Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Модератор: Общи модератори
- dan-dam
- ентусиаст
-
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
От мен включване с луканките по Коледа. Купувам едно прасе 120-130 кг и го почвам. Миналия сезон стнаха уникални. 13 кг месо пуснаха 55 подкови. Хубавото е, че си записах пропорциите на месото и количествата подправки. Тази година съм по същата рецепта, само че в по-различни количества
Тия дни може да направя една партида пастърма, само да се прибера от командировка

Тия дни може да направя една партида пастърма, само да се прибера от командировка

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
dan-dam написа:Хубавото е, че си записах пропорциите на месото и количествата подправки. Тази година съм по същата рецепта, само че в по-различни количества![]()
Хубаво ще е и да ги кажеш тия рецепти като си ги записал

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- dan-dam
- ентусиаст
-
drago_pavlov написа:dan-dam написа:Хубавото е, че си записах пропорциите на месото и количествата подправки. Тази година съм по същата рецепта, само че в по-различни количества![]()
Разбира се

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
drago_pavlov написа:....
С оня, едногодишен, свински, заден, десен калник има ли развитие ?

Ubi dubium, ibi libertas
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
Не питай, че
Някой го сви от под стряхата. Добре че не разбрах кой е, че щеше да яде с чужди ръце...
Тая година слагам нов като захладнее, само че с охрана
А как не ми се чака 1 година, за да видя резултата...

Някой го сви от под стряхата. Добре че не разбрах кой е, че щеше да яде с чужди ръце...
Тая година слагам нов като захладнее, само че с охрана

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Taя година мисля да суша мезетата на по-добра стойка от 2 кофи и дръжка за метла

Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
dan-dam написа:drago_pavlov написа:dan-dam написа:Хубавото е, че си записах пропорциите на месото и количествата подправки. Тази година съм по същата рецепта, само че в по-различни количества![]()
Разбира сеСамо да се докопам до тефтера, понеже съм в командировка, както споменах по-горе
Докопа ли се до тефтера

- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Колеги, ще си позволя един съвет. Разбира се - за тези, които нямат възможност сами да си произведат месни деликатеси, а си ги купуват. Ако искате да си спомните вкуса на ИСТИНСКАТА храна - минете в Сърбия, спрете в първия град след границата и си поръчайте сръбска скара. Мен наскоро ме водиха на една такава екскурзия и останах наистина удивен... От години смятах, че нещо е станало с вкусовите ми рецептори, че някак са атрофирали и затова вече не усещам вкуса на храната, както по-рано. Но се оказа, че вкусът ми е бил напълно редовен... В кръчмата сложиха пред нас едно огромно плато с всякаква скара, топла, сочна и ароматна, като от кайма бяха само едни огромни пикантни кюфтета (плескавице), всичко останало беше мръвки... Там пекат също едни много готини питки (погачице) и ти ги носят парещи. Имаше и най-различни салати... Няма да ви правя реклама - просто идете за един ден и опитайте.
Ако останете доволни от сръбската скара (сигурен съм в това...), после идете в кварталната бакалия и си купете пушено месо (димляно мЕсо) и наденици (кобасице). Имат и нещо като пикантен пастет с много подправки, също и нещо като пача, но по-твърдо, направено като салам. Не разбрах, как се наричат, но ги пробвах и също ми харесаха. Имат и нещо като цедено кисело мляко с чушки, пак не запомних как е на сръбски, но в превод на български звучеше като "чушки в облак". Съвсем искрено ви препоръчвам да пробвате сръбсите месни и млечни деликатеси, няма да съжалявате, гарантирам.
Ако останете доволни от сръбската скара (сигурен съм в това...), после идете в кварталната бакалия и си купете пушено месо (димляно мЕсо) и наденици (кобасице). Имат и нещо като пикантен пастет с много подправки, също и нещо като пача, но по-твърдо, направено като салам. Не разбрах, как се наричат, но ги пробвах и също ми харесаха. Имат и нещо като цедено кисело мляко с чушки, пак не запомних как е на сръбски, но в превод на български звучеше като "чушки в облак". Съвсем искрено ви препоръчвам да пробвате сръбсите месни и млечни деликатеси, няма да съжалявате, гарантирам.
Excellent! Steven is my name!
- wladio
- младши ентусиаст
-
- Кара: е39
Borymeckata написа:Колеги, ще си позволя един съвет. Разбира се - за тези, които нямат възможност сами да си произведат месни деликатеси, а си ги купуват. Ако искате да си спомните вкуса на ИСТИНСКАТА храна - минете в Сърбия, спрете в първия град след границата и си поръчайте сръбска скара. Мен наскоро ме водиха на една такава екскурзия и останах наистина удивен... От години смятах, че нещо е станало с вкусовите ми рецептори, че някак са атрофирали и затова вече не усещам вкуса на храната, както по-рано. Но се оказа, че вкусът ми е бил напълно редовен... В кръчмата сложиха пред нас едно огромно плато с всякаква скара, топла, сочна и ароматна, като от кайма бяха само едни огромни пикантни кюфтета (плескавице), всичко останало беше мръвки... Там пекат също едни много готини питки (погачице) и ти ги носят парещи. Имаше и най-различни салати... Няма да ви правя реклама - просто идете за един ден и опитайте.
Колега, я кажи конкретно за кой град и кръчма говориш,че мисля след нова година да отскоча,
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Казват, че и там не било същото вече. Изтарикатили са се и те. Склонен съм да вярвам като ги гледам в Метро на Сливница какви боклуци пазаруват.
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
Ами не не са,днес се връщам от Пирот.Бях на техния пазар който е основно през уикенда,ами да ви кажа такова нещо тук едва ли ще видим.Добре,че сърбите не са в евросъюза! 80% от продукцията на този пазар беше домашна,един циганин не видях,всички любезни дават ти да опиташ и тн. и разбира се по евтино!!С какво ли не си напълних багажника-домашни ябълки,лютеница,каймачко-нещо като нашия катък ама по лют и по вкусен,дюлева ракия-разбира се домашна,уникален суджук една подкова ми излезна 5лв,марули по 40ст,абе какво ли още не и всеки си продава това което е той е произвел!без евро на майка им в п.... изисквания и норми без прекупвачи.на една месарница месото беше по 4.50лв. килото но имаше опашка и не ми се редеше.
Тая кръчмата в Димитровград е яка ама само Булгаристан там
не ми е автентична.В Пирот има също една много добра кръчма с феноменални вешалици,и там всичко е собственно производство, за 4 възрастни и за 4 деца сметката ни беше 74лв като не можахме да изядем всичко та и за вкъщи си взехме
Та с две думи това място кръчмата и основно пазара ги препоръчвам ако искате да на ниска цена да си заредите хладилника с истински неща,и е на 80км. от София
Тая кръчмата в Димитровград е яка ама само Булгаристан там

Та с две думи това място кръчмата и основно пазара ги препоръчвам ако искате да на ниска цена да си заредите хладилника с истински неща,и е на 80км. от София

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Някой може ли да ми прати рецепта за пастърма, че днеска думнах един сръндак и се чудя какво да го правя. Последния замина на кюфтета, ама с тоя искам да разнообразя.
Мерси.
Мерси.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
wladio написа:Borymeckata написа:Колеги, ще си позволя един съвет. ... .
Колега, я кажи конкретно за кой град и кръчма говориш,че мисля след нова година да отскоча,
Едни познати ни водиха за един ден на "шопинг" в Зайчар, през КПП Връшка чука. Градчето се намира на 15-тина километра от границата, пътят е с доста завойчета и хубава настилка. Кръчмата не запомних как се казва, но беше на около 300 метра по улицата наляво от кръговото на центъра, като влизаш откъм границата, точно на едно кръстовище. Около нея се паркираше на улицата свободно, без такса. Цялата сметка ни излезе към 18 лева на човек - ядене и пиене "на корем", като от храната ни остана и ни я опаковаха за вкъщи. След като хапнахме, се разходихме и пазарувахме хранителни стоки в един голям магазин, той пък беше на стотина метра надясно от кръговото. Пред магазина има паркинг, който се плащаше 40 динара. Има "менячници" на всяка крачка и еврото го купуваха по 121 динара, значи левът излиза към 60 динара. Иначе в магазина може да се плаща и с българска кредитна или дебитна карта. Другите казаха, че цигарите в Зайчар били по-евтини и имало сметка да си купиш, но аз не пуша, така че изтървах "далаверата" ...

Купихме едно парче "димляно месо" за 560 динара килото, черпих няколко познати и всички се чудят колко е вкусно... Купихме и различни видове "кобасице" за 300 динара килограма и ... изненада - в надениците НЯМА жили, костно брашно и хрущяли, а препечени си миришат на МЕСО, а не на... знаете как миришат "нашите"... Купихме и шпек салам, но още не съм го пробвал. Видяхме пекарни за тестени изделия на доста места и миришеха апетитно, но вече се бяхме наяли със скарата и не опитах нищо от тях.
А, забравих за пиенето... Аз карах и не съм пил нищо, само от магазина си купих няколко бири с жълт етикет с елен и се оказаха добри. Другите пиха в кръчмата дюлева и крушева ракия и казаха, че била превъзходна, ароматна и силна - като домашна.
Excellent! Steven is my name!
- dan-dam
- ентусиаст
-
drago_pavlov написа:dan-dam написа:drago_pavlov написа:dan-dam написа:Хубавото е, че си записах пропорциите на месото и количествата подправки. Тази година съм по същата рецепта, само че в по-различни количества![]()
Разбира сеСамо да се докопам до тефтера, понеже съм в командировка, както споменах по-горе
Докопа ли се до тефтераЧе утре ги почваме - прасета, телета, всичко под ножа
Извинявам се за закъснението, но бях много зает и нямах възможност да пиша по-рано.
Та 60/40 телешко(тази година, миналата имах и още 1-2 вида дивечово

Сол-23 гр/кг
Черен пипер-5гр/кг
Кимион-3гр/кг
Бахар-1.5гр/кг
Захар-1.5гр/кг
Чубрицата я слагах на око. Миналата ходина на 13 кг сложих една шепа. Тази година направих 18 и сложих повечко.
Аз днес я напълних, а вчера закачих свинските филета да ае сушат. Сега чакам резултати и се надявам виното да дочака да изсъхнат мезетата

- dan-dam
- ентусиаст
-
deyan-enchev написа:Някой може ли да ми прати рецепта за пастърма, че днеска думнах един сръндак и се чудя какво да го правя. Последния замина на кюфтета, ама с тоя искам да разнообразя.
Мерси.
Ако не си го направил вече...
Обезкостяваш и правиш подходящи парчета. След това в подходящ съд слагаш ред морска сол, ред месо и т.н. Оставяш една нощ в хадилника. На сутринта изцеждаш водата която пусне и заливаш с червено вино. Може и с вода, ако мислиш, че няма са ти допадне с вино. Аз на свинското слагам вода, но на това което ти ще правиш слагам вино. И пак в хладилника. След това започваш да пробваш кога ще ти е добре на сол. Аз я държа 3-4 дена. Като прецениш, че ти е добре на сол я вадиш, измиваш от солта и накисваш за 2 часа във вода. После е хубаво да направш калъп за да накиснеш парчетата да се отцедят, но аз го пропускам този момент. После промушвам всяко парче със здрав конец. Следва объркване на подправки, хубаво оваляне на месото в тях и на хладно и проветриво място.