Какво знаят младите за комунизма в България?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Какво знаят младите за комунизма в България?

Мнение от steeN » 04 Юли 2012, 10:49

ай тва за компютрите няма да го коментирам. общо взето същата глупост като коментара, че хората не ядяли асфалт...
обаче за спорта как го измислихте, че не можело да се спортува...

аз лично съм ритал на стадион нефтохимик в бургас. дето сега е черноморец. можеше да се влиза, много хора бягаха и правеха обиколки на пътеките.
имаше свободен достъп за всички. постоиха 87ма ли беше не знам щото съм бил омега малък... комплекс със 10 тенис корта. до морето.
които мога спокойно да кажа, че тогава си бяха на световно ниво. имаше на 4-5 места тенис кортове... сега има останали занемарени тия 10на
и още на едно място. всичко друго пустее, някой бяха и разрушени. имаше колодрум в бургас... сега е платен паркинг :kuku:

хората затлъстяват от 5-6 години не повече. когато почна бума на колите. аз през 2003 си спомяням пред блока на общежитието имаше 2-3 коли...
след това 2005 имаше направо взрив. не може да се обърнеш от автомобили и изведнъж се напълни тогава се срина трафика в софия.
и хората спряха а се движат и т.н.
Последна промяна steeN на 04 Юли 2012, 10:56, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 04 Юли 2012, 10:54

А по комунизма известният днес като "Селски тунинг" - беше си направо изкуство. Сериозно! :mrgreen:
Като имаше в цялата държава 5 вида коли в 5 възможни цвята - всяка незаводска промяна по колата предизвикваше възхищение :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Юли 2012, 11:04

е то истинския тунинг в българия мисля, че почна някъде 2004-2005 преди тва беше доста голяма пародия.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 04 Юли 2012, 11:19

steeN написа:е то истинския тунинг в българия мисля, че почна някъде 2004-2005 преди тва беше доста голяма пародия.

Как вееее... Китеник на таблото, 2-3 антени и още толкова антистатика и т.н. - тва беше такава гъзария :mhihi:
Вярно е, че през мирогледа на днешното време си е селски тунинг, но едно време си беше супер. Както се казва - ако всички ходят пеша, ти с колело си най-големия гъзар на света :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 04 Юли 2012, 14:32

За компютри имаше центрове на ТНТМ с достатъчно достъп за всички желаещи деца. Това говоря за 85-та някъде. По това време и в Щатите не вярвам да е имало във всеки дом компютър.

Относно спорта много често идваха в училище какви ли не треньори за да ни агитират да тренираме какво ли не. Отновно безплатно. ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 04 Юли 2012, 14:46

bum_bum написа:За компютри имаше центрове на ТНТМ с достатъчно достъп за всички желаещи деца. Това говоря за 85-та някъде. По това време и в Щатите не вярвам да е имало във всеки дом компютър.

Относно спорта много често идваха в училище какви ли не треньори за да ни агитират да тренираме какво ли не. Отновно безплатно. ;)

Точно,
в читалището ходеха някой да рипат народни хора,имаше хора дето дойдоха да записват за карате,даваха им салоните за физкултура и срещу 5 лева а после 7 лева на месец хората ни тренираха,самият аз по-късно записах парашутизъм,моторно и без моторно летене и автомобилизъм (на различни етапи,не едновременно) към ОСО ,там изкарах по късно и шофьорската си книжка.
Така че имаше доста развита мрежа за спортуване,дори имаше лозунги от рода "здрав дух в здраво тяло" както и други,"Българският болен - най-здравият болен в света" и "община Тутракан обявява война на Роналд Рейгън" ,както и нещо от рода "всяко произведено яйце-бомба по капитализма"

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 04 Юли 2012, 14:56

Е.Димитров написа:имаше хора дето дойдоха да записват за карате,даваха им салоните за физкултура и срещу 5 лева а после 7 лева на месец хората ни тренираха

При нас беше безплатно :P :mhihi:

Но наистина имаше огромна база за развитите - и спортно, и интелектуално. Но и се развиваше ефективно. Защото тогава имаше общо 2 (два) тв канала, нямаше чатове и интернет, ранно полово общуване и други неща, които да отвличат вниманието :mrgreen: И като отидеш на един кръжок по авиомоделизъм примерно или каквото и да е друго - даваш всичко от себе си, влагаш фантазията си и цялото си свободно време (което беше ужасно, ама ужасно много - поради липса на какво да се прави друго).

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 04 Юли 2012, 15:10

flame написа:
Е.Димитров написа:имаше хора дето дойдоха да записват за карате,даваха им салоните за физкултура и срещу 5 лева а после 7 лева на месец хората ни тренираха

При нас беше безплатно :P :mhihi:

Но наистина имаше огромна база за развитите - и спортно, и интелектуално. Но и се развиваше ефективно. Защото тогава имаше общо 2 (два) тв канала, нямаше чатове и интернет, ранно полово общуване и други неща, които да отвличат вниманието :mrgreen: И като отидеш на един кръжок по авиомоделизъм примерно или каквото и да е друго - даваш всичко от себе си, влагаш фантазията си и цялото си свободно време (което беше ужасно, ама ужасно много - поради липса на какво да се прави друго).

поправка-ранно полово общуване имаше,както и опити за пушене на цигари и последвалото изяждане на ендрешето пред блока в градинката с една цел да не миришеш на цигари .
Всъщност имаше и друга "далавера"
Имаше кръжок по фотография,в този кръжок след като научих що е фиксаж,корек доза и тн. работи,както и в момента в който разбрах че на един хубав фотоапарат ако му сложиш един специален пръстен ,може да заснемеш на сиси кеч циците от една малка фотографиика и да ги увеличиш до годни за ползване размер и след като си и поиграхме да си показваме срамотиите пред фото хартията и да проявяваме резултата ми хрумна да събера на всички мои познати картинките със състави на мейдън,кис ,слеър рамщайн...хахаха,шегувам се ,нямаше още рамщайн ,та да ги преснимам и в неделя на битака срещу 30 стинки...Бизнес ви казвам... :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 compact

Мнение от Benedetto » 04 Юли 2012, 15:37

bum_bum написа:За компютри имаше центрове на ТНТМ с достатъчно достъп за всички желаещи деца. Това говоря за 85-та някъде. По това време и в Щатите не вярвам да е имало във всеки дом компютър.

Обаче отново четете през редовете (а не между, както се изразяват форумните нинджи :wave: )

Да, в САЩ не във всеки дом е имало компютър, но за сметка на това всички са имали телефони, а ние трябваше да ходим до пощата всеки път, когато искаш да чуеш някой роднина извън града. Трябваше да минат 4 години за прекарат телефон в новото жилище. (Затова дадох примера с компютрите, никога не съм твърдял че са масови)

И да, идваха треньори в класовете, но в момента, в който разберат, че искаш да се занимаваш със спорт като хоби, между другите ти занимания, губеха интерес към теб.

както и да е - така или иначе много се отклонихме от темата - идеята ми беше, че през всичките тези 45 години (и всичките рекорди в млеконадоя и полетите ни в космоса), държавата не е направила нищо (абсолютно нищо) за да улесни живота на обикновения човек. Ей така - да се почувства човек.
Даже от постовете на тези, които си спомнят с умиление за изминалите години, става ясно че хората са оцелявали въпреки системата (купували са долари на черно, използвали са връзки за да получат неща, които сега биха били елементарни и ежедневни).
и така

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 04 Юли 2012, 15:51

За телефоните не знам, винаги сме имали и баба и дядо на село имаха дори :dunno:

За спорта не си прав, щото съм тренирал разни работи по онова време и не съм искал да ставам професионалист, пък са ми обръщали внимание.

Относно това дали сме се почувствали хора- аз се чувствах и тогава и сега.

Друга една екстра забравих да спомена- профилактичните прегледи в училищата. Идваха разни дофтори да ни гледат гърбовете дали не сме се изкривили. Ако имаше такива задължително ходеха на лечебна гимнастика. Идваха стоматолози за да прегледат всички. Бараха ни мъдите 1-2 пъти в годината.. Е такива работи. А сега масово сколиози в напреднал стадий и няма кой да ги види.

В никой случай комунизма или социализма не е перфектен строй. Но както беше казано по-горе на фона на ограниченията, които са му заложени поначало ние си бяхме чудесно.
Изображение

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 04 Юли 2012, 15:53

Добре, ве, умен. Ае, кажи държавата па сега с какво ми улесни живота :wave:
"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 04 Юли 2012, 15:59

Benedetto написа:[q

както и да е - така или иначе много се отклонихме от темата - идеята ми беше, че през всичките тези 45 години (и всичките рекорди в млеконадоя и полетите ни в космоса), държавата не е направила нищо (абсолютно нищо) за да улесни живота на обикновения човек. Ей така - да се почувства човек.
Даже от постовете на тези, които си спомнят с умиление за изминалите години, става ясно че хората са оцелявали въпреки системата (купували са долари на черно, използвали са връзки за да получат неща, които сега биха били елементарни и ежедневни).
и така

Мммдааа
сега от 23 години на сам държавата толкова е направила за да се улесни живота на обикновеният човек че направо е лесен,че чак пее като е на улицата.
Всъщност това че идваха разни възпитатели в училище за да обучават деца,как си го измисли че като разбирали че е за хоби те зарязвали...
Всъщност има още едно съвпадение,изречението "става ясно че хората са оцелявали въпреки системата " е общовалидна и днес,виж здраве опазването,цените на лекарствата,цените на услугите,ток,парно..
Тези ти доводи са неубедителни ,мигар сега живееш по-добре,махни материалното (което често е 2 ра употреба в сегашно време) и сравни пак нещата.
Знаеш ли,има 2 неща които са интересни,ако сега живеехме по-добре,никой нямаше да иска да си спомня миналото,а факта че не само хора си го спомнят ами правят и сравнения е малко...
И друго,вземи "онова" време и само едно нещо да беше разрешено-свободното пътуване в чужбина-е тогава никой нямаше да иска да пада режима...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 04 Юли 2012, 16:08

Екскурзии в чужбина си имаше. Помня, че баща ми доста ходеше в Западна Европа. Просто трябваше да си "надежден", че няма да вазираш.

Държавата действаше със сила и принуда на мястото на свободния пазарен принцип. Обаче действията и в голяма степен бяха ефективни. Сега всеки иска да е в града или в столицата. И тогва искаше. Ама няма. Ако не си полезен за икономиката или ако си прост като галош си седиш на село. В резултат имаше селско стопанство. Ако ти се учи, ако станеш инженер, лекар и т.н. заминаваш в града. Дава ти се жителство и възможност да си купиш жилище.

Отчуждаваха се земи и жилища за строеж на сгради, а собствениците биваха обезщетени. Само, че не по сегашните стандарти. Според социализма всички са равни и съответно получаваха по едно жилище.

Факт е, че много хора след 10-ти достатъчно образовани и способни направиха много пари, което преди нямаше шанс да се случи. Но масата изгуби възможността с нормална работа да си купи жилище, кола или дори да има сносен живот.
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 04 Юли 2012, 16:17

А дядо ми, баба ми, сина и дъщеря им(майка ми) са обиколили цяла европа с кола.. Не е като да не са излизали зад граница :)
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 04 Юли 2012, 16:18

Е.Димитров написа:ранно полово общуване имаше

Да, де, но то се изразяваше във вдигане на полите на момичетата (и бързо изнасяне и спазване на дистанция след това :lol: ) или в най-добрия случай пипане на нещо през блузата. Е, и целувки, но далече от хорските оче задължително. За цялото даскало имахме 1 момче и 1 момиче, правили секс преди 18 години. Често някои от тези прояви приключваха с "изказване на другарката" :mhihi:

Benedetto написа:всичките тези 45 години (и всичките рекорди в млеконадоя и полетите ни в космоса), държавата не е направила нищо (абсолютно нищо) за да улесни живота на обикновения човек. Ей така - да се почувства човек.

Пич, ти или не си добре, или мразиш комунистите в червата, или и двете ;) Толкова много неща се изредиха - от безплатното море до това лекарите да ти идват на крака за безплатни профилактични прегледи и лечение - "(абсолютно нищо) за да улесни живота на обикновения човек" :kuku:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата