Въпрос за свинско,винско и др.подобни

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 526
Регистриран на: 27.02.2002
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от hell's angel » 06 Яну 2015, 16:27

daddy_ написа:И аз изсуших тая година малко свинско и малко повечко лопатарско.

Сега ще правя луканка. И аз се интересувам от проверена от към подправки рецепта. Ще сложа 2кг. телешко, 4кг. от лопатар и въпросът ми е колко свинско(диво) да добавя? Сланина да сложа ли допълнително. Другите неща са горе-долу ясни :)


Луканките се правят, 50/50 телешко и свинско, а с лопатара и телешкото си се в сухите меса. Та аз бих сложил поне кило сланина, ако нямаш гърди или флейка от глигана, а само бут и плешка да речем. То си е до вкус де, мен ме кефи суджука да е на дърво сух, та не пречи и на суджуци да го оставиш с по-сухи меса ... Луканката пък, ако я направиш по-мазна и я изсушиш повече започва да намирисва на гранясало, без селитрите. Колко мазно да е, също зависи дали ще мелиш и колко ситна е решетката или кълцано директно ще го пълниш.
Ubi dubium, ibi libertas

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 294
Регистриран на: 21.05.2009
Местоположение: навсякъде
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от drago_pavlov » 06 Яну 2015, 17:06

hell's angel написа:Дай рецептите с'а, като си почнал със снимките !!!


Бута го правя по тази технология:
http://www.starchefs.com/cook/product-e ... o-di-parma
В момента съм на точка 5, след около месец ще го измия от солта.

Пастърмата я осолих за 24 часа, след което изкисване в студена вода за 4 часа. След това подправките и на простора :lol: Подправките са чубрица и червен пипер в равни количества и малко черен пипер - всичко на око.

Суджука:
- 10 кг телешко
- 250 гр сол
- 25 гр черен пипер
- 25 гр кимион
- 25 гр захар

Луканката:
- 4 кг чисто свинско
- 3 кг телешко
- 2 кг тлъсто свинско
- 1 кг твърда сланина
- 250 гр сол
- 40 гр черен пипер
- 30 гр кимион
- 30 гр захар

И двете рецепти са от някакъв рецептурник по БДС от 80-те. И в двете има селитра, която аз изключих.
На луканката и добавих 2 бонуса - 5 гр сминдух и 15 гр червен пипер :lol:

Всички рецепти са НЕизпитани - пробвам ги за първи път. Досега мезетата бяха грижа на бащи, тъстове, баби, дядовци и т.н. и всичко се правеше на око - въднъж стават добре, веднъж не, затова тази година всичко е по рецепта :lol:

daddy_ написа:Сега ще правя луканка. И аз се интересувам от проверена от към подправки рецепта. Ще сложа 2кг. телешко, 4кг. от лопатар и въпросът ми е колко свинско(диво) да добавя? Сланина да сложа ли допълнително. Другите неща са горе-долу ясни :)

Горните рецепти все още не са проверени - след около месец ще са :mhihi:
Ако не сложиш свинско ще стане суджук.
Сланина ако слагаш, то да е от гърба, че тая меката от корема е гадна...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1013
Регистриран на: 18.01.2009
Местоположение: София, ама съм от село
Пол: Мъж
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от dan-dam » 08 Яну 2015, 8:48

Благодаря за отговорите.
Свинско със сигурност ще има, сланина също. И ще е по някоя от тези рецепти, пък нека не са проверени :) И аз мисля да пропусна селитрата. Правя я за собствена консумация, така, че цвета не ме интересува след като знам какво има вътре :) Пък и не вярвам да се задържи кой знае колко време :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 294
Регистриран на: 21.05.2009
Местоположение: навсякъде
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от drago_pavlov » 10 Яну 2015, 15:50

Пастърмата и суджука вече са проверени:
WP_20150110_14_58_26_Pro__highres.jpg

WP_20150110_15_04_01_Pro__highres.jpg

WP_20150110_15_19_22_Pro__highres.jpg

Пастърмата е перфектна :yammy:
Суджука е малко мек все още, но на вкус е супер :bchug:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 361
Регистриран на: 5.08.2007
Местоположение: София
Кара: е53

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от Cyberloner » 12 Яну 2015, 22:01

Тази седмица реших да променя едно-две неща
сега рецептата е:
месото 24ч в морска сол
измиване на солта
пресоване
овалване в подправки
сушене

подправките в момента, както най-много ми харесва са:
1. чубрица - цяло пликче от средно големите
2. сминдух - още толкова
3. кимион - малка чаена лъжичка
4. мащерка - колкото чубрицата
5. риган - цяло пликче
6. черен пипер - малко пликче
7. сладък червен пипер - 3 супени лъжици
8. лют червен пипер - колкото кимиона, колкото само да ти стопли устата, но да не можеш да определиш да е от нещо люто или от нещо друго
9. чесън на прах -супер малко, примерно половин чаена лъжичка - не съм му голям фен, пък и не е добре да се нагърмиш с чесън и на другия ден всички да ти търпят миризмата.
10. пудра захар - колкото чесъна
11. Джоджен - колкото черния пипер

Всичко това го смесвам добре и в един буркан от нескафе си го държа.

Това, което направих различно този път е, че в хаванче смлях всички поправки супер ситно - хем по-добре прилепват към месото, хем отива и доста по-малко като общо количество. Тегаво е малко и затова за следващите дози мисля да си взема някаква мелничка като за черен пипер, ама трябва да се внимава, защото не всички подправки могат да се смелят добре. Сминдуха има някакви власинки и ще стане мазало, най-много да се счупи мелачката. Мисля да я ползвам за ригана, джоджена, мащерката и чубрицата. Останалите подправки така или иначе си идват смлени и не съм усетил някаква особена разлика дали си ги меля сам или са смлени готови - еднакво ароматни са поне за мен. Някой ползвал ли е така мелничка за подправки да сподели дали става номера?

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 12076
Регистриран на: 22.07.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: турбо бмв

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от bum_bum » 12 Яну 2015, 23:39

Подправките можеш да ги смелиш и много фино (стават на прах) в кафемелачка.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1013
Регистриран на: 18.01.2009
Местоположение: София, ама съм от село
Пол: Мъж
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от dan-dam » 17 Яну 2015, 19:14

drago_pavlov написа:Луканката:
- 4 кг чисто свинско
- 3 кг телешко
- 2 кг тлъсто свинско
- 1 кг твърда сланина
- 250 гр сол
- 40 гр черен пипер
- 30 гр кимион
- 30 гр захар

И двете рецепти са от някакъв рецептурник по БДС от 80-те. И в двете има селитра, която аз изключих.
На луканката и добавих 2 бонуса - 5 гр сминдух и 15 гр червен пипер :lol:


Аз утре ще пълня. Подоготвил съм 5 кг свинско(има и малко твърда сланинка по него), 6 кг лопатарско, 1,5 кг телешко и около полoвин кг. сланина.
Имам обаче един въпрос. Днес мой познат, който има месарски магазин ми написа почти същата рецепта като тази отгоре на Драго.. Едната разлика е не толкова съществена-вместо 4гр/кг черен пипер ми е написал 5гр/кг. Обаче вместо Захар е написал 2гр/кг Бахар. Та, да слагам захар или бахар ми е питанката :) Назад в темата гледма и колегата 520I споменава за захар та май тя е ясна.
Последна промяна dan-dam на 17 Яну 2015, 23:13, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 12076
Регистриран на: 22.07.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: турбо бмв

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от bum_bum » 17 Яну 2015, 19:25

Бахар вероятно си е искал да напише. Слага се в колбаси, русенско варено и т.н. и дозата е там някъде, около половината на черния пипер.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1013
Регистриран на: 18.01.2009
Местоположение: София, ама съм от село
Пол: Мъж
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от dan-dam » 17 Яну 2015, 23:15

:yes: приготвил съм и 20 гр. бахар да сложа.

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 294
Регистриран на: 21.05.2009
Местоположение: навсякъде
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от drago_pavlov » 18 Яну 2015, 8:52

Моите рецепти със сигурност са със захар :lol:
Даже някъде съм чел, че ако не се слага селитра, трябва да се сложат допълнителни 10 гр. захар, но аз не сложих.
Колкото до бахара, както и всички останали подправки, си е въпрос на вкус.
Аз добавих сминдух и червен пипер към рецептата за луканката, а Cyberloner направо е избухнал с тия 10-12 подправки за пастърмата :lol:
Така че слагай смело каквото ти харесва :yes:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 145
Регистриран на: 10.08.2009
Пол: Мъж
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от Stoqnov_1979 » 25 Яну 2015, 3:40

Дайте идея за свинска пача в бурканчета! Че днес или по-точно вчера гътнахме едното прасе,а главния хирург :mhihi: каза че имало глава,колкото едно средно голямо прасе :mhihi: А не ми се похабява!

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 795
Регистриран на: 26.04.2009
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от Don_Diego » 23 Ное 2015, 18:29

Приготвихте ли новата реколта мръвки :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 145
Регистриран на: 10.08.2009
Пол: Мъж
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от Stoqnov_1979 » 23 Ное 2015, 18:53

Е,в това топло време да я похабяваме ли :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 795
Регистриран на: 26.04.2009
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от Don_Diego » 23 Ное 2015, 18:59

35бр суджуци и 5бр еленски филета :smoke:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 642
Регистриран на: 9.03.2010
Пол: Мъж
Кара: BMW ///E36

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от don_gori » 23 Ное 2015, 21:47

Ей хора дайте някакви рецепти за свинско печено в домашни условия , т.е. във фурна или на тиган :mhihi: ЗА скарата е ясно :mhihi:
Няколко пъти правех бекон във фурната омазан със заливка от соев сос , малко подправки и мед :)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: chefoto

Последни теми
Facebook