред назад прибирам колата колкото се може по към тротоара :mhihi: На курсове не са ме учили :confused:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 14 Фев 2011, 4:59

Ryapoff написа:Темата не е за майсторско, щото паркирането е ежедневие.
С колата минавам на сантиметри отляво и отдясно, но не мога да паркирам назад(последното беше с ожулване на калника). Как да паркирам по-добре, "на огледала"? Как се научихте вие?
П.П.: Днеска се упражнявах с бутилка масло и гума. И двете настъпах по веднъж.

Бял начин - заден парктроник - мисля , че вече ги има за по 50-100 лева
Техниката на стария тежкар - извърташ се като смок и гледаш назад
Неволя - вземаш няколко кашона и започваш маневри , докато не свикнеш .
И на мен ми куцаше яко точно , това - дистанцията отзад . Това с пропорциите е мощна глупост - да се завърти колата , да застанат колоните бла , бла , като си смениш позицията на седалката или се качиш на друга кола , оставаш куц :no:
Аз лични , гледам задната линия да да достигне горе долу началото на предното(или задното) стъкло на другата кола и тогава знам , че имам 0,5 метра , давам леко още малко и тва е :driving: Инак на задна на огледала , ще ти я вкарам и в най-тесния гараж и то доста бързо , но защо да му се не види не си купих елементарен парктроник , колко пот щеше да ми спести :mhihi:
влизам колкото се може по навътре напреде и после с няколко маневри напред назад прибирам колата колкото се може по към тротоара :mhihi:

С каква кола това ? Аз веднага след като взех книжка се опитвах така и кораба винаги стърчеше по 1 метър :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 14 Фев 2011, 7:34

Те на успоредното на много места му викат софийското :mhihi:

п.п. И за него, от курсовете, ма сега като няма полигони, така..парктроници :mhihi:

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 14 Фев 2011, 8:27

acho.rs написа:Техниката на стария тежкар - извърташ се като смок и гледаш назад
...

По тоя начин паркирам успоредно назад- просто навик от едно време... Мога и само на огледала, но нещо ме лъже къде са броните на колите и 1-2 пъти подпирах другата кола заради гадното огледало. Влизането назад в мястото го правя на огледала, но задължително се въртя да видя колко място имам до колата зад мен. Съответно много мразя да карам товарна кола БЕЗ стъкла отзад :banghead:
Ма'а де'ба на тоя дето махна полигона от курсовете :censored: :censored: :censored: Определено има полза от него... То паркиране, тунел, змейка, естакада- все неща дето ти помагат да маневрираш с колата.
Изображение
Изображение

и аз незнам
Аватар
Кара: E36 325i

Мнение от BMWALPINA » 14 Фев 2011, 11:53

uCnaHeTcA написа:
BMWALPINA написа:Курсовете ме научиха и мен. Перпендиколярното паркиране нямам никви грижи, мушна навсякъде. За успоредното паркиране моя инструктор (бог да го прости...) ми показа много ефикасна техника, която действа безотказно. С упражнения ще свикнеш

Е кажи я тая техника де... Нали за това е тази тема... Да почерпим опит...
И мен неволята ме научи + известно учене, къде от баща, дядо, инструктор и така... Техника нямам, но съм виждал големи фокусници на паркирането, чак ми идва да ги питам к'ва е тайната :mhihi:

Изравняваш се с предната кола, даже леко я подминаваш, расзтоянието между тях не трябва да е нито много малко нито много голямо, около 70 см. Биеш задна и като ви се изравнят колонките започваш да въртиш волана, колата като застане на 45 градуса от бордюра (това разбира се на око се преценява) започваш да въртиш в обратната посока и колата си застава на мястото. Най-важно е да нацелиш правилното разстояние между колите и кога ще започнеш да въртиш в обратната посока.

драфтаджия
Аватар
Кара: '93 316ix Touring
Мечтае да кара: далеч
Детайли за колата: Хубавица =)

Мнение от bigmurzi » 14 Фев 2011, 11:57

винаги използвам силата! :mhihi:
иначе колонките, волана, жик-так и си вътре :)
Изображение
Е30 на десен завой бензин НЯМА!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 14 Фев 2011, 12:02

Научих се в Сф, на ул. Раковски до РПУ-то. Като ти свирят 20 човека зад тебе искаш не искаш се научаваш :)

Паркира се само на огледала, обръщането назад да гледаш е най-голямата глупост за мен. Ами ако колата ти е с по-висока задница?? Виждаш само задната кора. Естествено отнася го този, който е зад теб паркирал. То и това си е навик на старите шофьори от времето на жигулите, шкодите и москвичите. Там като погледнеш назад и виждаш габаритите на колата.

Мисля, че трябва да се направи и изпит по паркиране, освен по курмуване.

Поздрави
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36

Мнение от Macros » 14 Фев 2011, 12:37

Zubcho написа:Научих се в Сф, на ул. Раковски до РПУ-то. Като ти свирят 20 човека зад тебе искаш не искаш се научаваш :)

+1 :mhihi: само че на по-надолу преди светофара с патриарха- тва беше като ходех с колата на училище пресен-пресен с книжката и там щеш не щеш се научаваш щото местата бяха кът и много пъти си пускаш аварийните и някой ти се лепва и едниственият начин е пускаш аварийните подаваш газ изтегляш се напред, после с 2та крака на спирачката задна и влизаш :lol:

русата мафия!
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от Ronka » 14 Фев 2011, 13:18

Macros написа:
Zubcho написа:Научих се в Сф, на ул. Раковски до РПУ-то. Като ти свирят 20 човека зад тебе искаш не искаш се научаваш :)

+1 :mhihi: само че на по-надолу преди светофара с патриарха- тва беше като ходех с колата на училище пресен-пресен с книжката и там щеш не щеш се научаваш щото местата бяха кът и много пъти си пускаш аварийните и някой ти се лепва и едниственият начин е пускаш аварийните подаваш газ изтегляш се напред, после с 2та крака на спирачката задна и влизаш :lol:

И аз на Раковска се научих,по-скоро по преките :mhihi: :mhihi:
На курсовете 2 пъти съм паркирала,ма така и не се научих да го карам тоя хлОПЕЛ :mrgreen:
Не е никак трудно да се паркира, не знам какво ви мъчи.
ИзображениеIs...

Много като тебе вече плакаха ...

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 14 Фев 2011, 13:25

В София научиш ли се да паркираш, значи си цар :mhihi:
Иначе аз се учих по малките улички в центъра, въпреки че в началото обикалях по 29481 часа докато намеря достатъчно голямо място да се пъхна, но вече с времето се научих да преценявам мястото спрямо габаритите на колата. Даже е имало случаи, когато разстоянието е било някакви сантиметри между броните :mhihi: Но и парктрониците много помагат, никога не съм паркирала кола без парктроник..
На изпита аз имах паркиране, при положение, че по време на курсовете нито веднъж не бях паркирала :shock: Но от това, което бях гледала - как се позиционира колата, как се върти волана и т.н - паркирах :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 136hp И BMW 530XiA 258hp

Мнение от Krasimir19 » 14 Фев 2011, 13:36

Е всички направо ме учудихте не се изискват кой знае какви умения за паркиране. Между другото и мен не са ме учили да паркирам на шофьорските курсове сами си се научих. И нямам парктроник, толко ли не можете да прецените горе долу разстоянието на страничните огледала? :dummy: . На мен всеки ден ми се налага да карам колата и всеки ден паркирам успоредно на пътя, и в момента карам комби и съм го паркирал на такива места че отзад има разстояние 10 см горе долу и отпред има разстояние 10 см горе долу. И на по къси места съм паркирал отзад теглича му трябваше 1/2 см да опре в другата кола а отпред има едва 15 см място. Иии много са маневрени немските машини особено Мерцедес. И да кажа и на мен ми се е случвало да опра но това вече заради невнимание или просто бързах и не ми пукаше дали ще опра дали не :winky: .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го по тъч линията на живота..

Мнение от M3 E92 » 14 Фев 2011, 14:07

И мен не са ме учили да паркирам :roll: По принцип ми се отдава паркирането, особено успоредното. Винаги си използвам огледалата. Поне дясното ми огледало се накланя надолу, като включа на задна, за да следи бордюра :wave:
Но в общи линии това PDC само ме товари излишно :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата