България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Потребител
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Jarvis » 25 Яну 2019, 20:32

Зависи... преди десетина дена платих 420лв фотос с/у Хонда на Ботевградско. Е, държа ме около седмица, вчера се усетих, че пак съм с 90+ при 50... та, колкото и да са, каквито и да са глобите бързаци винаги ще има.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 25 Яну 2019, 20:51

Да увеличат и наказанията и глобите за предизвикана катастрофа. Омръзна ми да гледам разни малоумници как са ударили някого от тъпизъм и им се разминава с 50 лв актче. Фрасни му 2000 лв и да мисли следващия път докато блее и кара. Също и тия, които се движат с много по-ниска скорост от ограничената.
Ама ясно че тука можем да измислим всякакви закони, а никой няма да ни пита.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 25 Яну 2019, 21:01

Няма такова нещо, единствения нисък акт при ПТП е този при движение на заден ход, мисля 30 лева. Иначе акта за ПТП е от 200 до 400 лева и го повишиха защото преди това беше от 100 до 300. Тук обаче уловката е друга - попълват двустранен протоколо и НЯМА ВИНОВНИ за глоба! Само звъниш там з аномер и готово, даже вече май и не звъниш. :mhihi: Пълна нархия стана с това чудо, някой прави ПТП, но се разбират тип както едно време "ей ти сега 100-200 лева, че щетите с амалки и да не се занимаваме с глупости". А като се сетя, че според закона нямаше право на такова нещо, бла-бла. Сега се разбирате по същия начин само плаща застрахователя. А дали ПТП-то е защото другия е пълен малоумник и мястото му не е на пътя е съвсем друга тема. Дали е пиян, дали е дрогиран, никой ням ада рзбере, да не говорим колко други нередности може да има тоя. Но нищо, нали някои хора им бе по-важно така да си издесйтват време, че да не чакали КАТ. :mhihi: Ами тези неща са в случаи когато няма ударени, тоест щетите обикновено са малки и така или иначе и сумата е малка. Та какава толкова е разликата, че сега се спестяват някога едни смешни пари, които обаче преди това са ти взети от застрахователя защото те и заради такива "оправянета" вдигат застраховките.
Та бая ПТП-та стават и за тях няма санкционирани, пияни, дрогирани, вякакви. Не може да напуснеш ПТП щото видиш ли да не си пил, ама пък по тоя начин с протоколчето можеш. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 25 Яну 2019, 21:06

С бонус-малус нещата ще си дойдат на мястото изключително бързо.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 25 Яну 2019, 23:06

steeN написа:С бонус-малус нещата ще си дойдат на мястото изключително бързо.
Мечтай си. Докато има занижен контрол и велик мързел в КАТ и можеш да убиеш човек и да ти се размине с условна не чакай промяна.

Ей го човека са го глобили 420лв и пак се раздава с 90+.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 25 Яну 2019, 23:54

Zubcho написа:Ей го човека са го глобили 420лв и пак се раздава с 90+.

Е ти какво очакваш при булевард с 5 ленти в посока и пешеходна пътека...
Дори в талибанска Турция булевардите са с подлези и надлези...
А тук пешеходни пътеки и светофари през 300 метра...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Яну 2019, 1:11

гледах го това видео.... мъка.... но в такава ситуация не се пипа. ако нещо му пречи да диша може да се помогне малко от тук от там... но не се пипа и разбутва щото може само по-лошо да стане. единственото изключение е ако колата гори - тогава ако може се вади човека без оглед на това колко ще го доразбуташ/ разместиш и тн.

между другото всичките тия в клипа са в шок... което е съвсем естествено.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 26 Яну 2019, 5:44

drago_pavlov написа:
Zubcho написа:Ей го човека са го глобили 420лв и пак се раздава с 90+.

Е ти какво очакваш при булевард с 5 ленти в посока и пешеходна пътека...
Дори в талибанска Турция булевардите са с подлези и надлези...
А тук пешеходни пътеки и светофари през 300 метра...
Щом има ограничение на скоростта от 50 какво значение има колко ленти има пътното платно? Не схващам логиката.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Потребител
Аватар

Мнение от Jarvis » 26 Яну 2019, 7:25

Предразполага да се заблееш и отпуснеш, това е.
По ''Солунска'' и да няма коли, няма да се изпердашиш с 90, нали?
На човек с подобен подпис трудно се обясняват тия неща...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 26 Яну 2019, 14:28

Jarvis написа:Предразполага да се заблееш и отпуснеш, това е.
По ''Солунска'' и да няма коли, няма да се изпердашиш с 90, нали?
На човек с подобен подпис трудно се обясняват тия неща...
Как да ти го кажа, за да не се разсърдиш не знам, но има една екстра и при шофиране се ползва. Няма да я казвам, надявам се да се досетиш.

По-тъпо е обаче, че следствие на едно заблейване освен теб, може и други хора да пострадат. Пожелавам ти да не участваш пряко или косвено в тежко ПТП. Гледката на хора на парчета е силно отрезвяващо нещо.

И не, не си застрахован от такова нещо, не си и безсмъртен. Просто съм виждал такива неща на живо и някак трябва се мисли когато шофираш.

Потребител
Аватар

Мнение от Jarvis » 26 Яну 2019, 15:35

Ако искаш да изпадаме в хипотетични ситуации и да се заплесваме в тях - не съм аз твоя събеседник. Просто ми е безинтересно.
Нещо друго обаче - адекватност на пътя.
Не се поставяй в ситуация, в която правна норма ти дава имагинерни крила и самочувствие на безнаказаност при творението на грандиозни простотии.
Карането в лява лента с 80км/ч по Цариградско е една от тях. 50км/ч по Ботевградско - също. ЗДвП ти го позволява, но е напълно неадекватно спрямо цялото движение.
Хубаво е човек да познава нормативната уредба и да се съобразява с нея, но още по-хубаво е да не позволява на ореола над главата да замъглява преценката. ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: СамУет

Мнение от Пинтев » 26 Яну 2019, 16:17

Jarvis написа:Ако искаш да изпадаме в хипотетични ситуации и да се заплесваме в тях - не съм аз твоя събеседник. Просто ми е безинтересно.
Нещо друго обаче - адекватност на пътя.
Не се поставяй в ситуация, в която правна норма ти дава имагинерни крила и самочувствие на безнаказаност при творението на грандиозни простотии.
Карането в лява лента с 80км/ч по Цариградско е една от тях. 50км/ч по Ботевградско - също. ЗДвП ти го позволява, но е напълно неадекватно спрямо цялото движение.
Хубаво е човек да познава нормативната уредба и да се съобразява с нея, но още по-хубаво е да не позволява на ореола над главата да замъглява преценката. ;)

Какъв е проблема с Цариградско да се кара с 80 :dunno: :dunno: Нормално в града си,има трафик..130 ли да направят ограничението?? Много бързаци много нещо..по Ботевградско вече е 70..което според мен е нормално.Ако всички хора спазваха ограниченията или ги надвишаваха с малко 10-15 км..нещата щяха да са по-добре.Ама манталитет,култура или както искате го наричайте.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Jarvis » 26 Яну 2019, 16:18

Чети по-внимателно.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Яну 2019, 16:27

Шшшшшш, на Цариградско с 80 в лява лента...нямам тия нерви дори след Дъ мол към орлов мост, каму ли другаде. Нямам нервите не за друго, ами да ми се лепят отзад всякакви паразити, на които преча да излетят. И със 100 да съм, пак не стоя в лява лента, все преча бе и със 120 пак. :mhihi: Тва Цариградско е особено място. :mhihi: :mhihi: :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 26 Яну 2019, 18:23

Top Gun Maverick написа:Шшшшшш, на Цариградско с 80 в лява лента...нямам тия нерви дори след Дъ мол към орлов мост, каму ли другаде. Нямам нервите не за друго, ами да ми се лепят отзад всякакви паразити, на които преча да излетят. И със 100 да съм, пак не стоя в лява лента, все преча бе и със 120 пак. :mhihi: Тва Цариградско е особено място. :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Особено е, особено ако тръгват за почивка лятото. След това на магистралата карат със 120 пак за да спестят някой лев, който да изпият на Слънчака.

Факт, че в закона си пише, че трябва да се стремиш да шофираш в най-дясна лента. :)

@ колегата с хипотетичните ситуации:

Не знам колко си годишен, и колко стаж имаш зад волана, но за съжаление една хипотетична ситуация става за части от секундата реална. Тогава всеки метър е от значение, а колкото си с по висока скорост, толкова ти е по-дълъг спирачния път. Всеки ден гледаме пУ тиливизура катастрофи със загинали нали? Сигурно и там е хипотетично станалото само?

Та в една такава ситуация на аутобана в Германия ни спаси само голямата дистанция от предния автомобил, която бях предвидливо оставил. Буквално 2м по-малко и щяхме и ние да станем участници в ПТП (меле).

Помисли над това. Живота е ценен и твоя и на всички останали - хора и животни (освен комарите, мухите и други насекоми).

*Каквито и аргументи да представиш за това, че си в правото си да прецениш на пътя с колко да караш и с колко не, са изцяло невалидни и няма да утешат никой, който е загубил близък човек.
Дано не ти се случва никога на теб или твой близък.

Казвам ти го от погледа на 20г. шофьорски стаж.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата