България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E83 M57T2
- Мечтае да кара: фърчило
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
steeN написа:Квото и да правиш на такъв лед си довиждане. Дори не може да избереш къде да се блъснеш в повечето случаи.
Нищо общо със ситуацията на околовръстното.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Айде да вземеш да спреш да ръсиш акъл, като никой не ти го иска. Когато изпаднеш в ситуация имаш два варианта, да се бориш или да стоиш кротко и да гледаш последствията.
На мен ми се случи на обикновен двулентов път с мантинели от двете страни, на изкачване пътя Нова Загора - Радево. Преди да я има магистралата, където сега е отклонението за кариерата. Целия път в дебел лед, всички чакат долу да дойде песъкарка, дойде една ифа и шофьорът каза няма начин да се кача. " Я па тоя, аз съм с нова кола, EDL и нови зимни гуми". И тръгнах и на най-стръмната част закъсах. Слизам да огледам, къде се набих и се пльоснах на земята. Голям смях падна, не мога да се изправя, накрая държейки се за врата се вмъкнах в купето.
Оттук с блокирали колела, колата започна да се плъзга назад. Отпускам спирачката и с припомпване съм я спирал. Казах на двамата колеги да слязат и да минат отвъд мантинелата. Няколко коли аха да ме забършат от другата страна. Аз ще пробвам внимателно да се спусна назад. Само дето колата се извъртя наляво със задницата и пълен десен, газ до дупка на първа и си мисля отиде задната броня, парктрониците.. Колата се доближи до другата мантинела, съответно задна, газ до дупка и волана на другата страна и си мисля предна броня, фарове за мъгла, пръскалки, ксенони... и така напред назад на 6 м ширина извъртях колата. Колегите ми ръкопляскат и свирят "Леле как я завъртя", а аз само дето не бях напълнил гащите. Та всяка ситуация има изход и той не винаги е да се метнеш на спирачките, да ти блокират колелата и да станеш зрител.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Аз и друг път съм казвал, да си добър шофьор не значи да се измъкваш от ситуации, а да не се вкарваш в тях изобщо.
Всички сме имали такива и въпроса е какви изводи всеки си е направил от тях. Лошото, че някой път има и хора, на които съдбата не им дава шанс да си направят изводи. Квото и да помпиш и да правиш на такъв лед от видеото е божа работа.
Всички сме имали такива и въпроса е какви изводи всеки си е направил от тях. Лошото, че някой път има и хора, на които съдбата не им дава шанс да си направят изводи. Квото и да помпиш и да правиш на такъв лед от видеото е божа работа.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Какви фокусници имало тук, ама другия път може да нямат този късмет, пък нека си мислят, че са големи майстори на волана..
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
А бе и до шофьорлък си е. Не ми се търси едно клипче на Сашо Бурдин дето го беше пускал тук какво правеше една зима на снега с нЕкакви извънземни скорости. Е... на лед е друго, де 
Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Nickelback написа: едно клипче на Сашо Бурдин
https://youtu.be/yA6DAtjRtMQ
Преди 10 години попаднах на поледица (или както е модерно сега - черен лед

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
ДеЙва и Общината. Не е опесъчила. Полицията и тя, никаква я нема. Идиоти, долни комуняги и некадърници.
На лед теоретично имаш някакъв минимален шанс нещо да направиш. Поне да се извъртиш да се опреш в бордюра. Ама става с трениране на ситуацията. 99% от средно статитистически водач (вкл и аз) ще сме те така - на ски
.
Минавал съм Предел на такъв лед. Спираш на място с натисната спирачка и колата тръгва да се пързаля назад или напред сама. Шанс да направиш нещо около нула. Бях с Рено 5 ме спаси от сакатлък това, че е лека и то нямаше и движение. Леко, леко надолу и минах. Само един път се завъртях. Тогавашното пътуване Банско-София - 8часа. Беше пролетно време, топло от 15-на дни. Машини , сичко прибрано, хората си сменили гумите с летни и изведнъж дъжд, студ и заваля сняг. Максимална скорост - 30 км/ч. Колони, задръствания, пързалка насекъде.. Ужас беше.
На лед теоретично имаш някакъв минимален шанс нещо да направиш. Поне да се извъртиш да се опреш в бордюра. Ама става с трениране на ситуацията. 99% от средно статитистически водач (вкл и аз) ще сме те така - на ски

Минавал съм Предел на такъв лед. Спираш на място с натисната спирачка и колата тръгва да се пързаля назад или напред сама. Шанс да направиш нещо около нула. Бях с Рено 5 ме спаси от сакатлък това, че е лека и то нямаше и движение. Леко, леко надолу и минах. Само един път се завъртях. Тогавашното пътуване Банско-София - 8часа. Беше пролетно време, топло от 15-на дни. Машини , сичко прибрано, хората си сменили гумите с летни и изведнъж дъжд, студ и заваля сняг. Максимална скорост - 30 км/ч. Колони, задръствания, пързалка насекъде.. Ужас беше.
Хм,хм...
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Аз хванах миналогодишния "черен лед" - беше около 5-6 градуса под нулата и валеше дъжд...пада на асфалта и замръзва. Бях минал десетина минути преди да стане верижната катастрофа на Цариградско, аз едвам го качих баира тия не знам как се бяха засилили толкова след него
После на околовръстното с 50км/ч на темпомат и колата превърташе гуми

- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Моджо написа:На лед теоретично имаш някакъв минимален шанс нещо да направиш. Поне да се извъртиш да се опреш в бордюра. Ама става с трениране на ситуацията. 99% от средно статитистически водач (вкл и аз) ще сме те така - на ски.
Аудито спря, и го спряха после ... А първата кола точно това прави - катери се по бордюра .
Факт е обаче и друго - масово системите разглезиха всичко и е мармалад .. Произвеждат се коли с теглово разпределение 80/20 и после се монтират 88 системи да е стабилна нали ..Докато карах едно Рено съм се въртял на такива места на които с БМВ-то няма и да мръдна дори . Факт е че ESP ме измъкна от една сигурна тоталка точно на лед, но и самата кола ме вкарваше в доста такива

Don_Diego написа:аз едвам го качих баира тия не знам как се бяха засилили толкова след него![]()
Да ти кажа понякога и аз се чудя - бавно ли карам или другите просто си въртят геврека без оглед на нищо друго

Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Само дето това на клипчето е изкачване, където гравитацията работи в твоя полза като трябва да намалиш. В посока надолу това могат да го направят много малко хора и преди това са намачкали безброй коли.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
на черен лед съм изкарвал с е46цата ЦЯЛОТО кръгово на 4-ти км на 3-та

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
https://www.google.com/maps/@43.0735816 ... 384!8i8192
Вторник сутрин по път за работа минавам от тук както обикновено, тъкмо беше понатрупал първия сняг. Обаче конкретно на тая улица не се белееше сняг, но се усещаше, все едно караш по павета. Стори ми се доста странно, обикновено се получава като не изринат снега и стане голям цепак навън, но тогава не беше толкова студено. Още като влязох в тая улица и спрях, задръстване. От мястото на линка горе, до последния светофар беше спри - тръгни и при все, че е спускане, че потеглям на полусъединител почти без газ, на абсолютно всяко потегляне задницата изхвърляше настрани. Интересното беше, пък че си спираше без проблемно колата и без да унася.
Помня като разказва тая история. От тогава ми се е набило в акъла, че е редовно в София се подледяват булевардите.
Вторник сутрин по път за работа минавам от тук както обикновено, тъкмо беше понатрупал първия сняг. Обаче конкретно на тая улица не се белееше сняг, но се усещаше, все едно караш по павета. Стори ми се доста странно, обикновено се получава като не изринат снега и стане голям цепак навън, но тогава не беше толкова студено. Още като влязох в тая улица и спрях, задръстване. От мястото на линка горе, до последния светофар беше спри - тръгни и при все, че е спускане, че потеглям на полусъединител почти без газ, на абсолютно всяко потегляне задницата изхвърляше настрани. Интересното беше, пък че си спираше без проблемно колата и без да унася.
Don_Diego написа:Аз хванах миналогодишния "черен лед" - беше около 5-6 градуса под нулата и валеше дъжд...пада на асфалта и замръзва. Бях минал десетина минути преди да стане верижната катастрофа на Цариградско, аз едвам го качих баира тия не знам как се бяха засилили толкова след него![]()
Помня като разказва тая история. От тогава ми се е набило в акъла, че е редовно в София се подледяват булевардите.

- badboy21
- Потребител
-
- Кара: '23 MB E63 '24 Q5
[quote="Nickelback"]А бе и до шофьорлък си е. Не ми се търси едно клипче на Сашо Бурдин дето го беше пускал тук какво правеше една зима на снега с нЕкакви извънземни скорости. Е... на лед е друго, де 
Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapataк
Клипа съм го гледал преди време,гледах го и сега,но замислял ли си се дали това наистина е реалната скорост,аз не мисля.
Вдигал съм с лада самара 160 по километраж в подобни условия,като реално скоростта беше не повече от 70-80,просто гумите буксуват яко в леда,а оттам се сещаш какво показва километража 

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapataк
Клипа съм го гледал преди време,гледах го и сега,но замислял ли си се дали това наистина е реалната скорост,аз не мисля.

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
badboy21 написа:Клипа съм го гледал преди време,гледах го и сега,но замислял ли си се дали това наистина е реалната скорост,аз не мисля.Вдигал съм с лада самара 160 по километраж в подобни условия,като реално скоростта беше не повече от 70-80,просто гумите буксуват яко в леда,а оттам се сещаш какво показва километража
много ясно, че не кара с 200 на врати, но около 100-на и малко отгоре, което си е бая стряскащо

ontopic:
https://www.dnevnik.bg/skorost/2021/01/ ... 0yoQMLDPCE
Загинали в катастрофи през миналата година са 466, което е със 164 по-малко от 2019-та и най-ниската бройка от 1961 година, когато те са били 450. Това каза днес пред премиера министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.
You said: "Time will change!" What if it changes you?
^ Нищо, ние пак сме много зле, материалът е за изтребване, никой за нищо не става, да ни завладяват вече напълно и да изселят всички на Марс. Да останат само тея, дето си мислят, че не са част от нарицателното...

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
vicho написа:
https://www.dnevnik.bg/skorost/2021/01/ ... 0yoQMLDPCE
Загинали в катастрофи през миналата година са 466, което е със 164 по-малко от 2019-та и най-ниската бройка от 1961 година, когато те са били 450. Това каза днес пред премиера министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.
Е то с тоя ковид и всички ограничения за на сам и на там, нормално е да са по-малко.