Ляв / десен волан ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

С каква дирекция е вашият автомобил?

лява
250
95%
дясна
12
5%

Общо гласове : 262
Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Re: Ляв / десен волан ?

Мнение от Mollov » 21 Окт 2011, 16:58

alx написа:
ти кола с десен волан ли караш в бг?

Карах 3500км до България (през Румъния) и после 500км за 10 дни в София... завирах се къде ли не - по гаражи, насам-натам, тесни улици... исках да разбера дали мога да карам десняк... и ми идва отръки... никви грижи...

DrivinGGoD написа:
Аз те разбирам... Ама 1200 паунда са цена, на която колата там е 3000лв., как ще я докараш тук на 3500?

1200 паунда са 2700лв... не 3000лв... и пак казвам - на 3500лв си я докарвам за мене, с използване на "жокери", връзки и т.н... но това бих го направил само ако колата ще е наистина за мен... а и тая от линка, ако ще и на 4000лв да е... еб@л съм го... 500лв няма да ме изплашат, в този случай.

vld, аз не казвам, че ще си седи десняк... ;) Казвам какво може да се докара... но не ми пречи да я карам и с десният волан...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 21 Окт 2011, 16:58

DrivinGGoD написа:
Mollov написа:Са... да речем, че 3500лв е цена, която аз мога да постигна... за лачена 328-ца Мъ пакет... ако ще е за мен и трябва да "вадя жокери"... все си мисля, че за 1200 лири може да се намери лачена 328-ца... даже преди седмица "замина" едно бордо, дето бях а-аха да го взема за мене... 1300 лири... страшен автомобил... супер запазен, всички МОТ-ове, уникално запазен рекаро и квото се сетиш... така че.... може, не е като да не може... ако не би беше iS-а, досега да съм се "омацал" с едно такова... и да, автомат искам... нема такъв мързел...

Колкото до другото - когато говориш на общо основание, значи включваш всички... аз говоря от позицията "имам такава кола", а не "чудя/колебая се дали да си взема такава"... макар да нямам десняк, спокойно мога да говоря и от тази позиция, че навъртях едни 4000км и не е като да не знам какво е... а колкото до заглеждането, че караш хубава кола... като оставим настрана факта, че чисто технически е така, много хора ти зяпат (буквално) колата и точат лиги... макар и да е десен волан... мен ми се радваха на "хваналата няколко ръжди" 328-ца, когато я докарах миналата година... ама да речем, че хора всякви... представям си ако подкарам това бордо, дето го описах по-горе, тогава какво ще стане... ай да не говоря повече за нея, че пак ме подгониха еретичните мисли...

Аз те разбирам... Ама 1200 паунда са цена, на която колата там е 3000лв., как ще я докараш тук на 3500? Ако имаш такъв вариант искам и аз да си докарам 1-2 коли ;) Не казвам, че не излизат хубави коли, но за мен 1200 паунда говорят за цена 4000 лв. докарана тук колата - т.е. на цената на моята... вярно с М Пакет и рекаро, ама пък с десен волан... Та на цената да обърна тази кола, ще ми стъпи да направя моята по-хубава от тази... та... така размишлявам аз ;)

Само да ти кажа за докарването , понеже на няколко пъти го поде .
Често , да не кажа винаги , деснячки се докарват на ход от Англия , от някой гастербайтер или просто човек който трябва да пътува . Взима още някой с който да си делят пътя , в най-лошия случай кара багаж и бензина му излиза безплатано . Другия вариант е автовоз . Молов е запознат отлично с "особеностите" на докарваенто на кола на собствен ход .

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
Кара: хората да се учат с ProDrive.bg
Мечтае да кара: BMW ///M, Ferrari, Porsche, Land Rover
Детайли за колата: 2003-2005 - '90 BMW E30 318is
2005-2006 - '97 Audi A4 2,6 Avant
2006-2008 - '90 BMW E30 325i Cabrio
2008-2009 - '98 BMW Z3 Roadster
2009-2009 - '96 BMW E34 525tds Touring
2009-2011 - '96 BMW M3 Evo Race Car
2009- - '92 BMW E36 320i
2011- - '98 BMW E36 323Ci

Мнение от DrivinGGoD » 21 Окт 2011, 16:59

vld написа:Тая ако мога да я купя на цена 3500 да е в България, изобщо няма да се замисля, после ще я обърна и ще си я карам с кеф, па нищо че ще е правеняк, пак по добре от 316ка от 92ра с присадено 2.8 :yes:

Обръщането на Е36 е мноооого гадна работа, и за да стане читаво е мнооого рязане, преправяне и т.н.

Иначе колата изглежда страхотно определено :twisted:
------------------------------------------------------
Are you ///M enough?... - DrivinGGoD's Blog
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Happiness is not around the corner. Happiness is the corner.
Изображение

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 21 Окт 2011, 17:02

DrivinGGoD написа:

Коса, стига бе... ше почна да цъкам "Bid Now" без да се усетя... :twisted:

Иначе... обърни внимание на този екземпляр и се замисли колко ще струва подобно отроче... от Германия...

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
2009- - '92 BMW E36 320i

Мнение от DrivinGGoD » 21 Окт 2011, 17:03

Mollov написа:
DrivinGGoD написа:
Аз те разбирам... Ама 1200 паунда са цена, на която колата там е 3000лв., как ще я докараш тук на 3500?

1200 паунда са 2700лв... не 3000лв... и пак казвам - на 3500лв си я докарвам за мене, с използване на "жокери", връзки и т.н... но това бих го направил само ако колата ще е наистина за мен... а и тая от линка, ако ще и на 4000лв да е... еб@л съм го... 500лв няма да ме изплашат, в този случай.

Да... по фиксинг на БНБ в момента... реално не излиза точно толкова... но както и да е... за 200-300 лв. няма да се хващаме... просто съм минавал много пъти през такива неща и много хора си правят много тънко сметката, а накрая не излиза така...

acho.rs написа:Само да ти кажа за докарването , понеже на няколко пъти го поде .
Често , да не кажа винаги , деснячки се докарват на ход от Англия , от някой гастербайтер или просто човек който трябва да пътува . Взима още някой с който да си делят пътя , в най-лошия случай кара багаж и бензина му излиза безплатано . Другия вариант е автовоз . Молов е запознат отлично с "особеностите" на докарваенто на кола на собствен ход .

Всъщност, знам за докарването точно колко и как излиза... аз лично съм докарвал и ми е сравнително ясно :winky: Тук обаче говорим за коли за каране, а аз не бих си купил такава кола за мен без да съм я видял... ако става въпрос вече за бизнес и т.н. нещата са други 8)

Mollov написа:
DrivinGGoD написа:

Коса, стига бе... ше почна да цъкам "Bid Now" без да се усетя... :twisted:

Иначе... обърни внимание на този екземпляр и се замисли колко ще струва подобно отроче... от Германия...

Специално ще ти покажа моята след някой и друг месец как ще изглежда и колко ще ми е струвало :winky:
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Окт 2011, 17:08

Mollov написа:
alx написа:

Карах 3500км до България (през Румъния) и после 500км за 10 дни в София... завирах се къде ли не - по гаражи, насам-натам, тесни улици... исках да разбера дали мога да карам десняк... и ми идва отръки... никви грижи...

международното е предимно по магистрали. градското си е градско. аз като изпълзя от тунела под ламанша със британска кола във франция и нямам проблеми с това каране също. всичките червени лампи ми се палят обаче като тръгна по двупосочните пътища и трябва да изпреварвам. независимо от колата (карал съм с65 амг и е60 м5 с десни волани по тия пътища)... и това са коли които изпреварват мигновено... а си представям каква още по-голяма кочина ще е изпреварването със някоя деснячка с хамстер вместо мотор под капака... ако нямаш пасажер да ти каже дали е чисто- си като прилеп с айпод... а и да има- най-обичам някой да ми каже "чисто е"... пак ми се палят всичките лампи... а мойте лампи се палят доста трудно по принцип :oops:
алекс
трабант 601с
разни други возила

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
2009- - '92 BMW E36 320i

Мнение от DrivinGGoD » 21 Окт 2011, 17:09

:yes:

DrivinGGoD написа:А за другото - и аз съм карал такава кола известно време (горе долу колкото твоите километри ;) ) преди да бъде обърната и при все, че беше 320 коня изпреварването и движението сред останалите коли беше отвратително... никога не бих си го причинил отново... а имам претенции, че се "справям" с всичко дето се кара... да... ако се налага ще карам такава кола, но никога не бих го направил доброволно и непрекъснато... просто през цялото време се чувствам некомфортно и несигурно... какво да говорим за останалите на пътя и тези, които возя... няма да застрашавам някого... макар и да е много малка вероятността да го направя
Изображение

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 21 Окт 2011, 17:14

DrivinGGoD написа:
Специално ще ти покажа моята след някой и друг месец как ще изглежда и колко ще ми е струвало :winky:

Айде... иначе е факт, че само с един пример ви запалих няколко човека по десняците :D :D :D

alx, аз си измислих схема, по която да изпреварвам по двупосочни пътища и е доста елементарно приложима... и върши работа... вярно, при сериозен поток от автомобили, в двете посоки - нямам шанс... тогава си седя кротко в лентата и си бутам колкото може... но иначе си изпреварвам, че дори и сам си поглеждам дали мога да изпреварвам или не...

Просто е... изчакваш някой да те изпревари (и да затвори насрещното движение) и лекичко се подаваш след него (са, ако има още коли изпреварващи, чакаш и тях... никой не е казал, че е лесна работа :D )... вярно, ако изпреварва само 1-2 коли не става, но за 3 или повече е ОК... та... подаваш се леко след него (няма шанс някой насреща да те удари) и поглеждаш по осовата линия кво се случва напред... и си преценяваш... става ли за изпреварване, не става ли... ако става - тръгвам и аз, след тоя пред мене... с 200 коня кола, почти винаги, нямам проблеми с бързото ускорение и изпреварвам и аз... в Румъния 750 км изпреварвах така, както и 200км в България (подбалканския) и смея да кажа, че нямах никви ядове... нито съм създавал положения, нито пък съм се рискувал мене... едно нещо обаче е важно - трябва да знаеш кво правиш и да си спокоен, да си изчакваш реда и да не нервничиш... щото ако нервничиш - челен...

Факт е, че само в началото (още в Англия) ми беше малко терсене, но след тия 3500км за два дни... тренинга ми беше на 6... пък и аз не казвам, че е по-добре десняк, от колкото левак... казвам, че за тия пари, такава кола... ще се прежаля, и още как... даже и ще съм благодарен :D Просто такива са ми възможностите в момента...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 21 Окт 2011, 17:15

alx написа:
Mollov написа:
alx написа:

международното е предимно по магистрали. градското си е градско. аз като изпълзя от тунела под ламанша със британска кола във франция и нямам проблеми с това каране също. всичките червени лампи ми се палят обаче като тръгна по двупосочните пътища и трябва да изпреварвам. независимо от колата (карал съм с65 амг и е60 м5 с десни волани по тия пътища)... и това са коли които изпреварват мигновено... а си представям каква още по-голяма кочина ще е изпреварването със някоя деснячка с хамстер вместо мотор под капака... ако нямаш пасажер да ти каже дали е чисто- си като прилеп с айпод... а и да има- най-обичам някой да ми каже "чисто е"... пак ми се палят всичките лампи... а мойте лампи се палят доста трудно по принцип :oops:

Не е много далеч от акъла да оставиш дистанция до колата отпред и да "погледнеш" тогава .Лесно,просто и сигурно - стига да не си с умряла кола (за алх всички са такива де :) )
На планински път - или по горния начин или чакаш излизане от ляв завой .
Както казах - против колите с десен волан съм , щот не знам до колко някой е закоравял с нормалния начин на придвижване .
Ако си си карал и ляв и десен волан от както се помниш (не визирам себе си ) няма да ти дреме особено .

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Окт 2011, 17:20

Mollov написа:Просто е... изчакваш някой да те изпревари (и да затвори насрещното движение) и лекичко се подаваш след него (са, ако има още коли изпреварващи, чакаш и тях... никой не е казал, че е лесна работа :D )... вярно, ако изпреварва само 1-2 коли не става, но за 3 или повече е ОК... та... подаваш се леко след него (няма шанс някой насреща да те удари)

това е много рисковано- представи си че този дето те е изпреварил току що установи че не може да изпревари и тоя пред тебе и скочи на спирачките... видял е нещо което ти дето си по-назад не можеш да видиш и няма за тебе предупреждение - ситуацията става 100% рефлекс (което е най-опасния вид)...
алекс
трабант 601с
разни други возила

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
2009- - '92 BMW E36 320i

Мнение от DrivinGGoD » 21 Окт 2011, 17:22

Авно пропускате основния смисъл на писанията ни с Алекс...

Ясно е, че ако ще и отзад да ме сложат пак ще я карам... въпроса е, че първо повечето малоумници на пътя нямат дори и 50% от моите или вашите (щом казвате, че толкова добре се справяте) възможности като шофьори... и второ, дори и тези, които ги имат никога няма да се чувстват удобно, комфортно и спокойно както ако стоят от правилната страна... и аз не се чувствам добре отдясно в страна с дясно движение... а мисля, че се справям прилично добре, доста над средното ниво... ето, че сами почнахте да вадите разни сложни схеми за изпреварвания, камери, системи от огледала и т.н. както и Алекс каза, колкото и да го смятате за безопасно щом мислите такива схеми значи не е баш така и има защо... а те хората са го измислили - с ляв волан в дясната лента и с десен волан в лявата лента :winky:
Изображение

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 21 Окт 2011, 17:24

alx написа:
това е много рисковано- представи си че този дето те е изпреварил току що установи че не може да изпревари и тоя пред тебе и скочи на спирачките... видял е нещо което ти дето си по-назад не можеш да видиш и няма за тебе предупреждение - ситуацията става 100% рефлекс (което е най-опасния вид)...

Нека уточня... не говоря да изкоча веднага след него... разбира се, че го изчаквам... място пред мен, място зад мен, място до мен... затова нощно време това е неприложимо... ама тогава просто си трайкам и толкоз... возя се с колоната и това е.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 21 Окт 2011, 17:27

Молов е карал малко десняк . И аз съм казвал , че е малко рисковано тва неговото, щот се доверяваш на тоя пред тебе . Ако той няма мощност и се забави , трябва да биеш спирачки да се връщаш обратно ... точно квото ще стане и с "левачка" ако тръгнеш да изпреварваш по някой .
Като цяло ограничението от 90 км/ч на автмобилен път , не случайно е сложено и макар и леееко остаряло , аз избягвам да го надвишавам с повече от 20-30 км/ч .
За планински път вече казах колко е опасно да се правиш на дрифтър и да си мислиш , че каруците не се движат по пътя .
затова нощно време това е неприложимо.

- нощно време е мнооого по-просто - ако има някой насреща , му виждаш фаровете през стъклата на тоя пред тебе :lol:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Окт 2011, 17:30

Mollov написа:
alx написа:

Нека уточня... не говоря да изкоча веднага след него... разбира се, че го изчаквам... място пред мен, място зад мен, място до мен... затова нощно време това е неприложимо... ама тогава просто си трайкам и толкоз... возя се с колоната и това е.

усещаш ли колко много уговорки има във метода ти? това го прави статистически опасен :oops:

... да не говориме, че на мене ми се е случвало най-редовно такива "подаващи се да погледнат" с десняци да ми бъркат сметките като идвам насреща им- "тоя се подава- ще изпреварва.. а.... няма да изпреварва- прибра се... а аз си изпуснах "прозореца" за изпреварване между другото"...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 21 Окт 2011, 17:35

DrivinGGoD написа:Авно пропускате основния смисъл на писанията ни с Алекс...

Ясно е, че ако ще и отзад да ме сложат пак ще я карам... въпроса е, че първо повечето малоумници на пътя нямат дори и 50% от моите или вашите (щом казвате, че толкова добре се справяте) възможности като шофьори... и второ, дори и тези, които ги имат никога няма да се чувстват удобно, комфортно и спокойно както ако стоят от правилната страна... и аз не се чувствам добре отдясно в страна с дясно движение... а мисля, че се справям прилично добре, доста над средното ниво... ето, че сами почнахте да вадите разни сложни схеми за изпреварвания, камери, системи от огледала и т.н. както и Алекс каза, колкото и да го смятате за безопасно щом мислите такива схеми значи не е баш така и има защо... а те хората са го измислили - с ляв волан в дясната лента и с десен волан в лявата лента :winky:

Аз не съм мислел схеми , огледала , камери и тем подобни - едно просто и безопасно спазване на дистация и това е . Отделно пътувам предимно нощем , поради 1000 причини и тогава е хептем лесно . Реално на мен неудобство ми създава колата през 5% от времето и тогава не рискувам а си чакам .
Ясно е, че ако ще и отзад да ме сложат пак ще я карам... въпроса е, че първо повечето малоумници на пътя нямат дори и 50% от моите или вашите (щом казвате, че толкова добре се справяте) възможности като шофьори...

:yes: Това го казах и аз . Точно заради това не ми се иска да има тенденция за увеличаване на РХД . Там всички да се съгласяват колко е гадно и да не си взимат .
Далавера в обръщането няма , разликата в цената е около 30% което е поносимо .
Аз напимер съм си сметнал , че само за първите 6 месеца съм дал пари за гориво , колкото е разликата -ляво/дясно Е46 ...
... да не говориме, че на мене ми се е случвало най-редовно такива "подаващи се да погледнат" с десняци да ми бъркат сметките като идвам насреща им- "тоя се подава- ще изпреварва.. а.... няма да изпреварва- прибра се... а аз си изпуснах "прозореца" за изпреварване между другото"...

- най-редовно - а аемрика на тесните пътища ли :roll:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата