Дясна Дирекция ЗАЩО?
Модератор: Общи модератори
24 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Отговора е сериозен не е майтап:
Навремето когато сабята си е била част от облеклото и нормално за "десняк' се е носила от ляво на кръста, хората са си спирали конете от ляво на "улицата" защото десния крак е свободен и по-лесно се качваш на коня докато от ляво сабята пречи да си вдигнеш крака. Поради тази причина движението е било от ляво (просто като тръгнеш си държиш страната от където си тръгнал) Не знам кога и за каво се е сменило дясното движение като стандарт но традиционалисти като англичаните и страните под тяхно влияние още си го спазват.
По същата причина когато дама върви до мъж под ръка по протокол винаги е от ляво (за да му е свободна дясната ръка за сабята)
Свалянето на шапка пък идва от времето на рицарите когато са носили шлемове които са скривали лицата им и общо взето са се разпознавали само по гербовете. Свалянето на шлема е показвало лицето и освен това е показвало добронамереност т.е. вече не си защитен пред човека пред теб - имаш му доверие.
Навремето когато сабята си е била част от облеклото и нормално за "десняк' се е носила от ляво на кръста, хората са си спирали конете от ляво на "улицата" защото десния крак е свободен и по-лесно се качваш на коня докато от ляво сабята пречи да си вдигнеш крака. Поради тази причина движението е било от ляво (просто като тръгнеш си държиш страната от където си тръгнал) Не знам кога и за каво се е сменило дясното движение като стандарт но традиционалисти като англичаните и страните под тяхно влияние още си го спазват.
По същата причина когато дама върви до мъж под ръка по протокол винаги е от ляво (за да му е свободна дясната ръка за сабята)

Свалянето на шапка пък идва от времето на рицарите когато са носили шлемове които са скривали лицата им и общо взето са се разпознавали само по гербовете. Свалянето на шлема е показвало лицето и освен това е показвало добронамереност т.е. вече не си защитен пред човека пред теб - имаш му доверие.
- Nucl3arDru1D
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30, е36, e39
- Мечтае да кара: ///M
- Детайли за колата: Nuclear Touring
според мен е по-лесно да сложиш на стремето първо левия крак, ако сабята ти е отляво, как ще я прематаш иначе прек коня?
за дамата - винаги кавалера е м/у нея и платното
за шапката - съвършено вярно
а защо първо дамата влиза?
за дамата - винаги кавалера е м/у нея и платното

за шапката - съвършено вярно

а защо първо дамата влиза?

Всичко, което искате да знаете по въпроса е тук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Driving_on ... t_or_right

http://en.wikipedia.org/wiki/Driving_on ... t_or_right

и аз да предположа следното :
в целия континент освен Англия,Австралия,Япония и т.н. всеки кара от дясната страна..понеже Англия като "велика претенция" карат от лявата страна вече във Великобритания има завод всяка автомобилна компания за да снабдяват Английския пазар с коли с десен волан.Така се образуват работни места и т.н. цикъла знаете как е.. Една малка особенност които всички останали смятаме за глупост как са го замисляли тия и им правя евала затова..Сега помислете за момент ако България имаше обратно движение...и тук щяха да си отворят складове където да си ги правят колите ,работни места бла бла и т.н. и т.н.
Англичаните може да са задръстени и други неща но са много хитри хора..не може в момента английския език да е официален чужд език на много хора в света ...
между другото правя евала на Германците където може да знаят чужди езици но нарочно говорят на немския и се правят на дръж ми шапката...
също така съм против коли с десен волан...много пъти щях да се блъскам с такъв умник който купил кола на далавера от острова но не може да се направи едно изпреварване като хората..в Кипър където карат отляво като стара английска колония е забранено да се регистрират коли с ляв волан...не че не може да се регистрират,по-точно никоя застрахователна компания няма да ги регистрира...всмисъл имаш кола но не можеш да караш без ГО
в целия континент освен Англия,Австралия,Япония и т.н. всеки кара от дясната страна..понеже Англия като "велика претенция" карат от лявата страна вече във Великобритания има завод всяка автомобилна компания за да снабдяват Английския пазар с коли с десен волан.Така се образуват работни места и т.н. цикъла знаете как е.. Една малка особенност които всички останали смятаме за глупост как са го замисляли тия и им правя евала затова..Сега помислете за момент ако България имаше обратно движение...и тук щяха да си отворят складове където да си ги правят колите ,работни места бла бла и т.н. и т.н.

между другото правя евала на Германците където може да знаят чужди езици но нарочно говорят на немския и се правят на дръж ми шапката...
също така съм против коли с десен волан...много пъти щях да се блъскам с такъв умник който купил кола на далавера от острова но не може да се направи едно изпреварване като хората..в Кипър където карат отляво като стара английска колония е забранено да се регистрират коли с ляв волан...не че не може да се регистрират,по-точно никоя застрахователна компания няма да ги регистрира...всмисъл имаш кола но не можеш да караш без ГО
- bobi_batko
- кандидат ентусиаст
-
леле тия рицари доста са повлияли, аз знам че и задрависването, тоест ръкостискането при среща, пак е от тях и пак беше свързано с мечовете.
What comes around goes around
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
[quote="zAcK"]А бе не знам защо е така ама много ме кефи някой с кола с десен волан примерно в БГ като тръгне да изпреварва нещо голямо
Ша му се счупи врата да гледа
[/quote
леле за тва не се бях замислял

леле за тва не се бях замислял

- Дилян Пенчев
-
E30 Fanatic!
-
- Кара: Е36 328g
- Мечтае да кара: Е30 Cabrio, Е30 с голям мотор, Е30 М3 SportEvo
ineedmoney написа:zAcK написа:А бе не знам защо е така ама много ме кефи някой с кола с десен волан примерно в БГ като тръгне да изпреварва нещо голямо![]()
Ша му се счупи врата да гледа
леле за тва не се бях замислял![]()
![]()
![]()
Ами аз си карам и спирам на светофара зад няква кола, гледам мацката в ляво се гледа на огледалото на сенника и нещо се пипка по грима си, до тук всичко добре, ама я гледам че блее а аз както винаги съм изнервен и бързам и си викам - тая нема да види зеленото...по едно време светва жълто и аз вече готов да и свиркам като я гледам как продължава да си се пинка по външния вид...и в един момент колата тръгва:

И аз викам ебаси майката кво стана бре! И малко по нагоре я настигам и гледам - нема ВОЛАН?!?!? А то до нея някъв гном висок 1.5 метра се е скрил в седалката и не му се вижда тиквата от подглавника

Е нема такъв шок!!!
Ама то това беше в началото на появяването на коли с десен волан в БГ! Сега доста налазиха!

Какво се мъчиш да четеш тука, не пише нищо интересно вече

- Valentin_Peev
- младши ентусиаст
-
И сега в конната езда разминаването се извършва през дясно рамо, качването винаги от ляво. Явно на острова е останало да важи и за колите.
24 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2