България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от steeN » 11 Юли 2025, 12:30

Т.е. глобата се налага винаги и няма нужда от преценка. Ако имаш претенции отиваш на съд.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 11 Юли 2025, 16:20

И ако закъсат от КАТ за приходи, слагат няколко конуса за отбиване в аварийната лента точно пред камера и... жъни :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 11 Юли 2025, 16:56

Ще жънат единствено адвокатите.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 11 Юли 2025, 18:47

Последно , ако получаваш паник атаки можеш ли да караш в аварийната или не можеш ? :roll:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 11 Юли 2025, 18:49

Казал съм и ти друг път, не бъди паниканец и всичко ще е наред. :lol:

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 11 Юли 2025, 19:31

Какво става ако стане верижна катастрофа, и вследствие на нея двете активни ленти са блокирани от катастрофиралите коли и отломките от ударите? Друг възможен сценарий който ми хрумва, ако колата ти влезе в авариен режим в коя (от двете възможни от общо три) ленти би трябвало да се движиш? Първосигнално всеки би отгоовирл средната, но ако и тировете те задминават значи нещо не е наред. Когато изкарвах книжка ни учеха че най-дясната лента е за бавно движещи се МПС-та, т.е. никога не я стоял въпроса че не можеш да се движиш по нея, само че тогава го имаше и примера че 50 куб. скутери са забранени на магистрала защо са прекалено бавни за нея. Много често съм се възмущавал (тук в темата), когато видя спрели в аварийната без видима причина например да се изхождат. Не е ли редно и те да се санкционират дори повече от тези движещи се по нея макар и бавно? Моля не ми цитирайте изменения в ЗДвП, питам (на теория) като обикновен човек с годишна винетка. :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 11 Юли 2025, 20:05

steeN написа:Я го намери това в закона да ти проверим паметта :lol:

Изи джоб :mhihi:

Чл. 178ж. (Нов - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., в сила от 26.09.2017 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от три месеца и глоба 1000 лв. водач, който се движи в лентата за принудително спиране по автомагистрала, без да са налице изключенията по чл. 58, т. 3 или в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път.

3. (изм. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) да се движи или спира в лентата за принудително спиране, освен при повреда на пътното превозно средство, както и при здравословни проблеми на водача или пътниците в превозното средство;

Аз съм известен джигит все пак, но единствения път, когато съм си позволил да карам в аварийното беше като карах жената с прещипан кръст към Пловдив на някакъв там рехабилитатор. Издържа до половината път някъде, но с тия вълни не си е работа и минах в аварийната. Споделял съм го тогава и ме направиха на гъз тук моралистите.

По тоз повод със закона да се похваля. Отказах се да си търся правата след като след амнайсе години с А категория при подмяна на книжката отново ми я взеха, защото преди 25 години не съм бил имал право да я изкарам, подари отнети точки. Точките не са отнети, защото имах протоколи незаведени в КАТ, които при предишното издаване на книжката съм представил, но те отново ги изгубили :mhihi: След една година филм видях, че по нормален начин няма да стане, глътнах и тая жаба и отидох да карам отново А. Преди това се наложи да подпиша документ, че няма да съдя ДАИ ако ми отнемат придобитите законно права, защото те отказаха да го направят, а с тия права не мога пък да запиша нов курс. 6 месеца седях в парадокс, че имам курс, но КАТ не ми дават книжка, а ДАИ отказват да заличат курса. :dunno:

Както и да е, след всичките простотии те ми изтрили и Б категорията и аз отивам на листовки с идеята, че там са 20 възможни въпроса от които дават 15, а те са от типа тоя знак червен ли е или жълт и кръгъл ли е или триъгълен. Да ама сядам на компютъра и ми се отварят пълните 45 въпроса за Б категория :shock: Минах ги с една грешка, която беше за дължина на мек и твърд теглич без в последните 10 години да съм отворил закон или листовка.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 11 Юли 2025, 21:11

bum_bum написа:Изи джоб :mhihi:

Чл. 178ж. (Нов - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., в сила от 26.09.2017 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от три месеца и глоба 1000 лв. водач, който се движи в лентата за принудително спиране по автомагистрала, без да са налице изключенията по чл. 58, т. 3 или в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път.

3. (изм. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) да се движи или спира в лентата за принудително спиране, освен при повреда на пътното превозно средство, както и при здравословни проблеми на водача или пътниците в превозното средство;

Много хубаво, обаче по-бързо и лесно става да обявят сестра ти за ковр@, отколкото да докажеш, че нямаш сестра .
Но пък със сигурност адвокатът ще захлеби, дали от теб или от МВР все ще захлеби :lol:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 12 Юли 2025, 8:04

Само казвам какъв е законът и какво позволява. Останалото вече е въпрос на правоприлагане.

Ако имаш адекватна и доказуема причина можеш да караш там при нужда.

Не е чак толкова голям филм, защото процедурата е административна и за всеки с повече от половин мозък, който може да си напише грамотно възражението няма да е нужен и адвокат.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 12 Юли 2025, 8:17

Скоро си говорихме с един съученик който е адвокат специализиран в случаи с птп-та, глоби подобни. Че то толкова вратички и изисквания има за какво ли не че май няма нещо което да не може да падне в съда стига да имаш читав адвокат и да му се занимава. Което не е добре понеже пълни олигофрени се отървават безнаказано.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 12 Юли 2025, 8:42

Тествам едни модели и вкарах почти целият закон.
Уникална работа се получи, обаче и ако попадне в КАТ , няма нещо, за което не може да глобят, но и насрещното е, че почти всичко е оспоримо, въобще не ти трябва адвокат :mhihi:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 12 Юли 2025, 10:08

bum_bum написа:Само казвам какъв е законът и какво позволява. Останалото вече е въпрос на правоприлагане.

Ако имаш адекватна и доказуема причина можеш да караш там при нужда.

Не е чак толкова голям филм, защото процедурата е административна и за всеки с повече от половин мозък, който може да си напише грамотно възражението няма да е нужен и адвокат.

Не е толкова лесно. Ако пишеш възражение в КАТ, никой не го чете и отиваш директно на административното обжалване в съда. Е да, ама вероятно няма да е в твоята област. :help: Мани човек, тъпотия е. Крия едната буква на номера отпред и отзад с бяла хартия и тиксо и летя ако наистина спешно някой има нужда от помощ.
Пък ако те снима тринога, върви обяснявай как си бил със специален режим на движение. Особено в някой храсталак на комунистическо ограничение 60 да не излезе някой от царевицата наоколо.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 12 Юли 2025, 10:16

Абе със съвременните технологии може да се направят толкова много неща, че ако има жертва на пътя, то да е някой умрял от скука, но все още не разбирам защо не се мисли дори в тази посока а се поставят всякакви тъпотии в автомобилите, които по същество не са толкова необходими и в повечето случаи са аксесоар.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 12 Юли 2025, 10:43

Top Gun Maverick написа:Не е толкова лесно. Ако пишеш възражение в КАТ, никой не го чете и отиваш директно на административното обжалване в съда. Е да, ама вероятно няма да е в твоята област. :help: Мани човек, тъпотия е. Крия едната буква на номера отпред и отзад с бяла хартия и тиксо и летя ако наистина спешно някой има нужда от помощ.
Пък ако те снима тринога, върви обяснявай как си бил със специален режим на движение. Особено в някой храсталак на комунистическо ограничение 60 да не излезе някой от царевицата наоколо.

Писал съм два пъти до КАТ София за фиш в рамките на седемте дни, които имаш за обжалване пред началника.

И двата пъти беше отменен.
Единия път беше за минаване на червено, а другия не помня.

Просто им написах, че искам да се види камерата на светофара за да се установи дали наистина съм минал на червено.

Отпадна, защото вероятно прецениха, че ако се стигне до дело аз ще искам да се разгледа този запис и от него ще е видно, че на някакви метри от светофара съм хванал жълтото и не се е случило нищо от това, което полицаите твърдят.

Да, закона може да се тълкува по различни начини при различни обстоятелства.

В общи линии всеки един адвокат е толкова добър, колкото връзки и възможности има да си говори с прокурора или съдията по делото в неформална обстановка.

Ако е на “ти” с органите и има начин да осигури безпрепятствено движение на паричните потоци от обвиняемия към представителя на правоприлагащия орган тълкуванието на закона се обръща в негова полза и могат да се ползват всякакви вратички и възможности.

На съдиите и прокурорите, както и на тези в досъдебното производство ако е такъв случая случая им е напълно достатъчно нещата да станат културно така, че утре да не ги обвинят тях в престъпление по служба.

В другия случай дори и да е най-блестящия адвокат не може да те измъкне, защото съдията като са му празни джобчетата те съди по съвест и изобщо не се впечатлява от подобни процедурни гимнастики.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 12 Юли 2025, 12:00

Явно вашите четат, нашите не защото няма кой да се занимава. Но после в съда се взема предвид, че си писал до началника, но никой не ти е отговорил.
За другото си прав, но ако имаш железни доводи и съдията все пак не е някой пълен безхаберник, пак ще го спечелиш делото. Но не гледат с добри очи като се явяваш сам да си си адвокат, понеже...ти си го обяснил. :mhihi:
А и дори да не подкупва адвокатът ти, когато го имаш обаче пак кихаш повече пари, когато го нямаше обаче, просто не даваш достатъчно пари в самата система, която храни тях.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата