55% от загиналите на пътя са жертва на превишена скорост

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: 320 I

55% от загиналите на пътя са жертва на превишена скорост

Мнение от Burningparis » 01 Юни 2007, 9:39

От началото на годината при катастрофи са загинали 370 души, или с 40 на сто повече в сравнение със същия период на 2006 година.

От януари до сега са регистрирани 2044 пътни произшествия.

Това каза Марин Раковски от "Пътна полиция" на конференцията "Интелигентно шофиране", организирана от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, предаде БТА.

По думите му, 55 на сто от всички загинали при катастрофи са станали жертва на превишена скорост. Раковски отбеляза, че най-честите пътни произшествия са в три групи - сблъсък между повече моторни превозни средства, сблъсък между два автомобила или сблъсък с пешеходци.

Най-голям е процентът на катастрофите, предизвикани от млади водачи на автомобили до 25-годишна възраст. Най-честите причини за пътните произшествия са неправилното изпреварване и несъобразената скорост, отнемането на предимство на пътя, неправоспособността и ниската квалификация на шофьорите, употребата на алкохол, умората, стресът, неспазването на пътните знаци и неизползването на предпазните колани, отбеляза Марин Раковски.

Според него има тенденция за увеличаване на броя на наложените глоби за пътни нарушения, но не и на тяхната събираемост. За 2006 година са наложени глоби за 47 милиона лева, като от тях само 6 процента са събрани.

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов каза, че в ЕС до 2010 година със задължителни мерки броят на пътните произшествия трябва да се намали с 50 на сто.

П.С. знам, че много неща вече са казани и много теми са изписани но ето какво показва статистиката, 40 % ръст на смъртните случаи от катастрофи само за 5 месеца ...това са по 2-ма души на ден... не знам ...

П.Ц.2 -> Глоба до 50 лв. ще плащат на място шофьорите за маловажни нарушения. Това решиха депутатите от транспортната комисия на парламента вчера, като приеха текстове от Закона за движение по пътищата....ето ви и легален начин за прибиране на кинтите
Последна промяна Burningparis на 01 Юни 2007, 12:06, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: m52 e36
Мечтае да кара: е38 ;)
Детайли за колата: е36

Мнение от t0sh » 01 Юни 2007, 10:05

докато се минава с рушвети на технически прегледи за неизправна кола отвсякъде, ще се вкарват трошки масово. а това лично според мен е ГОЛЯМ проблем, откъдето би трябвало да се почне.
нека при катастрофа да разкостят колата и да покажат била ли е технически изправна, и ако не къде е минала и кой е бил на смяна, да поотнесе 1-2 години затвор и той, и дали ще има рушвети после за друго освен газове примерно, или изобщо... не че лесно се доказва 'кога се с счупила' ма нека се съберат 10 такива случая за на 1 човек смяната и чао.

то и незнам с каква съвест пускат там да минават коли с неизправни спирачки или кормилна уредба и подобни, нали неговото дете може да блъснат някъде...
мани мани

Матрицата на SuPeR_FLY
Аватар
Кара: E30-327,E36-330i,Е53-4.4i,E70-4.8i
Мечтае да кара: и да е жив и здрав!

Мнение от POL_Starshi » 01 Юни 2007, 10:07

Не на войната по пътищата!!! :bgflag:
<Правила за поведение във форума на "BMW Club Bulgaria"!>
Най-важното правило е: НИКОГА НЕ ПУБЛИКУВАЙ В ИНТЕРНЕТ ФОРУМА НЕЩО, КОЕТО НЕ БИ ПОСМЯЛ ДА КАЖЕШ В ОЧИТЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК!

Crash Master
Аватар
Кара: '86 316; '89 520i
Мечтае да кара: Е28 М5

Re: 55% от загиналите на пътя са жертва на превишена скорост

Мнение от viper » 01 Юни 2007, 10:11

Burningparis написа:........Марин Раковски от "Пътна полиция" на конференцията "Интелигентно шофиране", организирана от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, предаде БТА.

По думите му, 55 на сто от всички загинали при катастрофи са станали жертва на превишена скорост....

Спряха "Дързост и Красота" и веднага намериха заместител :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Сигурно г-н Марин Раковски от "Пътна полиция" се изживява като РИЧ :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Burningparis » 01 Юни 2007, 10:14

мдам те се регистрират по 300 коли на ден .... как да няма инциденти, те всички като ги подкарат можещи и неможещи ...... и от там половината са сдухани...аз имах проблем с прегледа само щото нямах катализатор ..вс друго си беше 6.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Re: 55% от загиналите на пътя са жертва на превишена скорост

Мнение от Feanor » 01 Юни 2007, 10:21

Burningparis написа:По думите му, 55 на сто от всички загинали при катастрофи са станали жертва на превишена скорост.

Айде бе?! Само толкова?! Тоя не е никакъв катаджия. Истинският катаджия знае, че причината винаги е в превишената скорост - дори никой да не превишава скоростта на пътя, истинският катаджия знае, че шофьорите я превишават мислено :!:
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 01 Юни 2007, 10:33

А липсата на маркировка и осветление и замяната им с дупки за убиване на скоростта не са причина за нито една катастрофа.
Естествено , че много хора карат с превишена скорост - и под превишена имам предвид надвишаща техните и на автомобила им възможности. Но е крайно време държавата да спре да си измива ръцете с тях и да помисли как е можело да се предпазят тези , които са загинали, въпреки че са спазвали правилата.
В Европа (или поне на няколкото места където аз съм бил) хората се стараят да разделят насрещнодвижещите се потоци автомобили - при нас това е само на недовършените ни магистрали. Защо не извадят статистика за процента загинали при челен удар при нас и на запад ? Същото е и с пресичането на пътища - хората строят детелини - скъпи са , но те оценяват един човешки живот на 1 милион евро , ние си говорим колко лоши са шофьорите и как подло умират по пътищата и ни рушат имиджа пред Европа. За самостоятелните излитания от пътя да казвам ли - хората слагат мантинели и насипи - и там колите излитат (в Щатите на няколко места видях коли качени по насипите на хубав, прав , многолентов път - толкова могат , толкова карат) , но всичко се приключва с потрошени ламарини и по-висока застраховка за следващата година за великия водач. При нас излитане означава моментално налитане на дърво или стълб , мъдро наредени на 2 метра от платното.
Всеки от нас може много да направи , за да се предпази ама да не очакват господа полицаите аз да тръгна да полагам асфалт и маркировка.

Тука само между другото да вметна - скоро четох, че Белгия е единствената страна с напълно осветена пътна мрежа - независимо дали пътя е във или извън града. Сигурно изглежда страхотно от самолет , само дето не вярвам естетиката да им е била основната идея.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: m52 e36
Мечтае да кара: е38 ;)
Детайли за колата: е36

Мнение от t0sh » 01 Юни 2007, 10:39

всичко това е така и е много хубаво, но струва много $$$$$, да не би да се бръкнат от източените пари да го направят ?! айде малко реално :)

просто да се стегнат в КАТ им трябват едни сосни глоби и закони, и няма да пускат на улицата кола която дори от 40 не може да спре за 300 метра.

на първо време доста ще подобри статистиката според мен

ентусиаст
Аватар

Мнение от Burningparis » 01 Юни 2007, 10:49

малко :OT: примерно...
Глоба до 50 лв. ще плащат на място шофьорите за маловажни нарушения. Това решиха депутатите от транспортната комисия на парламента вчера, като приеха текстове от Закона за движение по пътищата. Те промениха предложението на МС санкцията, наложена на пътя, да не води до отнемане на точки. След издаването на фиша тази възможност ще съществува.
Депутатите отхвърлиха предложение на НАП да се отнема до 3 месеца книжката, ако не се плати в срок наложената санкция. Не беше приета и идея на КАТ при неявяване след заснето с камера нарушение водачът да остава без свидетелство за правоуправление между 1 и 6 месеца

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15

Мнение от theraven_nz » 01 Юни 2007, 11:13

Чета тука....пътищата.... маркировката.... Европа.... бла бла бла.... ако някой от тук присъстващите заяви с ръка на сърцето, че кара 110% от времето РАЗУМНО и съобразно пътните условия (с една дума мизерни) ще го уморя от пиене. У нас почти всеки се прави на бабаит на пътя и от това стават най-големите бели... всичко е в главата. Не е редно да се компенсира наличието на къса пишка или липсата на 10 лева в джобжа като се изшиваме по мижавата пътна мрежа с 200... :roll: :help:
---

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 01 Юни 2007, 11:30

.........и карайки с 40 ,съвсем разумно и в правилата .....те отнася някой друг!!! и ти си спазваш правилата и никога нема да се случи произшествие с тебе!
че не требва да се пили-не требва! ма па и условията на пътя са такива,че ако караш агалйе,агалйе....или неко ше те избури от десно,или ше връхлети отнекъде ,или ше рипнеш в дупка ! и па си на топа на устата! тва със "съобразената скорост" е най-големата недомислица в закона! ми да направят още при купуването или при вноса колите-ограничени на 38км/ч и повече да не могат да дигат!
и ше си живеем щастливо ....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 01 Юни 2007, 11:45

theraven_nz написа:Чета тука....пътищата.... маркировката.... Европа.... бла бла бла.... ако някой от тук присъстващите заяви с ръка на сърцето, че кара 110% от времето РАЗУМНО и съобразно пътните условия (с една дума мизерни) ще го уморя от пиене. У нас почти всеки се прави на бабаит на пътя и от това стават най-големите бели... всичко е в главата. Не е редно да се компенсира наличието на къса пишка или липсата на 10 лева в джобжа като се изшиваме по мижавата пътна мрежа с 200... :roll: :help:

Аз ти го заявявам колега.
От 5 години съм в София , от 4 поне по в веднъж в месеца си ходя с колата до Бургас , и от 2 месеца колата е БМВ. Около 4 часа ми отнема (с едно спиране за 10ина минути на някоя бензиностанция) - никаква разлика спрямо времето ми с Толедото. Чета тука колегите как го правят за 3 и по-малко часа и знам , че е възможно , но изобщо не получавам комплекси от собствената си скорост - 140 на магистралата , 100-110 изънградско и не повече от 60 дори в най-мизерното село. Това , което спечелих с бавареца е комфорт и удволствоето от звука и ускорението до достигане на разумната според случая (и според мен) скорост.
Само че гот ли ми е като се прибирам вечер и вали и няма никаква маркировка ? Сега със ксенона се вижда доста добре, но дали щеше да е по-добре ако ползват парите от данъците ми (и шибания акциз дето го платих) за маркировка ?
Десетки пъти ми се е налагало да излизам от пътя , за да не се ударим със състезатели с мизерни и лъскаваи коли изпреварващи все едно са на 10 лентов път. Не по малко пъти съм псувал идиотите без светлини , които изведнъж ти изникват отпред.
Всичко това е така , но няма начин да се съглася с непрестанното промиване на мозъци колко са лоши шофьорите и как като вдигнем до небето глобите всичко ще се оправи. Всеки знае, че ако нещата тотално се оплескат ще умре - и си казва - на мен няма да ми се случи. И защо тогава да го притеснява някаква си глоба - нали на него няма да му се случи ?
А че трябва да се подобри дисциплината на водачите е безспорен факт. Само че това би трябвало да стане с възпитание , защото е очевидно че с глоби не става.

А сега ако смяташ, че трябва да си изпълниш обещанието за напиването - не се притеснявай , аз и алкохол не употребявам (никога) освен дето карам разумно.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530i Touring
Мечтае да кара: каквато и да е ALPINA
Детайли за колата: току що излязла от завода! :)

Мнение от turboto » 01 Юни 2007, 11:55

AGD написа:
theraven_nz написа:Чета тука....пътищата.... маркировката.... Европа.... бла бла бла.... ако някой от тук присъстващите заяви с ръка на сърцето, че кара 110% от времето РАЗУМНО и съобразно пътните условия (с една дума мизерни) ще го уморя от пиене. У нас почти всеки се прави на бабаит на пътя и от това стават най-големите бели... всичко е в главата. Не е редно да се компенсира наличието на къса пишка или липсата на 10 лева в джобжа като се изшиваме по мижавата пътна мрежа с 200... :roll: :help:

Аз ти го заявявам колега..........

Я станахме 2-ма... със 100% единомислие :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 01 Юни 2007, 12:32

Не знам кой я измисли тая фраза "война по пътищата", но България далеч не е в челните места по загинали или катастрофирали водачи нито в Европа, нито в света.
Факт е, че такива произшествия има и не са никак малко, а и да са малко пак не може да се каже, че са приемливи, но вместо да се търсят начини да се изгърбят шофьорите не е ли по- добре да се заделят повече средства да се пооправят пътищата, маркировките, осветлението и не на последно място да се осигурят пътни патрули там където им е мястото и тогава, когато му е времето.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 01 Юни 2007, 12:37

theraven_nz написа:Чета тука....пътищата.... маркировката.... Европа.... бла бла бла.... ако някой от тук присъстващите заяви с ръка на сърцето, че кара 110% от времето РАЗУМНО и съобразно пътните условия (с една дума мизерни) ще го уморя от пиене.

Дефинирай "разумно". Според кого? Според шофьора, според теб, според закона? Бас ловя, че трите "разумности" ще се разминават малко или повече. :roll:
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

Следваща

Назад към Извън Темата