Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
Модератор: Общи модератори
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
Т.е искаш да кажеш че две бутилки Мао, по 0,5 на заведение ти ги дават за едно евро и нямат преференции?
Това са цени на производител, примо. Там, където бях аз преди повече от !15! години Мао-то беше по 1,5 евро по кафетата, а кортадото по 1 евро... Но като те гледам си инат, така че сиге-сиге....... 
Канарските острови са едно голямо туристическо място!

Канарските острови са едно голямо туристическо място!

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Държавата според теб покрива половината от сметката ли ?
И да има помощ, тя е в рамките на 10-20% от данъци. Обясни каква е схемата на субсидията, че стана интересно 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
barty написа:Западните производители имат по-голяма субсидия
Производителите на кашкавал не вярвам да имат субсидии. Тези на мляко да, но това, което влияе на цената на кашкавала е изкупната цена.
Средната изкупна цена на млякото през пролетта в България е 78ст. В ЕС е 86. Актуалната в България не знам колко е, но предполагам около 90 вече.
За добър кашкавал отиват 7-10лт мляко за КГ. Т.е. 6-9лв/кг. Такъв кашкавал предполагам на пазара изобщо няма. Това, което е по 30лв е направено с много по-малко мляко.
Защото при цена 30лв във веригата в най-оптимистичния вариант този производител трябва да го даде там за около 15, като по-реалната цена е по-скоро 12.
Е, кой производител ще изкупува мляко, ще поддържа завод, ще отговори на едната камара изисквания на БАБХ и цялата разправия в процеса на производство за да вземе 4-6лв за кило кашкавал за да продава във веригите?
Като тия 4-6лв не са печалба. От тях следва да плати ток, заплати, амортизация и всички останали дейности съпътстващи производството. Та затова в него се намира калций, палмова мазнина, сода каустик и какво ли не. И това важи за всички продукти, не само за кашкавала.
Но дето вика Стинката- добре, че бяха веригите, че да натиснат малките търговци да свалят цените и да ни е евтинко.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
bum_bum написа:Но дето вика Стинката- добре, че бяха веригите, че да натиснат малките търговци да свалят цените и да ни е евтинко.
Едно е ясно, голям бътхърт имаш с тези вериги

Представи си, че ти казвам пак всичко, което съм ти казвал и премини нататък. Нищо не се е променило в мнението ми.
п.с. Тука в темата много говорите за спекула, ама идея си нямате каква спекула щеше да се развихри ако ги нямаше омразните големи вериги. Как да е, кервана си върви...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Нямам никаква драма. Нито продавам там, нито купувам с някави много малки изключения, които се броят на пръстите на ръката.
А ти си представи, че няма хубави и евтини неща, само баничка с боза
А ти си представи, че няма хубави и евтини неща, само баничка с боза

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
bum_bum написа:За добър кашкавал отиват 7-10лт мляко за КГ. Т.е. 6-9лв/кг. Такъв кашкавал предполагам на пазара изобщо няма. Това, което е по 30лв е направено с много по-малко мляко.
Аз купувам такъв, но цената му е 25 лв/кг в мандрата.
Ако трябва да стигне до веригите в София сигурно ще отиде на 50 лв/кг.

Ама той няма и как да стигне, че докато изкарат партидата и заминава още мек, няма време да узрее. Че понякога трябва и да се записвам

Но пък по-хубав кашкавал не съм ял последните 15 години...
Последна промяна drago_pavlov на 03 Ное 2022, 17:25, променена общо 1 път
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
bum_bum написа:Защото при цена 30лв във веригата в най-оптимистичния вариант този производител трябва да го даде там за около 15, като по-реалната цена е по-скоро 12.
Тая логика за лошите вериги е много хубава, докато не отида във фирмения магазин на тоя същия или дори до самата му мандра(то важи това не само за млечните, за месните е същото) и не ми даде същата цена като във веригата до нас. Тогава какво излиза, щом аз прибирам хубавата печалба е ок, ако веригата я прибира обаче не е ок.

- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
drago_pavlov написа:bum_bum написа:За добър кашкавал отиват 7-10лт мляко за КГ. Т.е. 6-9лв/кг. Такъв кашкавал предполагам на пазара изобщо няма. Това, което е по 30лв е направено с много по-малко мляко.
Аз купувам такъв, но цената му е 25 лв/кг в мандрата.
Ако трябва да стигне до веригите в София сигурно ще отиде на 50 лв/кг.![]()
Ама той няма и как да стигне, че докато изкарат партидата и заминава още мек, няма време да узрее. Че понякога трябва и да се записвам![]()
Но пък по-хубав кашкавал не съм ял последните 15 години...
Коя е мандрата

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Не, те на веригата дават по-лошо качество
Защото от веригите трева пасат и ядат доматите с колците.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
b_u_b_o написа:bum_bum написа:Защото при цена 30лв във веригата в най-оптимистичния вариант този производител трябва да го даде там за около 15, като по-реалната цена е по-скоро 12.
Тая логика за лошите вериги е много хубава, докато не отида във фирмения магазин на тоя същия или дори до самата му мандра(то важи това не само за млечните, за месните е същото) и не ми даде същата цена като във веригата до нас. Тогава какво излиза, щом аз прибирам хубавата печалба е ок, ако веригата я прибира обаче не е ок.
Преди да открия мандрата, за която писах купувахме Маджаров или Елена. Елена беше около 16 лв/кг. (сега май е 25-30 лв/кг

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
c04 написа:Коя е мандрата
Малка, семейна, няма сайт, не продават нейни продукти в магазините, на 200 км от София е.
Няма вариант за покупка освен по схемата на Боримечката със сланината

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
b_u_b_o написа:bum_bum написа:Защото при цена 30лв във веригата в най-оптимистичния вариант този производител трябва да го даде там за около 15, като по-реалната цена е по-скоро 12.
В никой магазин няма да ти приемат продукт, който ти продаваш на 20лв, а при тях ще е 25 да речем. Обраното може, но никой не иска твоята цена да бъде по-ниска.
Моооже би, ско имаш фирмен магазин до цеха тогава да мине. Но иначе- не.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Има си начини. Аз купувах преди редовно вино от Брестовица. В кутии по 5 литра, едно време даже в пластмасови туби беше. В магазинната мрежа просто няма такива разфасовки. Има кутии по 3 литра, но са шарени с картинка
, а тея по 5л са кашон с картинка. Т.е. спокойно може от мандрата/винарната/свинефермата да си продават пребрандирано на каквато цена искат. Или по-скоро това не е вярно:
В никоя голяма верига*

bum_bum написа:В никой магазин
В никоя голяма верига*

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
За различни продукти, дори и визуално вероятно може.
Проблема е там, че ако му даваш нещо на 10лв с 30% отстъпка това е 7лв фактурна цена.
Ако ти го продаваш при теб на 8, това е вече далеч по-нисък % отстъпка. Затова по принцип никой не е навит на такава схема.
Ако си достатъчно голям с развита мрежа от магазини и не си на зор някой друг да ти продава нещата не е проблем да го правиш. Такива са тия с добавките- сила.бг и лайфстор го правят. Дават ти нещо с 40% отстъпка, но то при тях е винаги на промоция. И реалната ти отстъпка от промоционалната цена е някакви смешни 10-тина %.
Проблема е там, че ако му даваш нещо на 10лв с 30% отстъпка това е 7лв фактурна цена.
Ако ти го продаваш при теб на 8, това е вече далеч по-нисък % отстъпка. Затова по принцип никой не е навит на такава схема.
Ако си достатъчно голям с развита мрежа от магазини и не си на зор някой друг да ти продава нещата не е проблем да го правиш. Такива са тия с добавките- сила.бг и лайфстор го правят. Дават ти нещо с 40% отстъпка, но то при тях е винаги на промоция. И реалната ти отстъпка от промоционалната цена е някакви смешни 10-тина %.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
drago_pavlov написа:c04 написа:Коя е мандрата
Малка, семейна, няма сайт, не продават нейни продукти в магазините, на 200 км от София е.
Няма вариант за покупка освен по схемата на Боримечката със сланината
хубу де, кажи коя е
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите