Жега около КТБ
Модератор: Общи модератори
Re: Жега около КТБ
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4151736
Чак ми е смешно как за една седмица може да се срине цяла банка

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Жега около КТБ
miro20 написа:Активите на банката са 7.3 млрд лв , и за да изпитва проблеми в обслужването , и за да поиска банков надзор, може цифрата на изтеглените пари реално да е мн повече...
Активи е едно, капитал е друго... Активите реално имат значение само при ликвидация/продажба - задълженията = капитала. А това което е ключово в случая са резервите...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
Да кажем, че за три месеца нещата се поуспокоят, ВТБ или някоя друга голяма чужда банка придобие КТБ (това за мен е най-оптимистичният сценарии), как бихa реагирали вложителите в КТБ?
Въпросът ми е към колегите от форума - ще останете ли ?
Предполагам, че ще запазят високите лихви поне в началото и ще въведат мерки насочени към ограничаване на тегленето.
Такова развитие на ситуацията ще ви спре ли да си изтеглите спестяванията?
Въпросът ми е към колегите от форума - ще останете ли ?
Предполагам, че ще запазят високите лихви поне в началото и ще въведат мерки насочени към ограничаване на тегленето.
Такова развитие на ситуацията ще ви спре ли да си изтеглите спестяванията?
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
bum_bum написа:Сондьора написа:acho +1,
Преди вереме имаше една тема:
viewtopic.php?f=4&t=365361&hilit=%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8
Тогава много народ, даваше идеи как от лихви отношение и т.н...Далвера
bum_bum написа:Просто пазара при нас не работи. Всеки си държи парите в една определена банка, щото другите били "едикви си". Да, аз си ги преместих в банката на Пеевски и Василев но какво ме интересува? Там съм оценен като клиент, там получавам отношение и пари. В КТБ само за месец ще получа 11 пъти по-голяма сума, отколкото за близо 2 месеца в СГ.![]()
![]()
Инртересно ми е ся като си изтеглиш парите от другите банки кво... с КТБ системата няма да се срине, просто едни акули ше прилапат и ше увеличат монопола си..
Както казах и преди аз съм вложител и си влагам парите там, където ми дават най-добра лихва с презумцията че в държава където има разумен регулатор няма как да има нестабилна банка. Проблема ми в случая е, че част от тия пари дето така си седят от доста време и отлежават ми трябват за да ги ползвам, а в следствие на обстоятелствата няма да мога. Изобщо не ме интересува чия е банката. Аз търся дом за парите си и морала, миналото и биографията на собственика, който в много случаи дори не е явен не е моя работа.
Пари от други банки няма да тегля, защото нямам. Ще си взема кюлчетата просто . От тях лихва така или иначе нямам и най-много утре някой да ми каже, че нямам достъп до тях.![]()
Като не те интересува си сърбаш попарата

steeN написа:miro20 написа:Активите на банката са 7.3 млрд лв , и за да изпитва проблеми в обслужването , и за да поиска банков надзор, може цифрата на изтеглените пари реално да е мн повече...
Активи е едно, капитал е друго... Активите реално имат значение само при ликвидация/продажба - задълженията = капитала. А това което е ключово в случая са резервите...
Не споря, просто цитирах за какви размери става въпрос .
Всички привлечени средства на КТБ от граждани и фирми към края на март са 6.4 млрд. лв., а активите й са 7.3 млрд. лв.
Ако това са всичките привлечени парични средства, пак казвам, прдполагам изтеглените или преместени пари са много повече от 600 или 800 млн.
Защото на фона на 6-7 млрд , изтеглени 60, 100, или 800 млн не би трябвало да блокират тотално банката, както в случая се е случило.

- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
doomy525 написа:http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4151736
Може, може... при положение, че fractional reserve-a е 10% ако се изтеглят тези 10% от капитала в банката и туто финито.
Si non confectus, non reficiat.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Има една приказка-"муха и банка се убиват с вестник".
В тоя ред на мисли,колко му е някой ако иска да фалира банка да го направи,като създаде суматоха с някоя публикация,накара 100-200 човека да се наредят да си изтеглят патите ,примерно по 1000 -2000 лева и ги снима,хората сме като оФци,всичко ще се запъти да тегли,а няма банка,която да оцелее ако започнат вложителите и да си теглят внезапно парите,подгонени от паниката...
В тоя ред на мисли,колко му е някой ако иска да фалира банка да го направи,като създаде суматоха с някоя публикация,накара 100-200 човека да се наредят да си изтеглят патите ,примерно по 1000 -2000 лева и ги снима,хората сме като оФци,всичко ще се запъти да тегли,а няма банка,която да оцелее ако започнат вложителите и да си теглят внезапно парите,подгонени от паниката...
То това не е прецедент . Случвало се е.
Последния случай се сещам около медийната атака срещу фонд "Доверие".
Сещам се и за първа инвестиционна банка....
Тук обаче нещата са по сериозни, защото не става въпрос за слух , публикации и 100-на човека, а организирано ГОЛЕМИ фирми , държавни включително правят тази атака и тегления, и то не само на приказка, а реално дърпат милиони.
Това е разбира се Пеевско дело, резултат от войната им с ЦВ... проблема е че ще страдат и много малки фирми и граждани. Вече имат някои проблеми със заплати, средства и т.н. които сега са блокирани.
Последния случай се сещам около медийната атака срещу фонд "Доверие".
Сещам се и за първа инвестиционна банка....
Тук обаче нещата са по сериозни, защото не става въпрос за слух , публикации и 100-на човека, а организирано ГОЛЕМИ фирми , държавни включително правят тази атака и тегления, и то не само на приказка, а реално дърпат милиони.
Това е разбира се Пеевско дело, резултат от войната им с ЦВ... проблема е че ще страдат и много малки фирми и граждани. Вече имат някои проблеми със заплати, средства и т.н. които сега са блокирани.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
acho.rs написа: Като не те интересува си сърбаш попаратаКазах ти за тая банка и в прав текст и на ЛС, и на 100ин други човека които си набутаха парите там . ДА говориш глуспоти, че правителството трябва да следи,БНБ трябва да следи е все едно ... да гласуваш за доган, щото системата го следи и той не е престъпник ... да жулиш омнадрен, щото от аптеката го дават свободно или да пиеш пещерска гроздова , щото уж се прави от грозде , мека топлина и на другия ден няма да умреш от глава ... Много добре сте знаели всички че си давате парите на политически обвързано лице със сенчест бизнес, просто сте се надявали да минете метър .
За правителството не съм казвал, че трябва нещо да следи. БНБ има тая функция и 100 пъти повторих- как е възможно да се разреши на една банка да придобие друга, ако първата не е в добро финансово здраве?
Това, че някой е престъпник у нас вече не е критерий. Посочи ми един депутат, дето да не е престъпник? Че той престъпник ни беше премиер!!! Гледам сега се говори за 17.6 милиарда раздадени с лека ръка от ДСК. Там престъпници ли са или не?
Да, знам на кого съм си давал парите, но както казах когато ги давам в една легитимна банкова институция ги давам на тази, която ми предложи най-добри условия. Защото 0.5% от тях отиват във фонда за гарантиране на влоговете и една част от печалбата там, както и от данъците ми отиват в регулатора, който по задължение следи тези банки да са изрядни.
Това, че системата не е сработила правилно не е мой проблем. Аз съм си платил данъците на тия пари, вложил съм ги в лицензирана банкова институция и не съм направил нищо нередно. Няма да се и не се чувствам виновен, че съм си дал парите в банката на "едикой си". Пък и както казах губил съм и повече и каквото и да стане пак ще изляза с някакви пари и пак ще изкарам. Здраве да има, че ако взема да се тюхкам най-много да счупя байпаса, че не съм първа младост вече.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
В КТБ са парите на Булгаргаз и Нефтохим... а със спирането на "Южен Поток" бръкнахме яко в гъза на руснаците и те ще ни го върнат със сигурност. Сега има слухове, че някаква руска банка иска да купи КТБ и да стъпи на българския пазар.
Si non confectus, non reficiat.
Е нали хер флик /Дянков/ , който е представител на руската ВТВ , затова е тук сега.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
Е.Димитров написа:Има една приказка-"муха и банка се убиват с вестник".
Това са глупости - имало е много пумия във вестници за определени банки , но те не фалираха

- batvlady79
- младши ентусиаст
-
- Кара: 525dA '09
- Мечтае да кара: ново БМВ
Една банка може да фалира и за един ден. Пак ще обясня - парите на гражданите, приети от банката за съхранение и олихвяване се отдават на кредитополучатели под формата на кредити. Ако гражданите решат да изтеглят парите си в един ден от една банка, няма какво да я спаси, т.к. тя го няма този ресурс (той вече е раздаден), а кредитите няма как да се съберат веднага.
По-лошото е друго - ако гражданите решат да си изтеглят парите от всички банки в един период от време, тогава се наблюдава ефекта на доминото - всички фалират верижно, т.к. банките също си разменят пари помежду си (междубанков пазар).
Но както каза bum_bum, мен не ме интересува на кой е банката и как работи системата - аз искам да си взема парите когато ми трябват и затова си плащам и данъка върху депозита. Просто при нас е гнила системата, т.е. някои банки са обвързани политически и когато се скарат някои по-големи играчи се получава това. Според мен това че КТБ мина под надзор е само положително, за нея и за гражданите и фирмите.
По-лошото е друго - ако гражданите решат да си изтеглят парите от всички банки в един период от време, тогава се наблюдава ефекта на доминото - всички фалират верижно, т.к. банките също си разменят пари помежду си (междубанков пазар).
Но както каза bum_bum, мен не ме интересува на кой е банката и как работи системата - аз искам да си взема парите когато ми трябват и затова си плащам и данъка върху депозита. Просто при нас е гнила системата, т.е. някои банки са обвързани политически и когато се скарат някои по-големи играчи се получава това. Според мен това че КТБ мина под надзор е само положително, за нея и за гражданите и фирмите.
Когато прочетох за вредата от алкохола, се отказах от четенето..
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
batvlady79 написа:Една банка може да фалира и за един ден. Пак ще обясня - парите на гражданите, приети от банката за съхранение и олихвяване се отдават на кредитополучатели под формата на кредити. Ако гражданите решат да изтеглят парите си в един ден от една банка, няма какво да я спаси, т.к. тя го няма този ресурс (той вече е раздаден), а кредитите няма как да се съберат веднага.
Пак ще обясня - парите на гражданите, приети от банката за съхранение и олихвяване се отдават на кредитополучатели под формата на кредити.
- аз пък ще уточня - банката има право да дава малка част от депозитите за кредити , или иначе казано - малка част от парите може да се вложат във високорискови инвестиции - акции,кредити,имоти

Но както каза bum_bum, мен не ме интересува на кой е банката и как работи системата - аз искам да си взема парите когато ми трябват и затова си плащам и данъка върху депозита.
- не плащаш данък върху депозита заради това, а защото лихвата от депозита е печалба а печалбата се обалага с плосък данък - 10% , сега малко заради изборите - 8%

Но както каза bum_bum, мен не ме интересува на кой е банката и как работи системата
- разбира се че не те интересува - другия път дай парите си на кварталната мутра, щото нотариуса ше ви завери зделката . Пак който имаше пари на депозит не го бърка ситуацията, ама който е вкарал пари на отворени сметки , сега ще духа супата ,точно сезона на големите зделки , парите са аут ъф дъ гейм .
Според мен това че КТБ мина под надзор е само положително, за нея и за гражданите и фирмите.
това е така - ако не бяха затворили банката в петък по обяд , сега щеше да стана страшно.
Гадното е че обикновени хора със заплати там и по няколко хиляди лв спестявания , ще имат големи проблеми и усложнения