Емиграция

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: Емиграция

Мнение от alx » 20 Апр 2011, 15:17

Gemar написа:
Gemar написа:Как стоят нещата със застраховката на автомобил на старо от току що дошъл имигрант в щатите на възраст между 25 и 30 години? След driving license-а сигурно застраховката на автомобила е космическа както в Европа или греша?

Извинявай. Нямаше ме вчера.

По американските стандарти ти вече не си луд младеж. Гражданската ти ще е около $400 на година. Но Ако си си купил кола на изплащане ще трябва да имаш каско. То е според колата.

По темата: нещата които говоря са статистически. Ако нямаш ценз в америка можеш да живееш доста добре. Да. Но по- вероятно е да водиш някаква борба за оцеляване много подобна на тази в българия. На всеки един дето няма ценз, но живее добре познавам 100 дето са мизерници. Човека е така устроен, че си казва " аз ще успея, аз ще съм този дето е изключение". Мне. Най- вероятно ще си към тези другите... Стоте..

Аз осъзнавам че моя аршин е много различен. Но това не значи че много неща не ги виждам много на фокус и не си давам сметка кое откъде идва и защо. Моя аршин е различн защото.. съм видял неща правилно така както другите не са могли. Един вид- мнението ми мисля, че не е за подценяване.

Аз лично в америка без да се изуча на място не бих отишъл. Нито сега нито преди 20 години. А всеки разбира се е склонен да си мисли каквото си иска. Но статистиката е статистика и никой не е застрахован от нея.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 20 Апр 2011, 16:15

alx написа:....Ако нямаш ценз в америка можеш да живееш доста добре. Да. Но по- вероятно е да водиш някаква борба за оцеляване много подобна на тази в българия. На всеки един дето няма ценз, но живее добре познавам 100 дето са мизерници......

много бих искал да уточним какво се разбира под "мизерници"
т.е. мизерник в БГ и мизерник в САЩ

нямам точна представа каква е минималната работна заплата по закон в САЩ, но съм убеден, че с нея в Щатите можеш да водиш в пъти по-нормален живот отколкото с минималната работна заплата в БГ

съласен съм, че и в двата случая ще водиш борба за оцеляване, но в БГ с минимума ще се наложи и да гладуваш и да пазаруваш дрехи секънд хенд

би ли споделил за Щатите с минимума като заплащане какво можеш да си позволиш?
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 20 Апр 2011, 17:36

zazomazo написа:
alx написа:....Ако нямаш ценз в америка можеш да живееш доста добре. Да. Но по- вероятно е да водиш някаква борба за оцеляване много подобна на тази в българия. На всеки един дето няма ценз, но живее добре познавам 100 дето са мизерници......

много бих искал да уточним какво се разбира под "мизерници"
т.е. мизерник в БГ и мизерник в САЩ

нямам точна представа каква е минималната работна заплата по закон в САЩ, но съм убеден, че с нея в Щатите можеш да водиш в пъти по-нормален живот отколкото с минималната работна заплата в БГ

съласен съм, че и в двата случая ще водиш борба за оцеляване, но в БГ с минимума ще се наложи и да гладуваш и да пазаруваш дрехи секънд хенд

би ли споделил за Щатите с минимума като заплащане какво можеш да си позволиш?

за числа няма да говоря защото те са относителни и различни за всеки. за едни хора $1200 на месец са достатъчни, за други по $10к не им стигат.

ще ти отговоря по-различно.

в бг мизерията е материална. в америка - емоционална. а поне за мене емоционалната мизерия си струва само когато материалната страна е толкова силна, че по някакъв начин я "компенсира". слагам го в кавички защото често независимо от парите емоционалната мизерия не може да бъде компенсирана. друго че повечето българи с които съм се срещал в америка не правят достатъчно пари за да компенсират душевната мизерия както и да го погледна.

ти написа нещо много вярно - "съласен съм, че и в двата случая ще водиш борба за оцеляване, но в БГ с минимума ще се наложи и да гладуваш и да пазаруваш дрехи секънд хенд" - да. а в америка с минималното заплащане едно че ще гладуваш, две че ще пазаруваш секънд хенд дрехи и три.. че няма да има къде да живееш. а ако нямаш ценз минималното заплащане в америка ти е статистически в кърпа вързано и е около $7.50-8/час което е $1280/месец. след данъците- около $1000. знам че написах че на някои хора 1200 им стигат, но с тези пари си _точно_ за никъде. особено ако не си на 23... за семейство изобщо не говориме.

основната разлика е че в българия покрива над главата ти е гарантиран. в америка- не. разбираш ли пропорциите?

написах ти нещата да си ги прочетеш между редовете...
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 20 Апр 2011, 18:19

глобално погледнато си прав-статистиката показва, че българина общо взето притежава някаква собственост като имот и именно според тая статистика българина не е никак беден по световните стандарти....НО
не всеки в БГ има собствено жилище
и ако вземем за пример точно такъв индивид в една и съща изходна ситуация все ми се струва, че с въпросните 1000 долара в САЩ ще се справя по-поносимо спрямо 240 лева в БГ /това беше и идеята ми в предходния пост/

относно емоционалната мизерия/ако съм разбрал правилно какво визираш с термина/..."емоционалния мизерник" си е такъв където и да се намира... и това не се променя от финансовото му положение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: Е92

Мнение от bam-bam » 20 Апр 2011, 18:20

Kакво визираш под ценз ?
Всичко ли трябва да е с ценз и вишу там ?
Преди малко мернах едно предаване за училище което учат как да слагат аспирации и други такива ... явно вече и това го вкараха в ценза :lol:
Та ... тая работа да речем, ако имаш мерак и ти се отдава не виждам проблем да я вършиш без ценз (имам познат такъв).
Дай примери за работи без ценз и те на какво ниво са.
Не говорим за боклуджийте.
А това с покрива не е баш така, щото колко празни покриви има .. питай хората що не искат да се върнат .. щото тея 2стайни панелки с по 2ма стари 2ма млади/ +2 деца и стана .... дядовата ръкавичка :lol:
Някой имат и село, ама там освен да яде керемиди.
Тея студенските работи дето бачкат там наште вишута с ценз ли са и какъв ?
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от bonoflip » 20 Апр 2011, 20:18

zazomazo написа:глобално погледнато си прав-статистиката показва, че българина общо взето притежава някаква собственост като имот и именно според тая статистика българина не е никак беден по световните стандарти....НО
не всеки в БГ има собствено жилище
и ако вземем за пример точно такъв индивид в една и съща изходна ситуация все ми се струва, че с въпросните 1000 долара в САЩ ще се справя по-поносимо спрямо 240 лева в БГ /това беше и идеята ми в предходния пост/

относно емоционалната мизерия/ако съм разбрал правилно какво визираш с термина/..."емоционалния мизерник" си е такъв където и да се намира... и това не се променя от финансовото му положение

Под емоционална мизерия Алекс има впредвид мисля това, че в БГ си оставил майка, баща, роднини, приятели и дори и да правиш сравнително добри пари в Америка е трудно да приравниш готината кола или дрехи, с една хубава вечеря с близки...а истински това чувство са го изпитвали само тези които наистина са били навън и знаят...

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 20 Апр 2011, 20:55

Хехе, искам alx да отрече следното:
Аз съм тексаски селянин, и съм на помощи 880$ на месец, ама тате има ранчо, където гледа 200 телета, които са държавни //държавата ти е дала телета да ги отгледаш за колене//, та после държавата ти изкупува телетата по 1.50$ на кило ;) ..
Пак друго, аз съм никой от Бг в US, отивам да уча в юта, ама не завършвам ами съм библиотекар 15г и си ми е ок, с три деца и жена....
Имам и приятели, които се върнаха, ама те са от тия с "емоционалната", демек тук е мама меси, тати носи..и още от там питат как е ако в БГ взимам 5К? :mhihi:

Аз мойто няма да вкарвам, щото е чергарско, няма значение къде жиевееш демек.
Последна промяна Сондьора на 20 Апр 2011, 21:14, променена общо 1 път

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 20 Апр 2011, 21:13

Холандски министър отхвърли искане на работодатели да пусне българи на работа

Министърът на социалните грижи Хенк Камп заяви на представителите на организации на фермери и работодатели, че няма да отстъпи от решението си да бъде затегнат от 1 юли режимът за раздаване на разрешителни за работа в Холандия на граждани на България и Румъния.

Според думите му, цитирани от електронното издание Dutchnews, в страната има достатъчно безработни холандци и други граждани на ЕС, които могат да се заемат със сезонната работа в земеделието.

Въпреки това обяснение градинари от Южна Холандия отвърнаха, че те пък не се отказват от плановете си да съдят министъра. Аргументите им са, че той е променил правилата по средата на сезона, с което е застрашил реколтата им.

Години наред близо 2000 румънци са работили в овощните им градини и ягодовите полета, допълва изданието.

Камп обяснил на държавната агенция по заетостта UWV, че разрешителни за хора от България и Румъния вече ще се издават при много стриктни изисквания.

През миналата година UWV е дала работни визи за временна заетост в земеделието на 2734 румънци и 866 българи. Това означава, че 97% от сезонните работници са без разрешително, обяснява Камп.Икономедия

:bgflag:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 20 Апр 2011, 22:49

Сондьора написа:Хехе, искам alx да отрече следното:
Аз съм тексаски селянин, и съм на помощи 880$ на месец, ама тате има ранчо, където гледа 200 телета, които са държавни //държавата ти е дала телета да ги отгледаш за колене//, та после държавата ти изкупува телетата по 1.50$ на кило ;) ..
Пак друго, аз съм никой от Бг в US, отивам да уча в юта, ама не завършвам ами съм библиотекар 15г и си ми е ок, с три деца и жена....
Имам и приятели, които се върнаха, ама те са от тия с "емоционалната", демек тук е мама меси, тати носи..и още от там питат как е ако в БГ взимам 5К? :mhihi:

Аз мойто няма да вкарвам, щото е чергарско, няма значение къде жиевееш демек.

ще трябва да ми го разбиеш това защото нищо не разбрах...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 21 Апр 2011, 9:30

Няма значение.

Няма лошо човек да се пробва, винаги има къде да се прибере, тва е един вид житейски опит, а шанса да успее е много по-голям от тук.

Едно нещо ме озадачи, ако е вярно, значи в САЩ, ако имаш три деца и бюджета на семейство не надхвърля 100К$ си освободен от данъците върху заплатата, тва вярно ли е?

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 21 Апр 2011, 9:38

Сондьора написа:Едно нещо ме озадачи, ако е вярно, значи в САЩ, ако имаш три деца и бюджета на семейство не надхвърля 100К$ си освободен от данъците върху заплатата, тва вярно ли е?

Не! :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 21 Апр 2011, 10:01

bonoflip написа:......

Под емоционална мизерия Алекс има впредвид мисля това, че в БГ си оставил майка, баща, роднини, приятели и дори и да правиш сравнително добри пари в Америка е трудно да приравниш готината кола или дрехи, с една хубава вечеря с близки...а истински това чувство са го изпитвали само тези които наистина са били навън и знаят...

все си мисля, че на това му се вика "носталгия" :winky:

ще ми се да споделиш как би обяснил на 10 годишния си син със сълзи в очите да не страда заради това, че не си му купил Плейстейшън, а да е щастлив и емоционално задоволен от боба, дето му сервираш всяка вечер? /примерно/
нали не искаш да ми кажеш, че би се чувствал емоционално удовлетворен от това, че си сред близките си ако не можеш да осигуриш на семейството си нормално съществуване?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 21 Апр 2011, 11:52

Само хората, които са живяли навън и са изпитали въпросната "емоционална мизерия" знаят за какво аlx говори.
Повярвай ми, независимо колко пари изкарваш/имаш навън, емоционално не се ли чувстваш - забрави. ;)
Излез, поживей, виж как ще се чувстваш навън и пак да говорим, защото сравнението с ПСП-то и боба, въобще не е подходящо!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Апр 2011, 13:48

zazomazo написа:ще ми се да споделиш как би обяснил на 10 годишния си син със сълзи в очите да не страда заради това, че не си му купил Плейстейшън, а да е щастлив и емоционално задоволен от боба, дето му сервираш всяка вечер? /примерно/
нали не искаш да ми кажеш, че би се чувствал емоционално удовлетворен от това, че си сред близките си ако не можеш да осигуриш на семейството си нормално съществуване?

... А да не си сред близките си и пак да не можеш да му осигуриш нормално съществуване, да излизаш сутрин в 7 и да се прибираш вечер в 9 грохнал и детето ти да ходи в дъдржавното училище в гетото с маймуните и хиспанотата... Това мислиш че е по- оферта ли? Щото за часто училище или държавно в хубав квартал можеш само да си мечтаеш ако дохода на семейството ти е под примерно едно 70к на година... А средмо старистическия доход на семейство в америка е около 35к...

За носталгията.. Не ми беше точно това мисълта. Има го и този момент разбира се, но аз говоря за социалния живот на имигранта като цяло.. Носталгията е само едно малко парченце от пъзъла...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 21 Апр 2011, 13:51

ами зависи как си си подредил живота в чужбина...аз се връщам един път в годината в бг на ваканция и първата и втората седмица мизерията ми се струва симпатична , третата седмица - поносима и четвъртата си стягам с кеф багажа и доволен , че се чупя от тази шибана държава...
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата