Каква да е минималната възраст за издаване на книжка (СУМПС)
Модератор: Общи модератори
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Re: Каква да е минималната възраст за издаване на книжка (СУМПС)
16 е една добра възраст, но с придружител! Щом си зел книжка => знаеш правилника! Мен баща ми ме накара да науча правилника преди да ми дава колата да я карам. Пък и познавам 1-2 момчета дето карат от 12 годишни и вече имат по 20 000 километра навъртяни, и смея да кажа че карат доста разумно 

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Icco
- Музикално деформиран
-
- Кара: 330ci
Сегашното положение ме устройва от към години но от към качество на шофьорските курсове са много назад от това което беше при нас преди 15 години!
Лично аз съм карал 6 месеца за Ц, като наравно с това учихме устройство на автомобила, за паркирането няма въобще да говорим!!!
Да направят пак шофьорския курс за Б да е поне 2 месеца и хората да научат нещо наистина най вече паркиране, поведение зад волана и колегиалност, а ако не са научили да не им се подаряват/продават книжките!!!
Лично аз съм карал 6 месеца за Ц, като наравно с това учихме устройство на автомобила, за паркирането няма въобще да говорим!!!
Да направят пак шофьорския курс за Б да е поне 2 месеца и хората да научат нещо наистина най вече паркиране, поведение зад волана и колегиалност, а ако не са научили да не им се подаряват/продават книжките!!!
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Кви са тея глупости на 16 кво ги гледате Американците там нито курса е като в Бг, нито нищо
Как ги виждате тея с 2 години с придружител,едно че няма а стане друго,че акто минат 2 години ще си карат сами кой карал кой не и ще стане страшнооо.
Цялата тази работа сега е да искарат пари инструкторите,да може всички над 16 да се запишат на курс нищо повече не им дреме за нищо друго.
Как ги виждате тея с 2 години с придружител,едно че няма а стане друго,че акто минат 2 години ще си карат сами кой карал кой не и ще стане страшнооо.
Цялата тази работа сега е да искарат пари инструкторите,да може всички над 16 да се запишат на курс нищо повече не им дреме за нищо друго.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- Bella
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E 46 330 xd , 2003
- Мечтае да кара: BMW M3 E 46 CSL
Ryapoff написа:Имам един теоретичен въпрос: По-опасен ли е 16-годишен младеж, каращ нормално на пътя(да се разбира-няма кого да впечатли в колата), от една 21-годишна блондинка, гледаща си маникюра и чудеща се какво е туй толкоз грозно червено нещо, дето пише СТОП на него? Много такива има.
Теоритично и практически ще ти отговоря ,че макар че досега нямам катастрофи ,зажулвания или каквито и да било инциденти процента възможност да направя тежко ПТП е 10 към 90 за бледния пъпчив юноша който го тресат хормони ,комплекси и един Господ знае още какво . Ако няма някоя кифла в колата пред която да се покаже ,ще е някой от компанията му ,а в крайна сметка вечерта в кафето ще обяснява как влиза с вратите напред нищо ,че той още направо не може да кара .18 години с 3 месеца курс ,полигон и нощно шофиране за мен са ок .Това дето сега им вземат парите и седят да пият кафе по време на часовете за кормуване и после им дават книжки

Харчим пари ,които нямаме да купуваме неща от които нямаме нужда за да впечатляваме хора които не заслужват 

- ///M3
- младши ентусиаст
-
- Кара: '02 BMW E46 330i
За българския манталитет, пътища и коли - 18 е идеално. Само ако може да се отделя поне 3 пъти повече време реално на обучението на курсистите.
Аз когато бях на курс разбрах само едно - че хора, които изобщо не могат да карат и паркират дори и след курса, си взимат изпита някак си.

Аз когато бях на курс разбрах само едно - че хора, които изобщо не могат да карат и паркират дори и след курса, си взимат изпита някак си.
- RSxRacer
- вълкодав
-
- Кара: go na 3ki :)
Bella написа:Теоритично и практически ще ти отговоря ,че макар че досега нямам катастрофи ,зажулвания или каквито и да било инциденти процента възможност да направя тежко ПТП е 10 към 90 за бледния пъпчив юноша който го тресат хормони ,комплекси и един Господ знае още какво . Ако няма някоя кифла в колата пред която да се покаже ,ще е някой от компанията му ,а в крайна сметка вечерта в кафето ще обяснява как влиза с вратите напред нищо ,че той още направо не може да кара .18 години с 3 месеца курс ,полигон и нощно шофиране за мен са ок .Това дето сега им вземат парите и седят да пият кафе по време на часовете за кормуване и после им дават книжки
Или младия 18 годишен господ с некое каталясало е36 седан да се направи на мъж на някоя блондинка с е46 компакт

20 кинта Рушвет,50 кинта Бензин, 100 кинта Задни Гуми - Да си в www.BMWPower-bg.net БЕЗЦЕННО
www.bizzart.info

www.bizzart.info

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
RSxRacer написа:alx написа:21.
и първите 2 години да са пробни с по-строги наказания за катастрофи по тяхна вина, шофиране в нетрезво състояние и тн.
и да карат 3 месеца курсове...
Да карат три месеца курсове е много по-важно . Самите курсове са проблема - НИЩО НЕ ТЕ НАУЧАВАТ

Трябва да има задължително нощно шофиране , както е било преди ... Задължителен полигон и успоредно паркиране и тръгване под наклон , като част от изпита за кормуването ... Пълни 32 часа кормуване , като за начало ... На листовките повече въпроси за механиката на колата - ако жените знаеха , какво всъщност е съединител,какво означава 1ва,2ра,5та и че лампите по таблото НЕ трябва да светят , щеше да им е много по-лесно да карат .
Сега курсовете са - 5 часа междуградско каране + 2 часа градско - елементарен изпит и/или няколко стотин лева и готово . Пък , че шофьора не може да си паркира колата дори и при потегляне под наклон е готов да обере бронята ... кой му пука - извинението е - млад шофьор ... По мой наблюдения , акъла за нормална скорост , ако изобщо идва , идва към 30-33та година , така че дали 16 дали 18 дали 20 , няма голяма разлика ... 16 годишните американчета могат да карат камиони с 6 литрови мотори , ние не можем
ПС:дядо ми е карал курсове 6 месеца , има ли са доооста сложен теоритичен изпит , изучавали са цялата механика на тогавашните автомобили и понятието шофьор е имало доста по-друг аспект .
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
Аз съм за да няма книжки, кой колкото може!
В край на сметка книжката не кара колата
В край на сметка книжката не кара колата

Ми аз си карах бавно и спокойно,като взех книжката.На едно място не прецених и реагирах правилно и...За това си мисля,че е добре с придружител,просто еи така да има кои да мърмори за да не са отпуска човек,и после като има вече малко повече опит сам.

- RSxRacer
- вълкодав
-
- Кара: go na 3ki :)
acho.rs написа:RSxRacer написа:alx написа:21.
и първите 2 години да са пробни с по-строги наказания за катастрофи по тяхна вина, шофиране в нетрезво състояние и тн.
и да карат 3 месеца курсове...
Да карат три месеца курсове е много по-важно . Самите курсове са проблема - НИЩО НЕ ТЕ НАУЧАВАТ![]()
Трябва да има задължително нощно шофиране , както е било преди ... Задължителен полигон и успоредно паркиране и тръгване под наклон , като част от изпита за кормуването ... Пълни 32 часа кормуване , като за начало ... На листовките повече въпроси за механиката на колата - ако жените знаеха , какво всъщност е съединител,какво означава 1ва,2ра,5та и че лампите по таблото НЕ трябва да светят , щеше да им е много по-лесно да карат .
Сега курсовете са - 5 часа междуградско каране + 2 часа градско - елементарен изпит и/или няколко стотин лева и готово . Пък , че шофьора не може да си паркира колата дори и при потегляне под наклон е готов да обере бронята ... кой му пука - извинението е - млад шофьор ... По мой наблюдения , акъла за нормална скорост , ако изобщо идва , идва към 30-33та година , така че дали 16 дали 18 дали 20 , няма голяма разлика ... 16 годишните американчета могат да карат камиони с 6 литрови мотори , ние не можем
ПС:дядо ми е карал курсове 6 месеца , има ли са доооста сложен теоритичен изпит , изучавали са цялата механика на тогавашните автомобили и понятието шофьор е имало доста по-друг аспект .
Да не говорим,че незнаят как се сменя гума или какво е ЕТ... безобразие

20 кинта Рушвет,50 кинта Бензин, 100 кинта Задни Гуми - Да си в www.BMWPower-bg.net БЕЗЦЕННО
www.bizzart.info

www.bizzart.info

- vankatagsi
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 323CI
- Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове
Според мен не е най-важна възастта, не можем да слагаме всички под общ знаменател. Според мен има мн опасни хора над 20 годишна възраст, /който просто са си глупаци, неумеятелни са, просто не им се отдава, това важи не само за жените, мн маже са бетер тях/, които са си заплаха за околните. Много хора без книжки карат в пътииии по добре от такива хора- по -добре владеят колата, по не се спичат, по -добре разсъждават. За паример ще дам един мой приятел който преди години караше колата си из цяла софия от 7клас, 8ми клас караше едно камионче из цяла България, смени и счупи доста коли докато изкара документа и смея да твърдя че дори и тогава щеше да сложи в малкия си джоб на каране/ маневриране, екстремно каране, завой, градско каране/ повечето от нас в форума. Друг пример ще дам със себе си - когато бях на 16-17 карах също толкова добре колкото и когато си взех документа - файда от курса не видях.. Карах си по същия начин, единствено малко понаучих правилника. Мисля че силно трябва да се наблегне на подготовката, кусовете.
1. Да се ограничи корупцията при изпитващите
2. Да се увеличат часовете
3. Връщане на полигона
4. Нощно каране
5. Изпит по механиката на автомобила - неможе да караш нещо на което незнаеш коя лампа за кое е, каде се сипва течност за чистачките , или да питаш каде е двигателя? Това за съжаление се среща не само при жените
6.Каране на лед и сняг, ако не на истински, поне на някаква симулираща настилка/ осъзнавам че е едва ли ще стане, но е хубаво да го има, ако има начин./
7. Просто трябва да стане - който може да кара- кара, който неможе - с метрото
1. Да се ограничи корупцията при изпитващите
2. Да се увеличат часовете
3. Връщане на полигона
4. Нощно каране
5. Изпит по механиката на автомобила - неможе да караш нещо на което незнаеш коя лампа за кое е, каде се сипва течност за чистачките , или да питаш каде е двигателя? Това за съжаление се среща не само при жените
6.Каране на лед и сняг, ако не на истински, поне на някаква симулираща настилка/ осъзнавам че е едва ли ще стане, но е хубаво да го има, ако има начин./
7. Просто трябва да стане - който може да кара- кара, който неможе - с метрото
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
Стига с тея години ве, е на аз отдавна минах 16г. и 18г. ма ей го до са бех на вънка да вида дали ще си заапе кайшката 
Сиреч - то си е до културата

Сиреч - то си е до културата

- Bella
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E 46 330 xd , 2003
- Мечтае да кара: BMW M3 E 46 CSL
acho.rs написа: На листовките повече въпроси за механиката на колата - ако жените знаеха , какво всъщност е съединител,какво означава 1ва,2ра,5та и че лампите по таблото НЕ трябва да светят , щеше да им е много по-лесно да карат .
А ако правилата на форума позволяваха щях цветно да ти обясня къде да ме

Не е нужно да си се родил с ... за да разбираш от коли ,но е нужно да си се родил с акъл за да осмисляш къде какво говориш

п.с като те знам ,че на всяко нещо имаш отговор и с тебе човек не може да спори чак се чудя що ти пиша ама карай
Харчим пари ,които нямаме да купуваме неща от които нямаме нужда за да впечатляваме хора които не заслужват 

Единственото по-лошо от жена шофьор е жена шофьор с голямо самочувствие. Което си е факт си е факт.
Последна промяна Spoony на 18 Яну 2010, 23:53, променена общо 1 път
.