Въпрос за регистрация на кола, докарана от Германия
Модератор: Общи модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
- ingenious
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 520d
- Мечтае да кара: 535xd
Въпрос за регистрация на кола, докарана от Германия
Здравейте колеги,
Живея в момента в Германия. Купих си една колица и искам да я карам тук, но с Българска регистрация. Искам да е на името на друг човек (баща ми), но като купувах колата нямаше време той да ми извади пълномощно и сега колата е на мое име, номерата също. Та след седмица си идвам в България и искам да я регистрирам на негово име. Кой е най-лесният (разбирай евтин) начин да стане това? Тук ли да "подпишем" договор с баща ми, че още в Германия му я продавам? В България ли да я прехвърлим (май трябва с нотариус, който си взима комисионна)? Как става номерът?
Благодаря предварително за всякаква помощ!
Живея в момента в Германия. Купих си една колица и искам да я карам тук, но с Българска регистрация. Искам да е на името на друг човек (баща ми), но като купувах колата нямаше време той да ми извади пълномощно и сега колата е на мое име, номерата също. Та след седмица си идвам в България и искам да я регистрирам на негово име. Кой е най-лесният (разбирай евтин) начин да стане това? Тук ли да "подпишем" договор с баща ми, че още в Германия му я продавам? В България ли да я прехвърлим (май трябва с нотариус, който си взима комисионна)? Как става номерът?
Благодаря предварително за всякаква помощ!
- Митко Ганчев
- старши ентусиаст
-
Аз мислех да правя същото с моята, но на края не остана време да я прехвърля на баща ми, а и не ми се даваха пари, и от две години си я карам на мое име. На няколко пъти ми повдигаха въпроса зелените човечета, ама аз съм изпринтил закона и си го държа в жабката;) На практика ако си студент (не знам ти дали си?) си си в пълното право, да си караш тук колата на твое име.

- ingenious
- кандидат ентусиаст
-
Митко Ганчев написа:Аз мислех да правя същото с моята, но на края не остана време да я прехвърля на баща ми, а и не ми се даваха пари, и от две години си я карам на мое име. На няколко пъти ми повдигаха въпроса зелените човечета, ама аз съм изпринтил закона и си го държа в жабката;) На практика ако си студент (не знам ти дали си?) си си в пълното право, да си караш тук колата на твое име.
Ами докторантура започнах сега, което мисля, че значи студент. Но все пак за по-сигурно искам на името на бащата. Казваш, че не са ти се давали пари - за колко е ставало въпрос?
- Митко Ганчев
- старши ентусиаст
-
Ами ставаше въпрос, след като си я регнах в бг, просто да я продам на баща ми, което така и не разбрах точно колко струва. Иначе принципно трябваше с пълномощно, да изкараш номерата и зелената карта на негово име. Сега както всичко е на твое, ми се струва трудно да я прехвърлиш преди регистрацията...

- ingenious
- кандидат ентусиаст
-
Митко Ганчев написа:Ами ставаше въпрос, след като си я регнах в бг, просто да я продам на баща ми, което така и не разбрах точно колко струва. Иначе принципно трябваше с пълномощно, да изкараш номерата и зелената карта на негово име. Сега както всичко е на твое, ми се струва трудно да я прехвърлиш преди регистрацията...
Абе доколкото разбрах, мога тук още да я продам на баща ми. Тук договорът за продажба (Kaufvertrag) е валиден без нотариална заверка.
- Митко Ганчев
- старши ентусиаст
-
- ingenious
- кандидат ентусиаст
-
Митко Ганчев написа:принципно да, ама дали няма да ти направят проблем за това, че регистрацията е на твое име...
По принцип теоритично може дори и германецът, от когото купиш колата, да ти извади пълномощно, с което да закараш колата, която е регистрирана на негово име, до България и с договора, който сте подписали за продажба, да я регистрираш на свое име (т.е. името указано в договора).
- matros
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 325 ТД
ето как става номера: написваш един фалшив договор за покупко продажба (те са едни по-образец) че последния собственик по талон продава колата на баща ти (примено). С малкия и големия талон (немските) и договора отиваш в КАТ и там попълваш една декларация и тва е Успех 

- D3BEP
- старши ентусиаст
-
И плащаш или:
1. Нотариална такса от 2% върху стойността на сделката при нот. заверен договор
или
2. В данъчното 2% от застрахователната оценка, ако договорът ти не е заверен нотариално и не си платил нотариална такса.
Номер 2 е за препоръчване, срещу 10-15 лева повечето оценители ще изкарат застрахователна оценка на колата ти 300 до 500 лв и ще оставиш 10 лв. в данъчното.
Гледайте също продажбата да е с малка "надценка", иначе може да вземат да търсят ДДС. Ако е на същата или по - ниска стойност, от каквато си я купил, не знам дали не рискуваш да ги усъмниш.
1. Нотариална такса от 2% върху стойността на сделката при нот. заверен договор
или
2. В данъчното 2% от застрахователната оценка, ако договорът ти не е заверен нотариално и не си платил нотариална такса.
Номер 2 е за препоръчване, срещу 10-15 лева повечето оценители ще изкарат застрахователна оценка на колата ти 300 до 500 лв и ще оставиш 10 лв. в данъчното.
Гледайте също продажбата да е с малка "надценка", иначе може да вземат да търсят ДДС. Ако е на същата или по - ниска стойност, от каквато си я купил, не знам дали не рискуваш да ги усъмниш.
- ingenious
- кандидат ентусиаст
-
Там е работата точно, че в нормалната държава Германия договорът за покупко-продажба е валиден без нотариално-хиенска заверка. Така че мисля още тук да му я "продам" колата, че да не трябва да се разправям с тъпата българска система...
10 мнения
• Страница 1 от 1