За или против приемане на еврото ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

За или против приемане на еврото ?

За
81
46%
Против
89
50%
Нямам мнение
7
4%

Общо гласове : 177
ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Re: За или против приемане на еврото ?

Мнение от DigitalExile » 04 Яну 2023, 9:59

Според мен никакъв момент няма да чакат наще, при първа възможност и зелена светлина ще сменим, пък как ще се отрази ще се гледа после. Иначе 15% отгоре на почти всичко ще има и според мен, ще видим как ще го изиграят когато цените са в двете валути.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 04 Яну 2023, 10:06

Нашите търгаши са корифеи в това изкуство! По принцип, на тях не им трябват особени причини, за да го направят и сега няма да е по-различно!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 04 Яну 2023, 13:07

https://www.economic.bg/bg/a/view/tyrgo ... m1b5F_cN4E

Неизбежно е и това е само началото. Хърватия, в сравнение с нас, е на светлинни години като манталитет. Тук ще е страшно закръглянето, но доста хора продължават да ме убеждават как нищо няма да поскъпне :mhihi: Сякаш не бях в Италия като махнаха етикетите в лири и покрай работата си не съм горворил с десетки хора дето го преживяха из целия ЕС. Както обичаше да илюстрира един българин от старата миграция във Франция, светла му памет, "за 2 години кафето под офиса ми стана от 3 франка на 3 евро"... С приятели се "шегуваме", че приемем ли еврото ще ходим за всичко до Гърция, ще ни е много по-евтино от тук.
Never mistake motion for action...

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 04 Яну 2023, 13:17

Leon написа:https://www.economic.bg/bg/a/view/tyrgovcite-v-hyrvatija-masovo-zakrygljat-cenite-v-evro-nagore?fbclid=IwAR3eyGhK7BzfwZKXP8oqqOzqvbeZfmQbpUs2tpMIkVodBjlLNm1b5F_cN4E

Неизбежно е и това е само началото. Хърватия, в сравнение с нас, е на светлинни години като манталитет. Тук ще е страшно закръглянето, но доста хора продължават да ме убеждават как нищо няма да поскъпне :mhihi: Сякаш не бях в Италия като махнаха етикетите в лири и покрай работата си не съм горворил с десетки хора дето го преживяха из целия ЕС. Както обичаше да илюстрира един българин от старата миграция във Франция, светла му памет, "за 2 години кафето под офиса ми стана от 3 франка на 3 евро"... С приятели се "шегуваме", че приемем ли еврото ще ходим за всичко до Гърция, ще ни е много по-евтино от тук.
За огромно съжаление... само се опасявам да не закръглят 1:1

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 04 Яну 2023, 13:44

Точно това ще направят, просто няма да е изведнъж, вероятно за година след махане на двойните етикети.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 04 Яну 2023, 13:49

е хубу де, за къв х€й искат тогава да го въведат?....
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Кръстникът
Аватар

Мнение от c04 » 04 Яну 2023, 14:04

Kroki написа:е хубу де, за къв х€й искат тогава да го въведат?....
Това е въпрос за доста евраци

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 04 Яну 2023, 14:04

Причините са много, основно макроикономически, доста политически и немалко в интерес на големи "бизнес кръгове"... дълга тема. То и за еврозоната е изгодно да влезем по доста причини. Еврото не е лошо, но таймингът е ужасен, а нашите политици ще го направят по най-лошия възможен начин, нямам съмнение в това.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Мнение от pimpo » 04 Яну 2023, 16:19

Целия този напън да влизаме в еврозоната е защото ние ползваме голяма част от облагите на еврозоната (борда е възан към германската марка - респективно еврото), но не споделяме отговорностите (разбирай негативите) на еврозоната. Бидейки вързани за еврото, няма да как да се получи хиперинфлация като през 97ма. В същото време имаме относително самостоятелна банкова политика и можем да лавираме според ситуацията. Влизайки в еврозоната, вече няма да имаме тази възможност. Банковите и бюджентите минимални резерви падат от 10 на 1% с което рязко ще се налеят сериозни милиарди директно в икономиката, без да сме ги изработили. Това по всички закони на икономиката означава инфлация. Също така, всички врати за нови кредити ще бъдат широко отворени, а нашите пишман водачи само това и чакат. Инфлация и здлъжняване и минималното, което ще се случи.
Григор Сарийски мисля беше човекът, който обясни много добре еврозоната като футболен отбор. Първо има куп критерии (Маастрихт), които ние не покриваме. Те са измислени именно за да няма големи разлики между силните и слабите икономики (играчи). Защото няма как една политика да бъде едновременно добра за две фундаментално различни икономки. За да бъде успешна еднинната монетарна политика, то трябва икономиките в зоната да са със сходна структора. В момента обаче, икономики като Франция, Германия, които са базирани основно на производство имат коренно различни нужди, от тези на Гърция, България, Италия, които са в основната си част услуги, туризъм. А решенията ги вземат големите и познайте чий интерес ще изберат. Неслучайно измислиха PIGS (Португалия, Италия, Гърция, Испания). Това са губещите държави от текущата политика на ЕЦБ. Скоро ще влезем и ние в тази група.
Ако е един отбор играят играчи от нашата В група, заедно със звезди от шампионската лига има два варианта. Или звездите играят, а нашите гледат или нашите играят, а звездите псуват. Нямам как това да бъде успешен отбор и няма как да има печеливша стратегия. Тактиката винаги ще бъде добра за едните и лоша на другите. И като знаем, че тактиката се решава от звездите, то е ясно за кого ще е добра и за кого лоша.
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Яну 2023, 16:24

Еми сега като влезем и ние ще станат BIG PIGS :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Кръстникът
Аватар

Мнение от c04 » 04 Яну 2023, 16:31

Като влезем ще бъдем най-бедните в клуба на богатите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 05 Яну 2023, 0:12

А сега сме най-бедните в клуба на бедните :mhihi:

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 05 Яну 2023, 16:29

Само дето в единия клуб уискито е 10лв, в другия е 10-15 евро и ше си плащаме дебело да пием с богатите, ако ме разбирате.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 05 Яну 2023, 16:30

Няма да пиеме :mhihi:
И цигарите ще спрем :mhihi:
И жените, то кат сме почнали .. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 05 Яну 2023, 16:39

pimpo написа:Целия този напън да влизаме в еврозоната е защото ние ползваме голяма част от облагите на еврозоната (борда е възан към германската марка - респективно еврото), но не споделяме отговорностите (разбирай негативите) на еврозоната. Бидейки вързани за еврото, няма да как да се получи хиперинфлация като през 97ма.

Не е съвсем вярно това. За да сме вързани поддържаме един ресурс от евро и съобразно него контролираме левовете в обръщание. При влизане в зоната, ЕБ трябва да изкупи левовете ни. Малко или много това веднага ще освободи един немалък ресурс.
А за цените, личното ми мнение е, още от сега да се въведе изискване за двойно обявяване на цената в левове и евро. Колкото е по-дълъг срокът на цени в две валути, толкова по-малко ще е сътресението при въвеждане.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата