СПАМ ТЕМА

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Re: СПАМ ТЕМА

Мнение от ivanski_2 » 13 Яну 2025, 1:59

damian2112 написа:Аз от както съм с X5-цата си правя разни експерименти, примерно колко най-малко може да харчи. София - Пловдив 7/100 от B58 375 коня добре ли е? Разбира се, това е с много нежно каране и в Eco Pro режим, същия маршрут на връщане 10/100 с нормално каране (и все пак малко повече положителна денивелация). Иначе относно Мазда и скъпите и дюзи, понеже съм карал Мазда 6 дизел, още 2011-та година една дюза беше около 2000лв за дизеловия 2.0 двигател, та бих казал, отчетено към инфлацията от тогава, даже в момента са по-евтини? Не бих казал, че Мазда през 2024-та година е толкова скъпа за поддръжка, дори да пръднат 4 дюзи едновременно (което няма как да се случи), на фона на 9 бона за рейка за G30...

Ето затова говоря, ако ти кажем , " браво евала това е невроятен разход , браво " по-добре ли ще се чувстваш от този тип валидация :dunno: , един вид ето глупаците карат 150-200 коня а аз 375 и ни гори едакво и затова съм the best и съм хванал ....
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 13 Яну 2025, 3:27

ivanski_2 написа:
damian2112 написа:Аз от както съм с X5-цата си правя разни експерименти, примерно колко най-малко може да харчи. София - Пловдив 7/100 от B58 375 коня добре ли е? Разбира се, това е с много нежно каране и в Eco Pro режим, същия маршрут на връщане 10/100 с нормално каране (и все пак малко повече положителна денивелация). Иначе относно Мазда и скъпите и дюзи, понеже съм карал Мазда 6 дизел, още 2011-та година една дюза беше около 2000лв за дизеловия 2.0 двигател, та бих казал, отчетено към инфлацията от тогава, даже в момента са по-евтини? Не бих казал, че Мазда през 2024-та година е толкова скъпа за поддръжка, дори да пръднат 4 дюзи едновременно (което няма как да се случи), на фона на 9 бона за рейка за G30...

Ето затова говоря, ако ти кажем , " браво евала това е невроятен разход , браво " по-добре ли ще се чувстваш от този тип валидация :dunno: , един вид ето глупаците карат 150-200 коня а аз 375 и ни гори едакво и затова съм the best и съм хванал ....

Много се напрягаш по тая тема. :lol:
Няма нищо лошо хората да си говорят за разхода.
Това е показател за техническия напредък, за покачването на КПД-то и че новите мотори са много по-съвършени от старите. Имах 2.0 бензин 155 коня 98 година, гореше колкото актуалното м3...

За колегата с Х5цата съм склонен да му повярвам че е постигнал 8 в едната и 10 в другата посока ако е използвал 0.05 нютона сила на натиск върху десния педал, защото наистина б58 е икономичен мотор ако се кара леко. Ако се кара яко и ако е с тунинг, естествено че гори 30-40-50/100. :mhihi:

Сподели и ти, какъв минимален разход показва американеца.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 13 Яну 2025, 7:24

Аз с гранда по нанадолното посока София от към Перник съм виждал 8 на борда….за момент…иначе си гореше 30+градско и между 17-20 извън града.С 5.9 магнум 98г толкова.
В интерес на истината докато бе с монтиран чарджър гореше по-малко ако се кара бавно…ама аз така май не съм го карал. :ok:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 13 Яну 2025, 8:21

Имайте предвид, че максималната мощност е такава, само когато е натиснат педала до дупка и оборотите са на макс (почти). При равномерно движение с 90-150км/ч мощността, която се ползва не е максималната..., нали? Т.е. колкото и да е мощна колата, при това положение друго диктува разхода.

На колегата Х5-та с М57 286кс с лек ремап и стейджове на кутията, с разумно каране, но носещо удоволствие и радост от шофирането, ако ме разбирате, за 1000км е на 8/100км . Добре е!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 13 Яну 2025, 8:29

dhtj написа:
Mного леко караш май :lol:
На 37 човека им гори 14,46 средно.
https://www.spritmonitor.de/en/overview ... owerunit=2

Да, главно се кара сама. Мен сценария за нея ми е по-различен от на повечето, щото е главно магистрала и даже тия 20% градско половината е по магистрали поне и рядко хващам трафик по платените ленти. В началото я карах повече по каньоните на яко газ, сега рядко с нея. Първата година средния ми беше 11.3 и после прогресивно падна до 10.2. Не ме интересува разхода, та не съм гледал инцидентно колко е на здраво каране, но средния ми седи винаги на таблото и не го нулирам. Като заредя на дълго, ми дава 1000км обхват с 80 литра.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 13 Яну 2025, 8:36

Не е баш така ,максималната мощност идва при определен въртящ момент ,а тва не винаги значи макс обороти .А при различните предавки скоростта на движение е различна ,може да изкараш макс въртящ момент ии на 2-ра предавка (при ръчната скоростна кутия) но пък скоростта на движение няма да е висока заради високото предавателно число и разхода ще е огромен .Принципно повечето коли са най-икономични на най-висока предвака и стрелката на километража е по средата на скалата ,разбирай имаш 6 степенна кутия и 240 макс на километраж и икономията е на 6-та и 120 км/ч.Това при идеални условия на пътя ,климатичните условия ,хубави гуми с препоръчаните размери,качествени горива ,аеродинамика на мпс-то .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 13 Яну 2025, 8:40

Ивайло Димов написа:Не е баш така ,максималната мощност идва при определен въртящ момент ,а тва не винаги значи макс обороти .А при различните предавки скоростта на движение е различна ,може да изкараш макс въртящ момент ии на 2-ра предавка (при ръчната скоростна кутия) но пък скоростта на движение няма да е висока заради високото предавателно число и разхода ще е огромен .Принципно повечето коли са най-икономични на най-висока предвака и стрелката на километража е по средата на скалата ,разбирай имаш 6 степенна кутия и 240 макс на километраж и икономията е на 6-та и 120 км/ч.Това при идеални условия на пътя ,климатичните условия ,хубави гуми с препоръчаните размери,качествени горива ,аеродинамика на мпс-то .

Това се опитах да кажа и аз, но не успях... Идеята е, че тогава не се ползва максималната мощност! Виж, колегата, който се е забавлявал по каньоните, е ползвал максималната мощност през повече време, натискайки колата яко под товар (ускорявайки) през повечето време от карането...

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 13 Яну 2025, 8:47

Е той се е правел гъдела ,със сигурност не го е вълнувал разхода :ok: .Старата максима "Кефа цена няма " .Изначално идеята да се мери разход е когато мпс-то се ползва в различни работни режими ,различни условия ,различни климатични особеност и винаги се определя средният разход .Не просто да минеш 100 км по магистрала щото едно е магистрала Тракия или Хемус ,друго некой немски аутобан .Или пък чисто градски пробег ,ама в кой град -тоя с 10 кръстовища или 5 светофара или голям като София .Много условия има в уравнението :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 13 Яну 2025, 9:10

Ивайло Димов написа:Е, той си е правел гъдела ,със сигурност не го е вълнувал разхода :ok: ...

Примера беше за използваната мощност!

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 13 Яну 2025, 9:37

slatanic написа:Аз с гранда по нанадолното посока София от към Перник съм виждал 8 на борда….за момент…иначе си гореше 30+градско и между 17-20 извън града.С 5.9 магнум 98г толкова.
В интерес на истината докато бе с монтиран чарджър гореше по-малко ако се кара бавно…ама аз така май не съм го карал. :ok:

Не е така, аз един път му бях достигнал 16/100 (Гранд Чероки 5.9) на магистрала с бавно каране :mhihi:
Вече (от много време) мразя подобни разходи . Това са буквално пари на вятъра!
Сега разход повече от 8/100 ме изнервя :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G05 LCI xDrive40i

Мнение от damian2112 » 13 Яну 2025, 9:58

ivanski_2 написа:

Аз изначало писах, че експериментирам с разхода, та не знам защо се тригерира толкова, че и ми вкарваш думи или мисли, които не съм казал? Целта на упражнението колегите по-надолу обясниха, може би по-добре от мен, колата ми е нова и искам да разбера в какви условия колко харчи, да я сравня с предишни коли, които съм карал.

За протокола, средния ми разход за последните 1500км е 9,1/100 (смесено 50/50 градско/извънградско). Този вариант на B58 е 48V mild hybrid, което явно дава доста добро отражение на разхода, като градско в София за момента не съм виждал повече от 12/100 (но и София беше относително празна, взех колата точно преди празниците).

dhtj написа:За колегата с Х5цата съм склонен да му повярвам че е постигнал 8 в едната и 10 в другата посока ако е използвал 0.05 нютона сила на натиск върху десния педал, защото наистина б58 е икономичен мотор ако се кара леко. Ако се кара яко и ако е с тунинг, естествено че гори 30-40-50/100. :mhihi:

120km/h на темпомат, eco pro и плавни ускорения. Пределно ми е ясно, че може да харчи и 30/100, даже следващия експеримент мисля да бъде същия маршрут на sport+ :mhihi:. За сравнение с G31-цата 3.0d 265 коня даваше 3 литра надолу в eco pro среден разход (около 6/100), и 7-8/100 при нормално каране.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 13 Яну 2025, 10:24

Е.Димитров написа: Вече (от много време) мразя подобни разходи . Това са буквално пари на вятъра!
Сега разход повече от 8/100 ме изнервя :mhihi:

Не знам защо, но и при мен стана така...а не е като да съм свикнал само на нисък разход :mhihi:
Преди изобщо не се впечатлявах колко гори дадена кола, даже се кефех като е повече :kuku:
Видя ли нещо над 10 и направо ми се срива психиката :dunno: . Скоро пътувах с 8цата до Созопол и после Варна...150 на магистралата, 100 по второкласните...13.5/100. Във Варна трябваше да зареждам, по 240лв на резервоар...с частен самолет щеше да стъпи на същите пари сигурно :mhihi:
С метановото Ауди това упражнение го правя за около 120лв с връщането до София и каране където колкото може :driving: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 13 Яну 2025, 10:36

Аз познавам хора дето ако колата вдигне разхода с 1-2 кила и почват да търсят причина в ДВГ ,гуми ,влошена аеродинамика зарад неколко курешки на капака :ok: .

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 13 Яну 2025, 11:00

София - Пловдив или Пловдив - София има бая разлика.

Пешеходец, това 5,7 в какво е ? В Секвоя ли ?

Фиат Типо... на един приятел баща му си взе преди 2-3 месеца такава. 1,4 мотор мисля, бензин, ръчка, 85 или 95 коня, на 27к реални километри с оставаща гаранция 1 месец. Не помня коя година точно. Голям мерак, врътна ѝ бързо 3000км, оказа се, че харчи масло. Тая кола на 100к ще е баси маслояда. Както говорим колко са чупени новите БМВ-та и Мерцедеси, евтините марки са си направо еднодневки.

Цените на горивата са като през 2011-2013 някъде. Отдавна не е чак такъв фактор колко харчи колата, при положение, че един ремонт може да те върне с горивото за 2 години назад. Аз за бая неща се сещам, дето могат да се счупят, и струват повече от годишния ми разход за гориво. За електричките по-добре да не коментираме 1 батерия колко години назад връща.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 13 Яну 2025, 11:07

Карал съм такова Типо два пъти за по седмица и общо 2к км.
Не е по-различно от Дачия във всяко отношение.
Има доста коли, които са еднакви, само емблемата е различна.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата