Емиграция
Модератор: Общи модератори
Re: Емиграция
Gemar написа:Gemar написа:Как стоят нещата със застраховката на автомобил на старо от току що дошъл имигрант в щатите на възраст между 25 и 30 години? След driving license-а сигурно застраховката на автомобила е космическа както в Европа или греша?
Извинявай. Нямаше ме вчера.
По американските стандарти ти вече не си луд младеж. Гражданската ти ще е около $400 на година. Но Ако си си купил кола на изплащане ще трябва да имаш каско. То е според колата.
По темата: нещата които говоря са статистически. Ако нямаш ценз в америка можеш да живееш доста добре. Да. Но по- вероятно е да водиш някаква борба за оцеляване много подобна на тази в българия. На всеки един дето няма ценз, но живее добре познавам 100 дето са мизерници. Човека е така устроен, че си казва " аз ще успея, аз ще съм този дето е изключение". Мне. Най- вероятно ще си към тези другите... Стоте..
Аз осъзнавам че моя аршин е много различен. Но това не значи че много неща не ги виждам много на фокус и не си давам сметка кое откъде идва и защо. Моя аршин е различн защото.. съм видял неща правилно така както другите не са могли. Един вид- мнението ми мисля, че не е за подценяване.
Аз лично в америка без да се изуча на място не бих отишъл. Нито сега нито преди 20 години. А всеки разбира се е склонен да си мисли каквото си иска. Но статистиката е статистика и никой не е застрахован от нея.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа:....Ако нямаш ценз в америка можеш да живееш доста добре. Да. Но по- вероятно е да водиш някаква борба за оцеляване много подобна на тази в българия. На всеки един дето няма ценз, но живее добре познавам 100 дето са мизерници......
много бих искал да уточним какво се разбира под "мизерници"
т.е. мизерник в БГ и мизерник в САЩ
нямам точна представа каква е минималната работна заплата по закон в САЩ, но съм убеден, че с нея в Щатите можеш да водиш в пъти по-нормален живот отколкото с минималната работна заплата в БГ
съласен съм, че и в двата случая ще водиш борба за оцеляване, но в БГ с минимума ще се наложи и да гладуваш и да пазаруваш дрехи секънд хенд
би ли споделил за Щатите с минимума като заплащане какво можеш да си позволиш?

zazomazo написа:alx написа:....Ако нямаш ценз в америка можеш да живееш доста добре. Да. Но по- вероятно е да водиш някаква борба за оцеляване много подобна на тази в българия. На всеки един дето няма ценз, но живее добре познавам 100 дето са мизерници......
много бих искал да уточним какво се разбира под "мизерници"
т.е. мизерник в БГ и мизерник в САЩ
нямам точна представа каква е минималната работна заплата по закон в САЩ, но съм убеден, че с нея в Щатите можеш да водиш в пъти по-нормален живот отколкото с минималната работна заплата в БГ
съласен съм, че и в двата случая ще водиш борба за оцеляване, но в БГ с минимума ще се наложи и да гладуваш и да пазаруваш дрехи секънд хенд
би ли споделил за Щатите с минимума като заплащане какво можеш да си позволиш?
за числа няма да говоря защото те са относителни и различни за всеки. за едни хора $1200 на месец са достатъчни, за други по $10к не им стигат.
ще ти отговоря по-различно.
в бг мизерията е материална. в америка - емоционална. а поне за мене емоционалната мизерия си струва само когато материалната страна е толкова силна, че по някакъв начин я "компенсира". слагам го в кавички защото често независимо от парите емоционалната мизерия не може да бъде компенсирана. друго че повечето българи с които съм се срещал в америка не правят достатъчно пари за да компенсират душевната мизерия както и да го погледна.
ти написа нещо много вярно - "съласен съм, че и в двата случая ще водиш борба за оцеляване, но в БГ с минимума ще се наложи и да гладуваш и да пазаруваш дрехи секънд хенд" - да. а в америка с минималното заплащане едно че ще гладуваш, две че ще пазаруваш секънд хенд дрехи и три.. че няма да има къде да живееш. а ако нямаш ценз минималното заплащане в америка ти е статистически в кърпа вързано и е около $7.50-8/час което е $1280/месец. след данъците- около $1000. знам че написах че на някои хора 1200 им стигат, но с тези пари си _точно_ за никъде. особено ако не си на 23... за семейство изобщо не говориме.
основната разлика е че в българия покрива над главата ти е гарантиран. в америка- не. разбираш ли пропорциите?
написах ти нещата да си ги прочетеш между редовете...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
глобално погледнато си прав-статистиката показва, че българина общо взето притежава някаква собственост като имот и именно според тая статистика българина не е никак беден по световните стандарти....НО
не всеки в БГ има собствено жилище
и ако вземем за пример точно такъв индивид в една и съща изходна ситуация все ми се струва, че с въпросните 1000 долара в САЩ ще се справя по-поносимо спрямо 240 лева в БГ /това беше и идеята ми в предходния пост/
относно емоционалната мизерия/ако съм разбрал правилно какво визираш с термина/..."емоционалния мизерник" си е такъв където и да се намира... и това не се променя от финансовото му положение
и ако вземем за пример точно такъв индивид в една и съща изходна ситуация все ми се струва, че с въпросните 1000 долара в САЩ ще се справя по-поносимо спрямо 240 лева в БГ /това беше и идеята ми в предходния пост/
относно емоционалната мизерия/ако съм разбрал правилно какво визираш с термина/..."емоционалния мизерник" си е такъв където и да се намира... и това не се променя от финансовото му положение

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
Kакво визираш под ценз ?
Всичко ли трябва да е с ценз и вишу там ?
Преди малко мернах едно предаване за училище което учат как да слагат аспирации и други такива ... явно вече и това го вкараха в ценза
Та ... тая работа да речем, ако имаш мерак и ти се отдава не виждам проблем да я вършиш без ценз (имам познат такъв).
Дай примери за работи без ценз и те на какво ниво са.
Не говорим за боклуджийте.
А това с покрива не е баш така, щото колко празни покриви има .. питай хората що не искат да се върнат .. щото тея 2стайни панелки с по 2ма стари 2ма млади/ +2 деца и стана .... дядовата ръкавичка
Някой имат и село, ама там освен да яде керемиди.
Тея студенските работи дето бачкат там наште вишута с ценз ли са и какъв ?
Всичко ли трябва да е с ценз и вишу там ?
Преди малко мернах едно предаване за училище което учат как да слагат аспирации и други такива ... явно вече и това го вкараха в ценза

Та ... тая работа да речем, ако имаш мерак и ти се отдава не виждам проблем да я вършиш без ценз (имам познат такъв).
Дай примери за работи без ценз и те на какво ниво са.
Не говорим за боклуджийте.
А това с покрива не е баш така, щото колко празни покриви има .. питай хората що не искат да се върнат .. щото тея 2стайни панелки с по 2ма стари 2ма млади/ +2 деца и стана .... дядовата ръкавичка

Някой имат и село, ама там освен да яде керемиди.
Тея студенските работи дето бачкат там наште вишута с ценз ли са и какъв ?

zazomazo написа:глобално погледнато си прав-статистиката показва, че българина общо взето притежава някаква собственост като имот и именно според тая статистика българина не е никак беден по световните стандарти....НО
Под емоционална мизерия Алекс има впредвид мисля това, че в БГ си оставил майка, баща, роднини, приятели и дори и да правиш сравнително добри пари в Америка е трудно да приравниш готината кола или дрехи, с една хубава вечеря с близки...а истински това чувство са го изпитвали само тези които наистина са били навън и знаят...
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Хехе, искам alx да отрече следното:
Аз съм тексаски селянин, и съм на помощи 880$ на месец, ама тате има ранчо, където гледа 200 телета, които са държавни //държавата ти е дала телета да ги отгледаш за колене//, та после държавата ти изкупува телетата по 1.50$ на кило
..
Пак друго, аз съм никой от Бг в US, отивам да уча в юта, ама не завършвам ами съм библиотекар 15г и си ми е ок, с три деца и жена....
Имам и приятели, които се върнаха, ама те са от тия с "емоционалната", демек тук е мама меси, тати носи..и още от там питат как е ако в БГ взимам 5К?
Аз мойто няма да вкарвам, щото е чергарско, няма значение къде жиевееш демек.
Аз съм тексаски селянин, и съм на помощи 880$ на месец, ама тате има ранчо, където гледа 200 телета, които са държавни //държавата ти е дала телета да ги отгледаш за колене//, та после държавата ти изкупува телетата по 1.50$ на кило

Пак друго, аз съм никой от Бг в US, отивам да уча в юта, ама не завършвам ами съм библиотекар 15г и си ми е ок, с три деца и жена....
Имам и приятели, които се върнаха, ама те са от тия с "емоционалната", демек тук е мама меси, тати носи..и още от там питат как е ако в БГ взимам 5К?

Последна промяна Сондьора на 20 Апр 2011, 21:14, променена общо 1 път
- Alpina_fanatic
-
-
Холандски министър отхвърли искане на работодатели да пусне българи на работа
Министърът на социалните грижи Хенк Камп заяви на представителите на организации на фермери и работодатели, че няма да отстъпи от решението си да бъде затегнат от 1 юли режимът за раздаване на разрешителни за работа в Холандия на граждани на България и Румъния.
Според думите му, цитирани от електронното издание Dutchnews, в страната има достатъчно безработни холандци и други граждани на ЕС, които могат да се заемат със сезонната работа в земеделието.
Въпреки това обяснение градинари от Южна Холандия отвърнаха, че те пък не се отказват от плановете си да съдят министъра. Аргументите им са, че той е променил правилата по средата на сезона, с което е застрашил реколтата им.
Години наред близо 2000 румънци са работили в овощните им градини и ягодовите полета, допълва изданието.
Камп обяснил на държавната агенция по заетостта UWV, че разрешителни за хора от България и Румъния вече ще се издават при много стриктни изисквания.
През миналата година UWV е дала работни визи за временна заетост в земеделието на 2734 румънци и 866 българи. Това означава, че 97% от сезонните работници са без разрешително, обяснява Камп.Икономедия

Сондьора написа:Хехе, искам alx да отрече следното:
Аз съм тексаски селянин, и съм на помощи 880$ на месец, ама тате има ранчо, където гледа 200 телета, които са държавни //държавата ти е дала телета да ги отгледаш за колене//, та после държавата ти изкупува телетата по 1.50$ на кило..
Имам и приятели, които се върнаха, ама те са от тия с "емоционалната", демек тук е мама меси, тати носи..и още от там питат как е ако в БГ взимам 5К?![]()
ще трябва да ми го разбиеш това защото нищо не разбрах...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Няма значение.
Няма лошо човек да се пробва, винаги има къде да се прибере, тва е един вид житейски опит, а шанса да успее е много по-голям от тук.
Едно нещо ме озадачи, ако е вярно, значи в САЩ, ако имаш три деца и бюджета на семейство не надхвърля 100К$ си освободен от данъците върху заплатата, тва вярно ли е?
Няма лошо човек да се пробва, винаги има къде да се прибере, тва е един вид житейски опит, а шанса да успее е много по-голям от тук.
Едно нещо ме озадачи, ако е вярно, значи в САЩ, ако имаш три деца и бюджета на семейство не надхвърля 100К$ си освободен от данъците върху заплатата, тва вярно ли е?
- Alpina_fanatic
-
-
Сондьора написа:Едно нещо ме озадачи, ако е вярно, значи в САЩ, ако имаш три деца и бюджета на семейство не надхвърля 100К$ си освободен от данъците върху заплатата, тва вярно ли е?
Не!

bonoflip написа:......
Под емоционална мизерия Алекс има впредвид мисля това, че в БГ си оставил майка, баща, роднини, приятели и дори и да правиш сравнително добри пари в Америка е трудно да приравниш готината кола или дрехи, с една хубава вечеря с близки...а истински това чувство са го изпитвали само тези които наистина са били навън и знаят...
все си мисля, че на това му се вика "носталгия"

ще ми се да споделиш как би обяснил на 10 годишния си син със сълзи в очите да не страда заради това, че не си му купил Плейстейшън, а да е щастлив и емоционално задоволен от боба, дето му сервираш всяка вечер? /примерно/
нали не искаш да ми кажеш, че би се чувствал емоционално удовлетворен от това, че си сред близките си ако не можеш да осигуриш на семейството си нормално съществуване?

- ((:BuKcu:))
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: F32 M4
Само хората, които са живяли навън и са изпитали въпросната "емоционална мизерия" знаят за какво аlx говори.
Повярвай ми, независимо колко пари изкарваш/имаш навън, емоционално не се ли чувстваш - забрави.
Излез, поживей, виж как ще се чувстваш навън и пак да говорим, защото сравнението с ПСП-то и боба, въобще не е подходящо!
Повярвай ми, независимо колко пари изкарваш/имаш навън, емоционално не се ли чувстваш - забрави.

Излез, поживей, виж как ще се чувстваш навън и пак да говорим, защото сравнението с ПСП-то и боба, въобще не е подходящо!
zazomazo написа:ще ми се да споделиш как би обяснил на 10 годишния си син със сълзи в очите да не страда заради това, че не си му купил Плейстейшън, а да е щастлив и емоционално задоволен от боба, дето му сервираш всяка вечер? /примерно/
нали не искаш да ми кажеш, че би се чувствал емоционално удовлетворен от това, че си сред близките си ако не можеш да осигуриш на семейството си нормално съществуване?
... А да не си сред близките си и пак да не можеш да му осигуриш нормално съществуване, да излизаш сутрин в 7 и да се прибираш вечер в 9 грохнал и детето ти да ходи в дъдржавното училище в гетото с маймуните и хиспанотата... Това мислиш че е по- оферта ли? Щото за часто училище или държавно в хубав квартал можеш само да си мечтаеш ако дохода на семейството ти е под примерно едно 70к на година... А средмо старистическия доход на семейство в америка е около 35к...
За носталгията.. Не ми беше точно това мисълта. Има го и този момент разбира се, но аз говоря за социалния живот на имигранта като цяло.. Носталгията е само едно малко парченце от пъзъла...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- nightdriver
- ентусиаст
-
- Кара: 530da turing
ами зависи как си си подредил живота в чужбина...аз се връщам един път в годината в бг на ваканция и първата и втората седмица мизерията ми се струва симпатична , третата седмица - поносима и четвъртата си стягам с кеф багажа и доволен , че се чупя от тази шибана държава...