Защо не България?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 17 Юли 2009, 12:43

jordanpar написа:Виждам че си добре информиран,образован и ерудиран.

Благодаря, вярвам че и ти си :D

jordanpar написа:Кажи ми тогава къде отиде тоя излишък?

Дали ще открия топлата вода ако кажа, че в последните дни на настоящото правителство всички излишъци и други форми на финансиране летят като за последно към обръчите от фирми? ;) Има един лаф, в който има голяма доза истина - десните правителства идват на власт, за да напълнят бюджета, изпразнен от левите.

jordanpar написа:И защо докато в други страни се наливат МИЛИАРДИ евро за намаляне ефектите от кризата,в нашата се ИЗТОчВАТ ,вярно по-малки суми но на фона на нашата икономика също така масивни??

Първо защото не можем да си го позволим - нямаме тия милиарди, които имат по-развитите държави. И второ според мен в глобален план няма смисъл, защото ние не сме двигател на световната икономика - и ако световните пазари се сринат - заминаваме си и ние НЕЗАВИСИМО КАКВО СМЕ НАПРАВИЛИ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА КРИЗАТА. Това е все едно да тръгнеш да гасиш собствения си апартамент при положение, че гори целия блок - или ще дойде пожарната и ще изгаси целия блок или всички апартаменти ще изгорят.

jordanpar написа:даже и да не бяха построени всички тези неща,ами просто да ги върнат парите в тазгодишния бЮджет,да облекчат фирмената данъчна политика,да премахнат веднага акцизите върху автомобилите

Тук съм съгласен с теб. И ако нямаше избори и ново правителство (на което трябва да се подложи динена кора) сигурно щяха да го направят.

jordanpar написа:да регулират временно цените на горивата,да се подпомогнат чрез разсрочване тези вече хиляди хора,чиито апартаменти са обявени от съдии изпълнители

Е тук вече не съм съгласен. Говорим за пазарна икономика, а не за планово стопанство от ерата на комунизма! Гледах по ТВ и пресен пример - как градушка опука посевите в Смолянско. Много неприятна история, но формерите пак чакат на държавата. Добре ве хора, застраховането е измислено преди повече от век и дори в най-изостаналите страни се застраховат!...

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 17 Юли 2009, 12:46

Е.Димитров написа:Абе ти май си малко глуповатичък май,Ъ?
Къде отидоха тея пари бре,читателю,къде са тези пари за които говорим милиард и половина???
ех дечко

Добре, че си ти да ми го кажеш, иначе нямаше да ми стигне акъла да се сетя :winky: :mhihi:

Айде мама виж и къде са отишли парите - в горния пост е моето лично обяснение :winky: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 17 Юли 2009, 13:07

flame написа:
Е.Димитров написа:Абе ти май си малко глуповатичък май,Ъ?
Къде отидоха тея пари бре,читателю,къде са тези пари за които говорим милиард и половина???
ех дечко

Добре, че си ти да ми го кажеш, иначе нямаше да ми стигне акъла да се сетя :winky: :mhihi:

Айде мама виж и къде са отишли парите - в горния пост е моето лично обяснение :winky: :mhihi:

Абе не ме занимавай с глупости моля те,
левите направили това,десните онова,пък то щото и понеже обаче...
Оправданието е като гъзъ,всеки си го има
Фактите-народа го лапа в прекрасната държава,и като се върна на въпроса-кое ме кара да съм горд-Нищо
айде приключих със споровете с недорасли инфантилни деца,прекаляващи с филмите за "Ласи" и "Голямата стъпка"

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 17 Юли 2009, 13:15

Е.Димитров написа:Абе не ме занимавай с глупости моля те,
левите направили това,десните онова,пък то щото и понеже обаче...
Оправданието е като гъзъ,всеки си го има

Да бе, верно! Я стига глупости, дайте да разпределим бюджета за 5 минути както си му е реда без много да мислим! А най-много мразим да мислим щот нема с кво :winky:

Е.Димитров написа:айде приключих със споровете с недорасли инфантилни деца,прекаляващи с филмите за "Ласи" и "Голямата стъпка"

Напълно правилно решение! Мъдростта струи от теб, а разни елементи тръгнали да спорят! А и от далече си личи, че си от висша класа:mhihi:
Е.Димитров написа:Фактите-народа го лапа в прекрасната държава

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 17 Юли 2009, 13:25

еее,това вече не прилича на другарски спор.
всеки си има мнение,но важен е процента общи мнения.
щом на тези избори доскоро управляваща партия не влезе в парламента,за мен това е ясен знак дали масата народ е доволна.В стабилните страни има и стабилни управляващи,у нас управляващите действат на принципа на троянския кон--влизат,грабят,изнасят и ликвидират.
Като спрем тоя процес,може би и отговорът ми по темата ще е по-позитивно насочен.

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 17 Юли 2009, 13:28

jordanpar написа:щом на тези избори доскоро управляваща партия не влезе в парламента,за мен това е ясен знак дали масата народ е доволна.В стабилните страни има и стабилни управляващи,у нас управляващите действат на принципа на троянския кон--влизат,грабят,изнасят и ликвидират.

:yes: Напълно съгласен! Нещата се подобряват, но много бавно.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Вуйчо Ваньо » 17 Юли 2009, 14:08

flame:Това си е самата истина. Но просто стандартът ни е такъв и пари за по-високи пенсии няма - и да псуваш, и да не псуваш държавата.

Интересна гледна точка, все едно да се сцепваш от работа, а шефа ти да ходи на море всеки петък, а на теб да ти казва ми пари няма за заплата. Кого ще псуваш тогава? Или просто си налягаш парцалите и бачкаш, щото така стоят нещата? За пенсията всеки си плаща вноски всеки месец, през целият си трудов стаж и ако накрая този, който управлява парите каже "ми няма ги" кой е отговорен? Този, който събира парите за пенсии, управлява ги и накрая ги разпределя е държавата.

flame:Ако има повече богати хора, които плащат повече данъци, тогава и пенсионният бюджет ще е по-голям. Или прости думи - не трябва да мразиш и завиждаш на ония, които карат Е93 - колкото и големи лайна да са, пенсията на баба ти и дядо ти идва от техните данъци :!:

Баба ми и дядо ми са си внасяли вноските, какато споменах, така че тоя лаф го забрави.

flame:Въпрос на гледна точка и аз въобще не съм съгласен с твоята! За мен е голяма радост да помагам и правя живота на моите родители по-лесен! Кой ако не най-близките хора трябва да се грижат за един човек?! Това, че наякои нямат възможност да помагат е друг въпрос.

Да, да помагаш е хубаво, но помощта е доброволен акт. За нещастие пенсионерите са осъдени на мизерия и се налага да им се помага за да живуркат някак.

flame:А и какво всъщност е пенсионната система? Механизъм, предназначен да гарантира жизнения МИНИМУМ на хора, които са в напреднала възраст, не могат да работят, нямат доходи И НЕ СА СИ ОПРАВИЛИ ЖИВОТА ДОКАТО СА БИЛИ МЛАДИ :!: Изобщо - до-добпе да не чакаме някой друг да ни помогне, а да си помогнем сами.

Е да де, обаче 200лв е доста под МИНИМУМА за нашата държава, а има хора, които взимат и доста по-малко.

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 17 Юли 2009, 14:39

Вуйчо Ваньо написа:Баба ми и дядо ми са си внасяли вноските, какато споменах, така че тоя лаф го забрави.

Баба ти и дядо ти като са си внасяли вноските преди 20 години те са отивали за изплащане на пенсиите на тогавашните пенсионери. Това е основен принцип на осигурителните системи и на комунистическите, и на капиталистическите държави :winky:

Вуйчо Ваньо написа:Да, да помагаш е хубаво, но помощта е доброволен акт. За нещастие пенсионерите са осъдени на мизерия и се налага да им се помага за да живуркат някак. Е да де, обаче 200лв е доста под МИНИМУМА за нашата държава, а има хора, които взимат и доста по-малко.

Ти ся кво, чакаш да ти кажа, че 200 лева са много пари ли? При положение, че сметката за парно е повече! Ама тва е положението - не може ей така - щрак - и баба ми да взима пенсия 1000 лева, а аз да работя за 500. Пенсиите са напълно съпоставими размера на заплатите - жалкото е, че стандартът ни е много нисък :(

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 17 Юли 2009, 14:58

flame написа:
Вуйчо Ваньо написа:Баба ми и дядо ми са си внасяли вноските, какато споменах, така че тоя лаф го забрави.

Баба ти и дядо ти като са си внасяли вноските преди 20 години те са отивали за изплащане на пенсиите на тогавашните пенсионери. Това е основен принцип на осигурителните системи и на комунистическите, и на капиталистическите държави :winky:

Вуйчо Ваньо написа:Да, да помагаш е хубаво, но помощта е доброволен акт. За нещастие пенсионерите са осъдени на мизерия и се налага да им се помага за да живуркат някак. Е да де, обаче 200лв е доста под МИНИМУМА за нашата държава, а има хора, които взимат и доста по-малко.

Ти ся кво, чакаш да ти кажа, че 200 лева са много пари ли? При положение, че сметката за парно е повече! Ама тва е положението - не може ей така - щрак - и баба ми да взима пенсия 1000 лева, а аз да работя за 500. Пенсиите са напълно съпоставими размера на заплатите - жалкото е, че стандартът ни е много нисък :(

Това за което спорите тук, не зависи от държавата, понеже сме в валутен борд и заплатите се определят от борда, от там и пенсиите.

Станиш, искаше още преди няколко години да отвори заплатите, но не му дадоха. На всеки е ясно иначе как би се развила държавата ако средната запата е 2000лв, надали ше се говори за политика толко много. Особено при положение, че средно статистическия Българин би си изхарчил заплатата за последн модел телефон :roll: .

И друго, тук в БГ е много по добре, от тази гледна точка, че фондовете пенсионните са държавни /основните/, което ги гарантира. При " капиталистическите не е така, и може да се окаже, че нямаш и пенсия, като на година си отделял по 9-10К $.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Мнение от sharksfin » 17 Юли 2009, 15:09

Сондьора написа:Особено при положение, че средно статистическия Българин би си изхарчил заплатата за последн модел телефон :roll: .

Или за джанти.... they spinnin, nigga, they spinnin. Засъжаление си прав, колега - колкото и пари да получаваме, все няма да ни ситгат и все ще ги трошим за ненужни глупости.
А за пенсиите - има два вида пенсионно осигуряване:
1. Тези, които се трудят в момента да осигуряват себе си
2. Тези, които работят сега, осигуряват пенсиите на тези, които в момента са пенсионери.
И винаги вноските са свързани с размера заплатата, на която се осигурява човек. Колкото и да получаваш, като се осигуряваш на мининмалната заплата, няма как да получаваш пенсия по-вискоа от минималната. Резервният вариант е да се осигуряваш сам в някое дружество (за предпочитане не българско), ама те паричките не стигат за сметки, кафета, телефони и пр., как да останат за пенсия.....

Аватар

Мнение от jordanpar » 17 Юли 2009, 15:11

Сондьора написа:И друго, тук в БГ е много по добре, от тази гледна точка, че фондовете пенсионните са държавни /основните/, което ги гарантира. При " капиталистическите не е така, и може да се окаже, че нямаш и пенсия, като на година си отделял по 9-10К $.

ха ха ха ха ха ха,някой да ме спре да се смея.
Абе човече само преди страница съм писал че имам доста годинки стаж в държавна организация,на доста добра заплата беше,с доста солени удръжки.И в специално писмо съм един от хилядите уведомени,че от сметката ми липсват ПАРИ,нали четеш добре--ПАРИ.А в момента един от бившите вече главни финансисти се разследва за отклоняване на средства.Та да ми говориш за нещо сигурно държавно,не на мене тия.
А по въпроса за валутния борд---той е едно добро извинение на управляващите за стоящите ниски заплати а увеличаващи се цени на стоките и живота като цяло.И чудесен инструмент за коригиране на валутните курсове,защото за никой не е тайна че в момента реалния курс на еврото е в зоната около 3лв за едно евро,и затова и на ЕвросъЮза не му отърва да въведем скоро еврото като валута при този сегашен курс,защото разликата в реалния курс ще трябва всички европейски страни да ни я опростят.
И не ми казвайте че сме много добре,защото тук постоянно има теми за увеличаващите се цени на горивата,гуми и части втора употреба,фалшиви ксенончета,как да избегна по-високия данък,как да си направя колата 200 коня с 500 лева и да гори 5 на сто,въздиша се пред снимките на новите модели и ще се чака и те да станат на по 10-15 години за да си ги позволим масово.................

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 17 Юли 2009, 15:28

jordanpar написа:
Сондьора написа:И друго, тук в БГ е много по добре, от тази гледна точка, че фондовете пенсионните са държавни /основните/, което ги гарантира. При " капиталистическите не е така, и може да се окаже, че нямаш и пенсия, като на година си отделял по 9-10К $.

ха ха ха ха ха ха,някой да ме спре да се смея.
Абе човече само преди страница съм писал че имам доста годинки стаж в държавна организация,на доста добра заплата беше,с доста солени удръжки.И в специално писмо съм един от хилядите уведомени,че от сметката ми липсват ПАРИ,нали четеш добре--ПАРИ.А в момента един от бившите вече главни финансисти се разследва за отклоняване на средства.Та да ми говориш за нещо сигурно държавно,не на мене тия.
А по въпроса за валутния борд---той е едно добро извинение на управляващите за стоящите ниски заплати а увеличаващи се цени на стоките и живота като цяло.И чудесен инструмент за коригиране на валутните курсове,защото за никой не е тайна че в момента реалния курс на еврото е в зоната около 3лв за едно евро,и затова и на ЕвросъЮза не му отърва да въведем скоро еврото като валута при този сегашен курс,защото разликата в реалния курс ще трябва всички европейски страни да ни я опростят.

Жорданпрас, или не си запознат или си много зле, гарантират се да! Както се гарантират сметките в банките до 50 000 евро, се гарантира от държавата!!! Тва, че някой присвоява пари от там е друго, те са гарантирани от държавата, разбираш ли тва кво значи или не.

Знаеш ли как е навън, държавата не ти гарантира осигурителните фондове. Ако фирмата фонда фалира, губиш, нямаш пенсия тва е!!!

Преди 2 год една банка в БГ, търговия и развитие / и отнеха лиценза - фалира/ държавата плати сметките на хората до гаранцията /тогава беше 15 000 евро!!! Та се смей на себе си, и ако верно си работил в държавна организация то за тва сме и така!

Аватар

Мнение от jordanpar » 17 Юли 2009, 15:37

Сондьора написа:Тва, че някой присвоява пари от там е друго, те са гарантирани от държавата, разбираш ли тва кво значи или не.

Знаеш ли как е навън, държавата не ти гарантира осигурителните фондове. Ако фирмата фонда фалира, губиш, нямаш пенсия тва е!!!

А не е ли държавата която трябва да следи да няма присвояване,а не да гони нарушителя след свършен факт.И като не си наясно ще ти кажа--парите за социални осигуровки не са банкови влогове че да са гарантирани.Защото банковите влогове са индивидуални,зад тях стои човек с ЕГН,а вземанията за социалното осигуряване отиват в една обща каца и от нея на всеки му сипват различно след време.Разбираш ли сега мойто момче.Не пожелавам на никого това което на мен ми се случи,защото едва ли някой който е бачкал с риск за живота ще му е приятно да научи че май последните години е бачкал за тоя дето духа и някакви форумни тарикатчета да му дават определения какъв е.
И не ми говори за навън как е,няма нужда да ми отваряш точно ти очите за случващото се пред мен,ако ще ме разбереш какво искам да ти кажа.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 17 Юли 2009, 15:50

jordanpar написа:
Сондьора написа:Тва, че някой присвоява пари от там е друго, те са гарантирани от държавата, разбираш ли тва кво значи или не.

А не е ли държавата която трябва да следи да няма присвояване,а не да гони нарушителя след свършен факт.И като не си наясно ще ти кажа--парите за социални осигуровки не са банкови влогове че да са гарантирани.Защото банковите влогове са индивидуални,зад тях стои човек с ЕГН,а вземанията за социалното осигуряване отиват в една обща каца и от нея на всеки му сипват различно след време.Разбираш ли сега мойто момче.Не пожелавам на никого това което на мен ми се случи,защото едва ли някой който е бачкал с риск за живота ще му е приятно да научи че май последните години е бачкал за тоя дето духа и някакви форумни тарикатчета да му дават определения какъв е.
И не ми говори за навън как е,няма нужда да ми отваряш точно ти очите за случващото се пред мен,ако ще ме разбереш какво искам да ти кажа.

Мразим да спорим, държавата ти гарантира пенсия, да има таван и така нататък простотии, но ти гарантира пенсия, а пак ти казвам навън не е така. И къде според теб седят парите от социалното осигуряване ако не в банка.
По горе ти писах оснонвия, не допълнителното осигуряване.

И понеже ти спориш за неща не свързани с закони и т.н., а с тва дали се спазват управление, ако щеш морал:

Ще ти кажа някой хубави неща за БГ.
- Ако работиш навън и не си бил в БГ /183 дни/, не си данъчно задължен, т.е. не плащаш данъци никъде.
- Ако ти се наложи да избираш къде да си платиш данъците, пак би избрал БГ понеже са 10% - тук говоря за заплата.
- Пак в БГ има най големите лихви по влогове, гарантирани от държавата /разбирасе не тряя да надхвърляш 50 000 евро/. Но банки бол.

А за това което ти се дразниш, да на всеки е ясно, че тая държава не върви, но тва не значи, че няма добри закони.

Другото е корупция, невежество, безочие и т.н.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 17 Юли 2009, 15:52

Само последните мнения къртят :mhihi:
1. Валутния борд определял заплатите :shock:
2. Валутния борд определял пенсиите :shock:
3. Пенсионните фандове са държавни :shock:
4. Няма индивидуални партиди (да няма за хората преди родени 1960 година) :shock:
5. На всеки се дават различни пенсии, явно колегата иска да каже как дойде. :shock:
6. Парите от социалното осигуряване седят в банка
7. Делението на пенсионните фондове е на "Капиталистически" и "Комунистически" :shock:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата