България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Jordana » 19 Юли 2025, 10:22

В отсечката за средна скорост не може да има различни знаци , примерно 50 после 70 после пак 50 . Трябва цялата да е с една скорост ограничението .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Потребител
Аватар

Мнение от nuclear » 19 Юли 2025, 11:15

Което за магистрала, като изключим тунелите, както и забравените знаци от последното удължение на Струма, е напълно постижимо.

Ако искат така да стане и на първокласните пътища, дано изчезнат ограниченията тип "хранилки" на разни изоставени бензиностанции. Макар че, на първокласен път ми звучи странно да се мери средна скорост, при положение че може да има участъци, където нормалната / комфортната / безопасната скорост да е различна, съобразно конкретните условия на пътя.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 19 Юли 2025, 11:24

Е, че то в такъв случай извън магистрала според мен няма отсечка с ограничение само 90. То трябва да няма никакви кръстовища или да има едно да речем, ама да е без ограничение. Вероятно затова гадовете казаха първо само на магистралата, просто защото не могат другаде.
Неможачи ли се викаше... :mhihi:
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 19 Юли 2025, 11:56

Кво са се хванали за карането в аварийната , баси и глобите 1000лв и 3 месеца без книжка за втори път 4000 и година ?!! То само това е кусура на държавата че някой карал в аварийната . И кво като кара в аварийната ? В Германия като карат или стоят на магистралата в аварийната по 20км наредени тирове със дни къде минават линейките ? И като караш в аварийната как пречиш на линейката ? Не трябва ли да се санкционира престоя без причина в аварийната ? Къде в закона пише че е само за линейки аварийната лента ? Това простото племе че върши нарушения е очевидно ама още по простото племе от управляващи счупват тъпомера с тия закони . Като се счупи колата ще карам в аварийната и после ще обяснявам че нямам сестра корва на ушевите и ще падне акта ??!!! Някой вярва ли го това ? :kuku:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 19 Юли 2025, 12:40

Зависи, може и да падне, особено като се движиш с ниска скорост и другите те изпреварват. Тоест ти като ЗНАЕШ, че е било така съответно знаеш, че клипа ще го покаже. В съдът като кажеш, че караш там видимо по-бавно от всички останали, значи няма как да си там за да изпреварваш и да се движиш по-бързо, то според мен ще падне. Сега, когато има задръстване и всички са спрели, а ти продължиш покрай тях с 20, там вече е спорен казус, но според мен ще са малко. Като минете 20 преценяча в колона покрай балъците в лява дясна лента, вероятно ще ви одрусат всичките.
Вероятно ако жена ти ражда и е за болница или някой е за болница, после в съда с документ от тази болница съдията ще прояви човещина.
Вероятно в Германия(ако си виждал)карат в аварийната защото има ремонт, катастрофа и някой е решил със знаци, че може в аварийна. Ако дойде линейка, вероятно се събират колите една до друга, виждал съм и това, линейката пак минава.
Аз съм блокирвал разни видимо по тарикатски, които искат да минат през аварийната(тоест не бързат спешно за нещо)когато сме колони коли в двете ленти, но после си казах, че няма да го правя повече защото не знам дали някой от тези 10 тариката не бърза за нещо важно, ама тогава и не глобяваха когато го правех. :mhihi: Даже имаше една случка с някаква наджукена кифла, която така се изнерви, че не може да мине и тръгна отляво да ме минава после като реших, че си е размърдала мозъка и ще си кара по пътя, но тя мина пред мен и взе да ми прави брейчек. :shock: :mhihi: Разбира се не бях с някаква важаща кола, а с такава на която пише смачкай го тоя мухльо. :mhihi: После взе и с другите да се заяжда, беше с някакъв коптор Мерцедес 3 модела назад в годините, но все пак Мерцедес, че и черен.
Та аз съм доволен от това правило, нямаше спиране иначе.

Учудвам се, че ти го подценяваш и питаш голяма работа ли е карането там след като само преди няколко дни съпруг и съпруга аварирали в аварийната ги отнесе някакъв преценяч, че може да литне колите от там и вече не са сред живите. :dunno:
Мой познат с тир преди години блъсна в аварийната едно Х5 защото заспал на волана ли, не видял спрелия джип ли, не помня вече, но беше случай извън обичайната статистика. Казвам извън нея, понеже на тези в Х5-цата нищо им нямаше, моя познат с тира загина заедно със спътничката си в кабината. Не знам тира от удара дали не се преобърна на мантинелата.
Но е факт, че да си със 100+ в лента направена за спрели коли или движещи се с 20 си е мега опасно. Затова и викат аварийна, понеже като нямаш авария, нямаш работа в нея.
И сега да не речеш, че съм голям моралист, едно време преди 20 години като бях подивял келеш зад волана и аз съм литвал коли в аварийната, тир също, но времената бяха други, нямаше глоби, нямаше толкова движение и беше по-див запад около 2005-та. И все пак го правех много рядко с много наум и леко страхопочитание към пътя и колите. Сега мисля се прави повече просто за не си тъпак, който не измами системата и да се покаже пред балъците в лява и дясна лента.

П.п: Като каза Германия и как карали в аварийната тировете или висяли, не съм виждал там някой да ме литне през аварийната. Тир се е случвало да влезе, но когато има идеална видимост напред и иска да пусне друг тир и колона от коли.
Иначе си прав, има още мноооого неща за оправяне, но това не значи, че други трябва да се неглижират.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 19 Юли 2025, 14:02

В Германия е решено соломоновски карането в аварийната лента . Ако има тапа и трафика е затруднен или спрял , изпреварването през аварийната е забранено . И колите се подреждат така че да освободят лента за движение на спец техника линейки пожарна полиция . Ако аварийната е пълна с коли се изтеглят в дясно и освобождават крайна лява . Обикновено ако напред има катастрофа и става мазало щото всичко спира , патрулката като мине освобждава едната лента докато стигне ПТПто . И веднага отпушват трафика поне едната лента да се движи не като тука да чакат тавана на лятното кино да падне . Правилото е ако се счупиш и чакаш пътна помощ в аваийната задължително излизаш от колата и стоиш на 10 метра от нея извън магистралата . Не като тука спират ремонтират сменят гуми лежат вътре и т.н Ето как се прави , това тъпоглавия български ушак даже не знае че съществува
https://www.youtube.com/watch?v=JjP7bc0JNcs

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 19 Юли 2025, 14:11

Само дето тая свободна линия си е направена от хората, а не от "ушаци". Явно караш в аварийната щом те дразни...ако пък не - къв е проблема ?
По нашето законодателство в аварийната можеш само да спреш и то само при определени обстоятелства! Не да караш с 20, с 10, 5 или с 200.
Даже така се казва - "лента за принудително спиране" !
Хм,хм...

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 19 Юли 2025, 14:38

Ето тоя келеш го познавам, клиент и то. Държа да кажа, 60км/ч. във велоалеята. По тази алея редовно има хора бягащи, ходещи, разхождащи, колоездачи и всякакви такива. Тук-там се появява някой с тротинетка, обикновено карат бавно, виждал съм едно хлапе рекордьор с около 100. Това без каска даже, ама то си му хлопа дъската по принцип.

П.п: Докато пиша това и ми звъни баба му. Притеснил се, че го снимам, да не бил направил нещо. Викам на тебе да го покажа как шпори, от града тръгвам и пристига с мен с колата, тоест 10 км кара средно с моята скорост...ааааа, ами даааа, много лошо кара, тя бърза тая тротинетка, която му купиха, 120 вдига. :shock: :dummy: :ranting:
Викам и, по тая алея деца с колелета, ще нацели някое, ще стане чудо. Ами да, ще му се карам...
Така, ще кажете родителите къде са...майка му си би шута с един бая милионер, онзи с 4-5 жени, всяка някъде живее с лапе от него, мюсюлманска работа. Бащата малко обича да пийва, няма много контрол явно. Поне казах, да прави каквото реши. По шосето го гледах зад мен после с 80...
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна Top Gun Maverick на 19 Юли 2025, 14:55, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 19 Юли 2025, 14:55

Моджо написа:Само дето тая свободна линия си е направена от хората, а не от "ушаци". Явно караш в аварийната щом те дразни...ако пък не - къв е проблема ?
По нашето законодателство в аварийната можеш само да спреш и то само при определени обстоятелства! Не да караш с 20, с 10, 5 или с 200.
Даже така се казва - "лента за принудително спиране" !

Ти и толкова знаеш правилника , чак се фърли на амбразурата . Аварийната не е само за спиране , ако МПС не може да развие необходимата скорост за движение по магистрала по техническа причина напуска магистралата на собствен ход от най близката отбивка . Сега се оказва че ще те глобят с 1000 лв ако спреш в аварийната или се движиш бавно .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 19 Юли 2025, 15:24

Чети пак.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 19 Юли 2025, 15:32

И ако си спрял принудително как ще мине линейката ? :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 19 Юли 2025, 15:40

Ще те заобиколи, поне гледат къде карат. И не знам защо решихте че снимката ще е една, а не няколко по които ясно да личи спрял ли си и дали се движиш с 40 или със 140.
Пак питам, къв е проблема? Кога последно спира или кара в аварийната? И колко пъти през това време видяжтарикатите да карат през нея?
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 19 Юли 2025, 16:28

Спирал съм много пъти , само че аз никога не спирам на аварийната лента а колкото е възможно извън нея . Щото много добре знам тировете как карат особено вечер ще мине през тебе и няма да спре изобщо . Знам поне 5-6 случая такива дето си ремонтират колите в аварийната или сменят гума тира мина отгоре им . За сметка на това не съм видял нито един случай линейка да не може да мине заради някой дето кара в аварийната . Сигурно има 1-2 случая за 20 години в някоя могъща верижна катастрофа по тунелите преди София , като са затапени и двете плата и се хакат в аварийната . И заради това измислиха гениален закон няма спор :no: Нали има трафик полиция , да си ги ловят такива дето изпреварват в аварийната . Кво занимават хората с тия глупости .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 19 Юли 2025, 17:40

Аз, за да направя средна скорост 90км/ч по извънградско шосе, трябва да летя!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 19 Юли 2025, 18:18

Ето, Джордж, вече няма да спираш. Елементарно. Как пък аз не съм спирал нито веднъж. А линейката има проблем като има нужда от линейка. Стане нещо, задръстване и сульо и пульо хоп през аварийната. Аз пак не разбирам къв е проблема. Забранено е и винаги е било, не караш там и се приключва драмата. Ако ше и половин милион да е глобата.
Хм,хм...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата