2012 - Краят на света ?
Модератор: Общи модератори
Feanor написа:
Да, след четене и "образоване"... на този етап ако се изпозва постоянно, не само при спиране, ще има икономия на енергия за сметка на мощноста - което не е "рентабилно", ако го умножим х2,х3 става още по "нерентабилно"... ако се изпозва само при спиране - тогава е полезно защото така или иначе спираме/намаляме.
eraziel написа:
Ако първата е със свалени прозорци - на кантар.

- Вуйчо Ваньо
- кандидат ентусиаст
-
Flame: Идеята ми беше, че не може да има прогрес без отрицателни последици за планетата - затова и дадох тези елементарни примери. С тях илюстрирам, че ако искахме вредните последици от прогреса да са 0% (т.е. въобще да няма вредни последици), то въобще не трябва да има прогрес.
И мое лично мнение е, че всички тези отрицателни последици за планетата в резултат на човешкия прогрес са закономерни, в разумни граници и поне засега контролируеми. И аз лично предпочитам въздухът да ми е малко по-мръсен, но да се ползвам от най-високите постижения на човешкия прогрес
[/quote]
Това, че не може да има прогрес без последствия е вярно, но аз не го оспорвам. Въпросът е в количеството на последствията. Човечеството си е прогресирало милиони години без същественно да повлияе на околната среда. 95% процента от свинщината сме я направили за един век(двадесети). Понеже явно не си запознат с материята ще си позволя да ти обърна внимание върху факта, че отрицателните последици за планетата нито са в разумни граници, нито контролируеми към момента. Просто искам да кажа, че това, което използваме като ресурси е повече от онова, което планетата може да възстанови по естествен път. А най тъпото е, че е напълно във възможностите ни доста да ограничим вредните влияния дори и към настоящият момент, но засега енергиината ефективност и рециклирането в по-голямата част от света са по-скоро мода отколкото начин на мислене
.

И мое лично мнение е, че всички тези отрицателни последици за планетата в резултат на човешкия прогрес са закономерни, в разумни граници и поне засега контролируеми. И аз лично предпочитам въздухът да ми е малко по-мръсен, но да се ползвам от най-високите постижения на човешкия прогрес

Това, че не може да има прогрес без последствия е вярно, но аз не го оспорвам. Въпросът е в количеството на последствията. Човечеството си е прогресирало милиони години без същественно да повлияе на околната среда. 95% процента от свинщината сме я направили за един век(двадесети). Понеже явно не си запознат с материята ще си позволя да ти обърна внимание върху факта, че отрицателните последици за планетата нито са в разумни граници, нито контролируеми към момента. Просто искам да кажа, че това, което използваме като ресурси е повече от онова, което планетата може да възстанови по естествен път. А най тъпото е, че е напълно във възможностите ни доста да ограничим вредните влияния дори и към настоящият момент, но засега енергиината ефективност и рециклирането в по-голямата част от света са по-скоро мода отколкото начин на мислене

всяко нещо си има начало, растеж, растеж/възход, възход по инерция и западане.
живейте както смятате за правилно а когато видите четирите ездача... просто се усмихнете.
живейте както смятате за правилно а когато видите четирите ездача... просто се усмихнете.
Последна промяна alx на 17 Юли 2009, 0:17, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
Вуйчо Ваньо написа:95% процента от свинщината сме я направили за един век(двадесети).
95% процента от прогреса - също. Съвпадение?

Само си помисли... преди индустриалната революция, от която започват всъщност "свинщините", какъв е бил светът? И какъв е днес?
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
- Mind_Control
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Lexus IS200
kiro_320 написа:О боже господи....не, отказвам се... но все пак да ти отговоря тези 6.7 квт ще ги вземеш от батериите, ти от 10 мнение не може да разбереш, че батерии ще има... и още си държиш на твоето, че динамото ще е свързано към мотора, батерии няма да има и това ще е вечен мотор.Нали ако няма батериии и спреш на светофара ще изгасне...
![]()
Както и да е.. дайте за края на света нещо ? Според мен.. динозаврите не са правили мизерии и са изчезнали.. каква е гаранцията че и ние ако не правим няма да изчезнем.Така, че отивам да унищожа 5 кила бензин.. пък после ще мислим.
п.с Да загубите ще са големи... ако вземеш динамо от опел или форд, но ако вложиш 10 млрд$ в разработка, картинката ще е друга.
Само дето пропускаш факта, че за да задвижиш 1.5 тонната кола ти трябват тия 100 кВт (образно казано) и тия 6.7 кВт ти идват дюшеш отгоре

По просто казано, не можеш накара моторо да смуче повече отколкото може(100квт) щото има защити... от там и аз се обърках. Разиката в КПД-то ще си ги вземе от мощноста... от консумацията не може, друг е въпроса, че с такъв алтернатор не би следвало въобще да помръдне колата, ако няма инертност.
Както и да е.. за 1 ден научих половината физични закони + този на инертноста.
Той звучи просто... но.. не, не.. въобще не е така. 
Както и да е.. за 1 ден научих половината физични закони + този на инертноста.

бе в интерес на истината всеки от нас се е променил в сравнение с предишното хилядолетие по един или друг начин.Ако се замислим,12 години може би са достатъчни за цялата планета да приеме тази промяна.Също така технологиите доста напреднаха-като пример-интернет-1997 година въобще нямаше дори и във въображението ни до каква степен интернет ще навлезе в личното ни пространство...колите стгнаха някви фантастични постижения които аз и като малък не съм си представял...."нямаше я кръвта в сополите" и тн.
Feanor написа:Вуйчо Ваньо написа:95% процента от свинщината сме я направили за един век(двадесети).
Само си помисли... преди индустриалната революция, от която започват всъщност "свинщините", какъв е бил светът? И какъв е днес?

А и ограничаването на отрицателните последици се подпомага именно от "лошия" и неекологичен прогрес (който създава модерни методи за ограничаване на негативите)

- Вуйчо Ваньо
- кандидат ентусиаст
-
Feanor написа:Вуйчо Ваньо написа:95% процента от свинщината сме я направили за един век(двадесети).
Ми страхотен е светът в момента, а ще го има ли утре ако, така продължаваме, и как би изглеждал?

- Вуйчо Ваньо
- кандидат ентусиаст
-
flame::yes: Абсолютно! Колкото по-голям е прогресът, толкова повече са отрицателните последици.
А и ограничаването на отрицателните последици се подпомага именно от "лошия" и неекологичен прогрес (който създава модерни методи за ограничаване на негативите)
[/quote]
Абе друже, ти имаш ли представа какво искаше да кажеш с последното изречение? Поне приблизително

Абе друже, ти имаш ли представа какво искаше да кажеш с последното изречение? Поне приблизително

Естествено! За теб ще дам специален пример
Първият автомобил датира от края на 19 век. Тогава двигателят е бил ултра неекологичен, но не е имало много автомобили, които да замърсяват въздуха.
21 век има много автомобили, но за 1 век технологиите са напреднали толкова, че има все по-модерни катализатори, горивни смеси и др. такива, които силно редуцират замърсяването.

Първият автомобил датира от края на 19 век. Тогава двигателят е бил ултра неекологичен, но не е имало много автомобили, които да замърсяват въздуха.
21 век има много автомобили, но за 1 век технологиите са напреднали толкова, че има все по-модерни катализатори, горивни смеси и др. такива, които силно редуцират замърсяването.
- Feanor
- ентусиаст
-
Вуйчо Ваньо написа:Разбери ме правилно, аз не искам да се откажем от прогреса и да се върнем в каменната ера, просто мисля, че знанията, които сме натрупали до сега, ни позволяват да направим повече за планетата си щото да си остане годна, да просъществува още някое и друго хилядолетие човешкият род.
С това съм съгласен. Обаче трябва да се внимава. Нали знаеш поговорката, че пътят към ада е постлан с добри намерения? Много е важно мерките, които се взимат, наистина да помагат, по възможност - без да вредят допълнително. Едно примерче - напоследък много се говори за т.нар. "биогорива" и как били "екологични". Особено ако изсичаш тропическите джунгли за да садиш рапица или нещо от тоя сорт на тяхно място. Желанието да се направи нещо бързо е похвално, но опасно. Прибързаните решения могат да донесат повече вреда, отколкото полза.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
- Вуйчо Ваньо
- кандидат ентусиаст
-
Feanor написа:Вуйчо Ваньо написа:Разбери ме правилно, аз не искам да се откажем от прогреса и да се върнем в каменната ера, просто мисля, че знанията, които сме натрупали до сега, ни позволяват да направим повече за планетата си щото да си остане годна, да просъществува още някое и друго хилядолетие човешкият род.
С това съм съгласен. Обаче трябва да се внимава. Нали знаеш поговорката, че пътят към ада е постлан с добри намерения? Много е важно мерките, които се взимат, наистина да помагат, по възможност - без да вредят допълнително. Едно примерче - напоследък много се говори за т.нар. "биогорива" и как били "екологични". Особено ако изсичаш тропическите джунгли за да садиш рапица или нещо от тоя сорт на тяхно място. Желанието да се направи нещо бързо е похвално, но опасно. Прибързаните решения могат да донесат повече вреда, отколкото полза.
Абсолютно съм съгласен с това, но то се отнася със същата сила и за прогреса. Просто трябва баланс, няма смисъл от развитие ако в крайна сметка се унищожим, както и няма смисъл да си живеем "екологично" ако не се движим напред

- Feanor
- ентусиаст
-
Вуйчо Ваньо написа:Feanor написа:Вуйчо Ваньо написа:Разбери ме правилно, аз не искам да се откажем от прогреса и да се върнем в каменната ера, просто мисля, че знанията, които сме натрупали до сега, ни позволяват да направим повече за планетата си щото да си остане годна, да просъществува още някое и друго хилядолетие човешкият род.
Абсолютно съм съгласен с това, но то се отнася със същата сила и за прогреса. Просто трябва баланс, няма смисъл от развитие ако в крайна сметка се унищожим, както и няма смисъл да си живеем "екологично" ако не се движим напред
Разбрахме се.