Как се научихте да паркирате?
Модератор: Общи модератори
Re: Как се научихте да паркирате?
BMWALPINA написа:Курсовете ме научиха и мен. Перпендиколярното паркиране нямам никви грижи, мушна навсякъде. За успоредното паркиране моя инструктор (бог да го прости...) ми показа много ефикасна техника, която действа безотказно. С упражнения ще свикнеш
Е кажи я тая техника де... Нали за това е тази тема... Да почерпим опит...
И мен неволята ме научи + известно учене, къде от баща, дядо, инструктор и така... Техника нямам, но съм виждал големи фокусници на паркирането, чак ми идва да ги питам к'ва е тайната

- Yanko Petrov
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 купе
А когато паркирате на улицата и до вас има витрини на магазини сещате ли се да гледате във витрината, а не в огледалото?
Като млад шофьор преди години ми дадоха едно служебно "Вито". 1вия месец 2-3 пъти го забърсах при маневри и 1 път го провесих на кантар при опит да обърна движението в Буйновското ждрело (който е ходил ше се сети).
Практика, мафренд!
С Е36цата координацията ми при маневри е все едно, че ходя пеш.
Практика, мафренд!
С Е36цата координацията ми при маневри е все едно, че ходя пеш.
- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
Напред, назад да, ама на успоредно паркиране, къде има място точно за една кола и къде трябва да подминеш самото място и после назаде свиваш и обираш е там хич ме няма...всъщност да си кажа честно така никога не съм паркирал
Или отминавам и спирам по-нататък или по трудния начин - влизам колкото се може по навътре напреде и после с няколко маневри напред назад прибирам колата колкото се може по към тротоара
На курсове не са ме учили 

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Ryapoff написа:Темата не е за майсторско, щото паркирането е ежедневие.
С колата минавам на сантиметри отляво и отдясно, но не мога да паркирам назад(последното беше с ожулване на калника). Как да паркирам по-добре, "на огледала"? Как се научихте вие?
П.П.: Днеска се упражнявах с бутилка масло и гума. И двете настъпах по веднъж.
Бял начин - заден парктроник - мисля , че вече ги има за по 50-100 лева
Техниката на стария тежкар - извърташ се като смок и гледаш назад
Неволя - вземаш няколко кашона и започваш маневри , докато не свикнеш .
И на мен ми куцаше яко точно , това - дистанцията отзад . Това с пропорциите е мощна глупост - да се завърти колата , да застанат колоните бла , бла , като си смениш позицията на седалката или се качиш на друга кола , оставаш куц

Аз лични , гледам задната линия да да достигне горе долу началото на предното(или задното) стъкло на другата кола и тогава знам , че имам 0,5 метра , давам леко още малко и тва е

влизам колкото се може по навътре напреде и после с няколко маневри напред назад прибирам колата колкото се може по към тротоара
С каква кола това ? Аз веднага след като взех книжка се опитвах така и кораба винаги стърчеше по 1 метър

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Те на успоредното на много места му викат софийското
п.п. И за него, от курсовете, ма сега като няма полигони, така..парктроници

п.п. И за него, от курсовете, ма сега като няма полигони, така..парктроници

- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
acho.rs написа:Техниката на стария тежкар - извърташ се като смок и гледаш назад
...
По тоя начин паркирам успоредно назад- просто навик от едно време... Мога и само на огледала, но нещо ме лъже къде са броните на колите и 1-2 пъти подпирах другата кола заради гадното огледало. Влизането назад в мястото го правя на огледала, но задължително се въртя да видя колко място имам до колата зад мен. Съответно много мразя да карам товарна кола БЕЗ стъкла отзад

Ма'а де'ба на тоя дето махна полигона от курсовете

- BMWALPINA
- и аз незнам
-
- Кара: E36 325i
uCnaHeTcA написа:BMWALPINA написа:Курсовете ме научиха и мен. Перпендиколярното паркиране нямам никви грижи, мушна навсякъде. За успоредното паркиране моя инструктор (бог да го прости...) ми показа много ефикасна техника, която действа безотказно. С упражнения ще свикнеш
Е кажи я тая техника де... Нали за това е тази тема... Да почерпим опит...
И мен неволята ме научи + известно учене, къде от баща, дядо, инструктор и така... Техника нямам, но съм виждал големи фокусници на паркирането, чак ми идва да ги питам к'ва е тайната
Изравняваш се с предната кола, даже леко я подминаваш, расзтоянието между тях не трябва да е нито много малко нито много голямо, около 70 см. Биеш задна и като ви се изравнят колонките започваш да въртиш волана, колата като застане на 45 градуса от бордюра (това разбира се на око се преценява) започваш да въртиш в обратната посока и колата си застава на мястото. Най-важно е да нацелиш правилното разстояние между колите и кога ще започнеш да въртиш в обратната посока.
- bigmurzi
- драфтаджия
-
- Кара: '93 316ix Touring
- Мечтае да кара: далеч
- Детайли за колата: Хубавица =)
винаги използвам силата!
иначе колонките, волана, жик-так и си вътре

иначе колонките, волана, жик-так и си вътре

Е30 на десен завой бензин НЯМА!
- Zubcho
- старши ентусиаст
-
- Кара: Кенеф за великани
- Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo
Научих се в Сф, на ул. Раковски до РПУ-то. Като ти свирят 20 човека зад тебе искаш не искаш се научаваш
Паркира се само на огледала, обръщането назад да гледаш е най-голямата глупост за мен. Ами ако колата ти е с по-висока задница?? Виждаш само задната кора. Естествено отнася го този, който е зад теб паркирал. То и това си е навик на старите шофьори от времето на жигулите, шкодите и москвичите. Там като погледнеш назад и виждаш габаритите на колата.
Мисля, че трябва да се направи и изпит по паркиране, освен по курмуване.
Поздрави

Паркира се само на огледала, обръщането назад да гледаш е най-голямата глупост за мен. Ами ако колата ти е с по-висока задница?? Виждаш само задната кора. Естествено отнася го този, който е зад теб паркирал. То и това си е навик на старите шофьори от времето на жигулите, шкодите и москвичите. Там като погледнеш назад и виждаш габаритите на колата.
Мисля, че трябва да се направи и изпит по паркиране, освен по курмуване.
Поздрави
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
- Macros
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36
Zubcho написа:Научих се в Сф, на ул. Раковски до РПУ-то. Като ти свирят 20 човека зад тебе искаш не искаш се научаваш![]()
+1

- Ronka
- русата мафия!
-
- Кара: E34
- Мечтае да кара: E34
Macros написа:Zubcho написа:Научих се в Сф, на ул. Раковски до РПУ-то. Като ти свирят 20 човека зад тебе искаш не искаш се научаваш![]()
+1само че на по-надолу преди светофара с патриарха- тва беше като ходех с колата на училище пресен-пресен с книжката и там щеш не щеш се научаваш щото местата бяха кът и много пъти си пускаш аварийните и някой ти се лепва и едниственият начин е пускаш аварийните подаваш газ изтегляш се напред, после с 2та крака на спирачката задна и влизаш
И аз на Раковска се научих,по-скоро по преките

На курсовете 2 пъти съм паркирала,ма така и не се научих да го карам тоя хлОПЕЛ

Не е никак трудно да се паркира, не знам какво ви мъчи.

Много като тебе вече плакаха ...
- ((:BuKcu:))
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: F32 M4
В София научиш ли се да паркираш, значи си цар
Иначе аз се учих по малките улички в центъра, въпреки че в началото обикалях по 29481 часа докато намеря достатъчно голямо място да се пъхна, но вече с времето се научих да преценявам мястото спрямо габаритите на колата. Даже е имало случаи, когато разстоянието е било някакви сантиметри между броните
Но и парктрониците много помагат, никога не съм паркирала кола без парктроник..
На изпита аз имах паркиране, при положение, че по време на курсовете нито веднъж не бях паркирала
Но от това, което бях гледала - как се позиционира колата, как се върти волана и т.н - паркирах 

Иначе аз се учих по малките улички в центъра, въпреки че в началото обикалях по 29481 часа докато намеря достатъчно голямо място да се пъхна, но вече с времето се научих да преценявам мястото спрямо габаритите на колата. Даже е имало случаи, когато разстоянието е било някакви сантиметри между броните

На изпита аз имах паркиране, при положение, че по време на курсовете нито веднъж не бях паркирала

- Krasimir19
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 136hp И BMW 530XiA 258hp
Е всички направо ме учудихте не се изискват кой знае какви умения за паркиране. Между другото и мен не са ме учили да паркирам на шофьорските курсове сами си се научих. И нямам парктроник, толко ли не можете да прецените горе долу разстоянието на страничните огледала?
. На мен всеки ден ми се налага да карам колата и всеки ден паркирам успоредно на пътя, и в момента карам комби и съм го паркирал на такива места че отзад има разстояние 10 см горе долу и отпред има разстояние 10 см горе долу. И на по къси места съм паркирал отзад теглича му трябваше 1/2 см да опре в другата кола а отпред има едва 15 см място. Иии много са маневрени немските машини особено Мерцедес. И да кажа и на мен ми се е случвало да опра но това вече заради невнимание или просто бързах и не ми пукаше дали ще опра дали не
.

- M3 E92
- младши ентусиаст
-
- Кара: го по тъч линията на живота..
И мен не са ме учили да паркирам
По принцип ми се отдава паркирането, особено успоредното. Винаги си използвам огледалата. Поне дясното ми огледало се накланя надолу, като включа на задна, за да следи бордюра
Но в общи линии това PDC само ме товари излишно

Но в общи линии това PDC само ме товари излишно