Отписване на (полу)продаден автомобил
Модератор: Общи модератори
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- avox76
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '95, 320i, Touring
Отписване на (полу)продаден автомобил
Здравейте,
Преди 10-на години продадох един автомобил Шкода 100S, като новия собственик взе автомобила и документите и повече не се обади за да извършим прехвърлянето. На телефона който ми беше оставен за връзка не отговаряше никой, т.е. останах без автомобил и документи и без никаква връзка с новия собственик.
Предполагам, че този автомобил отдавна не в движение, тъй като е произведен 1979 г., но в КАТ и в общината автомобила обаче все още е регистриран на мое име, като съответно се начисляват и данъци, т.е. новия "собственик" нито веднъж не е платил данък! Знам, че в случая вината за това е моя, че не реших проблема своевременно, но въпросът е какво да направя от тук нататък, за да мога да отпиша по някакъв начин този автомобил.
Ситуацията е много неприятна - тази кола едва ли струва повече от 150 лв. , а в момента вече дължа повече от 200 лв. за данъци, а ако не я отпиша ще продължават да се трупат. Отгоре на всичко колкото и голямо желание да имам да я отпиша, това няма как да стане без да представя талон, номера и т.н. Свързването с човека който я взе е абсурд, тъй като са минали почти 10 г!
Мисля си, ако има вариант да взема някаква бележка, че колата е предадена за скраб, та поне да я отпиша от общината, за да не се трупат повече данъци...
Ще бъда благодарен за всякакви полезни съвети, тъй като дори не знам от къде да тръгна да оправям кашата.
Преди 10-на години продадох един автомобил Шкода 100S, като новия собственик взе автомобила и документите и повече не се обади за да извършим прехвърлянето. На телефона който ми беше оставен за връзка не отговаряше никой, т.е. останах без автомобил и документи и без никаква връзка с новия собственик.
Предполагам, че този автомобил отдавна не в движение, тъй като е произведен 1979 г., но в КАТ и в общината автомобила обаче все още е регистриран на мое име, като съответно се начисляват и данъци, т.е. новия "собственик" нито веднъж не е платил данък! Знам, че в случая вината за това е моя, че не реших проблема своевременно, но въпросът е какво да направя от тук нататък, за да мога да отпиша по някакъв начин този автомобил.
Ситуацията е много неприятна - тази кола едва ли струва повече от 150 лв. , а в момента вече дължа повече от 200 лв. за данъци, а ако не я отпиша ще продължават да се трупат. Отгоре на всичко колкото и голямо желание да имам да я отпиша, това няма как да стане без да представя талон, номера и т.н. Свързването с човека който я взе е абсурд, тъй като са минали почти 10 г!
Мисля си, ако има вариант да взема някаква бележка, че колата е предадена за скраб, та поне да я отпиша от общината, за да не се трупат повече данъци...
Ще бъда благодарен за всякакви полезни съвети, тъй като дори не знам от къде да тръгна да оправям кашата.
- madpetio
-
Новият ПИКАСО
-
- Кара: The Dark Side of the Force
- Мечтае да кара: S
- Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio
Без номераи талон - бележката за скрап пак не ти върши работа!
Знам само един начин обявяваш я за открадната! След определен срок ти издават служебна бележка че я няма колата и с тази бележка я отписваш от данъчно,КАТ и т.н. Ако я открият два варянта има номера,няма номера там вече се процедира според зависи....
Иииии може би има още един варянт - наш човек
- но не съм сигурен дали ще проработи

Знам само един начин обявяваш я за открадната! След определен срок ти издават служебна бележка че я няма колата и с тази бележка я отписваш от данъчно,КАТ и т.н. Ако я открият два варянта има номера,няма номера там вече се процедира според зависи....
Иииии може би има още един варянт - наш човек

"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей
Наистина - вариантът е да я обявиш за открадната. Ама положението е деликатно с тези 10 години по-късно, дето си се сетил
Полицаите ще те гледат бая странно. Ако имаш връзка с някой униформен и му обясниш как стоят нещата, мисля, че ще си спестиш бая главоболия.
Но си мисля, че все ще трябва да го платиш този данък...

- avox76
- кандидат ентусиаст
-
Мерси за отговора
Аз данъка ще го платя, вече го прежалих. Въпроса е да се отпише и да не се начисляват повече данъци и нищо да не ме свързва с тази кола. Не знам дали, ако я обявя за открадната няма да си докарам още главоболия... Ако им кажа, че е открадната преди 10 г. , кола която е на 30 г. и струва по-малко от 100 лв. , ще си умрат от смях и не знам дали няма направо да ме изгонят от районното
За познат полицай ще помисля... Имам такъв, но той е в друго районно. Все пак ще го питам с какво може да помогне.

За познат полицай ще помисля... Имам такъв, но той е в друго районно. Все пак ще го питам с какво може да помогне.
- turboto
- ентусиаст
-
- Кара: E39 530i Touring
- Мечтае да кара: каквато и да е ALPINA
- Детайли за колата: току що излязла от завода! :)
savski написа:Наистина - вариантът е да я обявиш за открадната. Ама положението е деликатно с тези 10 години по-късно, дето си се сетилПолицаите ще те гледат бая странно. Ако имаш връзка с някой униформен и му обясниш как стоят нещата, мисля, че ще си спестиш бая главоболия.
И т'ва нещат вече да направят

- sinqta_strela
- Дружба Тийм
-
- Кара: Trabant 601'S
- Детайли за колата: машина човечееее
Извинявам се на колегата, че ще използвам темата му, но и аз бих задал един въпрос за данък. Преди 3-4 години си купих кола, но до ден днешен не съм я заявил в общината, че е моя, респективно не ми се зачислява данък. На кого се зачислява данъка на тази кола и има ли глоба ако ида сега и я регистрирам на мое име?
п.с. на преглед спокойно си минавам и без бележка за платен данък

долен хранител

- asasin18
- ентусиаст
-
- Кара: е70 sd
- NKolev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36, 320i
sinqta_strela написа:Извинявам се на колегата, че ще използвам темата му, но и аз бих задал един въпрос за данък. Преди 3-4 години си купих кола, но до ден днешен не съм я заявил в общината, че е моя, респективно не ми се зачислява данък. На кого се зачислява данъка на тази кола и има ли глоба ако ида сега и я регистрирам на мое име?![]()
След регистриране на колата в КАТ имаш 2 месеца да я регистрираш в данъчното. След изтичане на тези 2 месеца, когато и да я регистрираш ще дължиш данък за годината и глоба, която по някакъв начин е пропорционална на просроченото време. Аз регистрирах колата си в данъчното 3 месеца след като го направих в КАТ, платих 40 глоба + данъка.
Аз имам тегло с едно ремарке отпреди 20 години, докато тате го закара на село то се разпадна и на село си остана, ама парадокса е, че документите ги няма
няма документ да е бракувано, няма номер,няма талон, а данъците си цъкат, ама най--тъпото е, че ремаркето е със старите номера а това значи ае е служебно спряно от движение още 2006г. ама данъци се трупат
така че колега ако намериш начин да се оправиш сподели, че и на мен ми е зор

- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Аз имах следният проблем преди 4 години:
Баща ми имаше Фиат, който замени за Форд. Фиат-а го даде с пълномощно на някакъв човек от Разград.
След година баща ми почина, при уреждане на документите след смъртта му се сблъсках с проблема как да отпиша автомобил, който е даден с пълномощно
За да е по-голям проблема неможах да намеря и пълномощното
Отидох в КАТ и обясних спокойно в каква ситуация съм: наследник, с кола която ми се води и не знам къде е, кой е собственика сега, адрес.... нищо!
Подадох молба свободен текст / не помня до кого точно / и изчаках 2 седмици.
След 2 седмици ми дадоха удостоверение от КАТ че Фиат с номер...., рама.... и т.н. на еди коя си дата е пререгистриран в Разград и вече не се води на баща ми / мен /.
Имах късмет че човека почти веднага я е пререгистрирал, платих си данъка до датата до която е била на баща ми и всичко мина добре.
Измислете някакъв сценарии и пробвайте по подобен вариант....
Надявам се че съм ви бил полезен
Баща ми имаше Фиат, който замени за Форд. Фиат-а го даде с пълномощно на някакъв човек от Разград.
След година баща ми почина, при уреждане на документите след смъртта му се сблъсках с проблема как да отпиша автомобил, който е даден с пълномощно

Отидох в КАТ и обясних спокойно в каква ситуация съм: наследник, с кола която ми се води и не знам къде е, кой е собственика сега, адрес.... нищо!
Подадох молба свободен текст / не помня до кого точно / и изчаках 2 седмици.
След 2 седмици ми дадоха удостоверение от КАТ че Фиат с номер...., рама.... и т.н. на еди коя си дата е пререгистриран в Разград и вече не се води на баща ми / мен /.
Имах късмет че човека почти веднага я е пререгистрирал, платих си данъка до датата до която е била на баща ми и всичко мина добре.
Измислете някакъв сценарии и пробвайте по подобен вариант....
Надявам се че съм ви бил полезен
- avox76
- кандидат ентусиаст
-
Благодаря на всички отзовали се
Аз няма как да го извадя този късмет, като колегата с фиата, тъй като даже и пълномощно не съм писал. Сега се чудя как така го пуснах с документите и колата...ама вече си имам обица на ухото.
След празниците ще отида до КАТ, пък да видим те с какво могат да помогнат. Като ги знам колко са любезни и обичат да обясняват... От сега предвиждам репликите: Ми ти къде дрема толкова време??? Дал си му и колата и документите, пък сега очкаваш ние да ти оправим кашата ... и т.н. И ще са прави
Предполагам обаче, че са имали и други подобни случай, тъй като в България е редовна практика да се продават коли, чиято стойност е под 500 лв. без законно прехвърляне.
Тя шкодата също е със старите номера, така че ако това за автоматичното спиране от движение е истина, все пак е някаква утеха...
Ще пиша пак щом има някакво развитие.

Аз няма как да го извадя този късмет, като колегата с фиата, тъй като даже и пълномощно не съм писал. Сега се чудя как така го пуснах с документите и колата...ама вече си имам обица на ухото.
След празниците ще отида до КАТ, пък да видим те с какво могат да помогнат. Като ги знам колко са любезни и обичат да обясняват... От сега предвиждам репликите: Ми ти къде дрема толкова време??? Дал си му и колата и документите, пък сега очкаваш ние да ти оправим кашата ... и т.н. И ще са прави

Предполагам обаче, че са имали и други подобни случай, тъй като в България е редовна практика да се продават коли, чиято стойност е под 500 лв. без законно прехвърляне.
Тя шкодата също е със старите номера, така че ако това за автоматичното спиране от движение е истина, все пак е някаква утеха...
avox76 написа:Благодаря на всички отзовали се
След празниците ще отида до КАТ, пък да видим те с какво могат да помогнат. Като ги знам колко са любезни и обичат да обясняват... От сега предвиждам репликите: Ми ти къде дрема толкова време??? Дал си му и колата и документите, пък сега очкаваш ние да ти оправим кашата ... и т.н. И ще са прави![]()
Мисля, че има спасение донкякъде, защото преди 10 години колата не е била с новите номера, а това значи, че е служебно спряна от движение 2006, и ще ти дадат бележка затова и ще платиш днък дотогава и с бележката ще я отпишеш, все си мисля, че е така или поне се надявам щото освен ремаркето имам и товйте проблеми по3

- betona
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E36 320 96g.
Данъка ако го плащаш имай предвид че както всяко друго задължение се погасява с 5г. давност - за разлика от глобите, които се погасяват с 3г. давност и на тях не се начисляват лихви. Така че данък само за 5г. назад 

- klintan66
- старши ентусиаст
-
- Кара: E34TDS , CL 500, Е65
И аз имах подобен случай преди 7-8 години . Но в данъчното попълних една декларация ,че съм продал колата кам датата на продажбата . Без договор за продажба ,без нищо. Оставих декларацията и това беше.
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
преди месец бракувах мотор и единствения начин да не плащаш данъците е да им занесеш талона с печатите от кат че мпс-то е бракувано.по новия закон не ства само ако е спряно от движение!!!а за да се бракува в кат искат и талона и номерата!наистина най лесно е с обявяване за откраднато.в случея на сони с ремаркето мисля че няма да е никъф проблем,обаче не съм толко сигурен за колата 

21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2