Политическа.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Re: Политическа.

Мнение от ildivvy » 08 Дек 2019, 14:06

Към уравнението трябва да добавим и това,че голяма част от работещите (по-малко са от 4млн.,всеки го знае),не се осигуряват на пълната си заплата! Все още се дават много пари 'под масата'!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 08 Дек 2019, 14:44

Това са официални данни. Няма значение, колко пари се получават под масата. Осигуровки се плащат върху официалната заплата.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 08 Дек 2019, 16:12

bum_bum написа:НО! Към момента около двама в работоспособна възраст се падат на един извън нея! Какво ще стане при 1:1? А какво, като стане един работещ за двама неработещи?

Тая информация откъде е?

Понеже НОИ и НСИ са на друго мнение:
https://www.nsi.bg/bg/content/3953/%D0% ... 0%B2%D0%BE
Работещи - 2 319 762, като от тях само 1 787 053 са в частния сектор. Тия в публичния е ясно какво и колко плащат...

https://www.nssi.bg/aboutbg/st/statistic/152-pensions
Пенсионери - 2 145 031 (от тях 452к са инвалиди... Сигурно сме страната с най-голям процент инвалиди...)

Като прибавим и децата и "отиде коня у рЯката" с твоите двама работещи на един неработещ...
А все си мисля, че НОИ и НСИ са по-достоверен източник от форума.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 08 Дек 2019, 16:28

ildivvy написа:Към уравнението трябва да добавим и това,че голяма част от работещите (по-малко са от 4млн.,всеки го знае),не се осигуряват на пълната си заплата! Все още се дават много пари 'под масата'!

Аз такива работодатели отдавна съм ги от.ебал..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 08 Дек 2019, 16:55

https://news.bg/world/frenskiyat-premie ... forma.html

Ето новини от бъдещето какво ще се случи и при нас, ако още си клатят краката и не реформират пенсионната системата нашите умници.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Renault Megan E-Tech, Kia Sorento
Мечтае да кара: По пистите :)

Мнение от nthnl » 08 Дек 2019, 17:51

Винаги съм се учудвал на хора, които разчитат някой друг да се погрижи за тях - било то и държавата. Пенсията по принцип е social security - демек някакъв социален минимум, който човек би следвало да получава и би трябвало да стига колкото да не се умре от глад. Допълнителната пенсия ( вторият стълб ) би следвало да е това, към което хората да се стремят - от там би трябвало да дойдат парите за спокойните Ви старини. Общо взето вариантите са няколко:

1. Влагате пари във допълнителната си пенсия доброволно. Тези пари биват менажирани от фондове, които инвестират в ниско рискови активи (примерно бондове). По този начин шанса да си загубите парите е минимален, но проблемът е, че доходноста рядко минава 3-4% на година (и то не всяка година). Това означава, че в най-добрият случай, когато дойде време да се пенсионирате - поне вашите спестявания няма да са се обезценили.

2. Друг вариант е да инвестирате в индекс фонд (Index fund - https://www.investopedia.com/terms/i/indexfund.asp ). При този вид инвестиция вашите пари са менажирани от фонд, който купува по равно количесто от всички компании от даден списък ( например Standard & Poor's 500 Index (S&P 500)). В този случай - парите ви растът, когато целият пазар расте и губите пари, когато целият пазар пада. Проблемът при този тип инвестиция е, че за много дълги периоди от време може да сте на загуба. Например ако си бяхте купили S&P 500 през 2000-та година на цена от 1500$ за акция, то чак през 2008-ма щяхте да излезете на 0. По същията начин, ако бяхте си купили през 2008-ма (отново на ниво от 1500$ за акция) чак през 2014-та щяхте да сте на 0. В момента нивата са над 2000$ за акция. Хубавото е, че в този случай не трябва да разбирате от нищо - просто давате парите си и очаквате около 8% растеж на годишна база да дълъг период от време (20+ години).

3. Последният и най-интересен вариант е Вие сами да инвестирате в избрани от вас компании. Тук доходноста зависи изцяло от вашите инвестиционни умения.

Аз лично избрах последният вариант - закупил съм си една камара книги, намерил съм интересни статии в интеренет и тн. От август месец до сега съм +30%.

Поздрави,
Михаил Великов

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 08 Дек 2019, 18:06

Абе хора , какви фондове какви инвестиции ..? Вие не виждате ли че поне 20% от населението е напълно неграмотно може само да се подписва и нищо повече . Ако сте на 30 , защо смятате че ще имате същите ментални и физически способности на 50 на 60 или на 70 ? Ако човек си инвестира сам и има възможности по добре да няма нищо общо със социални фондове било то частни или държавни , и тоя проблем да го е решил до 40тата си година . Щото най вероятно няма да го реши никога ако е изтървал времето за правене на пари .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nthnl » 08 Дек 2019, 18:14

Не мисля че разбирам какво искаш да кажеш. Ясно е, че има много неграмотни хора - затова има и различни начини на инвестиране. След като не разбираш/не искаш да се занимаваш с това (или те е страх) просто слагаш пари в допълнителното пенсионно осигуряване - колко да е трудно това? Даже си мисля, че то точно с такава цел е направено - за да може дори неграмотните да имат възможност да спестяват без да им се обезценяват парите.

За всички останали - варианти има колкото искаш.

Поздрави,
Михаил Великов

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 08 Дек 2019, 20:18

В смисъл че това не е вариант за масата от хората , по скоро е частен случай . Хора които имат понятие от такова инвестиране във финансови инструменти което да им донесе доход последната им грижа е пенсионното осигуряване . В крайна сметка основната идея на тази социална система е да предостави сигурност на хората когато не могат да работят , а не някакви възможности да изкарват повече ли по малко пари . Системата е в някаква степен солидарна , има маса хора които не могат да работят или не могат да натрупат осигурителен стаж и доход . Те какво да правят ? Проблема не е само при нас , това е глобална тенденция . Показва косвено че световната икономика като цяло е във перманентна криза . Дори увеличението на данъците и социалните вноски не може да компенсира влошените параметри на социалните системи по света . Промените които се правят са смехотворни , какъв е смисъла да плащаш повече за да получиш след години по малко и на това отгоре за по малко време с увеличената пенсионна възраст . 67 години за пенсиониране ...мъжете в България живеят средно 70-71 години . Колко време ще я получават тая пенсия ? В най добрия случай ако кретате до 78-80г ще ползвате 10-12 години и то това се единици .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 08 Дек 2019, 20:28

Повечето хора са толкова неграмотни, че първо трябва да им обясниш какво е инвестиране, защо е нужно и чак тогава къде. Аз съм продавал инвестиционни продукти и положението е страшно. Прекалено често ми се е налагало да започвам от "азбуката". За мен си знам, че няма шанс да се пенсионирам разчитайки на пенсия. Другите да се оправят кой както може. Ако има възможност да не си плащам пенсионни осигуровки - няма да го правя. Останалото да, ама пенсионни - предпочитам аз да си ги разпределям. Ако ще работя, докато умра - предпочитам да е заради мои грешки. А не чужди.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 08 Дек 2019, 23:03

Jordana написа:В смисъл че това не е вариант за масата от хората , по скоро е частен случай .

Извънредни новини за теб специално. В България е вариант за ВСЕКИ роден след 31.12.1959 г. , който изрично не е прехвърлил към НОИ. Т.е. практически за всички. Част от осигурителните вноски се инвестират от частни фондове. Или под частен случай си имал предвид частни фондове :mhihi: Виждал си извънземни, ама няма... така ли :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nthnl » 08 Дек 2019, 23:11

Колеги, нещо не можем да се разберем - нали точно това написах - ако нямаш идея от инвестиции и искаш просто да имаш хубава пенсия - отговорът е много прост -> доброволно да добавяш пари в допълтнитено пенсионно осигуряване. Алтернативата е да къташ пари в буркани но там инфлацията ги изяжда. Не виждам как това е трудно или неразбираемо - няма нужда да знаеш какво е акция, бонд и тн - просто добавяш пари в пенсията си (един вид спестовен влог). В този стълб държавата няма намеса и парите може да си ги получите кеш или на колкото решите вноски след като се пенсионирате.

За съжаление системата не е направена с оглед всички пенсионери да живеят достойно, а просто да не умират от глад. Другата тъжна истина е, че това го осъзнават много малък процент от хората и след като стигнат до пенсия се почва едно - ама как така, аз цял живот съм работил - защо получавам толкова малко.

Поздрави,
Михаил Великов

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 08 Дек 2019, 23:17

В същност да оставим това, че не го разбират, те по-прости неща не разбират... Истината е, че хората искат да станат на някаква възраст и просто да им дават, защото съществуват. Понеже те заслужавали. Ако може без да са внасяли нищо, никъде.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Политическа.

Мнение от bum_bum » 08 Дек 2019, 23:28

Не, аз искам никой да не ми събира парите във фондове със съмнителен резултат след Х на брой години. Искам каквото си преценя да си отделя настрана и 1-2 или колкото и да е пъти в годината да си купя по едно кенгуру. Щото колкото и да не вдявам от инвестиции след 20 години все си мисля, че с това кенгуру ще си купя поне същите неща, които и днес. Ако съм тъп и не заделя нищо, то и държавата не ми е длъжна с нищо.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Дек 2019, 1:28

nthnl написа:Винаги съм се учудвал на хора, които разчитат някой друг да се погрижи за тях - било то и държавата. Пенсията по принцип е social security - демек някакъв социален минимум

внимавай- ако си бил добре платен през живота си в щатите, соушул секюрити е около $3500 на месец...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата