СПАМ ТЕМА
Модератор: Общи модератори
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: СПАМ ТЕМА
ГО не беше задължителна докато държавата се занимаваше с тая работа , имаше ДЗИ застраховка която ти покрива щетите на тебе лично . Задължителна ГО стана като трябва да се хрантутят един куп застрахователи дето се нароиха . Какъв е проблема да има застраховка която се прави на принципа на каското и ти покрива щетите по твоя автомобил ? Ако не си направиш застраховка просто няма да получиш нищо при ПТП . Това е нормалната застрахователна логика , откъде накъде аз ще плащам застраховка от която не получавам нищо ? Мисля че това е справедливо и така е редно всеки сам да се застрахова по желание като иска да получи нещо при ПТП . Наказанието за вината при ПТП се налага по Закона за движение по пътищата . Не може за едно и също нещо да има две наказания , един път по закона втори път застрахователя да те лющи . Това събиране пари поголовно от добитъка и при соца даже го нямаше .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Тия на запад по 5 ДЗИ са имали та затова им е задължителна и на тях.
То само в бг е задължителна сигурно.
То само в бг е задължителна сигурно.
Хм,хм...
Проблема е, че на територията всеки е преценяч и затова всеки механизъм при които “всеки се преценява” автоматично означава, че е обречен. В Щатите съседния щат - Ню Хемпшир до преди няколко години нямаше задължително ГО. Е, сега има. Щом американците не могат да преценят дали да се застраховат или не- кауза пердута е за нас.
От друга страна аз (като карам скъп автомобил и не само) не искам като някой ме удари да ходя да се разправям със него, да го чакам да събера пари или да го влача по съдилища. Искам колата ми да се оправи бързо, да трябва да контактувам само със (1) фирма (а не с лице) и така.
Застрахователния бизнес не може да се поеме от държавата защото за са работи трябва да има силно изразен личен интерес откъм застрахователя- иначе ще има страхотни злоупотреби ако парите са държавни. Дали в момента работи добре това дето имаме? Ми не. Ама е правилния подход. Трябва малко повече регулация и закони за да се сложи в рамка изчисляването на изплащанията и срока на изплащане на всеки застраховател и да се засили много бонус малус-а и всичко ще е доста приемливо. Нещата не са сложни и ще се самоотгрегулират постепенно.
От друга страна аз (като карам скъп автомобил и не само) не искам като някой ме удари да ходя да се разправям със него, да го чакам да събера пари или да го влача по съдилища. Искам колата ми да се оправи бързо, да трябва да контактувам само със (1) фирма (а не с лице) и така.
Застрахователния бизнес не може да се поеме от държавата защото за са работи трябва да има силно изразен личен интерес откъм застрахователя- иначе ще има страхотни злоупотреби ако парите са държавни. Дали в момента работи добре това дето имаме? Ми не. Ама е правилния подход. Трябва малко повече регулация и закони за да се сложи в рамка изчисляването на изплащанията и срока на изплащане на всеки застраховател и да се засили много бонус малус-а и всичко ще е доста приемливо. Нещата не са сложни и ще се самоотгрегулират постепенно.
Последна промяна alx на 11 Мар 2024, 13:36, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Кой говори да се поема от държавата ? Макар държавата да има достатъчно държавни автомобили и може да се самозастрахова , не говорим такива еретични неща тука . Става въпрос че като искаш да ти се покрият щети при ПТП - си правиш каско и си спокоен . Който няма каско пие една студена вода като не е платил , не е ли очевидно че това е правилния подход ? Или се правите на слепи не виждате че от тая ГО не се покрива почти нищо , просто една фиктивна застраховка която не покрива почти нищо от щетите на автомобила . Само се хрантутят една камара застрахователи с протекцията на държавата . Държавата уж не и било работа ама решила че трябва да се скубе от всеки щото видиш ли хората не можели да преценят дали да се застраховат ...
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Jordana написа:Става въпрос че като искаш да ти се покрият щети при ПТП - си правиш каско и си спокоен . Който няма каско пие една студена вода като не е платил , не е ли очевидно че това е правилния подход ?
това дето си го написал е отмъстителен китайски социализъм... един вид- хак да ти е независимо, че нямаш никаква вина. и разбира се, че не е правилния подход.
аз искам ако стане белята и не е моя вината да не ми струва нищо. или почти нищо- основен справедлив житейски принцип е.
искам да оставя колата в оторизирания сервиз, да ми дадат под наем подобна кола докато правят моята и след Х на брой дни да отида да си я взема. не искам да виждам пари. искам си колата в началния й вид. кой какво плащал, имал и тн. не ме интересува и не е моя работа. в америка това работи -точно- така и не мисля, че има обективни причини да не работи така и на територията.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Да няма гражданска отговорност (под никаква форма) значи Ганьо да беснее, да руши чужда собственост да съсипва здравето и/или живота на други хора и отгоре на тва те да си плащат за това удоволствие 
Иначе то не е в Америка само, в целият свят е така с причина. България страната на откривателите на топлата вода

Иначе то не е в Америка само, в целият свят е така с причина. България страната на откривателите на топлата вода

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
ТО ГО даже не е да ти покрива щетите по колата...ама карай. И я има в целия свят, задължителна. Може да има варианти обаче я има винаги.
Е,ся САЩ са изключение тук там от правилото
)
Че дори не само за автомобили. И други видове има.
Е,ся САЩ са изключение тук там от правилото

Че дори не само за автомобили. И други видове има.
Хм,хм...
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
Моджо написа:Всичко това се решава с бонус малус. Пак ще плащаш, ама като нямаш птп ще е наполовина на останалите.
Доброволните работи.....не стават.
Добра идея е, но всички знаем, че в България бонус няма да има. Тея с птп-тата ще плащат двойно или тройно, а примерите водачи ще си плащаме както досега. Никакво намаление.

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Ами затова като я пуснат за обществено обсъждане треа да се взима участие.
Винаги съм си мислел, че можеш да паднеш дотам , че даже и безплатна да ти е...ама явно не може. Май макса е 50% надолу от базовото ниво.
Но не съм информиран чак дотам. Ще е интересно където има бонус малус да споделят хората колко най-ниско може да ти падне премията.
Винаги съм си мислел, че можеш да паднеш дотам , че даже и безплатна да ти е...ама явно не може. Май макса е 50% надолу от базовото ниво.
Но не съм информиран чак дотам. Ще е интересно където има бонус малус да споделят хората колко най-ниско може да ти падне премията.
Хм,хм...
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Ами ще вдигнат 'базовото' и готово! Ще направят великодушно и намаления леки...
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Черния петък на бонус фалуса ...първо ще нажулят ГО 200% нагоре и после ще намалят на съвестните 50% надолу а на безсъвестните ще вдигнат с още 50% от двестата нагоре . 
Целта е както винаги да плащаш и да не можеш да поискаш качествена услуга за парите си . Щото видиш ли парите отивали да покриват щетите на другия ...

Целта е както винаги да плащаш и да не можеш да поискаш качествена услуга за парите си . Щото видиш ли парите отивали да покриват щетите на другия ...

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
ГО и глобите в КАТ са с една и съща цел!
При КАТ глобите нямат за идея да се намалят нарушенията или за превенция а чисто събиране на пари.
Да не мислите, че ако един невероятен ден, месец или тримесечие всички карат без да нарушават закона, няма глоби и тн, управляващите ще изпаднат в паника за бюджета.
Същото е и с ГО, ако няма толкова катастрофи и въпросните не изплащат щети, сигурен съм, че цената на ГО няма да падне.
При КАТ глобите нямат за идея да се намалят нарушенията или за превенция а чисто събиране на пари.
Да не мислите, че ако един невероятен ден, месец или тримесечие всички карат без да нарушават закона, няма глоби и тн, управляващите ще изпаднат в паника за бюджета.
Същото е и с ГО, ако няма толкова катастрофи и въпросните не изплащат щети, сигурен съм, че цената на ГО няма да падне.
Jordana написа:Черния петък на бонус фалуса ...първо ще нажулят ГО 200% нагоре и после ще намалят на съвестните 50% надолу а на безсъвестните ще вдигнат с още 50% от двестата нагоре .
ми... ти как искаш? застрахователния бизнес в щатите функционира що годе добре. цените на колите в щатите са по-ниски, цените на ремонтите в оторизирани сервизи са същите- един вид- числата са грубо същите.... ама знаеш ли, че в щатите стартовото (неутрално) го е примерно $350 на година? и ако се изцепиш 2-3 пъти за 2 години може да е $1500? или повече? и ако си без застраховка и те спрат директно ти щракват белезниците?
та един вид ако числата с които боравиме откъм материала (возилата) са едни и същи, трябва и застраховките да са подобни.. и базовото го да не е 300 лева ами да е 750 примерно... и от там кой както се представи... аз не съм виждал го под $200 примерно... така че мисля, че най- ниското го в родината трябва да е около 400 лева... а средното да е както казах по-горе около 750-800 лева.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
alx написа:Jordana написа:Черния петък на бонус фалуса ...първо ще нажулят ГО 200% нагоре и после ще намалят на съвестните 50% надолу а на безсъвестните ще вдигнат с още 50% от двестата нагоре .
ми... ти как искаш? застрахователния бизнес в щатите функционира що годе добре. цените на колите в щатите са по-ниски, цените на ремонтите в оторизирани сервизи са същите- един вид- числата са грубо същите.... ама знаеш ли, че в щатите стартовото (неутрално) го е примерно $350 на година? и ако се изцепиш 2-3 пъти за 2 години може да е $1500? или повече? и ако си без застраховка и те спрат директно ти щракват белезниците?
та един вид ако числата с които боравиме откъм материала (возилата) са едни и същи, трябва и застраховките да са подобни.. и базовото го да не е 300 лева ами да е 750 примерно... и от там кой както се представи... аз не съм виждал го под $200 примерно... така че мисля, че най- ниското го в родината трябва да е около 400 лева... а средното да е както казах по-горе около 750-800 лева.
В щатите застраховката не е ли на водача и тия $350 са ти за всички коли
STEVAL написа:В щатите застраховката не е ли на водача и тия $350 са ти за всички коли
застраховката е винаги на колата и под нея има списък със шофьорите. всеки шофьор според историята си сваля или вдига застраховката на колата
примерно ако само ти си шофоьр на кола х го-то ти е примерно $500. слагаш тийн-а ти на тази кола и го-то става $2000
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила