Дясна Дирекция ЗАЩО?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 13 Сеп 2007, 0:42

хм.. във американските вирджински острови обаче се кара отляво но със нормални коли (ляв волан) :mhihi: и понеже пътищата са им като планински ролеркостер и .... такъв лунапарк е че просто нямам думи...

а иначе в англия е заради мечовете както каза някои по-горе...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 13 Сеп 2007, 10:59

Отговора е сериозен не е майтап:

Навремето когато сабята си е била част от облеклото и нормално за "десняк' се е носила от ляво на кръста, хората са си спирали конете от ляво на "улицата" защото десния крак е свободен и по-лесно се качваш на коня докато от ляво сабята пречи да си вдигнеш крака. Поради тази причина движението е било от ляво (просто като тръгнеш си държиш страната от където си тръгнал) Не знам кога и за каво се е сменило дясното движение като стандарт но традиционалисти като англичаните и страните под тяхно влияние още си го спазват.
По същата причина когато дама върви до мъж под ръка по протокол винаги е от ляво (за да му е свободна дясната ръка за сабята) :lol: :lol: :lol:
Свалянето на шапка пък идва от времето на рицарите когато са носили шлемове които са скривали лицата им и общо взето са се разпознавали само по гербовете. Свалянето на шлема е показвало лицето и освен това е показвало добронамереност т.е. вече не си защитен пред човека пред теб - имаш му доверие.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30, е36, e39
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: Nuclear Touring

Мнение от Nucl3arDru1D » 13 Сеп 2007, 11:19

според мен е по-лесно да сложиш на стремето първо левия крак, ако сабята ти е отляво, как ще я прематаш иначе прек коня?

за дамата - винаги кавалера е м/у нея и платното :idea:

за шапката - съвършено вярно ;)

а защо първо дамата влиза? :)
Изображение
Изображение

Му му мух мули, майкоууу!
Аватар

Мнение от absix » 13 Сеп 2007, 11:26

Всичко, което искате да знаете по въпроса е тук:

http://en.wikipedia.org/wiki/Driving_on ... t_or_right

;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от grnka » 13 Сеп 2007, 22:07

и аз да предположа следното :
в целия континент освен Англия,Австралия,Япония и т.н. всеки кара от дясната страна..понеже Англия като "велика претенция" карат от лявата страна вече във Великобритания има завод всяка автомобилна компания за да снабдяват Английския пазар с коли с десен волан.Така се образуват работни места и т.н. цикъла знаете как е.. Една малка особенност които всички останали смятаме за глупост как са го замисляли тия и им правя евала затова..Сега помислете за момент ако България имаше обратно движение...и тук щяха да си отворят складове където да си ги правят колите ,работни места бла бла и т.н. и т.н. :winky: Англичаните може да са задръстени и други неща но са много хитри хора..не може в момента английския език да е официален чужд език на много хора в света ...
между другото правя евала на Германците където може да знаят чужди езици но нарочно говорят на немския и се правят на дръж ми шапката...
също така съм против коли с десен волан...много пъти щях да се блъскам с такъв умник който купил кола на далавера от острова но не може да се направи едно изпреварване като хората..в Кипър където карат отляво като стара английска колония е забранено да се регистрират коли с ляв волан...не че не може да се регистрират,по-точно никоя застрахователна компания няма да ги регистрира...всмисъл имаш кола но не можеш да караш без ГО

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bobi_batko » 13 Сеп 2007, 22:31

леле тия рицари доста са повлияли, аз знам че и задрависването, тоест ръкостискането при среща, пак е от тях и пак беше свързано с мечовете.
What comes around goes around

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 14 Сеп 2007, 1:33

[quote="zAcK"]А бе не знам защо е така ама много ме кефи някой с кола с десен волан примерно в БГ като тръгне да изпреварва нещо голямо :mhihi: :mhihi: Ша му се счупи врата да гледа :mhihi:[/quote

леле за тва не се бях замислял :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар
Кара: Е36 328g
Мечтае да кара: Е30 Cabrio, Е30 с голям мотор, Е30 М3 SportEvo

Мнение от Дилян Пенчев » 14 Сеп 2007, 8:28

ineedmoney написа:
zAcK написа:А бе не знам защо е така ама много ме кефи някой с кола с десен волан примерно в БГ като тръгне да изпреварва нещо голямо :mhihi: :mhihi: Ша му се счупи врата да гледа :mhihi:

леле за тва не се бях замислял :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Ами аз си карам и спирам на светофара зад няква кола, гледам мацката в ляво се гледа на огледалото на сенника и нещо се пипка по грима си, до тук всичко добре, ама я гледам че блее а аз както винаги съм изнервен и бързам и си викам - тая нема да види зеленото...по едно време светва жълто и аз вече готов да и свиркам като я гледам как продължава да си се пинка по външния вид...и в един момент колата тръгва: :shock: :shock: :shock: Викам си, тая е автомат и ей сега ще фане геврека :idea: Е да ама 2 метра след светофара (става на околовръстното на ОМВ Бъкстон, идвайки от Пушкин към пътния възел на бул.България) току що потеглилата кола със ровещата по веждите си жена се престроява в ляво, заобикаляйки колите в лявото платно и стремейки се да се изстреля в най-лявата лента за напред :shock: :shock: :shock:
И аз викам ебаси майката кво стана бре! И малко по нагоре я настигам и гледам - нема ВОЛАН?!?!? А то до нея някъв гном висок 1.5 метра се е скрил в седалката и не му се вижда тиквата от подглавника :mhihi:

Е нема такъв шок!!!

Ама то това беше в началото на появяването на коли с десен волан в БГ! Сега доста налазиха!
Изображение
Какво се мъчиш да четеш тука, не пише нищо интересно вече :)))

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Valentin_Peev » 14 Сеп 2007, 21:43

И сега в конната езда разминаването се извършва през дясно рамо, качването винаги от ляво. Явно на острова е останало да важи и за колите.

Предишна

Назад към Извън Темата