Вредна храна

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Вредна храна

Мнение от BMW_POWER » 20 Фев 2026, 4:46

Идеята не е да плюем, а да се кефим на истинската и вкусна храна. Тези (като бум бум), дето ще живеят 300 години са свободни да пропуснат тази тема. Негативните коментари ще ги приемам като израст на завист :ok:

Та ... купувам си свинско месо (чисто без кокал) и после го режа на парчета. В пликчета на по 600гр и влиза във фризера. Като готвим нещо, вадим едно пликче и със съответната манджа. Въпросът не е в това. Отделям тлъстото и го слагам в едно пличке. Там, където има и месо го режа на парченца и го мяткам на скарата. Малко месо, малко тлъсто и става божествено мезе за червено вино. Докато пържолите се правят, малките парченца стават за нула време. Навън е -7С. Въртиш се около ББК-юто, правиш мръвки и мезиш с червено винце. Докато вечерята стане, и аз ... съм се наял.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Re: Вредна храна

Мнение от Spunky » 20 Фев 2026, 5:24

Това не е вредна храна, нито е против на бум бум режима. Полезно ще е хората да научат кое е вредно и кое не е, защото твоето мнение е пример за необразоваността и заблудата, която е по план и изпълнение на няколко индустрии и глобални компании.

Аз мисля да живея 300 години и ям мазни пържоли поляти с масло всеки ден 8)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 20 Фев 2026, 10:43

Като видях заглавието на темата очаквах да видя снаксове,чипсове поляти обилно с фанта например....а то, пържоли с вино...по НЕ вредна храна няма на къде :dunno:
Адекватна тема, евала.Единствената ми забележка е защо замразяваш?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 20 Фев 2026, 10:51

kiko написа:......Единствената ми забележка е защо замразяваш?
Ами заради името на темата явно?!

Изпратено от моят SM-A725F с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 20 Фев 2026, 11:25

Замразяването спестява време и пари. Няма никакви негативи освен за вкуса евентуално.
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 20 Фев 2026, 12:01

Заглавието много лъже, звучи много дюнерско :mhihi:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 20 Фев 2026, 15:32

Не знам, ама аз като четох тука барбекюта,после пържоли , масла...ммммм...само безсрамници в тая тема. :| :mhihi:

steeN написа:Замразяването спестява време и пари. Няма никакви негативи освен за вкуса евентуално.

. Замразяването на месото е като натискане на бутона „Pause“ в „Матрицата“ на биологичните процеси. Противно на градските легенди, то е един от най-добрите начини да запазиш хранителната стойност на продукта за дълъг период.

Ето истинският анализ на това какво се случва с „кода“ на месото във фризера:

1. Протеини и мазнини (Макронутриенти)
Тук промяна почти няма.

Протеините остават непокътнати. Замразяването не ги разгражда.

Мазнините също се запазват, но те са „слабото място“. Ако месото стои във фризера твърде дълго (над 6-12 месеца), мазнините започват бавно да се окисляват (гранясват), което променя вкуса, но не убива полезността им веднага.

2. Витамини и минерали
Минералите (желязо, цинк, селен) са „корави“ – замразяването не им влияе изобщо.

Витамините (особено от група B, като B12) са по-деликатни. Може да има минимална загуба (около 10%), но тя не се случва по време на самото замразяване, а при размразяването.

3. Голямата „грешка“: Клетъчната течност
Ето къде е критичният момент. Месото съдържа около 70% вода. Когато я замразяваш бавно в обикновен домашен фризер:

Водата се превръща в големи ледени кристали.

Тези кристали действат като малки ножове – те разкъсват клетъчните стени на месото.

Когато го размразиш, виждаш онази червена течност (кръвния сок), която изтича в чинията. Там са разтворените витамини и минерали. Ако изхвърлиш тази течност, ти дефакто „изхвърляш“ част от ползите.

„Буда Х-файлс“ правила за максимално качество:
Скоростта е всичко: Колкото по-бързо се замрази месото, толкова по-малки са ледените кристали и толкова по-малко клетки се разрушават. (Използвай функцията „Super Frost“ на фризера).

Вакуумът е броня: Въздухът е враг. Той причинява т.нар. „freezer burn“ (изгаряне от студ), което изсушава месото и го прави като подметка. Вакуумирай го или го увивай плътно, за да няма кислород.

Размразявай по макиавелистки (бавно): Никога не го пускай в топла вода или на стайна температура. Размразявай го в хладилника за 24 часа. Така клетките успяват да абсорбират обратно част от влагата и полезните вещества остават вътре.

Макиавелисткият извод:
Замразеното месо е 90-95% идентично по състав с прясното. В много случаи месото, което купуваш като „прясно“ в магазина, всъщност е било замразено и размразено по пътя.

Твоят извод: Ако имаш качествено домашно месо (например от някой твой познат около Казанлък) и го замразиш правилно, то е в пъти по-полезно от „прясното“ в супермаркета, което е пълно с консерванти, за да не изглежда старо.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 20 Фев 2026, 15:40

Имаме си резидентен факт чекър :lol: Харесва ми.
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 20 Фев 2026, 15:48

Е то това си е голям плюс откакто го има, няма ровене, няма търсене, трябва да си много инат, че са не го ползваш защото примерно всичко знаеш. :mhihi: И все пак с едно наум.

За замразяването и аз редовно съм замразявал. Когато имаш домашно месо е кощунство да се опиташ да го изядеш максимално бързо само и само за да не замразяваш една част.
Последна промяна Top Gun Maverick на 20 Фев 2026, 15:50, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 20 Фев 2026, 15:50

btw това със замразяването важи и за зеленчуци и плодове. Много често дори е по-добре да си вземете замразени пред пресни, колкото и контраинтуитивно да им звучи на повечето хора. Основно защото много често замразяването става непосредствено след бране, докато "пресните" може да минат дни между откъсването им и изяждането у вас. А точно поради голямата нестабилност на витамините това време е от огромн значение дали не е останала само захар в плодовете като ги ядете.

Ама се отплеснахме и темата пак ще отиде към здравословната храна. Въпреки че както каза Spunky повечето хора идея си нямат кое е вредно и кое полезно :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 20 Фев 2026, 15:55

Замразеното много променя вкуса. Мен не ме кефи.

По темата - днес ядох дюнер :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 20 Фев 2026, 16:01

При замразяването, "проблемът" е в размразяването. :mrgreen:
Месо особено, се размразява само в хладилник. 12-24ч, колкото е нужно.
Не на стайна температура, за микровълнова да не говорим.

Първото мнение в темата е тотален оф-топик от заглавието??? :paranoid: :paranoid: :paranoid:
Читаво свинско и някоя чаша вино са всичко друго, но не и вредна храна!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 20 Фев 2026, 17:51

Мърморковци, пишете така, защото не сте си мерили холестерола скоро :mhihi: на мен се опитаха да ми забранят свинското като цяло.
Снимката изглежда кофти, съжалявам
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 20 Фев 2026, 18:36

Супер е замразяването и няма разлика във вкуса, стига да не стои много дълго във фризера, особено за мазни неща. До няколко месеца е ок. Хляб, който яде, също е ок да се замразява и отделно, ако се държи в хладилник докато се яде, държи много по-дълго. При размразяване също не намирам разлика, аз го правя в съд с вода и суви машинка да върти водата само. Плодове и риба пък е най-добре да се купуват замразени, както каза бубу, щото са замразени максимално пресни.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 20 Фев 2026, 18:44

BMW_POWER написа:Мърморковци, пишете така, защото не сте си мерили холестерола скоро

Мерих ги и преди 3-4 месеца, в норма са си, а съм почти в сектата(много стана модерна тая дума напоследък) на кетозаврите и свинско(вкл. и чиста сланина) бухам в количества!
Вино също пийвам...

Следваща

Назад към Извън Темата