Не забравяйте онези моменти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от ACCELERATOR » 11 Сеп 2008, 15:38

Archangel написа:...

До някъде съм съгласен, но не си съвсем прав. Много егоистично подхождаш към нещата. Не всичко опира до това, дали си се осигурил, или не. За себе си мога да кажа, че за годините си съм постигнал повече от болшинството мои връстници. За момента не ми липсва нищо, не се лишавам от нищо, остават пари и за бизнес...
Но това не ми пречи да виждам какво става около мен, а не да съм кон с капаци: как поголовно се краде, как обикновените хора в провинцията са притиснати до земята, ходят на работа от сутрин до вечер за мизерни заплати, и не смеят да гъкнат, защото могат да изгубят и малкото, което имат, притиснати от лизинги и ипотеки. Виждам също как навсякъде в страната ни се шири корупция, как се приемат закони, които удовлетворяват нечий интерес, и притискат още повече обикновения човек. Виждам как наркобосове, чиито подчинени утре ще продават на моето и на вашите деца наркотици зад училището, остават безнаказани пред съда, или дори и да ги осъдят, то ще е условно. Виждам как известни личности карат пияни, убиват, и после продължават живота си, сякаш нищо не се е случило. Виждам как поголовно се строи навсякъде, унищожават се природни паркове, изсичат се гори, които после се изнасят в Турция, докато в България дърва все по-трудно се намират, и т.н. Виждам как заради корупцията и кражбите ЕС ни дава вече жълт картон, само че тук в България никой не го е еня за това. Фермите умират. Учителите останаха само най-некадърните, кадърните, както писа по-горе си намират друго занимание.. Здравеопазването ни е в колапс, лекарите изнемогват от ниски заплати, и са принудени да искат пари на ръка..
И тези неща ме дразнят, както ме дразнят и дупките по пътищата, както ме дразни и това, че България върви на самотек, и няма елементарна стратегия за бъдещото си развитие като икономика.
Замисляли ли сте се каква е разликата м/у България и Румъния? Ами те имат стратегия, имат промишленост, произвеждат коли, изнасят, привличат инвестиции... А в България всичко е пълен хаос. В момента цялата ни икономика се крепи на два отрасъла - туризъм и строителство, които са взаимно свързани, предвид поголовните строежи на хотели напоследък.
Строителството процъфтя, благодарение на бума в търговията с недвижими имоти, и бума в строежите на хотели. И двете бавно, но сигурно се насочват към спад - десетки хотели фалират на ден, защото туристите вече не искат да идват тук, а предпочитат Турция или Гърция (както и самите българи!). Търговията с недвижими имоти вече не е това, което беше. Предстои свиване на строителния отрасъл. Само се замислете - колко от вас или вашите познати работят в строителството, или нещо свързано с него? И какво ще стане, когато започнат да фалират строителните фирми, които доскоро никнаха като гъби? А сега се замислете колко от вашите познати работят в промишлеността?
Софиянци в момента живеят сравнително добре, и то главно заради строителния бум в столицата. Много хора забогатяха от продажби на земи, реституирани апартаменти, фирми свързани със строителството - подизпълнители, агенции за имоти и т.н.. Хората се промениха, станаха сноби, егоисти, всеки гледа в канчето си, и не го интересува какво става в държавата. Само че бъдещето й не е никак розово, и тепърва предстоят жестоки кризи. Без стратегия за развитие на промишлеността нищо хубаво не ни чака.

Много дълго стана, мога да пиша и още, но май няма смисъл. Дано повече хора се осъзнаят, и излязат от черупките си.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 11 Сеп 2008, 18:50

Абе вие лудили сте ??? Бахти народа , направо не мога да ви разбера.Всеки само псува,се някой му е виновен, за това сме на това дередже.Аз в момента уча в Англия.Да не ми харесва в България,за това съм тук.Работя по 4 часа на ден в Лондон за 11 паунда на час,уча в Оксфорд,а живея в Лорчестър.Знаете ли какво е да висиш по някакви гари всяка божа сутрин и вечер с разни пакистанци,иранци и всякакви тарамбуки готови да те резнат на две за 5 паунда?Знаете ли как се живее тук с 5 паунда на ден?За ядене ли, за път ли .....От 8 месеца маам боб по 30пенита консервата,но не съм се оплакал на никого.Седя си мълча си и си гоня целите.Остават ми още два месеца да си завърша магистратурата тук и имам гарантирана работа в HSBC Bank за 60 паунда на час стартова заплата без бонусите,които са горе долу два пъти повече....Така че драги българи (не всички разбира се,но по-голямата част) сядайте си на задниците и престанете да се оплаквате,защото само и единствено вие сте си виновни....Лек ден

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 11 Сеп 2008, 19:23

Не много голяма част от обществото ,да кажем 2-3 процента , успяват със собствени сили да се справят , дори да имат излишък , да правят някакъв малък бизнес или нещо такова. Но за по- голямата част държавата в лицето на нейните управляващи е длъжна да осигури поне МИНИМАЛЕН стандарт. Нали за това са избрани . Проблема е, че това не се случва. Хората ,които работят НЕ СА ВТОРО КАЧЕСТВО , по-тъпи , по грозни и т.н.Няма държава само от бизнесмени .ТАКА ,ЧЕ НЕКА ДА НЕ СЕ ГЛЕДА НА РАБОТЕЩИТЕ КАТО НА ВТОРО КАЧЕСТВО ХОРА... Аз ,все пак се страхувам ,че комунизма не си отива и никога няма да си отиде.

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 11 Сеп 2008, 19:24

ние българите,а ти китаец ли си вече....!!?!? имаше една,две теми преди време-тука сега ми е малко трудно да разбера кой се вайка по времето преди 10ти и кой се радва ,че е свършило ,но не е доволен и от сегашното...!!!аз май съм един от малкото ,който е живял/съзнателно и съм разбирал за кво иде реч/ и в двете времена!!не ми го е разказвал някой и не съм чувал и гледал ,а съм бил и в двете!!! мойто мнение мисля,че съм го споделял доста и то е ,че няма по-голямо благо на новото време,въпреки всичките му кусури от правото на избор и свободата!!!тва е!!! ако дзвер беше още пишещ тука сигурно щеше да възрази и за избора и за всичко ,но така и не можа да ме убеди нито той ,нито някой друг,че сега нямам повече свобода и избор от преди...!!!така че не съм забравил-даже хич какво беше преди ,но гледам напред и пикая на старото време.....!!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от evans » 11 Сеп 2008, 22:53

520i написа:Абе вие лудили сте ??? Бахти народа , направо не мога да ви разбера.Всеки само псува,се някой му е виновен, за това сме на това дередже.Аз в момента уча в Англия.Да не ми харесва в България,за това съм тук.Работя по 4 часа на ден в Лондон за 11 паунда на час,уча в Оксфорд,а живея в Лорчестър.Знаете ли какво е да висиш по някакви гари всяка божа сутрин и вечер с разни пакистанци,иранци и всякакви тарамбуки готови да те резнат на две за 5 паунда?Знаете ли как се живее тук с 5 паунда на ден?За ядене ли, за път ли .....От 8 месеца маам боб по 30пенита консервата,но не съм се оплакал на никого.Седя си мълча си и си гоня целите.Остават ми още два месеца да си завърша магистратурата тук и имам гарантирана работа в HSBC Bank за 60 паунда на час стартова заплата без бонусите,които са горе долу два пъти повече....Така че драги българи (не всички разбира се,но по-голямата част) сядайте си на задниците и престанете да се оплаквате,защото само и единствено вие сте си виновни....Лек ден
Брат ти добре ли ги разбра като ти казваха колко ще ти плащат,да не е 6 паунда на час+бонус,я питай пак за по сигорно.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Evelin Cotsev » 11 Сеп 2008, 23:45

според мен нещата вървят на по добре с всяка година. няма хора втора ръка няма и държава само с бизнесмени. Мисля че в последните години хора с добро образование , които са амбициозни и не ги мързи , намират реализация , също че трябва да оправят пенсиите , да се вдигне доста минималната заплата и да има много повече средна класа , както е в чужбина.Ако също се пооправи правосъдието , проблемите с корупцията, пътищата и се подобри образователната ни система ще сме супер държава.
It`s party time !

Аватар

Мнение от TUZara` » 12 Сеп 2008, 0:14

Аз нося неговото име и фамилия :mhihi:

М3 Пристрастен
Аватар
Кара: E38 735i

Мнение от Веселин|Василев » 12 Сеп 2008, 0:54

Клипа е много добър, а към колегите които разтягат, кой какво направил и не се оплакал, кой учил незнам си къде и какви пари щал да взима, като гледам и вие сте тръгнали да напускате България даже някои вече са я напуснали, но явно ни ви остава куража и амбицията да се борите за това което смятате за правилно, защото по лесно ви е да избягате.
Живота е прекалено кратък за лоша музика, грозни жени, бавни коли и проблемни връзки!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: всичко на колела
Детайли за колата: E38 IAL 07.2001

Мнение от hemicharger » 12 Сеп 2008, 9:41

520i написа:Абе вие лудили сте ??? Бахти народа , направо не мога да ви разбера.Всеки само псува,се някой му е виновен, за това сме на това дередже.Аз в момента уча в Англия.Да не ми харесва в България,за това съм тук.Работя по 4 часа на ден в Лондон за 11 паунда на час,уча в Оксфорд,а живея в Лорчестър.Знаете ли какво е да висиш по някакви гари всяка божа сутрин и вечер с разни пакистанци,иранци и всякакви тарамбуки готови да те резнат на две за 5 паунда?Знаете ли как се живее тук с 5 паунда на ден?За ядене ли, за път ли .....От 8 месеца маам боб по 30пенита консервата,но не съм се оплакал на никого.Седя си мълча си и си гоня целите.Остават ми още два месеца да си завърша магистратурата тук и имам гарантирана работа в HSBC Bank за 60 паунда на час стартова заплата без бонусите,които са горе долу два пъти повече....Така че драги българи (не всички разбира се,но по-голямата част) сядайте си на задниците и престанете да се оплаквате,защото само и единствено вие сте си виновни....Лек ден

И за къф по-добър живот говориш колега? Живееш в мизерия,мааш боб по цял ден и се возиш с хора от третия свят! Не знам...винаги съм си мислил че е по-добре да си цар в джунглата отколкото просяк в кралството
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Agande » 12 Сеп 2008, 12:36

hemicharger написа:И за къф по-добър живот говориш колега? Живееш в мизерия,мааш боб по цял ден и се возиш с хора от третия свят! Не знам...винаги съм си мислил че е по-добре да си цар в джунглата отколкото просяк в кралството

Ами то винаги и навсякъде се получава така. Лишаваш се 5 години от всичко, живееш като мизерник, но знаеш че след това идват по-добри времена. Човека е отишъл да си изкара образованието. Нормално да мизерства. Обаче след 1 година като го вземат в банката няма да е така. Защото навсякъде по света ти трябва образование за такава по-престижна и добре заплатена професия. И ако искаш да стане нещо от тебе си натискаш парцалите и се бориш. Има една приказка : " По добре сега 5 години тихо и после цял живот ихо, отколкото 5 години ихо и после цял живот тихо "
Сега може да маа боб, но след време ще е къде къде по-напред от доста българи. И естествено всички ще му завиждат и ще се тюхкат как може те да са нямали тоя шанс като него. Всеки държи живота в ръцете си и това че не е постигнал нещо си е виновен сам по себе си.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от hemicharger » 12 Сеп 2008, 14:53

Agande написа:
hemicharger написа:И за къф по-добър живот говориш колега? Живееш в мизерия,мааш боб по цял ден и се возиш с хора от третия свят! Не знам...винаги съм си мислил че е по-добре да си цар в джунглата отколкото просяк в кралството

Ами то винаги и навсякъде се получава така. Лишаваш се 5 години от всичко, живееш като мизерник, но знаеш че след това идват по-добри времена. Човека е отишъл да си изкара образованието. Нормално да мизерства. Обаче след 1 година като го вземат в банката няма да е така. Защото навсякъде по света ти трябва образование за такава по-престижна и добре заплатена професия. И ако искаш да стане нещо от тебе си натискаш парцалите и се бориш. Има една приказка : " По добре сега 5 години тихо и после цял живот ихо, отколкото 5 години ихо и после цял живот тихо "
Сега може да маа боб, но след време ще е къде къде по-напред от доста българи. И естествено всички ще му завиждат и ще се тюхкат как може те да са нямали тоя шанс като него. Всеки държи живота в ръцете си и това че не е постигнал нещо си е виновен сам по себе си.

Ама ти нали не повярва че ще му плащат 60 паунда на час?
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 12 Сеп 2008, 15:05

hemicharger написа:
Agande написа:

Приятел,нито те познавам,нито ти ме познаваш,защо да те лъжа?Още като ме приеха да уча там,се свързаха с мен хора от същата банка,а и да бъда по точен от няколко банки и други финансови институции от цял свят.Всяка от тези институции "закача" за теб по един нейен служител и ако те "харесат" ти предлагат да ти платят обучението,учебници,понякога и квартирата и т.н. , но за сметка на това подписваш договор,че като завършиш ще работиш за тях.В моя случай още преди 5 месеца съм подписал този договор и съм задължен следващите три години минимум да работя за тях на длъжност инвестиционен посредник,така наречените наши "взаимни фондове".Така че спри с тази типична българска черта "ама ти вярваш ли му".Защо според теб винаги някой трябва да лъже?Защо винаги някой трябва да бъде по-зле от колкото казва?Защо си мислиш,че е невъзможно с малко труд някой да успее?Защо си мислиш,че винаги нещо трябва да е преувеличено?

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 12 Сеп 2008, 16:13

Ами аз лично не съм стъпвал в Англия :uups: ,но съм работил с колеги англичани,имах един познат,който като инженер по вентилационни и климатични системи работеше за 30 паунда на час. :roll: Но тука става дум за бруто разбира се,върху това се плащат данъци,а ако не греша те са прогресивни в Англия,тоест колкото повече печелиш,толкова по-голям процент от дохода ти се удържа от държавата.Това естествено не значи че остава с 700 -800 лева на месец предполагам.. :) Имам някакъв минимален поглед върху нещата по скандинавско и там добре образованите хора с престижни професии вземат престижни заплати-нещо от сорта на 3,500 -4000 та до 12-13 000 еур и на горе на месец.Пак е бруто и това подлежи на 50на процента данък(който не може да се избегне,а ако излъжеш те чака затвор...)Но от високите данъци си имат и полза,ако останеш безработен,взимаш доста сериозен размер обезщетение,образованието и медицинската помощ са напълно безплатни за всички.Само за пример-имах позната,която е завършила университет и понеже не си е намерила работа по специалността,държавата и плаща около 2к еур на месец :roll: Лошото е ,че в БГ възможностите за такава реализация са крайно ограничени.Остава наистина възможността за можещите да си направят бизнес(за което държавата всячески пречи или поне не помага въобще),или да я караш едвам-едвам от заплата до заплата...
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от hemicharger » 12 Сеп 2008, 16:43

520i написа:
hemicharger написа:
Agande написа:

Приятел,нито те познавам,нито ти ме познаваш,защо да те лъжа?Още като ме приеха да уча там,се свързаха с мен хора от същата банка,а и да бъда по точен от няколко банки и други финансови институции от цял свят.Всяка от тези институции "закача" за теб по един нейен служител и ако те "харесат" ти предлагат да ти платят обучението,учебници,понякога и квартирата и т.н. , но за сметка на това подписваш договор,че като завършиш ще работиш за тях.В моя случай още преди 5 месеца съм подписал този договор и съм задължен следващите три години минимум да работя за тях на длъжност инвестиционен посредник,така наречените наши "взаимни фондове".Така че спри с тази типична българска черта "ама ти вярваш ли му".Защо според теб винаги някой трябва да лъже?Защо винаги някой трябва да бъде по-зле от колкото казва?Защо си мислиш,че е невъзможно с малко труд някой да успее?Защо си мислиш,че винаги нещо трябва да е преувеличено?

В банките такова понятие като заплащане за работа на час няма....а и 126000 паунда annualy without benefits за freshman ми се струва малко много. Както и да, е ти живееш там - за каква позиция в банката става въпрос?

ентусиаст
Аватар

Мнение от evans » 13 Сеп 2008, 0:09

520i написа:
hemicharger написа:
Agande написа:

Брат аз не се заяждам,но твоята история изглежда прекалено добре и ме навежда на съмнения.
1- значи ти си платил семестарът преди тия банки да дойдат и да те забележат,това значи си искарал маса пари,защото Оксворт не учат бедни хора,а казваш че работиш.Значи ти щом имаш пари да платиш най-престижният университет в Европа,според мен ти нямаш нужда от работа.
2-казваш че работиш за някой и взимаш 11 на час,тука вече много се съмнявам,защото ти си Българин и за англичаните ти си един боклук,баща ми работи в Англия и доста ми е расправял.Пич имам и доста приятели които бяха в Англия,повечто казват за българи тия дават минимума 5.50,вече ако седиш много години могат да ти я вдигнат.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата