Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Re: Икономическата криза 2020-2022

Мнение от E34 » 10 Мар 2022, 19:13

Честно, вчера съвсем случайно нацелих мината явно ми е било ден. Затова давам друг линк:
https://www.google.com/maps/@64.4371696 ... a=!3m1!1e3

Тук диаманти няма! Само петрол... :mrgreen: Горещо препоръчвам да разгледате градчето! Някак си не ми прилича на владение на местен олигарх, а пък ако е такова и аз искам такива олигарси! Щото нашите са още с калта по цървулите в Бентлито. Колкото и да си кривиш душичката много добре разбираш за какво става въпрос, ако пък не разбираш е тъжна работа. Село Габра :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: Ставаш смешен!
И понеже сте големи икономисти искам да попитам. Имаме продукт - олио. Произведен е на евтината нафта, от евтиния слънчоглед т.е миналата година. Седи си по складовете, продава си се. ЗАЩО цената в момента се УДВОЯВА? Не е ли това спекула? Ще кажете пазара определя, да де ама има стоки от първа необходимост, при които спекулата е меко казано престъпление. Разбирам, ако олиото е от тазгодишната реколта ама.... :dunno:
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 10 Мар 2022, 19:23

Защото в България е така! Следващото, след повишените цени, е да бъде скрито :mhihi: :mhihi: , за да му вдигнат още цената! Другата ни 'особеност' е, че ако нещо не е държавно регулирано, то е нечий монопол! Не сме 'узряли' за нормални търговски отношения, пазарна икономика и т.н.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 10 Мар 2022, 19:33

E34 написа:Честно, вчера съвсем случайно нацелих мината явно ми е било ден. Затова давам друг линк:

Баси якото градче, честно.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 10 Мар 2022, 19:36

E34 написа:И понеже сте големи икономисти искам да попитам. Имаме продукт - олио. Произведен е на евтината нафта, от евтиния слънчоглед т.е миналата година. Седи си по складовете, продава си се. ЗАЩО цената в момента се УДВОЯВА? Не е ли това спекула?

Това ми е любият въпрос от клиентите :ok:
Като им кажа, че нещо го имаме на склад, но ще им дам цена след като получа такава от производителя и веднага: "Е нали е на склад? Знаеш каква му е цената..."
Е знам, но ако го продам под новата цена от завода какво ще купя после с тия пари???
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Мар 2022, 19:42

Ама защо се заблуждавайте, че спекулата е само в България сякаш ние сме я измислили? :mhihi: Путин одеве каза, че Русия не е прекъсвала, намаляла или нещо подобно доставките си на газ за Европа и изпълнява всичко по договори! ДОГОВОРИ! Тоест и те са направени преди години, а цената скача, за което Путин днес натърти, че вината не е в Русия за този скок по борсите. Хайде тогава кажете защо този газ скочи толкова на нашите еврогейски борси? От страх? Същият този страх командва и финансовите пазари в голяма част от времето. Ама нали газа е стока и се доставя по договори? Идеално е за някой да си го вдига и сваля и после да вика, ама то щото има война.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 10 Мар 2022, 19:45

drago_pavlov написа:Това ми е любият въпрос от клиентите :ok:
Като им кажа, че нещо го имаме на склад, но ще им дам цена след като получа такава от производителя и веднага: "Е нали е на склад? Знаеш каква му е цената..."
Е знам, но ако го продам под новата цена от завода какво ще купя после с тия пари???

Добре де, душманите Кауфланд и сие не плащат ли на доставчиците СЛЕД като продадат стоката? При тях е на консигнация и не ги бъркат цените...Само че се получава, че са се договорили на едни цени, а пък дънят двойно на други....едва ли изплащат по-големи суми на доставчиците :nono:
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Мар 2022, 20:01

Те не са само те така, имам приятел с магазин за плочки, продава ги и тогава плаща в много от случаите. Сега и при тях се усеща идваща буря защото много от заводите в Полша ползват материали и съставки от Украйна и Русия, сега вноса е спрян и цените са леш.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 10 Мар 2022, 20:02

Ден 3 години храни :yes:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 10 Мар 2022, 20:14

Kroki написа:
E34 написа:Честно, вчера съвсем случайно нацелих мината явно ми е било ден. Затова давам друг линк:

Баси якото градче, честно.

Имат и фенове на американските камиони... :ok:

peterbilt1.png
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 10 Мар 2022, 20:27

Top Gun Maverick написа:Ама защо се заблуждавайте, че спекулата е само в България сякаш ние сме я измислили? :mhihi: Путин одеве каза, че Русия не е прекъсвала, намаляла или нещо подобно доставките си на газ за Европа и изпълнява всичко по договори! ДОГОВОРИ! Тоест и те са направени преди години, а цената скача, за което Путин днес натърти, че вината не е в Русия за този скок по борсите. Хайде тогава кажете защо този газ скочи толкова на нашите еврогейски борси? От страх? Същият този страх командва и финансовите пазари в голяма част от времето. Ама нали газа е стока и се доставя по договори? Идеално е за някой да си го вдига и сваля и после да вика, ама то щото има война.

Добър ход от негова страна! В крайна сметка, те доставят без да спират, по дългосрочни договори, на цена, която не е променена! Кой я купува и как я продава? Т.е. купувам я аз (на едро) на цени по договор, а я продавам на теб (на дребно) по цени от борсата :dunno: ? Там надуват цената, защото се 'притесняват', че аз ще започна да я плащам по-скъпо на руснаците след време ли? Какъв е механизма?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Мар 2022, 20:31

Това е махнизма:
Jordana написа:Ден 3 години храни :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 10 Мар 2022, 21:09

Държавата тегли милиарди да строи АЕЦ който ние изплащаме под формата на данъци цял живот, тя продава тока на свободния пазар, а ние плащаме същата цена която плащат и тези без АЕЦ. Има логика :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 10 Мар 2022, 21:29

Ако питаш дали събраните данъци са планирани и дали разходите на бюджета са планирани и е ясно в кой частен джоб отиват - да ясно е предаврително . Дали ще отидат в АЕЦ който е наполовина платен или ще плаща държавата други безумни проекти като 8 самолета за 3 милиарда е все тая . Бюджетната рамка се прави за да се изпълнява . Демек събраните пари да се изхарчат. Та да отговоря на въпроса дали ще спестим парите от АЕЦ - не няма да ги спестим , ще бъдат изхарчени за друго и най вероятно няма да има нищо налице . Затова такива проекти като АЕЦ се наричат структуро определящи . Дори този стария Козлодуй в момента струва милиарди и ако решат да го продават ще има опашка от инвеститори . На простонароден език има разлика дали си инвестираш заплатата в ипотека на имоти които носят приход или в парцалки и кръчми . Отделен е въпроса че държавата все пак има някои отговорности към народа които трябва да изпълни . Електроенергията изобщо енергоносителите и цената и са въпрос на социален ангажимент не само печалби . Бизнеса също ако използва евтини енрегоносители повишава своята конкурентоспособност на външния пазар . Просто и ясно като бял ден е че ако нямаш независима енергетика не разиваш никакъв бизнес . Ти си аутсайдер , деветата дупка на кавала и си правят с тебе каквото поискат .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 10 Мар 2022, 22:47

ildivvy написа:
Top Gun Maverick написа:Ама защо се заблуждавайте, че спекулата е само в България сякаш ние сме я измислили? :mhihi: Путин одеве каза, че Русия не е прекъсвала, намаляла или нещо подобно доставките си на газ за Европа и изпълнява всичко по договори! ДОГОВОРИ! Тоест и те са направени преди години, а цената скача, за което Путин днес натърти, че вината не е в Русия за този скок по борсите. Хайде тогава кажете защо този газ скочи толкова на нашите еврогейски борси? От страх? Същият този страх командва и финансовите пазари в голяма част от времето. Ама нали газа е стока и се доставя по договори? Идеално е за някой да си го вдига и сваля и после да вика, ама то щото има война.

Добър ход от негова страна! В крайна сметка, те доставят без да спират, по дългосрочни договори, на цена, която не е променена! Кой я купува и как я продава? Т.е. купувам я аз (на едро) на цени по договор, а я продавам на теб (на дребно) по цени от борсата :dunno: ? Там надуват цената, защото се 'притесняват', че аз ще започна да я плащам по-скъпо на руснаците след време ли? Какъв е механизма?

Държавата (Германия примерно) има договор и си внася газ по $600. Ама понеже са абдали го продават на населението по цена на борсата плюс такси. Иди се оплаквай...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 10 Мар 2022, 23:17

И като споменахте Германия и олио, от вчера група монтажници са там за един проект и специално проверяват как е олиото по онези ширини. В момента там олио НЯМА.
Иначе "ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ САМО В БЪЛГАРИЯ "

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата