проблем с дронаджия (оператор на дрон)

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

проблем с дронаджия (оператор на дрон)

Мнение от nov » 02 Юли 2025, 9:58

Здравейте,

Реших да питам тук за съвет с един все по-често повтарящ се проблем.

Селска къща с двор 700м2, тиха сутрин 5:40, чува се гадно жужене - будя се поглеждам през прозореца, на височина около 7-8 метра над къщата седи дрон, бръмчи си така 10-15 минути без притеснения, на втория ден пак така сутринта, на третия ден пак така , само , че накъмто 20:00 вечерта. Аз съм търпелив човек, но като ми влязат с бутонките в личното пространство започвам леко да завирам.
Снима частна собственост, без мое разрешение, буди ме 2 пъти - знам кой го командва и откъде, сещам се за две решения - Флоберка за летящия обект и респективно сваляне или увреждане до степен колкото да си го прибере обратно, но да не може да го ползва повече или лична среща с операторчето идиот?

Търпя ли някакво законово наказание ако сваля бръмчащото нещо, при условие, че ми влиза в личното пространство, снима без мое разрешение и ми смущава съня?
За физическата саморазправа - ясно.

Какво мислите по въпроса?

ентусиаст
Аватар

Re: проблем с дронаджия (оператор на дрон)

Мнение от driver69 » 02 Юли 2025, 10:07

Аз лично бих го питал културно уя ми ли иска да снима - може да мисли, че къщата е необитаема и не пречи на никого (изключвам да не знае, че се чува, както и че е частна собственост).
Конфронтацията не е правилно решение, но и прекалено културното подхождане носи риск да те прати на майната ти и да те сметне за балък, а последващото излизане от тази позиция идва с много по-сериозен конфликт.
Успех във възстановяването на комфорта и спокойствието на двора!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 02 Юли 2025, 10:32

driver69 написа:Аз лично бих го питал културно уя ми ли иска да снима - може да мисли, че къщата е необитаема и не пречи на никого (изключвам да не знае, че се чува, както и че е частна собственост).
Конфронтацията не е правилно решение, но и прекалено културното подхождане носи риск да те прати на майната ти и да те сметне за балък, а последващото излизане от тази позиция идва с много по-сериозен конфликт.

Тоя е ясен, щом има наглостта в 5 часа да бръмчи над чужда къща няма как да му въздействаш на културата, щото такава липсва :mhihi: Иначе аз ако съм директно го свалям с каквото мога, пак после да ходи да пише обяснения в полицията защо е бръмчал над чужд имот в 5 сабале и какво е целял....
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nov » 02 Юли 2025, 10:42

Стигнал съм до извода, че в България трябва смао напред с рогата, в противен случай ако подходиш възпитано (както мислех, но бързо се отказах) те мислят за смотаняк, пут@к и т.н. Просто наистина ху@ ли ми търси да ми снима двора, ами ако правя секс на двора в ранни зори? Ще се виждаме, няма да стане иначе.
А някой знае ли трябват ли някакви специални документи за покупка на въздушна пушка (тия с чашките) ? Не такава с бойни патрони разбира се ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 02 Юли 2025, 10:43

nickstorm написа:
driver69 написа:Аз лично бих го питал културно уя ми ли иска да снима - може да мисли, че къщата е необитаема и не пречи на никого (изключвам да не знае, че се чува, както и че е частна собственост).

Тоя е ясен, щом има наглостта в 5 часа да бръмчи над чужда къща няма как да му въздействаш на културата, щото такава липсва :mhihi: Иначе аз ако съм директно го свалям с каквото мога, пак после да ходи да пише обяснения в полицията защо е бръмчал над чужд имот в 5 сабале и какво е целял....

Само трябва да можеш да обясниш и ти от къде имаш оръжието с което го сваляш и защо го използваш в градска среда.
Аз честно казано бих говорил с него, и ако не помогне бих взел няколко дрона от тея най евтините по 30-40лв и бих летял в неговия двор , всеки ден, пред прозореца му , пред входната врата, даже бих го проследил докато шофира или ходи , ей така да разбере че някак си не е готино и нещо да стане с дрона - все тая, следващия продължава :mhihi:

Също дон диего да каже, но мисля че трябваха някакви документи + че имаше места където можеш и където не можеш да летиш.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 02 Юли 2025, 10:45

Мисля че само с регистрирана въздушна пушка (или нерегистрирана под 24 джаула сила) можеш да го гръмнеш без големи последствия.
Флоберката вече е ловно оръжие, а там са тегави регулациите, кога, къде и по какво може да се гърми...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dhtj » 02 Юли 2025, 10:47

nov написа:А някой знае ли трябват ли някакви специални документи за покупка на въздушна пушка (тия с чашките) ? Не такава с бойни патрони разбира се ?

Не, влизаш в магазина и си купуваш, трябват само 18 години.
Под 24 джаула сила не я регистрираш, над 24 джаула се подава едно уведомление в полицията от типа "Аз, Асен от 02.07.2025 притежавам въздушна пушка марка мейд ин чайна със сила 30 джаула и номер 12356."

Има едни въздушни пушки, които се помпят с компресор, PCP се водят, с пълнител като на револвер, само че с 10-11 патрона, стреля като полуавтомат и има сила да пробие пожарогасител, тва си е смъртоносно оръжие и пак можеш да си го купиш без никакви пречки. :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nov » 02 Юли 2025, 10:52

ivanski_2 написа:Аз честно казано бих говорил с него, и ако не помогне бих взел няколко дрона от тея най евтините по 30-40лв и бих летял в неговия двор , всеки ден, пред прозореца му , пред входната врата, даже бих го проследил докато шофира или ходи , ей така да разбере че някак си не е готино и нещо да стане с дрона - все тая, следващия продължава :mhihi:

Също дон диего да каже, но мисля че трябваха някакви документи + че имаше места където можеш и където не можеш да летиш.

Това е може би най-интелигентното решение на въпроса, но нямам нито времето, нито желанието да се уча да летя с дронове.

Относно това къде може или не може да лети - четох в Гугъл - над и около летища, военни обекти или ако смущава/нарушава частна собственост, но това последното е казано малко йезуитски и мисля не е облечено в законова рамка.

За въздушна пушка - сега питах, отивам, купувам я и трябва да я регистрирам в полицията - това е, незнам дали ще искат и сейф за нея, но тя не е ловно/бойно оръжие.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 02 Юли 2025, 10:53

Електронна борба :lol: Подоробности има навсякъде.

Може и да летиш с друг дрон и да блъснеш неговия :mhihi: Plausible deniability.
Последна промяна steeN на 02 Юли 2025, 10:59, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nov » 02 Юли 2025, 10:57

dhtj написа:
nov написа:А някой знае ли трябват ли някакви специални документи за покупка на въздушна пушка (тия с чашките) ? Не такава с бойни патрони разбира се ?

Има едни въздушни пушки, които се помпят с компресор, PCP се водят, с пълнител като на револвер, само че с 10-11 патрона, стреля като полуавтомат и има сила да пробие пожарогасител, тва си е смъртоносно оръжие и пак можеш да си го купиш без никакви пречки. :lol:

идеята не е лоша, но ще трябва д акупувам и компресор, ще е някаква турска/китайска измислица (ако се наложи), но такава, че като го плесне да го "контузи" сериозно дрона, пък да ми дойде да ми търси сметка, както и да е - начини има.

То бива бива ама..................и бивол за курбан не бива викаше баба ми, имам жена, деца, басейн в двора..............

"Електронна борба :lol: Подоробности има навсякъде." - не не, няма д аима ефект, макар, че така пък няма да разбере откъде му е дошло, има някакви устройства влизащи на честотата на тия дронове - по спомен 2,4ГХц и зависва така, както си го "хванал" и , ще бръмчи,бръмчи па ще му паднат батериите и до там, пада, като камък - пък да дойде да си го поиска.......................

Мерси за бързите и конкретни отговори колеги и за отделеното ви време.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 02 Юли 2025, 11:01

Тези дронове обикновено не са евтини. Казваш му, че ако още веднъж го видиш, ще бъде свален и тва е. И ако го видиш - го сваляш както намериш за добре.

А за силни въздушни пушки - има бол, ама не са и евтини. 2-3-4 бона надали ти се дават. Такава за 200-300лв стига.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 02 Юли 2025, 11:05

Теоретично, въздушното пространство над къщата ти не е твое, така че ако просто си лети нищо не можеш да направиш. Особено ако е малък дрон, за по-гомеите има изисквания да не лети над хора...над хора обаче , не над къщи.
Ако снима е друг въпрос.
Унищожаването или повреждането на дрона са само неприятности..за теб.
Пущи една жалба в полицията, това е най-разумното според мен. Ако не искаш да говориш с човека де.
Последна промяна Моджо на 02 Юли 2025, 11:20, променена общо 4 пъти
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dhtj » 02 Юли 2025, 11:07

Тва за РСР пушките го споделих просто информативно, интересно е да се знае какви пушки има...

Иначе не ти трябва PCP за 2000лв.
Нормална пушка за 200лв с чупеща цев и газова пружина ще ти свърши идеална работа, не ти трябва каса.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 02 Юли 2025, 11:18

https://zarimex.eu/vazdushna-pushka-b1- ... intetichna
има и по-евтини...може да засили друго дронче за 30-50 лв в нашественика....инцидент.
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 02 Юли 2025, 11:23

След културния подход, бих препоръчал някоя еърсофт реплика с автоматичен режим. Забавно и легално. Ако не се зарибиш все има кон да ти я изкупи.

Следваща

Назад към Извън Темата