Mac on PC

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Mac on PC

Мнение от Wizi » 09 Юли 2007, 19:58

Привет!

От скоро съм горд собственик на нов лаптоп с модерен хардуер и още по-модерна операционна система - Mac OS X, която дойде "фабрично" ;) Наслаждавам се от сърце на тази OS и бих искал да ви я препоръчам и на вас, защото бихте могли да си я инсталирате и на вашето РС, ако то покрива минималните изисквания. За целта какво точно ви трябва, как протича инсталацията, разрешаване на проблеми и обсъждане на други неща, съм спретнал едно малко форумче на адрес http://mac.chakalov.net Да, знам, че адреса не е много убедителен, но за сега ще изчакам да видя дали ще събере достатъчно интерес и популярност и евентуално тогава ще му купя и собствен домейн.

Ако искате като за начало хвърлете един поглед в/у темата, в която съм обяснил на кратко какви са основните предимства на тази операционна система пред водещата Windows XP и дори Vista. Ето и линк към темата:
http://www.chakalov.net/mac/viewtopic.php?t=2

Желая приятни минути!

Поздрави,
А.
Градски, халогенна крушка е вид крушка. Също както ксенона е вид крушка.
Та, на онова дето у село му викате ХАЛОГЕНКИ, всъщност се нарича ФАРОВЕ ЗА МЪГЛА. Ае бегай да раздуеш!
Изображение

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 09 Юли 2007, 20:26

Slackware GNU/Linux 4ever :mhihi:
Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!

ентусиаст
Аватар

Мнение от [Georgi] » 09 Юли 2007, 22:00

Поправи ме ако греша, но MacOS има порт за PC архитектура, но само за AMD и то процесори със SS3 инструкции, понеже операционната система използва пълния набор инструкции на процесора. На други PC-та няма да тръгне.

Самата MacOS е базирана на FreeBSD (предишната ми OS), но иначе интерфейса е красив, спор няма...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wizi » 09 Юли 2007, 23:36

Mac OS X е базирана на UNIX. Така казва Стив Джобс, така разбравям и аз като ме питат.

Предишният ми лаптоп беше с Центрино процесор, който имаше само SSE2 поддръжка и операционната система си работеше безупречно. Едва в по-късните версии на Mac OS стана задължително SSE3, но и тогава разни пичове написаха нужните пачове за да може да продължават нещата да вървят. В интерес на исинтата доста осъкатена остава операционната система ако нямаш SSE3, но... върви, което не е малко ;)

Това изискване да е *САМО* АМД професора е глупаво дори само по себе си като смисъл. Операционната система върви еднакво безгрижно и на двата вида процесори - Intel/AMD.
Та, на онова дето у село му викате ХАЛОГЕНКИ, всъщност се нарича ФАРОВЕ ЗА МЪГЛА. Ае бегай да раздуеш!
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E21 79'

Мнение от Pin2 » 10 Юли 2007, 10:16

аз не бих започвал да се уча тепърва на нова OS при условие, че вече си имам Win. Разлика в действието и на двете няма. Предназначени са да вършат едно и също нещо. На скоро се сблъсках с този продукт и чесно казано не намерих нищо интересно. Vista-та е по-красива, но ще почакам да излезне сървис пак 7 и тогава ще си я кача.

ентусиаст
Аватар

Мнение от [Georgi] » 10 Юли 2007, 10:23

Pin2 написа:Vista-та е по-красива...

Въпрос на лично мнение. Имаше и разни блогове от пичове напуснали Майкрософт, които разказват как във всеки team е имало по един Mac, да гледат какво значи чист интерфейс :lol:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wizi » 10 Юли 2007, 21:32

Pin2 написа:Разлика в действието и на двете няма.

Мда... то и Лада и БМВ нямат разлика в "действието" - и едно и другого би могло да те закара от точка А до точка Б, но общо взето до там с проликите ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 10 Юли 2007, 22:35

Абе кво се захласвате линук минукс, сега пък и мак ОС
С триста зора си подкарваш хардуера, и после кво? Да гледам само веб страници, аре нема нужда ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wizi » 11 Юли 2007, 14:36

Очевидно ги разбираш нещата повече :D
Изображение

FiRe WaLK WiTh Me !
Аватар
Кара: винаги с усмивка :)
Детайли за колата: 316is touring - Виолетка

Мнение от SpUd3r » 11 Юли 2007, 14:51

Един приятел преди 1 месец си купи Мак и като седнах направоонемях,тва си е космическа работа.И като ми обясняваше как се инсталират работите само пренасяш и то само всичко си прави :shock:
Tux0 Ca !
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E21 79'

Мнение от Pin2 » 12 Юли 2007, 19:25

Wizi написа:
Pin2 написа:Разлика в действието и на двете няма.

Мда... то и Лада и БМВ нямат разлика в "действието" - и едно и другого би могло да те закара от точка А до точка Б, но общо взето до там с проликите ;)

Не съм сравнявал Уиндоус с Дос ... нещо май не са ти ясни ни едната ни другата операционна система. Доста грешно виждане имаш на нещата.
По-правилно е да сравняваш Мерцедес и Ауди, ако въобще ме разбираш какво искам да кажа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 12 Юли 2007, 20:48

Wizi написа:Очевидно ги разбираш нещата повече :D

хм а ти си некое намаано хакерче а? :mhihi:

Факт че мак ос се ползва по-малко от Windows вероятно щото хората са яко тъпи ;)

бай печатар
Аватар
Кара: E34 525tds-A
Мечтае да кара: Е38 728i

Мнение от NeoPrint » 12 Юли 2007, 21:15

///peter написа:
Wizi написа:Очевидно ги разбираш нещата повече :D

хм а ти си некое намаано хакерче а? :mhihi:

Факт че мак ос се ползва по-малко от Windows вероятно щото хората са яко тъпи ;)

Факт е,че Уиндоус се ползва не защото е по-по от другите,а по съвсем други причини,както всички знаем,не се прави :banghead:

А Мас винаги са били класа/и отгоре,но за профитата,лаиците си имат Уин.

Wizi благодаря за темата ще попрочета и може би при следващия ъпгрейд 8)

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 12 Юли 2007, 22:35

///peter написа:Абе кво се захласвате линук минукс, сега пък и мак ОС
С триста зора си подкарваш хардуера, и после кво? Да гледам само веб страници, аре нема нужда ;)

Бате, аз под линукс играех Counter-Strike, Need for Speed и т.н. Въпрос на вкус.. А и почти всичко, дето го има под уин го има и под линукс. Днес в офиса станала бела, затрили важни документи - решението беше търсене на програма за възстановяване на изтрити файлове, плащане и т.н. , а аз под линукс това го правя с няколко реда в конзолата ;) Macintosh-а си е друга бира, там всичко е по-различно, от основите, до покрива.. не съм ползвал, но съм чел много ;) А и както е известно - под UNIX има дори тостери ;) И накрая, само за сведение - на мен ми е по-лесно да си подкарам хардуера под линукс, отколкото под уиндоус, единственото по-трудно нещо за подкарване (визирам Slackware) е видеокартата, но и там са 5-10 минути, оттам нататък няма грижи ;) А ти когато си оставиш уиндоуса да върви без да рестартираш няколко месеца, ела да ми се обадиш (има и такива машини под уин, но не е за всички юзъри това упражнение ;) )
Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mastorpetko » 12 Юли 2007, 23:51

Andronoff написа:А ти когато си оставиш уиндоуса да върви без да рестартираш няколко месеца, ела да ми се обадиш (има и такива машини под уин, но не е за всички юзъри това упражнение ;) )

Аз се обаждам ;)

Mac и всичко Apple джаджи са имиджови продукти, които разчитат на фанатизираните си фенове да купуват и купуват, независимо какво продава батко Джобс :idea:

Доста години прекарах в рекламния бизнес и по специално - предпечат, печат и т.н. Видял съм десетки mac-пристрастени, които буквално са като наркоманите. Многократно сме си "мерили" онея работи (компютрите) и не е имало случай някой супер-мега як Мак да ми бие ПЦ-то по производителност (говоря за Photoshop, Illustrator и подобен prepress software). След дълги мъки с какви ли не измислени процесори, които бяха в пъти по-бавни от масовите Intel и AMD, сега Епъл се усетиха и взеха, че направиха маковете досущ като ПЦ-та. Преди не признаваха нищо от ПЦ стандартите, имаха си епъл-толк мрежа, имаха си скъзи дискове, мишка с 1 копче ...

Сега имат SATA дискове, PCI-слотове, PCI-Express видеокарти, Intel процесори ... абе нормално PC от средно-високия клас, но в гъзарска кутия - десигн братче ;)

Аз лично 1к долара отгоре не бих дал заради кутия. За същите пари винаги ще мога да си купя по-добро ПЦ, пък ако ми е интересно к'во е това МакОС - ще си инстална да пощракам ;)

Единственото предимство на МАК е, че моделите са строго определени и няма как някой гуджо от кварталния магазин да ти сложи на мега-якото ти дъно примерно, някаква ментелива видеокарта от неизвестен китайски гараж... и после що ми забива уиндоуса... Ми сипи на дизела бензин, да видим дали ще върви :mhihi:
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата