Акциз - защо съществува?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 15 Окт 2008, 0:39

вместо да пишете глупости четете, учете, кандидатирайте се, убедете ни да ви изберем, и променете закона за акциза... :mhihi: ... просто...
Последна промяна Владо на 15 Окт 2008, 9:02, променена общо 1 път

UFO Pilot
Аватар

Мнение от Azrail » 15 Окт 2008, 6:44

Хм, таман щях и аз да цитирам Адам Смит, но явно са ме изпреварили :D
Чети, народе, образовай се, на тая земя сме, за да се учим...
MORE BEER!

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 15 Окт 2008, 7:40

ja написа:Някой знае ли къде да прочетеме точно закона?

http://www.econ.bg/law86416/enactments/ ... 22580.html

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 15 Окт 2008, 8:05

акциз имат цигарите,алкохола,кафето....! все стоки - лукс! стоки без които и може да се живее...
акциза на колите сигурно също трябва да съществува,ма никой не каза ква е логиката на новата кола от магазина,която със сигурност струва/т.е. е по-луксозна/ от кола на старо-същата и със същият мотор акциза на новата да е по-малък. а причината е не някаква логична ,а просто щото вносителите на нови автомобили имат силно лоби в парламента,а горублянджиите не успяха да се съюзат и да купят ,който трябва...!! тва е!!! няма логика новот ,което е по-луксозно и също толкова мощно да е с по-нисък акциз!!!!!
другата тъпотия е ,че е вързано с конете!! толкова е просто да се оцени една кола на квито и години да е и да се реши влиза ли в изискванията за акциз/т.е. - за лукс/ или не!! има шваке ,в което е описан всеки модел на всяка марка на света. идва колата ,зима се швакето ,вижда се в тоя момент и с тия екстри и мотор колко струва и се решава от една граница на горе да има акциз! слага се някаква граница на цена ,до която няма и тва е! просто е!!! щото са не е лукс да си земеш един пършив авенсис от магазина с двулитров мотор ,ма е лукс да си докараш 6ца от 81ва година ,щото била мощна....!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 15 Окт 2008, 9:00

Аз съм за акциза! Съседа ми с продухания ситроен изпреварва по няколко коли без видимост, мога да си представя, ако се качи в някоя 200к.с кола.... а колко са като него... Като толкова искате мощна кола, ще трябва се потрудите доста...
И не харесвам, че в икономическите науки се учи история (Адам Смит)...

UFO Pilot
Аватар

Мнение от Azrail » 15 Окт 2008, 9:06

Хехе, Адам Смит е първият, написал нещо като учебник по икономика, или по-точно:

Изображение

С него започват всички учебници в немските висши учебни заведения, започващи с нещо от сорта на "... въведение в икономиката..."
Не разбирам защо си против това?
MORE BEER!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: x5 e70 3.0d,е46 318i

Мнение от zlobicar » 15 Окт 2008, 9:13

acer написа:Аз съм за акциза! Съседа ми с продухания ситроен изпреварва по няколко коли без видимост, мога да си представя, ако се качи в някоя 200к.с кола.... а колко са като него...
Аз мисля ,че проблема не е в това колко коня е колата,а в задкормилното устроиство.
обичам BMW

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 15 Окт 2008, 9:47

Аз съм против акциза за автомобилите в тази му форма.

По думите на acer, а явно такова е и мисленето на законодателя, излиза, че колкото повече пари имаш, толкова по разумно и умело се предполага, че караш и следователно, ако имаш възможност да си купиш мощна кола, се предполага, че няма да направиш с нея някоя простотия. Всички знаем, че просто не е така.

Второ, чрез акциза съгласно действащия закон, се стимулира продажбата на нови автомобили, а не това е същността на акциза. Както казаха вече колегите - с акциз се облагат луксозни или вредни стоки и не би следвало да се използва като икономически инструмент за подобно регулиране на потреблението.

Трето - данъчната основата на която се изчислява акцизът е зле измислена. Да примем, че идеята на законодателя е да обложи луксозна стока - както каза SKISA - БМВ 635 от началото на 80-те години се облага на общо основание с акциз както и всяка нова кола. А това БМВ определено не е луксозна стока. Ако пък приемем, че законодателят счита мощните автомобили за вредна стока, тъй като са по-бързи и вероятността с тях да стане злополука, защо тогава е акцизен да речем някой супер тежък СУВ, който трудно ще вдигне повече от 150, и му трябва мощен двигател, защото иначе просто няма да може да потегли...

Затова...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Gosho.p » 15 Окт 2008, 9:50

someone написа:Аз съм против акциза за автомобилите в тази му форма ......По думите на acer, а явно такова е и мисленето на законодателя, излиза, че колкото повече пари имаш, толкова по разумно и умело се предполага, че караш и следователно, ако имаш възможност да си купиш мощна кола, се предполага, че няма да направиш с нея някоя простотия. Всички знаем, че просто не е така. ......

Паралията ше има при да покрие щетите ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 15 Окт 2008, 9:50

В Европа не знам дали има държава с акцизна стока - кола.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 15 Окт 2008, 10:05

Абе дали някой не спазва правилата за движение съвсем не зависи от акциза :)

Тъпото е, че никъде не е обяснено кое налага такъв висок акциз за старите коли. Може би ако има накакъв алгоритъм изчисляващ акциза освен по киловати и по години за да се получи някакъв баланс между цената на колата и акциза.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bobbybd » 15 Окт 2008, 10:06

В Закона за акцизите /ЗА/ не пише защо се облагат с такъв данък съответните стоки, само кои как и с колко но, акциза е косвен данък, с който се облагат стоки, които са вредни за здравето, стратегически /пример бензина той се ползва и за граждански и за военни цели/ както и тези които са луксозни в този случай съответните автомобили. В началото на демокрацията когато го въведоха ако някой помни беше от 1.8 до 2.5 10% над 2.5 40% това за кубатура говориме после го направиха на к.с. На едно заседание на бюджетната комисия към парламента един човек се е обърнал към другите с въпрос на който много добре знае отговора - кой коня е це класата 2000 куб? - 163 -Толоко ще е тогава.
Сега идеята каква е в конкертния случай, приема се че богатия като е такъв той си е платил преките данъци. Но като е богат и има възможност да консумира лускозни стоки и услиги (ако реши и иска) се облага още един път с косвения данък един вид за някакво социално преразпределние. Това само за луксоните за вредните за здравето и за стратегическите си има отделни причини естествено.

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 15 Окт 2008, 10:11

алгоритъма ,признат по цяла европа е шваке! всички застрахователи работят по него. и всички продавачи на употребявани коли...!! само наще законотворци ше кажат ,че тва не вАжи...!! изключително лесно е да се оцени кола по швакето като стойност и после може да се обложи по тая цена и да се реши дали е луксозна или не....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 15 Окт 2008, 10:14

SKISA написа:алгоритъма ,признат по цяла европа е шваке! всички застрахователи работят по него. и всички продавачи на употребявани коли...!! само наще законотворци ше кажат ,че тва не вАжи...!! изключително лесно е да се оцени кола по швакето като стойност и после може да се обложи по тая цена и да се реши дали е луксозна или не....

Те си го казаха, че е инструмент за ограничение на старите коли... :) Както каза някой колега по-горе дилърите на нови коли имат по-силно лоби в Бг :roll:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bobbybd » 15 Окт 2008, 10:18

Съгласен съм! Това което написах е по скоро отговор на въпроса от темата не мое мнение или нещо с което да съм съгласен.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата