Ляв / десен волан ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

С каква дирекция е вашият автомобил?

лява
250
95%
дясна
12
5%

Общо гласове : 262

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Re: Ляв / десен волан ?

Мнение от ms » 21 Окт 2011, 10:13

Mollov написа:... факт е, обаче, че ако човек има поне малко акъл в главата и знае какво прави като шофира автомобил с десен волан, той няма да е по-опасен от всичките тези, каращи ляв волан... ама масовата представа за нещата е, че тия с десен волан са убийци, идиоти, ненормалници и кво ли още не... което според мен е проява на комплекси и нездраво мислене.

Прав си разбира се, но има една уловка- някой трябва да има акъл и да мисли... не е имало ден да не псувам като каруцар някой идиот... и когато през ден-два идиотите дето псувам се оказват на грешната седалка е логично да си създам лошо мнение за тях- щом горе-долу половината тъпаци са с англичанки за мен има проблем с карането на такива коли в БГ ;)
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E38 730dA 184Hp '00- Black Pearl :)
Мечтае да кара: X5 Le Mans :):):)

Мнение от ecko_becko » 21 Окт 2011, 10:42

ms написа:
Mollov написа:... факт е, обаче, че ако човек има поне малко акъл в главата и знае какво прави като шофира автомобил с десен волан, той няма да е по-опасен от всичките тези, каращи ляв волан... ама масовата представа за нещата е, че тия с десен волан са убийци, идиоти, ненормалници и кво ли още не... което според мен е проява на комплекси и нездраво мислене.

Прав си разбира се, но има една уловка- някой трябва да има акъл и да мисли... не е имало ден да не псувам като каруцар някой идиот... и когато през ден-два идиотите дето псувам се оказват на грешната седалка е логично да си създам лошо мнение за тях- щом горе-долу половината тъпаци са с англичанки за мен има проблем с карането на такива коли в БГ ;)

Да ти кажа аз карам по цял ден из София и тъпаците са масово, пълно е със свободни електрони за които законите от ЗДВП и всички останали, физични и прочее не важат. И наблюдението ми е такова, че няма значение(повтарям за кой ли път) дирекцията. Вчера един "пилот" на магистралата, аз се движех в средната лента на темпомат с жиБА с около 110км/ч. а пича от аварийната с 70км/ч. се пресели в лявата без да отчете факта, че мина на две педи от ролбара ми или Зафирата движеща се с не повече от 140км/ч. в лявата лента и само факта, че с колегата с Орела реагирахме адекватно не доведе до поредния ред в хрониката на КАТ.

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 21 Окт 2011, 11:08

ms написа:

Това имам предвид... къде седи шофера не е показателно за това дали е добър или лош, дали има самосъзнание и акъл в главата или не... :) Щото аз както карам отдясно, така карам и отляво... даже отдясно съм още по-внимателен... а който е мърляч, е мърляч и на двете седалки... той няма да си регулира фаровете независимо от коя страна седи, няма да изпреварва по-внимателно... и няма да кара по-добре като цяло...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 21 Окт 2011, 11:25

ms написа:

Според мен пък има прекалено много тъпаци на пътя , дори аз понякога влизам в ролята на тъпак , както и всички дет пишат тука и си мислят че да отнемат предимство е ОК , но когато друг го стори се псува часове наред ... мислия и че 90% от жените са тотално дезориентирани и нямат и малки наченки на "поведение на пътя" ... честно казано дебелите чичковци , дет с успешно откраднати пари си купили МЛ или Х5 още повече ме дразнят , щото па за тях няма елемнтарни правила за движение . Дразня се и когато се движа в кола и около мене само ДИЗЕЛи
Поводи за дразнене колкото искаш , въпроса е доколко ще им отдадеш внимание и ще избиваш комплексите си :idea:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е 34

Мнение от Munich Machine » 21 Окт 2011, 12:10

:censored:
Последна промяна Munich Machine на 21 Окт 2011, 14:30, променена общо 1 път
Изображение

Аватар

Мнение от ms » 21 Окт 2011, 12:27

Munich Machine написа:... Най-честите щети по автомобили с десен волан при ПТП са по предната лява страна....

е къде да са- при челен удар в тая държава щетите са основно по лявата страна на колата, в Англия ще са по дясната страна НЕЗАВИСИМО къде седи водача...

това май е единственото положително нещо на десния волан- седиш по-далеч от мястото на челен удар ;)

За свикването- свиква се разбира се... За забраната за регистрация- невъзможно... За толерантност- що, те с к'во са повече от другите, че отношението да е различно към тях :?:
Да им забучат едни гадни такси при регистрация + поне двойно завишени данък, ГО и каско- това май е единственият начин да изчезнат тея коли от пътищата...
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 21 Окт 2011, 12:35

Аз пък предлагам да забранят Б4ките или поне да ги съсипят с данък :ok:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Audi 20VTQ
Мечтае да кара: SSME

Мнение от smg » 21 Окт 2011, 12:40

А каква е връзката между специфичните разлики между коли с ляв/десен волан и това, че имало тъпаци по пътищата?!
Понеже имало хора с нерегулирани фарове, които изпреварват без видимост - значи колите с обратен волан са безопасни?!
Да ви имам и логиката.
Това са два съвсем отделни проблема.
Колите с обратна дирекция са предпоставка за повече катастрофи и това е факт. Винаги ще е по-лесно и безопасно за шофиране с правилния за държавата волан при равни други условия.
Знам, че хората които карат такива са много напред с шофьорски възможности и това не им пречи по никакъв начин...ама реалността е друга. :mhihi:
За средностатистическия водач е ненужно усложняване.

На сто процента подкрепям мнението на MS
едит.
:mrgreen:
Последна промяна smg на 21 Окт 2011, 12:46, променена общо 1 път
Business ownership is a risk and it`s not for the faint of heart.

Аватар

Мнение от ms » 21 Окт 2011, 12:44

smg написа:....
На сто процента подкрепям мнението на MS

Извинявам се за :OT:

Да го изтриеш това- сега Ачо ще заподозре заговор на олимпиадите срещу него :mhihi:
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 21 Окт 2011, 12:50

Милене "я си те знам" - нема проблеми :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E60 М5 Еisenmann RACE exhaust

Мнение от А.Марчев » 21 Окт 2011, 13:23

Munich Machine написа:Все повече автомобили с десен волан се появяват в България и не само. Причината е главно в себестойността на МПС-то закупено от Обединеното кралство. На хората им писва да си купуват на вид стегнати ''трошки'' нов внос събирани от джамбазите из западноевропейските морги. Карани от пенсионери, лекари и какви ли още не абсурдни теории на търговците на автомобили. Ако бюджета играе основна роля за покупката на автомобил, десния волан е на дневен ред при не малко кандидат купувачи. На цената на автомобил с десен волан среден клас и сравнително ''нов'' според българските стандарти съответства по-стар модел автомобил, по-нисък клас и по-амортизиран с ляв волан.
Освен цената на автомобила други предимства са техническото му състояние и амортизацията по ходовата част. Все пак контрола на техническите прегледи е по-засилен там, но има и МоТ (тамошния технически преглед) само по документи. По-качествените горива, строгите ограничения на скоростта, липсата на лоши пътища и др. са причина за по-приличното състояние на автомобилите. Но то винаги може да се манилулира от хората които продават автомобилите (имам предвид българския продавач).
Като недостатък обръщам внимание на видимостта от шофьорското място зад колона или по-големи МПС, което изисква изпреварване от по-голяма дистанция, и по-динамичен автомобил. Следва обратното разположение на осветителното петно на предните светлини, което се решава със смяна на самите фарове. Това не се съобразява с цел безопасност от никой и както каза колегата Mollov много автомобили са с нерегулирани светлини, макара че са с ляв волан. Следва позицията на водача спрямо пътното платно. Управлявал съм много автомобили с десен волан в UK, няколко в БГ и с ляв волан в UK. Отнема време за адаптация. Има странно усещане когато не си до исевата линия. Често се случва по навик водача да си доближи позицията до осевата линия както е при ляв волан, което изнася автомобила в другата лента за движение. Най-честите щети по автомобили с десен волан при ПТП са по предната лява страна.
Рутината се добива с времето, привиква се към реакция за превключване на предавките с лявата ръка и държане на волана с дясната.
Щом още не са забранени такива автомобили за регистрация следва, че все по-често ще бъдат срещани по пътищата ни. Трябва да има толерантност от страна на другите водачи към тези с автомобили с десен волан, но трябва да се слагат стикери според мен и да са задължителни както е за АГУ.

:yes: :bchug:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Окт 2011, 14:27

аз мисля две неща по въпроса за десните волани:

1. колкото и да си добър шофьор- като караш в държава с нормално движение е въпрос на статистика да изпаднеш в ситуация в която да застрашиш своя живот и/или този на околните. ако нямаше значение всички коли щяха да ги правят с ляв (или десен) волан и щяха да пестят страшни пари. не си правете илюзии- значение има- огромно.

2. поради #1 като си регистрирал кола с десен волан в държава с ляв волан (освен както казаха ако колата просто не съществува в ляв волан- ака примерно скайлайн) това означава, че поставяш гъзарията си над личната сигурност и тази на околните. което пък... не говори добре за тебе най-учитиво казано както би се изразил алеко.
алекс
трабант 601с
разни други возила

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
Кара: хората да се учат с ProDrive.bg
Мечтае да кара: BMW ///M, Ferrari, Porsche, Land Rover
Детайли за колата: 2003-2005 - '90 BMW E30 318is
2005-2006 - '97 Audi A4 2,6 Avant
2006-2008 - '90 BMW E30 325i Cabrio
2008-2009 - '98 BMW Z3 Roadster
2009-2009 - '96 BMW E34 525tds Touring
2009-2011 - '96 BMW M3 Evo Race Car
2009- - '92 BMW E36 320i
2011- - '98 BMW E36 323Ci

Мнение от DrivinGGoD » 21 Окт 2011, 14:27

Munich Machine написа:...Освен цената на автомобила други предимства са техническото му състояние и амортизацията по ходовата част. Все пак контрола на техническите прегледи е по-засилен там, но има и МоТ (тамошния технически преглед) само по документи. По-качествените горива, строгите ограничения на скоростта, липсата на лоши пътища и др. са причина за по-приличното състояние на автомобилите...

:kuku:

Ако го сравняваме с кола карана в БГ и неподдържана, мога и да се съглася... но ако става въпрос така или иначе за нововнесен автомобил горното твърдение е абсолютна глупост :winky: най-малкото защото има страни в Европа със също толкова хубави пътища, също толкова сериозни изисквания, но с доста по-щадящ климат и педантични собственици :winky:
------------------------------------------------------
Are you ///M enough?... - DrivinGGoD's Blog
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Happiness is not around the corner. Happiness is the corner.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е 34

Мнение от Munich Machine » 21 Окт 2011, 14:36

DrivinGGoD написа:
Munich Machine написа:...Освен цената на автомобила други предимства са техническото му състояние и амортизацията по ходовата част. Все пак контрола на техническите прегледи е по-засилен там, но има и МоТ (тамошния технически преглед) само по документи. По-качествените горива, строгите ограничения на скоростта, липсата на лоши пътища и др. са причина за по-приличното състояние на автомобилите...

:kuku:

Ако го сравняваме с кола карана в БГ и неподдържана, мога и да се съглася... но ако става въпрос така или иначе за нововнесен автомобил горното твърдение е абсолютна глупост :winky: най-малкото защото има страни в Европа със също толкова хубави пътища, също толкова сериозни изисквания, но с доста по-щадящ климат и педантични собственици :winky:

Колега ако говориш за автомобил еквивалентен по клас и цена на този с десен волан например за 4000лв няма да си на горното си мнение за такъв с ляв волан.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 21 Окт 2011, 14:41

във Враца разглеждат проектозакон за обръщане на движението, заради броя на колите с десен волан (за разлика от анкетата, тук е 97 на 3 процента, ама в полза на обратните)

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата