Строително-ремонтна тема
Модератор: Общи модератори
- shlosera
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 M50B20
- Мечтае да кара: e36 M3
Re: Строително-ремонтна тема
Каква трислойна тръба си гледал за мръсния канал, понеже тези които знам са пвц трислойни и са два слоя по 1мм приблизително пвц и между тях пяна и хич не са ок, ако са тези по-добрия вариант е компактна тръба пвц. трислойни с влакна са полипропиленовите за чиста вода, но гледай хубаво да пише, че стават и за питейна вода (има едни които се ползваха само за парно) имаше пак ппр с алуминиева вложка вътре ползва се острилка преди запояването, но те в повечето случаи се ползваха преди години и 99% на щрангове, най-малката която съм срещал беше ф25, което за хоризонтална разводка е много.zAcK написа:Момчета, я кажете.
Трябва ми читав ВиК майстор, който да ми смени камениновите тръби с нови, качествени и да направи останалата ВиК част.
Търся някой интелигентен майстор, ако такова нещо има, да ги направи внимателно. Мисля да сложим 3-слойни полипропиленови тръби за мръсната вода и т.н.
Нито бързам, нито мрънкам, искам само да е някой, който ще го направи качествено и да не ми обяснява кое било по-евтино и от кое нямало смисъл![]()
Апартаментът е празен, та вероятно няма да му е сложно и ще си работи на спокойствие, когато му е кеф.
Просто искам някой с коефицент на интелигентност повече от на къртица и да му се работи![]()
![]()
Sent from my iPhone using Tapatalk
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
shlosera написа:Каква трислойна тръба си гледал за мръсния канал, понеже тези които знам са пвц трислойни и са два слоя по 1мм приблизително пвц и между тях пяна и хич не са ок, ако са тези по-добрия вариант е компактна тръба пвц. трислойни с влакна са полипропиленовите за чиста вода, но гледай хубаво да пише, че стават и за питейна вода (има едни които се ползваха само за парно) имаше пак ппр с алуминиева вложка вътре ползва се острилка преди запояването, но те в повечето случаи се ползваха преди години и 99% на щрангове, най-малката която съм срещал беше ф25, което за хоризонтална разводка е много.
Май бяха австрийски. Не стават ли?

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- shlosera
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 M50B20
- Мечтае да кара: e36 M3
Австрийски не съм пипал и виждал. Работил съм със българските и сръбските ф110 с слой пяна в средата и са отвратителни, няма материал. Поне българските се правят единствено с цел икономия на пвц, като я погледнеш такава тръба към слънцето тя прозира. Компактната е около 3-4 пъти по-скъпа, но е плътно пвц, а ако не е муфирана заводско на разпенена тръба е близко до невъзможно правене на муфа чрез нагряване. Мога да говоря единствено за българските и сръбските тръби, единствената причина да ги правят е цената просто пвц-то вкарано в такава тръба е много малко, отделно са водата се чува много повече през тях като тече.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
shlosera написа:Австрийски не съм пипал и виждал. Работил съм със българските и сръбските ф110 с слой пяна в средата и са отвратителни, няма материал. Поне българските се правят единствено с цел икономия на пвц, като я погледнеш такава тръба към слънцето тя прозира. Компактната е около 3-4 пъти по-скъпа, но е плътно пвц, а ако не е муфирана заводско на разпенена тръба е близко до невъзможно правене на муфа чрез нагряване. Мога да говоря единствено за българските и сръбските тръби, единствената причина да ги правят е цената просто пвц-то вкарано в такава тръба е много малко, отделно са водата се чува много повече през тях като тече.
Ясно, мерси

Ако не стават всичките, вероятно ще си сложа нормални в куфара ще сложа истинска шумоизолация

- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
zAcK написа:Просто искам някой с коефицент на интелигентност повече от на къртица и да му се работи![]()
![]()
То ако само това са ти изискванията и ти би трябвало да се справиш...

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
nickstorm написа:zAcK написа:Просто искам някой с коефицент на интелигентност повече от на къртица и да му се работи![]()
![]()
То ако само това са ти изискванията и ти би трябвало да се справиш...![]()
Аз, че мога - мога

Ама не ми се занимава вече. Особено като не зная дали ми се живее в това жилище.
Та така

- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
Направих си чудесна нова кухня това лято.
Фурна за вграждане whirlpool, плот с котлони bosch и аспиратор faber.
Фурната и плота ги избрах да са средни по цена с повечко екстри и макс гаранция (5-6г са мисля), а за аспиратор търсих доста мощен с голям дебит.
И наистина е як, дърпа всички врати в апартамента, дърпа цигарен дим на 100%, от котлоните дърпа всичката миризма, обачее с фурната не стоят така нещата. Каквото и да пека в нея се вмирисва целия апартамент. Особено тежко беше вчера - хем риба, хем климатика духа и разнася миризмата навсякъде, мамата ми се такова, ще пера всички завивки сега щото ми смърдят.
Разположението е нормално, фурната си е точно под плота и под аспиратора, за аспиратора съм отворил вход за чист въздух на отсрещната стена , обаче самата фурна има силен вентилатор, който издухва парата и миризмата напред(излиза точно над вратичката) и явно аспиратора не може да я улови. Някой с някакви идеи и решения на тоя проблем? Ще спра да я ползвам накрая тая фурна, тва не е работа ебаси...
Фурната и плота ги избрах да са средни по цена с повечко екстри и макс гаранция (5-6г са мисля), а за аспиратор търсих доста мощен с голям дебит.
И наистина е як, дърпа всички врати в апартамента, дърпа цигарен дим на 100%, от котлоните дърпа всичката миризма, обачее с фурната не стоят така нещата. Каквото и да пека в нея се вмирисва целия апартамент. Особено тежко беше вчера - хем риба, хем климатика духа и разнася миризмата навсякъде, мамата ми се такова, ще пера всички завивки сега щото ми смърдят.

Разположението е нормално, фурната си е точно под плота и под аспиратора, за аспиратора съм отворил вход за чист въздух на отсрещната стена , обаче самата фурна има силен вентилатор, който издухва парата и миризмата напред(излиза точно над вратичката) и явно аспиратора не може да я улови. Някой с някакви идеи и решения на тоя проблем? Ще спра да я ползвам накрая тая фурна, тва не е работа ебаси...
Виж да си измислиш една бленда която да обдухва нагоре струята към аспиратора.
Тъпо е направено това при всички нови фурни.
Та това е начина.
Тъпо е направено това при всички нови фурни.
Та това е начина.
- datchko
- ентусиаст
-
- Кара: e61 535d LCI
- Мечтае да кара: F90
dhtj написа:Направих си чудесна нова кухня това лято.
И наистина е як, дърпа всички врати в апартамента, дърпа цигарен дим на 100%, от котлоните дърпа всичката миризма, обачее с фурната не стоят така нещата. Каквото и да пека в нея се вмирисва целия апартамент. Особено тежко беше вчера - хем риба, хем климатика духа и разнася миризмата навсякъде, мамата ми се такова, ще пера всички завивки сега щото ми смърдят.![]()
Когато ползваш фурната, отваряш срещуположен прозорец или врата, пускаш абсорбатора и течението на въздуха ще е посока абсорбатора.
Това действа, но трябва да се оставя да влиза въздух още малко след изгасяне на фурната, за да изсмуче останалата миризма.
DigitalExile написа:Преди изобщо да стигнеш до климатици, термопомпи и подови трябва да помислиш за енергоефективност, тоест изолация и то добра особено в планината, дограма също, иначе каквкто и да правиш топлиш и вънка, не само вътре. Тоест пари на вятъра
...........................
Вероятно много хора няма да се съгласят с мен, но аз смятам че изолацията направена като самостоятелен компонент е по-скоро вредна отколкото помага. Да, спестява пари и запазва топлината, но има други негативни ефекти, най-вече здравни.
Моето мнение е, че нашите къщи са направени на жаргон "да дишат", което много хора намират за грешно, особено хора от Западна Европа го намират за тотално малоумие. Веднъж си говорих с едни пичове, които слагаха изолация от 50см дебели блокове на къща в Полша(точно така 50см дебел стериопор

Да не говорим, че изборът на дебелина и материал за изолация за дадената локация и тип къща си е цяла наука, която вероятно единици в България разбират. Масовката кара "едно към гьотере" или както са чули/прочели. Не мисля, че някой сяда да изчислява в коя част на стената ще се образува влагата, как тази точка ще се промени според материала и дебелината и т.н.
В това отношение отвъд океана са доста по-напред от нас, главно по-линия на факта, че къщите им са от дърво, съответно контролът на влагата и мухала са ключови.
Аз лично съм решил, че ако слагам изолация тя задължително ще е в комбинация с ERV система("вентилационна система запазваща топлината").
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Дишането се постига чрез вентилационна система с топлообменник (рекуператор)
Нито в "западна европа" нито тук някой ще открие топлата вода.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
Аз лично съм решил, че ако слагам изолация тя задължително ще е в комбинация с ERV система("вентилационна система запазваща топлината").
Аз нали точно това казах. Макар че не знам как е правилното му име на български.

У нас обаче масово се прави изолация на стари къщи както дойде без да се мисли за вентилация. Вътрешни, външни изолации, дограми и т.н. А всички те имат отражение върху акумулирането на влага и развитието на мухъл(видим и невидим).
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Е през дупките на дюбелите нали диша, какво ? А иначе като я правиха спомена Шефа за нещо такова, ама в Белгия май, че там е работил дълги години. Вентилация с въздуховоди, май и вентилатори да движи въздуха и как си му е реда, така ги строели там.
Аз съм си много доволен от моята изолация иначе. Нямам влага, нямам нищо. В 9,30 изгасна парното, беше 24.1С в 11,50 се запали пак, при вънка минус 6 беше паднало в стаята на 23.3.
Ако не обичахме толкова да ни е топличко ехеее ...
А от другата тема климатиците си ги наврете...в джоба. Баба ви се с климатици се е топлила...НЕ СТАВАТ за топлене бре, толко ли не го разбирате. Само ако греят вода и на радиатор.
Аз съм си много доволен от моята изолация иначе. Нямам влага, нямам нищо. В 9,30 изгасна парното, беше 24.1С в 11,50 се запали пак, при вънка минус 6 беше паднало в стаята на 23.3.
Ако не обичахме толкова да ни е топличко ехеее ...
А от другата тема климатиците си ги наврете...в джоба. Баба ви се с климатици се е топлила...НЕ СТАВАТ за топлене бре, толко ли не го разбирате. Само ако греят вода и на радиатор.
Хм,хм...
Може при теб нещата да са ОК. Било то поради случайно уцелени параметри, било то поради това, че този който го е правил си разбира от работата.
От друга страна, това че няма видима влага и мухъл не означава непременно, че няма или че не е в стените или между стената и изолацията.
Това е и моята позиция - почти никой не го прави на база на изчисления, измервания и т.н. Прави се на база на това как са чули, "майсторлък", късмет, проба-грешка или както им дойде.
В тоя ред на мисли някъде четох, че в скандинавските страни от една страна заради географията и климата от друга заради това как са им построени къщите(много добре изолирани) се правят периодични измервания за определени газове, които се отделят от къщата. Ние разбира се сме много далеч от това и имаме по-належащи проблеми от къщи които бавно ни убиват, но....
П.С. И аз тая работа с климатиците духалки не я приемам. Даже и в апартамента в София не го понасям и съм с конвектори. Но пък е евтино и удобно, съответно хора, които нямат предпочитания към вида топлина ги устройва.
(защо е така е друга тема). Майка им, макар че е градско чедо, иска не иска свикна с тези температури.
Сега в София в южен апартамент отопление почти не се пуска. Като идем на гости някъде и тече пот от тях.
За Коледа и Нова Година дойдоха едни приятели на гости в къщата и трябваше да стоят 5 дни. След 3 дни стоене пред камината с некви тънки дрешки едно от момичетата не издържа и си заминаха.
Не е очаквала че някъде може да е толкова студено. 
От друга страна, това че няма видима влага и мухъл не означава непременно, че няма или че не е в стените или между стената и изолацията.

Това е и моята позиция - почти никой не го прави на база на изчисления, измервания и т.н. Прави се на база на това как са чули, "майсторлък", късмет, проба-грешка или както им дойде.
В тоя ред на мисли някъде четох, че в скандинавските страни от една страна заради географията и климата от друга заради това как са им построени къщите(много добре изолирани) се правят периодични измервания за определени газове, които се отделят от къщата. Ние разбира се сме много далеч от това и имаме по-належащи проблеми от къщи които бавно ни убиват, но....
П.С. И аз тая работа с климатиците духалки не я приемам. Даже и в апартамента в София не го понасям и съм с конвектори. Но пък е евтино и удобно, съответно хора, които нямат предпочитания към вида топлина ги устройва.
Първите години на децата ми минаха в къщата, съответно там зимата с преко сили успявах да докарам 20 градуса когато бяха бебета. Сега около 19.Ако не обичахме толкова да ни е топличко ехеее ...

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Освен да мерят мазето за радон, не виждам какви други "определени газове" има да мерят. А че новите мебели и т.н. отделят формалдехид и т.н. пак не е особена тайна, но ако не проветряваш това, че диша през стените няма особено значение. Като цяло нещата са доста тривиални и ясни от много години и е малко комично да се твърди това, че тук сме изключително изостанали и назадничави е резултат от някаква мъдрост.
В щатите се строи с дърво, защото е по-евтино (вкл. и за ремонт) и бързо и хората се местят често и не им трябва вечна къща мавзолей/бомбоубежище, а не защото са решили да са в крак с природата. То само тия химии дето се импрегнира дървото с тях ако ги видиш, бързо ще си промениш мнението
... но и от тях има какво да се науичи със сигурност. Тука манията да се излива бетон за всичко ми идва в повече.
В щатите се строи с дърво, защото е по-евтино (вкл. и за ремонт) и бързо и хората се местят често и не им трябва вечна къща мавзолей/бомбоубежище, а не защото са решили да са в крак с природата. То само тия химии дето се импрегнира дървото с тях ако ги видиш, бързо ще си промениш мнението

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes