За или против приемане на еврото ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

За или против приемане на еврото ?

За
81
46%
Против
89
50%
Нямам мнение
7
4%

Общо гласове : 177
ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Re: За или против приемане на еврото ?

Мнение от DigitalExile » 05 Юни 2025, 8:40

Щото като сме в лева, за последните 5 години цените не се вдигнаха 200% :mhihi:
И да останем в лева, пак ще се вдигнат наравно с държави в ЕС.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Юни 2025, 8:46

steeN написа:
bum_bum написа:“Росен Карадимов: Няма спекулативен пазар, който може да се изправи срещу мощта на всички регулатори

През 2026-2027 г. ще има постоянни мерки след въвеждането на еврото, каза председателят на КЗК”.

Това е чист популизъм, който да оправдае увеличаване на правомощията на КЗК за да може да се използва като бухалка на някой. Следващото изявление на този ще е... ние искаме да помогнем, но не можем... дайте ни тези права... и след това ще се опраскат разни неудобни и ще се питаме що стана така.
Какви повече правомощия им трябват? Те и в момента могат да глобяват с 10% от оборота, което е ужасно тежко като мярка.

В пресата има 100 заглавия как ще се борят със спекулата. Но абсолютно никъде не видях да е обяснено как се доказва спекула.

Купуваш за 10, продаваш за 50. Това спекула ли е? Не. Могат да те глобят единствено ако имаш същата надценка като друг конкуриращ се с теб бизнес. Което пак е тъпанарщина, защото ако и двамата купуваме нещо за 10лв защо да е забранено да го продаваме на еднаква цена?

Утре като въведат еврото и аз направя цените от 10лв на 6 евро, щом отпадне необходимостта да обявявам в две валути кой ще ме спре, кой ще ме санкционира и на какво основание?

Колко фирми, особено големи в България са на счетоводна печалба и къде е определен максималния праг на печалбата? Аз като съм на загуба кой би могъл да ме обвини в спекула? Нямам печалба и вдигам цените. На какво основание може някой да ме спре?

Реални мерки няма да има, колкото и да обясняват. Единствено някакви симулации, които ще създадат още административна тежест за бизнеса.

Единствения регулатор на спекулата и инфлацията сме ние като потребители, но този механизъм работи още по-неадекватно и от държавния :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 05 Юни 2025, 9:01

То няма и кой да те спре , ако продаваш днес нещо за 10 лева, с влизането на еврото да стане 10 евро!
Плащаш ли данъците на печалбата-значи всичко е ок!
Кой какво може да ти каже?!
А иначе на горното мнение, пандемията тогава беше причината всичко да поскъпне здраво.
Не, че беше основателна причина за това де, но ето поредното нещо, което има някъде някакво събитие и съответната реакция!
Подобно на световните борси, които се оказват доста страхливи от всякакви неща.
Духнал вятър в Зимбабве и борсите се стресирали и цената скочила, кихнал някой в арабският свят, борсите се стреснали и хайде пак да се успокояват.
Просто трябва да има някаква причина и веднага се появява следствието!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 05 Юни 2025, 9:07

bum_bum написа:Какви повече правомощия им трябват?

Ще поживеем, ще видим. Такива изказвания за мен никога не са случайни.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 05 Юни 2025, 9:17

В момента има огромен скок в цените на нещата, които аз купувам на едро за производство. Причината не знам, но е брутално.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 05 Юни 2025, 9:42

Е.Димитров написа:Духнал вятър в Зимбабве и борсите се стресирали и цената скочила.
Хареса ми примера който даде. :arrow:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 05 Юни 2025, 12:54

bum_bum написа:В момента има огромен скок в цените на нещата, които аз купувам на едро за производство. Причината не знам, но е брутално.

Аз мога да предположа. Вдигат още преди да е дошло задължението за двойните цени, за да не им се налага после и да кажат "ние не сме пипали цените" :mhihi:
Не знам от къде купуваш де, ако е само от чужбина е интересно що ги вдигат.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 05 Юни 2025, 13:22

Принципно 90% от нещата си ги внасях, но вече става все по-трудно, защото вече не можем да покриваме минималните количества за поръчка, а пък точно преди лятото когато оборота пада с поне 50% не ми се и рискува. Но отказах всичко тук и ще търся внос отново, дори и с всички рискове, защото иначе не може да се работи.

Някои неща си имат обяснение - реколтата на лешници в Турция е средно 700-820к тона. Тази година се очаква да бъде под 500к. В момента се работи масово с реколтата още от 22-ра, като се стигне до сегашната цената ще стане ужас. Като говорим за спекула - това си е спекула. Вдигаш цените сега, защото се очаква нисък добив, въпреки, че все още продаваш количества от година, когато добивът е бил висок и цените ниски.

Една от тези фирми изказа същото предположение, че всичко се вдига превантивно. Аз лично нямам мнение, но млека, протеини, масла, ядки на едро са твърдо едно 20-30% нагоре.

Една интересна история от миналия месец. Един пич внася разни неща там и от някъде внася едно безобразно гадно мляко на прах, което го продава обаче на супер смешна цена. И лятото всичките палачинкаджии тия по улиците, всичко по морето купуват от него. За това лято внесъл 20 тона и потрива ръчички за хубавата печалбичка. Обаче никой не се обажда и никой не търси сухо мляко. Този почва да ги търси и предлага. Оказва се обаче, че някой внесъл някаква нова химия, която замества млякото за палачинки за съвсем никакви пари и вече палачинките ще се правят с тая гняс :mhihi:
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 05 Юни 2025, 15:16

https://fakti.bg/world/976444-rumanskit ... -izprevari
Румънците завиждат, ние ревем, че сме го приели. :mhihi:
Или това ще да е пропаганда на западните медии. :ok:
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 05 Юни 2025, 15:22

За който се притеснява от вдигане на лихвите при влизане в еврозоната:

"Европейската централна банка за осми път намали основния си лихвен процент по депозити с 25 базисни пункта до 2% - най-ниското му ниво от повече от две години, съобщава "Евронюз"."

И за инфлацията в еврозоната:
Годишният темп на инфлация в еврозоната е 1,9% през май, което е под очакванията. Това е по-малко от отчетените 2,2% през април и под целта на ЕЦБ от 2%.
I love the sound of V8 in the morning...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 05 Юни 2025, 16:26

Това е малко като с месото и зелето , всички яли зеле с месо ама за едните зеле за другите месо . Инфлацията в Хърватска е 4.2% във Франция 1% ...иначе е 2.2% средно през март 2025г . Познайте от три пъти колко ще е при нас след като няма да превалутираме вече ... :mhihi:
https://www.bta.bg/bg/news/economy/8732 ... vrozonata-
Последна промяна Jordana на 05 Юни 2025, 16:49, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 05 Юни 2025, 16:31

Този месец Хърватска е вдигнала цените в Полша, Румъния и Унгария най-много :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 05 Юни 2025, 16:46

А няма ли реални някакви доводи защо ще е добре да приемем еврото, а се тиражират тия обидни за интелекта популизми?

Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 05 Юни 2025, 17:28

Втората най-силна валута в света, използвана от 350млн души. Няма политически риск малоумници в парламента да бутнат борда и да ни занулят за седмици. Колко от пишещите ще си държат парите в лева, ако не сме в борд ? :winky: Кубрат Пулев е за лева, ама апартаментите си ги продава за евро :winky: Вземем ли еврото, хиперинфлация за нас ще ознава и хиперинфлация за немци, французи, италианци, испанци, австрийци и т.н. Бизнесите и "чуждите инвестиции" и това гледат. Както днес прочетох едно мнение - влизането може да се приема като сключване на пълно автокаско. Ще ни пази от много рискове. Може да вземем дори и за пример украинците - като стана войната, им искаха 5000 ЕВРО за напускане на страната. Като плъзнаха по Европа с украинските гривни, бързо спряха да им ги взимат. Ако ще WW3 да стане, еврото пак ще върви, поне в Европа. Пестенето от превалутиране е най-малкото. Вече освен най-бедната държава в ЕС, ще сме и най-бедната в Еврозоната - това също е ясно. Населението е супер просто - няма да поумнее след 1 януари - това също е ясно.

Минусите са ясни. Следващата поне година ще имаме по-висока инфлация от спекулации и закръгляния. Правителствата вероятно ще теглят още заеми, но и сега нищо не ги спира. Мен най-много ме притеснява, че евентуално ще изпревари с 1-2-3 години дигиталното евро, отколкото ако си бяхме останали с лев.

Таз година Шенген, догодина евро, по-догодина биткойн :ok:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 05 Юни 2025, 17:31

bum_bum написа:А няма ли реални някакви доводи защо ще е добре да приемем еврото, а се тиражират тия обидни за интелекта популизми?

Изображение

Ми според мен да стоим с борд е безсмислено, при условие, че можем да приемем еврото:
Ето кратки размисли:
Еврото е втората резервна валута в света и единствена алтернатива на долара.
Поддържането на борда струва пари и бюрокрация. Повечето държави във валутен борд го ползват временно и само могат да мечтаят за стабилната валута, към която са вързани.
От собствена валута има файда, ако можеш да и променяш курса и да печаташ - при нас и в момента не става.
Големите банки в България ще минат под надзора на ЕЦБ - няма как да стане ктб-2
По-удобно е, като работиш с чужбина и на туристите.
Еврото и надзорът от ЕЦБ ще помогне да ни махнат от списъка на FATF за държави с риск от пране на пари, където се озовахме 2023г. Докато сме в този списък, може да забравим за сериозни чужди инвестиции.

Минуси:
Курсът евро:лев е много криво число и всеки ще закръгли, накъдето му е изгодно, но това ще е еднократно.
Чейнджовете ще намалеят.
Неудобство за който има левове в кеш. Който има много кеш, отдавна са му в евро - най-малкото защото заемат наполовина място.
I love the sound of V8 in the morning...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата