За или против приемане на еврото ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

За
81
46%
Против
89
50%
Нямам мнение
7
4%

Общо гласове : 177
Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Re: За или против приемане на еврото ?

Мнение от c04 » 01 Юни 2025, 23:31

pampo написа:
zAcK написа:
driver69 написа:...Опаковка 250гр краве масло(марка различна от вътрешните тип Пилос, ФФ вкус) - Президент, Монарх, Фантастико...

Пичове, маслото Президент си го купувам от Гърция от година, без да се бъзикам :banghead:
Купувам по 4-5-6 пакета по 250 грама като ходя заедно с още 1000 неща и така :dunno:
Та там това масло е точно 2 пъти по-евтино от тая помийна яма тука :idea: Тук е 15-16 лева, в цяла Европа на половина :idea: :idea: :idea:
...

Не следя изкъсо цените на хранителните продукти, но точно вчера си купих само масло Президент 250гр от кварталната бакалия, дето е най-неизгодно за пазаруване, за точно 10 лева и нула стотинки. Не знам къде са тези 15-16 лева...

250 грамката си е 16-17 лв, даже и в Метро
пс: каква е тази истерия по Президента, то ли минава за най-читаво :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 02 Юни 2025, 6:09

В Тмаркет е 6лв на промоция , иначе е 10лв . И купувам по 1кг с още 1000 неща без да ходя до Гръция . По начало всички промоционални цени в големите хипер битаци са горе долу реалните цени на стоките , на колкото би трябвала да бъдат като редовна цена без намалението .
https://www.facebook.com/MaximaBulgaria ... 867865871/
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 02 Юни 2025, 6:59

Някакво менте е тоя Президент ако няма портрет на Макрон :dunno:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 02 Юни 2025, 7:23

В Била е 16 лева, във Фантастико също, в Метро в момента е 15 лева :dunno: Дори в кварталния при нас е 16 лева :dunno:

Как се получава тая разлика със София ако не умишлено :dunno: Т.е. на нас еврозона не ни трябва за да ЧУКАМЕ потребителя :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

Ей го е Била:

Изображение

Метро:
https://shop.metro.bg/shop/pv/BTY-X118891/0032/0021/250%D0%B3%D1%80-%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-%D0%A4%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BE-82-%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82-President?itm_pm=cookie_consent_accept_button
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 02 Юни 2025, 7:49

8 лева в Испания без да е намалено.. добре е само 100%, а и това у нас е румънско или някакво подобно

Изображение

А млякото е под 2лв/л тук сме на 200%

Изображение

Чакал да дойде еврото и да стенем 300% поне

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 02 Юни 2025, 8:01

Ми ходете до Румъния за масло. :mhihi: Там е 4,90 за 200гр без промоция. 24,50 за килограм. Тук точно толкова е цената ако си купите 25 кила калъп на едро от вносителя. :mhihi:

Аз масло си внасям покрай разни други неща от Ирландия или Холандия. С все транспорта на мини пале ми идва по-евтино, отколкото да ида тук да си взема на борсата. И е масло, а не кой знае какво.

https://en.remarkt.ro/Products/presiden ... af40&_ss=r

Ама тук нали сме малък пазар с ниско потребление и затова е скъпо. Е как да стане високо като е скъпо? :dunno:

Ето тук колко струва маслото из Европа. Тотал щета сме.

https://www.reddit.com/r/AskEurope/comm ... r_country/
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 02 Юни 2025, 8:07

До Сряда в Метро има 500гр Президент на 19,99. Тичайте, че свършва бързо. :ok:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 02 Юни 2025, 8:30

zAcK написа:
Щели да скачат цените :help: Колко още да скачат? То тука не остана нещо, дето да не е по-скъпо от останалия свят.

:yes: :yes: :yes:

alekangg написа:Не помня дали пусках тази снимка, точно от най-северна Италия. Хайде давайте предложения за цени и обща сума.
Закуска в бар, 4 напитки- кафета и мляко, малък кроасан с шам фастък, голям кроасан с шоколад пълнят го пред теб с една инжекция и торта с лимонов крем.
Изображение

10,50 euro :ok:

Беше я пускал, ама в някоя друга тема. Даже помня, че по касовата бележка търсих дали не е някоя дупка :lol:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 02 Юни 2025, 10:12

Кокосовото масло на едро 5,25 без ДДС от петък. Миналата пролет го купувах на 3,25.

Сега ще си поръчам от Латвия на съвсем различна цена, защото ние сме малък пазар с малко потребление. А те са огромен пазар от цели 2,7 милиона човека и затова е с 40% по-евтино тям.

За да не съм много офтопик - за еврото съм против. Не защото знам, дали ще е по-добре или по-зле. Но щом всички полицици са така обединени около него ще ни шибат яко.

Самия управител на БНБ излезе и каза, че еврото е най-добрия избор за България.

Последния път когато го слушах какво говори каза, че КТБ е стабилна банка и БНБ гарантира, че никой вложител там няма да изгуби никакви пари. Затова не ги изтеглих. А можех.

На другия ден я затвориха и аз изгубих много пари. На практика живота ми от тогава много се обърка.

А сега същите тия ме убеждават колко е хубаво еврото - I’ll pass, без да мисля.

Допълвам, че питах каква е цената в момента за внос от Шри Ланка - 1,08 USD DAP или 1,85лв.
5,25-1,85 =3,4 печалба от килограм за вносителя. С други думи спекулата почва далееееч преди продуктът да е стигнал до потребителя.

Дойче Маркен бутер - 21 и нещо без ДДС, забравих колко ми каза точно. Едрова цена за 25кг калъп.

По-скъпо, отколкото Президент опакован по 200g в магазина Румъния. За разликата в качеството няма да говорим. Както и за това колко ли струва 25 кила немско масло в Румъния.

Чудим се защо го правят. Ми защото могат и защото се купува.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 02 Юни 2025, 10:18

Уж абсурд да се говори, че щели да се вдигнат цените покрай еврото, а оня ден от БАН казаха, че можело да има спекула, ма то нямало да е заради приемането на еврото, а после Киселова каза, че ВЕЧЕ има спекула с цените, ма то не било заради еврото.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 02 Юни 2025, 10:30

Борда могат да го бутнат сравнително лесно. Ама вземем ли веднъж еврото, как ще се случи също като през 97-ма ? Германия, Франция, Испания, Италия, Австрия също са с евро. Ще ги занулим и тях ли :dunno:

Това със закръгляне на цени ще е в двете посоки. В Джъмбо Серес всичко по 10 евро при нас е 20лв, което не е 19,50лв.

Основния минус е, че евентуално ще се появи CBDC по-рано, отколкото, ако сме с лев. Но пък не се знае колко по-рано. Готово ли е дигиталното евро, много лесно може да се върже и лева за там.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от penio » 02 Юни 2025, 16:29

Евро или Лев, всички приказки са дали да се развиваме с Европа или самостоятелно (което няма как да стане), тоест с Русия. Има ли един радетел на европейска България, който да не иска да се приеме еврото или противник на европа и да иска да се приеме? Ами няма, или са пренебрежимо малко.
Всичко от там нататъка, са спекулации. Нашата икономика не е световна или европейска сила, за да искаме независимост от централната европейска банка както бяха британците.
А, че ще има леко разместване на цени и заплати в началото е така, но после се предполага че ще имаме по-висок растеж при по-добрата интеграция. Аз, разбира се съм за европа и това да сме част от нея, както и да имаме самочувствието на такива.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 02 Юни 2025, 18:49

bum_bum написа:Самия управител на БНБ излезе и каза, че еврото е най-добрия избор за България.

Последния път когато го слушах какво говори каза, че КТБ е стабилна банка и БНБ гарантира, че никой вложител там няма да изгуби никакви пари. Затова не ги изтеглих. А можех.

На другия ден я затвориха и аз изгубих много пари. На практика живота ми от тогава много се обърка.

Ако бяхме в еврозоната тогава, изобщо нямаше да има такова нещо като КТБ. Да се радваме, че ЕЦБ застана зад нас и спасиха борда, че иначе всички днес щяхме да сме милиардери в лева.
I love the sound of V8 in the morning...

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 02 Юни 2025, 18:53

zAcK написа:В Била е 16 лева, във Фантастико също, в Метро в момента е 15 лева :dunno: Дори в кварталния при нас е 16 лева :dunno:

Как се получава тая разлика със София ако не умишлено :dunno: Т.е. на нас еврозона не ни трябва за да ЧУКАМЕ потребителя :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

Ние от години си пазаруваме масло от Гърция(и качеството е различно), а напоследък забелязвам че в магазина всичко що няма акциз стана по-евтино от при нас.
I love the sound of V8 in the morning...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 02 Юни 2025, 19:19

Ако бяхме в еврозоната тогава, изобщо нямаше да има такова нещо като КТБ. Да се радваме, че ЕЦБ застана зад нас и спасиха борда, че иначе всички днес щяхме да сме милиардери в лева.

А с гърците какво стана ? Какво като бяха с евро , сигурно се размина фалита ? В момента дълга им е 180% от БВП или 370 милиарда евро . Който си въобразява че като изчезне лева ще се спаси от фалит тая пробита държава дето се крепи само на кражби и спекула е в дълбока грешка . И борд няма в евро зоната ...
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата